已經食過好多次,最近佢好似調整咗餐牌加多咗少少嘢食選擇,多咗茶漬飯同埋西式啲嘅選擇。// 茶香三文魚湯漬飯超大條,煎得好靚、脆面肉嫩嘅三文魚!加埋飯素、櫻花蝦、脆米同柴魚片,完全一啖入邊嘅口感同味道都十分豐富。茶漬飯嘅神奇之處就係你每一啖食嘅時候,嗰壺茶好似變咗高湯咁,味道十分濃縮精華嘅感覺,但當你淨係嘗啖茶,卻又發現佢真係茶而且不過真心平時去啲日式餐廳,入面茶漬飯嘅選擇通常都係較平嗰個,呢度卻係偏貴嘅選擇。抵食而言還好。想特別推介佢杯豆漿,超級綿滑,面頭是有泡的,另外旁邊仲俾咗一塊好鬆化嘅餅乾,點杯豆漿食好// 香煎鱸魚香菜手作麵鱸魚又係煎得十分出色,皮脆肉嫩。茶木嘅麵條都係十分彈牙,之前食佢啲台式拌麵都係同一樣嘅面底,完全保持水準!另外佢嘅香菜醬汁加啲支豆同菇,喺出邊比較較少有,幾好味、幾唔錯同健康嘅選擇。唯一食到尾嘅時候會好油,應該落得太多牛油同cream了,建議淨係用叉食,撇走啲汁,因為本身麵條已經掛到啲香草醬汁,夠味。再用匙羹潷啲汁的話會漏啲。
// 茶香三文魚湯漬飯
超大條,煎得好靚、脆面肉嫩嘅三文魚!

茶香三文魚湯漬飯

// 香煎鱸魚香菜手作麵
鱸魚又係煎得十分出色,皮脆肉嫩。

香煎鱸魚香菜手作麵
2024-10-19
茶香三文魚湯漬飯
香煎鱸魚香菜手作麵
2024-10-18 163 瀏覽
上菜時問侍應拎張紙巾,應咗句「哦紙巾呀」就行開咗,到食完飯張紙巾都冇出現過。呢個情況喺呢間分店已經唔係第一次,上一次諗住係侍應太忙唔記得咗,今次第二次都係咁,好明顯係餐廳指示唔畀佢哋派紙巾畀客,明明兩三個月前食過都肯畀紙巾。其實一張紙巾好小事,但你收加一,坐低水又冇杯,紙巾問出聲都冇,仲係QR code落單,然後自己行出收銀埋單,服務嚟講仲差過茶記,茶記起碼有杯滾水又冇加一,真係唔知佢個加一服務費除咗上菜仲服務咗啲咩。以前茶木擺盤食物都幾精緻,即使比一般台式餐廳貴啲都會去食,但近期愈嚟愈求其,午餐啲飯碗好明顯本身唔係用嚟裝魯肉飯,比較似湯碗。

2024-09-14 422 瀏覽
喺觀塘嘅APM上邊,落雨嘅時候完全唔使出到去,就可以喺個shopping Mall度解決。同埋味道都幾好嘅😉🌹🥰成個lunch set都幾唔錯,好適合打工人🥰炸雞脆而不膩,一入口肉質飽滿,再伴上台式滷肉飯,超級大滿足😍😍😍仲有同事嗌咗香腸,個人覺得香腸腸就冇炸雞飯好食😂😂😂一直都幾鍾意茶木嘅滷肉飯好地道同埋好食,同埋份量比嘅都算幾OK👍飲品唔使再特別加錢所以都算幾抵下🤣🤣🤣

茶木最近推出「開心SHARE賞」活動 除左有$1黑糖珍珠奶茶🧋仲有42折台式炸物盒 睇住Netflix 同情侶, 朋友, 家人 happy share就最啱🥳.📌開心SHARE盒 $88原本要$209 而家唔洗半價就食到😍一盒集齊多款台灣夜市小食 好豐富 滿足貪心嘅我 咩都有啲👅1️⃣自家製台式香腸-口感紮實有嚼勁 紅白分明 豬肉同油脂甘香味十足 口味偏甜 帶特色香料風味🥓2️⃣鹽酥甜不辣-最愛嘅台式小食 魚漿炸至金黃色 夠厚身 Q軟有咬口 撒上少許鹽提味 更鮮甜🍢3️⃣金黃鹽酥雞-雞粒非常酥脆 肉質唔會太鞋 鹽鹹味唔重 不錯🍗4️⃣話梅粉地瓜條-清甜番薯條炸得外脆內軟腍 配搭鹹甜話梅粉 好夾🍠5️⃣福州魚丸-彈牙魚蛋包裹住豬肉丸 口感好特別 有肉香得嚟 仲juicy爆汁🍡6️⃣鮮菜沙拉-沙律菜幾新鮮 但份量多啲就更好🥗7️⃣兩杯黑糖珍珠/自選同價飲品原個檸檬伯爵紅茶 茶底幾甘香 檸檬酸味都夠🍋凍齋啡唔錯 甘苦味濃醇☕️

