2022-01-26 565 瀏覽
近日疫情嚴重,連爸媽家附近也很危險,於是當日午餐便走遠一點到石峽尾附近,然後看到這間開張不久的冰室,當然要試試位置(8/10):餐廳位於北河街與大埔道的交界,感覺比較偏,但其實由港鐵深水埗站B2出口步行只需約6分鐘環境(8/10):裝修帶東南亞特色,有木及風扇等元素,頗有渡假的感覺,且店面乾凈舒適,整體環境不錯服務(8/10):侍應主動下單,亦有禮貌,入座後會提供清水,亦有水壺給客人自行加水,以冰室來說服務算到位食物(8/10):不像一般冰室,這裡的選擇也頗多,有西式、港式及泰式等食物,而且亦有多款小食,味道普遍也不錯德國咸豬手(半隻)配薯菜 - $57老板娘推介,當然要試試。雖說是半隻,但上枱時感覺豬手也挺大件,而且吃得出是焗過,很香而肉質鬆軟,配合黑椒汁味道更加香濃。薯條粗身而不會粉,較特別是餐廳竟用上包裝蕃茄汁,感覺衛生。另外亦有一些生菜及西蘭花,份量令人滿意泰式海鮮炒金邊粉 - $52用上鮮蝦、青口、魷魚、日式魚蛋及蟹柳等去炒,加上雞蛋、香蔥及紅椒,令整碟金邊粉很香,而金邊粉幼身順口,亦算入味,稍欠辣味,但整體水準不錯泰式炸絲綱春卷 - $28原以為是像越南春卷,想不到外觀和一

餐湯

德國咸豬手(半隻)配薯菜 - $57

泰式海鮮炒金邊粉

泰式海鮮炒金邊粉 - $52

泰式炸絲綱春卷 - $28
原以為是像越南春卷,想不到外觀和一般春卷一樣,只是餡料除了豬肉外,加了不少蔬菜絲,香脆而口感不錯,加上泰式辣醬增添一份甜辣味

凍菜蜜

凍菜蜜 – 跟餐+$3
菜蜜雖沒什麼特別,但餐廳亦算用料足,味道更清甜

紅豆冰 - 跟餐+$8
紅豆冰大大杯,加入了三份一杯的蜜紅豆,煉奶及牛奶充足,味道相當香甜,而紅豆亦軟硬適中,口感不差

🍽茶豆冰室
📬地址:深水埗北河街134-136號銀河大廈地下B號舖
2022-01-22
餐湯
泰式海鮮炒金邊粉
凍菜蜜
2022-01-25 230 瀏覽
與友人在附近逛逛,到這裏試試這間新餐廳。餐廳除了有基本的常餐和焗飯/粉,還有泰式食物。店內窗明几淨,提供部分卡位,卡位比較寬闊,坐得比較舒服。食物選擇多樣,提供早餐、午餐、下午茶及晚餐,餐版上也清楚寫明各餐的時段。點了一碗泰式冬蔭湯肥牛金邊粉($48),金邊粉可免費轉米線、公仔麵、烏冬、米粉或檬粉。肥牛量適中,泰式冬蔭湯微辣,帶點泰式香料的味道,相對外面喝的冬蔭湯柔和。金邊粉量多,先喝一口冬蔭湯,再嚐一口金邊粉,味道會更佳。另一碗清湯扎肉金邊粉($48),扎肉厚度和份量適中。清湯比較淡,加點桌上的辣椒醬,會為金邊粉帶來惹味辣椒豆醬的鹹香。金邊粉份量對女生來說有點多,有可能吃不完,這個下午茶可當正餐吃。下午茶附設飲品,加錢換了特飲,熱蛋白杏霜(+$8)。杯中明顯看到很多蛋白絲,杏霜非常香,入口是淡淡的杏霜味。另一杯凍蜂蜜柚子茶(+$8),點了少甜,所以甜度相對而言適中。喝前攪拌沉底的柚子蜜,令甜度更均勻分佈。若點了泰式冬蔭湯粉,再配一杯微甜柚子茶,可解膩,兩者味道相輔相成。店員服務態度不錯,會跟熟客打招呼。我們原本想點一杯青檸梳打,但未有供應,店員細心指著餐牌上其它有供應的飲品,態度親切

熱蛋白杏霜

凍蜂蜜柚子茶

店員服務態度不錯,會跟熟客打招呼。我們原本想點一杯青檸梳打,但未有供應,店員細心指著餐牌上其它有供應的飲品,態度親切。
2022-01-22
熱蛋白杏霜
凍蜂蜜柚子茶
2022-01-25 50 瀏覽
今日去深水埗食茶豆冰室,中午都好多人!叫了個馬來咖喱牛腩飯,仲有中湯送,是蓮藕煲豬肉湯,好足料不是味精湯!咖喱飯份量很大份,牛腩炆得好好淋幾入味,肉質不會很乾柴,仲有幾舊好好食嘅薯仔,咖喱椰汁味香濃,又唔會好難好易入口。咖喱汁配上白飯簡直絕配!另外叫了蕃茄豬扒焗飯,等咗10分鐘到就送到,焗飯是用上蛋炒飯,豬扒亦都細心地切號一塊塊,仲用上了新鮮的蕃茄,甜甜酸酸的好開胃!再加上面頭半溶的芝士,10分加分!小食叫了香茅雞翼,外皮炸得10分鬆脆,肉醃好入味,亦都keep到肉汁!好食!飲品是蜂蜜生薑茶,只要加$8好抵,薑味龍龍的但不會辛辣,冬天飲杯生薑茶就啱晒!

