2019-01-07
朋友推薦到葵涌茶記冰室食飯, 佢話呢度有別於一般既茶餐廳, 難得黎到葵涌當然要試一試。茶記冰室裝修光猛新淨,卡位闊落,坐得十分舒服。仲用左細個成日見嘅黑白色格仔地板,同埋天花板懷舊燈膽射燈, 幾有舊日香港情懷。 呢度除咗一般茶餐廳食物, 仲有好多特色嘅小炒, 阿姐好熱情咁推薦咗幾款畀我。隨餐附送嘅例湯幾有驚喜, 入口好清甜而且好足料, 好有家的感覺。😋😍冰鎮咕嚕肉 ($88)咕嚕肉外皮冰爽脆口, 裏面的梅頭肉温熱而且有咬口。 外冷內熱,又外脆內軟, 感覺幾新奇 😋😍。 咕嚕汁味道酸酸甜甜,十分開胃。 另外仲有配有冰鎮菠蘿同埋提子解膩, 感覺幾清新。招牌黃金蝦 ($98)黃金蝦外殼炸得香脆, 充滿著香濃嘅鹹蛋黃香味,蝦肉爽口彈牙,忍唔住一次過連殼食曬。😋魚香茄子煲 ($58)茄子炆得恰好,口感潤滑,充滿蒜蓉和泡椒香味。 除咗有香辣既肉丁, 仲食到好多惹味嘅鹹魚粒粒, 配飯食真正一流~😋茶記冰室坐位舒適, 餐牌選擇多,阿姐招呼好有人情味,好有香港嘅舊日情懷。 難怪朋友話呢度冇一般茶餐廳咁來去匆匆而感覺, 好適合坐喺度慢慢歎番碗靚例湯。😋
冰鎮咕嚕肉 ($88)
招牌黃金蝦 ($98)
魚香茄子煲 ($58)