📌開心SHARE盒 $88

話梅粉地瓜條

6️⃣鮮菜沙拉-沙律菜幾新鮮 但份量多啲就更好🥗
7️⃣兩杯黑糖珍珠/自選同價飲品
話梅粉地瓜條
2024-08-07 462 瀏覽
麻辣牛頰肉手工拌麵-無肉剩湯(可參考圖片-無期望過同餐牌一樣,但係都唔洗一舊肉都無掛)水杯有抹台巾味唔怪得執左咁多間,如果係三四十蚊都話可能接受,收九十蚊咁嘅質素就接受唔到)
麻辣牛頰肉手工拌麵-無肉剩湯
(可參考圖片-無期望過同餐牌一樣,但係都唔洗一舊肉都無掛

水杯有抹台巾味
2024-08-07
2024-07-21 575 瀏覽
Weekend 去左APM行街,揀左好耐都唔知食咩好,最後見到茶木有lunch set,當時又唔洗等位,於是就入左去~我揀左個古早紅燒牛肉拌麵(有埋溏心蛋同素鴨,本來仲有鴨血但我唔要)。素鴨食落似腐皮卷味道唔錯,層皮有少少脆。碗麵d 麵質感唔錯,算彈牙,佢有少少醬撈埋都幾惹味。d 紅燒牛肉算入味,另外仲有白蘿蔔同紅蘿蔔,都煮得夠霖。飲品我揀左茉莉奶茶加胚芽,另外加左草莓飲管(食得),不過無影相。雖然我叫左微糖,但都有d 偏甜,建議大家如果唔飲得太甜可能唔好叫呢款野飲加一之後total $108,其實幾貴,但實在忍唔到口

加一之後total $108,其實幾貴,但實在忍唔到口
2024-07-16 595 瀏覽
話說上次去Popcorn嘅茶木食下午茶,當時見到新裝修諗住有台灣嘢食,點知換來惡夢,亦都俾咗個負評間餐廳。今次嚟到APM,眼見她自舊式裝修的茶木,就即管入去試試啦。當然很公平地說,他的餐牌依然有台式嘅滷肉飯香腸等等。於是我哋叫了豬軟骨滷肉飯下午茶餐加黑糖紅豆奶茶。好好食因為真是台式的下午茶已不是上次的港式下午茶( Popcorn分店)下午茶,就是台式香腸滷肉飯加抹香奶茶,舊式的下午茶依然大有台式味道。所以如果是舊裝修的那茶木,他的餐牌依然未變,是值得推薦的。

• 豬軟骨滷肉飯
2024-05-30 582 瀏覽
今日嚟到觀塘APM,行咗陣商場,就覺得好肚餓🤤,於是乎搵吓有咩食。經過見到茶木做緊最新優惠,$78有類似火鍋嘅嘢‼️,於是乎想試吓。佢有三種味道:超夯風味臭臭鍋、濃香番茄豬肉鍋、秘方沙茶牛肉鍋😋😋我哋有揀咗蕃茄味同埋沙茶味,而配料都有牛肉同埋一啲常見嘅火鍋丸。講吓味道方面,蕃茄味湯底,個味道唔太出,唔係真係食到濃郁嘅蕃茄味,而牛肉同埋丸類都正正常常。算係比較平嘅貨源。而沙茶味有啲驚喜,因為佢嘅湯底都幾濃,所以每啖嘢都有食到沙茶味。😋😋總數連埋加一一個人$86,算係比較抵食嘅小鍋💯

總數連埋加一一個人$86,算係比較抵食嘅小鍋💯
2024-05-29 359 瀏覽
我点了一份猪软骨手工拌面。面条细而均匀,微微透明,入口有嚼劲,可以选择辣或者不辣~猪软骨酥烂,肉质鲜美,带着胶原蛋白的丰富口感。还搭配有半个溏心蛋,蛋香浓郁,蛋黄口感顺滑~饮品我选择了豆浆,微甜,顺滑~
饮品我选择了豆浆,微甜,顺滑~
2024-05-26 420 瀏覽
食物方面:觀塘apm黎講,數一數二好味既餐廳,諗唔倒食咩,都可以選呢間,牛肉拌麵同個甜點骨都好好味😋😋😋仲有兩個甜品都好好食,但唔記得影相😛😛😛服務方面:正常環境方面:環境光鮮,坐得舒服,地下有籃放袋,傾計都ok👍🏼👍🏼👍🏼性價比方面:價錢合理,唔算太貴👍🏼👍🏼👍🏼如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友😋😆
食物方面:

