2024-11-05 55 瀏覽
茶木餐廳的黑麻油雞翅面搭配黃金鹽酥雞令人驚艷。雞翅入味鮮嫩,黑麻油的香氣濃郁而不膩,帶來滿滿的滿足感。配上黃金鹽酥雞,外脆內嫩,口感豐富。茶木餐廳的用餐環境雅致,服務周到,營造出愉悅的用餐氛圍。對於喜歡台灣美食的人來說,茶木餐廳的黑麻油雞翅面配黃金鹽酥雞絕對值得一試。lunch set 還有一大杯豆漿 只不過豆漿味道淡了些

lunch set 還有一大杯豆漿 只不過豆漿味道淡了些
2024-03-07 713 瀏覽
星期四兩點半嚟到,唔使等位就可以入, 這個時段閒日都差唔多有八成半位置有人坐, 算生意唔錯。舖入面有大塊嘅 落地玻璃都算幾開揚🤩,用手機點餐,叫咗一個tea set 50蚊 +10%,三杯牛肉香葱蛋餅,魚丸紫菜湯,仲唔使錢 會凍飲🤑,order了凍香芋仙草凍奶茶,性價比不錯, 個蛋餅辣辣地,牛肉有幾片咁, 唯一 可以挑剔係 佢個menu寫住香蔥,但一啲蔥味道都冇, 不可強求太多🤐 。令我少少疑惑係個凍奶茶,已經 落單 剔咗少甜,但係仍然超級無敵甜🤨,唔知係咪 廚房 冇睇清楚單,定還是已經少甜咗, 個人覺得比出面一般手搖飲品"少甜"甜好多囉🤫 ~整體性價比高,咁嘅價錢就對得起咁嘅質素!
整體性價比高,咁嘅價錢就對得起咁嘅質素!
2024-03-01 601 瀏覽
真係不吐不快……(冇諗過第一次寫評論仲要寫負評)想叫位員工攞啲餐具…舉手勁耐冇人理不特止(坐開陽位置),終於見有個員工望住我…點知望到都唔過黎…幾個員工掛住繼續傾計大聲講大聲笑 比成個場客人傾計仲大聲….講真真未試過去一間餐廳員工會甘…..衰過大排檔質素….總要+1服務費🙄 其實都唔止第一次 有次放工隨便近近地入去食….成班員工喺後面放飯其間….又係大聲講大聲笑…..笑到黐咗咁😅最深刻印象戴眼鏡矮啲似經理(衣著唔同)兩次見到係佢笑得最誇張最浮誇😡今次係佢帶位態度差呼呼喝喝甘……點升到呢個位….(如果佢真係經理管理真係有問題)收銀個位女士又係態度差…食到一肚氣嘢食等得耐之餘…仲要唔係熱😰微暖….講真普通質素唔值呢個價錢冇再下次幫襯!…..
真係不吐不快……(冇諗過第一次寫評論仲要寫負評)

冇再下次幫襯!…..

2024-03-01
10 分鐘 (堂食)
2024-02-24 452 瀏覽
唔想搵嚟搵去又難搵到價錢實惠嘅,就嚟咗連城廣場休息食開嘅茶木,今日唔食靠得住啦,因為呢排食得太多豬雜雜🤣🤣一心都係諗住食紅燒牛肉麵!加咗個$26配菜嘅娃娃菜,因為我鍾意食菜,點知份量超級細,好似一杯咖啡嘅份量嘅杯食兩啖冇晒囉救命,你睇吓幾細特登影幾張相牛肉麵就質素同平時一樣,面就不算太多,食食吓而家覺得佢個上海手工麵都唔算話特別好味,棉質唔算話好好,牛肉就好正啦朋友嗌嘅鹽鬍鬚排骨其實就係大塊豬扒!粉比較厚而且入面肥膏嘅肉多,變相麻麻哋唔多實在嘅肉,實在嘅肉嘅話就會好瘦今次普普通通啦
救命,你睇吓幾細特登影幾張相

