2023-09-15 461 瀏覽
店名:茶聚冰室地址:九龍土瓜灣下鄉道23號地鋪🤗🤗茶聚冰室🤗🤗今日行開土瓜灣,見行到有少少肚餓,於是就搵間茶餐廳醫下個肚仔。見到呢間茶餐廳嘅餐牌價錢合宜,所以就坐低試食一下。我呢一個係豬扒牛角酥,自己第一次食呢個組合。🫢🫢首先講下個豬扒,佢係熱辣辣嘅,牛角酥都好鬆脆,配埋沙律菜,整體冇油膩感🥰👍👍👍讚!而且佢上菜嘅速度都唔係太慢,同朋友傾咗10分鐘都冇就已經可以上菜👍👍整體嚟講今次試食滿意!
店名:茶聚冰室
地址:九龍土瓜灣下鄉道23號地鋪

🤗🤗茶聚冰室🤗🤗
整體嚟講今次試食滿意!
2023-05-28 537 瀏覽
朋友住喺土瓜灣呢頭,去佢屋企玩順便食埋午餐。佢推薦呢間位於佢樓下後街車房附近嘅一間茶餐廳。見裝修幾新穎,不過就比較細,容納唔到太多人,繁忙時間都預咗要搭枱🙈不過餐牌上啲野食都好吸引,比較新式,有別於傳統茶餐廳。皇牌頹飯 (主菜配滑蛋+法蘭克福腸) 送熱飲💰HK$50主菜同埋配汁都可以簡,今次我就簡咗特色豬頸肉做主菜,配汁就簡咗忌廉粟米汁!雖然佢叫做頹飯,但係其實佢一啲都唔頹,非常之足料,啲汁多到差唔多覆蓋晒啲肉🤤炒滑蛋都好大舊,法蘭克福腸係脆皮果隻,豬頸肉就係香煎過嘅,外脆內彈牙😋不過可能就係因為太足料,所以食完舊滑蛋之後就覺得有啲滯,最後食唔晒啲飯~ 建議胃口唔大啲人,下次可以落單之前叫少飯會好啲🫢下次嚟搵朋友玩會過嚟再試吓佢嗰啲特色下午茶,見佢嗰啲特式吐司同埋牛角包都好吸引😜不過逢星期日都唔開同埋唔做晚市,所以只可食佢嘅早餐、午餐同下午茶~

皇牌頹飯 (主菜配滑蛋+法蘭克福腸) 送熱飲💰HK$50

皇牌頹飯
2023-05-26
10 分鐘 (堂食)
皇牌頹飯
2023-05-02 420 瀏覽
土瓜灣一向都勁多野食選擇,今次同朋友一行幾人去試下呢頭既茶記,本身想食果間無開,呢間之前都想試,今日一於試下佢係門口要等一陣位,一路等一路心思思想食咩,價錢唔算貴,不過選擇多多,常餐都可以有唔同配搭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻對於我呢啲選擇困難症既人,簡直係快樂既痛苦😂😂😂😂最後掙扎完都係揀食午餐-懷舊公司飯($56)即係有雞扒,腸仔,火腿,餐肉同煎蛋🥰🥰🥰餐湯跟餐送既整體黎講不過不失既,不過同行朋友食既焗飯好似比我呢個吸引😂😂😂

最後掙扎完都係揀食午餐-懷舊公司飯($56)
即係有雞扒,腸仔,火腿,餐肉同煎蛋🥰🥰🥰
餐湯跟餐送既
2023-05-01
午餐
2022-08-08 803 瀏覽
茶聚@土瓜灣茶餐廳嚟講,真係好高汁🤩碎蛋沙律出色生炸🍗都好正,唔係死柴皮,外脆內juicy🤤💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:$37 X 2 🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️#hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodlover #hkcafehopping #hkcafes #hkcafelover #coffeelover #香港食好西 #香港美食 #香港吃貨 #香港咖啡店 #香港咖啡 #咖啡日常 #香港美食指南 #香港小食 #hkcoffee #hkcoffeeshop
茶聚@土瓜灣
茶餐廳嚟講,真係好高汁🤩
碎蛋沙律出色
生炸🍗都好正,唔係死柴皮,外脆內juicy🤤

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:$37 X 2
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

2022-07-23 442 瀏覽
一個人去茶餐廳,滿座冇位,叫我等等,之後有三人和兩人排隊,有人走,但先俾位三人。無錯,餐廳係要賺錢,但都至少應該先跟我說聲,依家唔聲唔聲,咁我仲等唔等?下一次有位會俾我定俾兩人?開口問佢點解咁安排,佢仲大大聲話人地三個人,仲建議一係你加埋佢地四個一齊坐。生意係咁做架咩?一間細細街坊茶餐廳咁對待街坊?一係一早講明唔做一個人生意,咁我唔洗向門口等三個字,浪費客人時間。如果餐廳冇基本禮貌,唔尊重客人,眼中只是小錢小利,食物品質和材料質素都唔會有良心。
生意係咁做架咩?一間細細街坊茶餐廳咁對待街坊?
2022-07-18 546 瀏覽
公司對面開咗間食得入口嘅茶餐廳,攪到我成日唔知食乜就 whatapp 落單,隔一陣過條馬路就攞嘢食實在太方便 🤣🤣🤣🤣上星期返 5 日工幫襯咗 3 餐,1日蒸魚,1日蒸肉餅,1日無食午餐叫咗個吐司下午茶,今日又叫個魚柳飽下午茶餐,食物味道比一般茶餐廳好味,咖啡奶茶都可以,但熱檸茶有苦澀味,希望佢哋會改善啦。餐單選擇唔算多,開業以嚟比意見都有從善如流,有時行過都見午膳時間門口要等位,比起舊嗰間我見個門面都唔想入 😅😅利申:唔係打手,每餐都真金白銀比錢架,真係喺正公司對面夠方便咋 🤣🤣🤣

梅菜蒸肉餅午餐
芝士魚柳飽
餐肉蛋吐司下午茶
外賣自取
梅菜蒸肉餅午餐
芝士魚柳飽
餐肉蛋吐司下午茶
2022-06-23 486 瀏覽
公司附近新開咗間茶餐廳,裝修乾淨企理,第一日新開同事請食下午茶,可惜落單嗰位叫錯咗我個餐,嚟咗個蛋治烘底,從來我都唔喜歡烘底包外賣,因為多數會焗到個包淋咗,果然走唔出呢個命運,但啲滑蛋係香嘅,凍咖啡有驚喜 👍👍上星期叫咗個午餐麵豉蒸魚飯,味道唔錯,例湯好夠味,奶茶都得 😋早兩日唔知食乜, whataspp 問午餐有乜食,原來佢哋每日換頭像就係當日午餐,好有諗頭喎 👍👍可惜唔啱食,於是叫咗個常餐,腸仔太咸,义燒就普通,相對午餐就較為失色。由於位置實在太方便,第日無預備午餐都可以 whatsapp 落單去攞囉 🤭🤭

蒸魚午餐
全日常餐