服務方面:
正常

環境方面:
環境光鮮,坐得舒服,地下有籃放袋,傾計都ok👍🏼👍🏼👍🏼

性價比方面:
價錢合理,唔算太貴👍🏼👍🏼👍🏼

2024-05-21
2024-05-11 1192 瀏覽
那天晚上,陪好友到觀塘行 APM!大家沒有 Idea 食什麼,在商場兜個圈,發現有間 <茶木> ! 對我來說,真係久違了!這間分店裝潢幾別緻!Menu 鹽酥雞排肉燥飯 $79口味無得輸,酥脆的炸漿鎖住肉汁,肉燥拌飯一流!鳳梨水果紅茶 $44一片菠蘿放在杯中,賣相更吸引! 入口冰涼透心!香甜的糖漿中和了紅茶的甘,相對茶味不突出!熱蜂蜜柚子茶 $0 跟餐酸甜清新有致,熱飲有助解膩!自家製台式烤香腸 +$26 套餐追加小食台式烤香腸香口之餘,味道較為甜美又多汁!松露野菌奶油培根手作麵 $88培根是煙肉,松露醬惹味,手作麵看似意粉,軟硬適中富彈性,又夠均勻入味!珍珠雪糕 +$32加入珍珠的雪糕,口感更強,而且兩者都好夾得來!
那天晚上,陪好友到觀塘行 APM!

對我來說,真係久違了!
這間分店裝潢幾別緻!
Menu
1925 瀏覽

鹽酥雞排肉燥飯 $79
口味無得輸,酥脆的炸漿鎖住肉汁,肉燥拌飯一流!
鹽酥雞排肉燥飯
鳳梨水果紅茶 $44
一片菠蘿放在杯中,賣相更吸引!
 入口冰涼透心!香甜的糖漿中和了紅茶的甘,相對茶味不突出!
鳳梨水果紅茶
熱蜂蜜柚子茶 $0 跟餐
酸甜清新有致,熱飲有助解膩!
熱蜂蜜柚子茶
自家製台式烤香腸 +$26 套餐追加小食
台式烤香腸香口之餘,味道較為甜美又多汁!
自家製台式烤香腸
松露野菌奶油培根手作麵 $88
松露野菌奶油培根手作麵
珍珠雪糕 +$32
加入珍珠的雪糕,口感更強,而且兩者都好夾得來!
珍珠雪糕
2023-09-28
5 分鐘 (堂食)
鳳梨水果紅茶
自家製台式烤香腸
松露野菌奶油培根手作麵
珍珠雪糕
2024-03-10 827 瀏覽
逛街晚了,就在APM找間簡單吃,選這間因dinner memu 吸引😂不用等服務員便帶領到窗口位坐下,超開心🤩我們點了2份同一款香煎鱸魚芫茜手作麵配上柚子蜜和紅豆薏米水😋👉👉喜出望外是😍👍主菜上枱時,顏色十分吸睛,令人食指大動,果然目測沒錯🤤鱸魚煎到恰到好處,香滑而調味適中,手作麵沾上芫茜汁液,相當fresh而麵質硬度適中,配上青豆和藏紅花,整口吃下去相當滿足😄,份量足全吃完🥳~紅豆+薏米水👉有口感又不太甜😋~柚子蜜👉淡而無味,不飲也吧!😅

我們點了2份同一款香煎鱸魚芫茜手作麵
配上柚子蜜和紅豆薏米水😋

~紅豆+薏米水👉有口感又不太甜😋
~柚子蜜👉淡而無味,不飲也吧!😅

2024-03-10
2024-03-03 587 瀏覽
食物方面:佢個三文魚飯真係好好味,一定要試😋😆😆另外個拌麵都好香好彈牙,但個肥牛有小小油。小食鹽酥雞都幾好味。琴日天氣好凍,叫咗一壺姜茶,飲完好暖身!服務方面:正常發揮環境方面:地下有個籃可以放袋,幾細心。窗邊係透明玻璃,可以望到街景,同埋有自然光射入黎,令到環境好靚。坐得舒服,傾計都舒服。性價比方面:食物好味,$250左右兩個人唔算好貴。如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友😋😆
食物方面:

服務方面:
正常發揮

環境方面:

性價比方面:
食物好味,$250左右兩個人唔算好貴。

2024-03-02
2024-02-03 509 瀏覽
啲肉同香口膠冇分別 根本唔值88蚊 佢依間面嘅質素仲差過係出面食嘅粉面檔 依3舊香口膠 一舊吐左 2舊冇食 叫左一杯水 食完都係冇嚟 0服務 但收左5%服務費 我唔係黑粉 依次係我第一次 體驗勁差 好失望
2024-01-04 559 瀏覽
今天下午吃了蘿蔔牛腩加溏心蛋冷麵,一頓非常美味的午餐。這道冷麵配以鮮嫩多汁的蘿蔔片和彈牙的牛腩,加上溏心蛋,味道鮮美又獨特。冷麵麵條彈性十足,蘿蔔片切得均勻薄片,牛腩煮得剛好腍嫩,溏心蛋黃汁順滑。每一口都讓我享受美食的滿足感。
今天下午吃了蘿蔔牛腩加溏心蛋冷麵,一頓非常美味的午餐。