今次普普通通啦
午餐
2024-02-06 355 瀏覽
難食到爆 又貴又難食 繁忙時間都靜英英冇人幫襯 個餐牌同10年前冇變過咁滯 收銀嗰個男人服務態度又差 趕客 茉香珍珠奶茶淡茂茂 完全冇奶茶味 珍珠又唔夠甜 唔知飲緊乜 仲衰過飲奶水體驗非常之唔好 而且食物不夠熱 只是微暖 這個價錢這個食物質素完全不值得 有很多更好的選擇 至少應該把食物整得夠熱 而且收銀個男人服務態度可以好少少 再者 奶茶的味道亦應該把茶味調得重好多,因為現在實在是太淡了 茶木比以前好像越來越少分店 希望食物質素會改善吧

走入嚟茶木嘅氛圍一如既往咁溫馨,今次試食嘅係佢哋嘅經典茶木set。首先,個麵🍜 - 松露塔塔醬雞絲配上手工拉絲嘅椒麻拌麵,辣度啱啱好,惹味得嚟又唔會過火,食落去辣中帶香,好圓滑!真係食完嗌又要,口水直流心都彩。啲鴨血豉油香氣濃郁,滑過奶油鴨血,入口即溶,冇得頂。喺度食飯嘅時候我真係覺得自己好似食神一樣,食呢啲平民價格嘅好菜,人生巳經贏咗半截!而加上士多啤梨味嘅甜品 - 包裏面嘅焗得金黃酥脆,再加上雪糕嘅冰涼,絲絲涼意直沁心底,個心情靚晒!🍓🍨店員服務態度友善,雖然人多位少,但等咗一陣之後坐下嚟,忘記晒排隊嗰會兒嘅小煩惱。下次一定繼續支持,因為好嘢,分享咗都唔想停!💖

🍓行過茶木,見到隔離枱嘅草莓香草蜜糖磚塊,心諗一定要嚟一份!先係視覺享受—鮮紅草莓🍓鋪滿上層,底下熱乎乎嘅松軟、微脆厚多士,正!夾雜粒粒綿花糖,令到個甜度層次分明,頂層草莓雪糕冰冰涼涼嘅好解膩。個味,好正!嗰隻多士啊,嗶嗶聲啃落去夠晒口感,入嘴即化,真係好過癮。同埋嗰個忌廉,輕盈得嚟唔膩口,與草莓同蜜糖嘅結合簡直就係天作之合!🍲跟住,又試咗蚵仔肉碎泡飯,個碗湯光澤閃閃引人注意。蚵仔嘅鮮美同肉碎嘅香濃,跟住每一啖嘅飽滿口感,口口生津,得意得意!一啖啖嗰湯,熱辣辣游過喉嚨,暖笠笠嘅,就算天氣熱都冇得輸。🌸掃完餐,點埋草莓櫻姬冰沙,櫻花味同草莓混一齊,又甜又香,跟啲裝飾嘅小花小草,好似就嚟場春日賞花咁。仲有櫻花飲管,真係諗得周到!總括來講,呢次食神之旅,真係令人雀躍滿足。食物美味,質素穩定,茶木嘅擺盤更加係藝術品一樣。好鐘意這裏嘅食物,會再嚟!👍💕

2024-01-01 125 瀏覽
經常幫襯沙田茶木,覺得不錯,但今晚叫了一個養顏花膠濃湯雞,個名聽落很不錯,但一試已經知道中伏🥲 啲湯同啲雞都係淡而無味,更談不上是濃湯,花膠得一塊,品質亦是不太好。$129 一個咁嘅質數的湯,實在令人太失望😮‍💨😡

$129 一個咁嘅質數的湯,實在令人太失望😮‍💨😡
2024-01-01
2023-12-10 242 瀏覽
展開咗今次嘅美食之旅,我揀咗一間好出名嘅茶餐廳。一踏入去,空間感好舒服,無論係情侶桌定係一大班人嘅大枱,都覺得好貼心。首先,佢哋嘅多士簡直係👑級別,外層香脆得喎喳,咬落去嘅感覺配上牛油香,簡直係得啖啖肉!🥓然後,個奶茶,熱辣辣嘅,正!🍵香滑得滑唔溜手,飲一啖就令人神清氣爽,可以話係香港奶茶界嘅典範。翻轉過來講講主食,那個檸檬鸡,個汁酸酸甜甜,又唔會太濃,撈埋飯一齊食,真係開胃!雞肉炸得外脆內嫩,又唔油膩,真係有效滿足到我對食物嘅所有fantasy。最後,豬扒包,豬扒汁濃郁得嚟唔會過鹹,搭埋新鮮生菜同酸瓜,每啖都有驚喜。做為平民美食博主,我要讚好讚好呢啲美食,食物水準穩定,又夠普通食客親民,真係一試難忘!下次再黎,要挑戰下其他菜式,勁期待喇!