2022-01-20 51 瀏覽
今天在深水埗石硤尾一帶工作,下午茶時間在附近找東西吃,發現開了這所新開的冰室,便入內一試。這兒下午茶時間人流也不少,證明相當受歡迎。難得的是人流如此多,店員忙個不停手,但態度仍然很有禮。下午茶選擇也不少,有泰式和港式選擇,真是花多眼亂。我點了一道日式海鮮炒烏冬,很快便上菜。上菜時熱氣騰騰,色調均勻,材料十分豐富,有大量細蝦,爽彈鮮美。蠔仔份量多,青口飽滿。而主角烏冬是幼身的,炒得鑊氣十足,十分彈牙。整碟烏冬份量很多,絕對不像下午茶餐。我另外點了蜂蜜柚子茶,喜歡甜吃的朋友不容錯過,又甜又滋潤,冬天喝一杯最適合不過。
我點了一道日式海鮮炒烏冬,很快便上菜。

2022-01-20 61 瀏覽
新開街方食市,抵食,有份量,有質素!叫左個午餐 : 肉眼牛扒跟沙律. 大大份. 牛扒係薄切,  有幾塊. 份量真心多, 好夠飽 . 仲要有牛味有咬口. 唔會過腍. 沙律....我想講, 我找回我就兒時味道. (我都唔會點解, 個味道同我食過是食係一樣架. 但我睇黎睇去, 都無咩特別)另外加左個小食, 泰式炸蝦餅. 呢個 雖然薄炸. 但味道好好.餐飲蜂蜜生姜荼. 堅係生姜. 辣口的.  我只係覺得甜左D, 下次要叫少甜 =)我無為意. 叫左個凍的. 餐廳D叔叔話其實最好叫熱啦. 咁先有潤燥保身之效. 我下次會啦. 街方食市, 就係有街方的人情味. 會同你傾下計. 介紹下有咩好食. 吹下水. 好溫馨.
新開街方食市,抵食,有份量,有質素!

叫左個午餐 : 肉眼牛扒跟沙律.

餐飲蜂蜜生姜荼.

2022-01-18
午餐
2022-01-19 56 瀏覽
吉列豬扒沙律豬扒幾厚身,而肉質就就有雞脾炸得咁乾,咬開之開仲可以見到粉嫩嘅豬肉。沙律份量幾多,味道亦唔會過酸。炸雞脾薯條炸得乾左少少,但外皮就非常香脆,咬入口有脆卜卜嘅聲音,而雞肉醃得非常入味,如果唔係咁乾身成隻雞脾會好唔錯。日式海鮮炒烏冬有大量海鮮配料,如蜆,青口,蟹柳,魷魚,而且都炒得好夠鑊氣。香草芝士煎龍脷柳配意粉意粉份量好多,一上枱有少少比個份量嚇親,龍脷柳有兩大塊,味道亦醃得唔錯,呢個午餐係幾抵食。仲有中湯送熱杏霜&熱檸水
吉列豬扒沙律
沙律份量幾多,味道亦唔會過酸。

炸雞脾薯條

日式海鮮炒烏冬

香草芝士煎龍脷柳配意粉

仲有中湯送
熱杏霜&熱檸水
2022-01-18 195 瀏覽
喺深水埗北河街尾有間新開茶記: , 下午茶餐價錢實惠。 除了普通港式茶餐, 餐廳仲主打東南亞叻沙,咖哩, 泰式冬陰功湯河等等~魚片海鮮喇沙先呷一口湯底, 味道唔錯喎~ 唔辣, 有椰香, 味道有層次。 海鮮有蝦仁,青口,魷魚,魚片, 甚為豐富!😋凍檸樂~ 強勁嘅冰底。柚子茶唔記得少甜, 勁濃味~香茅雞翼$30外皮勁脆, 即叫即炸,非常香口,雞肉唔會好乾,仲好入味。泰式豬頸肉$30肉質好爽口, 會提供甜酸醬 。但如果有泰式蘸酱就更perfect喇。日式海鮮炒烏冬下午茶$38有蜆肉,青口,蟹柳,魷魚, 蝦仁 ,很有鑊氣,味道不會太鹹,但都比較油,反映過後, 原來可以order 少油, 唔會啩!~正常都唔想食咁油膩。 菠蘿油下午茶$25見到菠蘿油下午茶餐幾抵, 一於是試埋奶茶。果然唔錯,入囗濃厚有茶香, 奶和茶嘅比例係啱啱好👍。 至於菠蘿油, 質感濕軟,似牛油餐飽, 不似預期 ~ 已反映意見,下次會焗返脆啲~

喺深水埗北河街尾有間新開茶記: [茶豆冰室], 下午茶餐價錢實惠。 除了普通港式茶餐, 餐廳仲主打東南亞叻沙,咖哩, 泰式冬陰功湯河等等~

魚片海鮮喇沙

凍檸樂~ 強勁嘅冰底。
柚子茶唔記得少甜, 勁濃味~

泰式香茅雞翼

香茅雞翼$30
外皮勁脆, 即叫即炸,非常香口,雞肉唔會好乾,仲好入味。

泰式豬頸肉

泰式豬頸肉$30

日式海鮮炒烏冬

日式海鮮炒烏冬下午茶$38

菠蘿油下午茶$25
見到菠蘿油下午茶餐幾抵, 一於是試埋奶茶。

泰式香茅雞翼