2023-11-07 319 瀏覽
好耐無幫襯過茶木,下午茶時段路過,突然想起佢嘅雪糕吐司就排隊堂食😋依舊係好澎湃同滿滿嘅視覺享受,只可惜嘅係好似無以前咁好味了。不過賣相好岩女生或小朋友👍🏻基本上點一個都份量好多,底層嘅吐司根本吃不下😂呢個吐司一定要點醬或雪糕一齊食,否則會好乾口。蜜糖比例唔算好多,唔係每件吐司都沾到,亦有幾塊吐司都烤得過濃。而整個吐司最好食應該係雪糕球,啲忌廉cream就食得出唔係靚野黎。
20 分鐘 (堂食)
2023-09-20 483 瀏覽
曾經風靡一時既台灣餐廳 – 茶木 都有好幾年無食過,心升來潮好似無試過佢地既晚餐,一於做下探險!見到有個鴨血半筋半肉伴麵就好自動波落單,$76一個麵食,加多$30就有埋飲品同甜品。✨台式麻辣半筋半牛微辣手工拌麵 + 麻辣鴨血拼素鴨 配 黑糖薑母茶 + 黑糖珍珠奶茶冰淇淋✨黎到個樣都出得大堂,未去到打卡位但一碟碟擺盤都影得落手🐮台式麻辣半筋半牛微辣手工拌麵 - 個拌麵係自家製,食落有咬口亦夠味, 唔會一咬就淋/散開,但真係*微*辣,對於鐘意食辣或者食得辣既朋友黎講係絕對唔夠!半筋半牛 - 可能我一心諗住係牛腩。。佢上枱既係肥牛片。。。咬落太薄亦無咩牛味,有D失望。牛筋夠味夠淋,不過佢切得太細粒,同平時食個D牛腩河個口感係完全不一樣。🐣鴨血拼素鴨 – 鴨血好食亦入味,唔係平時買個D包裝硬崩崩無口感,不過得一舊,食左就好快唔記得個種感覺。建議可係追加小食到新增鴨血而素鴨較為平淡,腐竹皮有少少靭,食完都已經唔多記得🧋🍨黑糖珍珠奶茶冰淇淋 –唔會太甜, 珍珠有咬口, 加$30有野飲有甜品既話可以有下次。🫚🫖黑糖薑母茶 –食埋個雪糕飲返杯薑母茶暖返個身好舒服。相信都係沖而唔係熬出黎,但好夠薑,無失

黎到個樣都出得大堂,未去到打卡位但一碟碟擺盤都影得落手

🐮台式麻辣半筋半牛微辣手工拌麵 -

🐣鴨血拼素鴨 –
而素鴨較為平淡,腐竹皮有少少靭,食完都已經唔多記得
🧋🍨黑糖珍珠奶茶冰淇淋 –
🫚🫖黑糖薑母茶 –
食埋個雪糕飲返杯薑母茶暖返個身好舒服。相信都係沖而唔係熬出黎,但好夠薑,無失望。

整體都係一般既台灣菜式,相比小店一定輸蝕,但經過而又諗唔到食咩既,不妨入去坐低食下野,唔趕人走慢慢食,地方夠大都幾舒服。
台式麻辣半筋半牛微辣手工拌麵 + 麻辣鴨血拼素鴨
黑糖薑母茶
黑糖珍珠奶茶冰淇淋
黑糖薑母茶
黑糖珍珠奶茶冰淇淋
2023-08-22 411 瀏覽
同朋友約喺沙田嚟個快Lunch天氣熱真係唔知食咩好見到茶香三文魚湯漬飯 就佢啦平時日本料理點茶漬飯大都是玄米茶在台式料理點的呢?😌台灣高山茶是也有茶香嗎?說真的這是我吃過茶香最濃的茶漬飯我想三文魚是煎烤過的關係用上強勢一點台灣高山茶才能取得平衡平常我們都想要變強變得更厲害在這幾年喝茶與沖茶學會的是剛好平衡的適合😉
同朋友約喺沙田嚟個快Lunch

在這幾年喝茶與沖茶
學會的是剛好平衡的適合😉
茶香三文魚湯漬飯
2023-07-20 476 瀏覽
#港女覓食到沙田茶木都keep住食左好多次啦😆一來貪佢有正餐又有甜品又有肥仔水飲,二來可以滿足由正餐食到甜品🤭✨台式麻辣牛肉片拼牛筋自家製拌麵(台灣直送麻辣鴨血拼素鴨)$120.00佢嘅手工麵好彈牙,每次嚟我基本都會點手工麵食。個手工麵用甜豉油加麻辣醬,麵嘅份量都夠大份。鍾意食辣野嘅我會覺得唔夠麻辣😂不過佢嘅牛肉片係肥牛片黎,牛筋就得3小舊,有D唔夠喉啦。同埋素鴨同麻辣鴨血都係唔夠麻辣味🙈✨鹽酥雞扒麵 $95湯嘅手工麵繼續好食,湯麵除咗手工麵之外,亦都可以選擇米粉嘅。雞扒上枱熱辣辣,不過佢個雞扒就有D厚粉😂唔夠脆口 。✨仙草芋圓豆花 午市套餐 +$16入面有仙草、芋圓、紅豆及豆花。食落都中規中矩,冇咩特別。✨綜合鮮果茶水果茶酸酸甜甜好開胃,而且好解渴。✨黑糖珍珠奶茶珍珠煙靭,茶味都出,飲落都好飲😙茶木嘅菜式屬於正常操作,想每樣都有得試又坐得舒服,就可以去幫襯下啦。順帶一提,茶木嘅草莓香草蜜糖磚塊係世一,草莓雪糕配香脆嘅蜜糖磚塊,真係好好食架😍😍😍 會忍唔住一舊接一舊咁食。✨總結人均消費💸:$120/1人味道:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑質素:🌕🌕🌕🌕🌑🍴 茶木‧台式休閒餐
#港女覓食到沙田

茶木都keep住食左好多次啦😆

✨鹽酥雞扒麵 $95

✨仙草芋圓豆花 午市套餐 +$16
入面有仙草、芋圓、紅豆及豆花。
食落都中規中矩,冇咩特別。

✨綜合鮮果茶
水果茶酸酸甜甜好開胃,而且好解渴。

✨黑糖珍珠奶茶
珍珠煙靭,茶味都出,飲落都好飲😙

✨總結
人均消費💸:$120/1人
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 茶木‧台式休閒餐廳 (沙田)
📍沙田沙田車站圍1號Citylink1樓39號舖

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover #foodlife
#foodholiceatdiary
2023-07-16 382 瀏覽
沙田餐飲業競爭相當大,尤其連鎖式餐廳要出奇制勝必須更加下苦功。茶木係香港人心目中已經屹立好耐,但菜式上感覺同幾年前差別不大。今次再去菜式上有少少改變,飲品精緻度亦有所提升。下午茶人行依舊甘多,尤其假日等位需要15至20分鐘。餐廳佈局舒適,整體觀感良好。今次叫左個黑松露手工拌麵,醬汁味道濃厚,配合手工拌麵味道好好。至於微辣手工拌麵則屬正常操作,肉質口感鬆軟。飲品方面,觀感質素有所提升,值得俾個like。餐廳整體觀感,7/10,配合兩杯值得打卡飲品,人流少D坐多陣都可以。
今次再去菜式上有少少改變,飲品精緻度亦有所提升。

2023-05-28 484 瀏覽
食過頗多間台式餐廳,不論係台灣當地定海外台灣人開嘅餐廳。呢間味道算幾好,俾到驚喜我同我台灣女友。連佢本土台灣人都對個芥末鳳梨蝦球讚不絕口,芥末醬搭配一流,有別於平時嘅沙律醬,而且應該真係用台灣鳳梨而唔係平價罐頭嘢。佢覺得就呢度菜而言,整體搭配仲好食過台灣當地。沙朗牛扒燉飯亦有配金鑽鳳梨(佢嘅摯愛),牛扒大約7成熟剛剛好。另外小食拼盤嘅烤香腸同鹽酥雞都好味兼抵食,香脆得嚟又唔會太咸 。價錢方面兩個人食咗4樣嘢約$350,覺得值得再去。
價錢方面兩個人食咗4樣嘢約$350,覺得值得再去。
2023-05-28
  • 芥末鳳梨蝦球