1K
2023-03-31 51 瀏覽
尖沙咀韓國街少有手搖店而這有點像韓國MV的裝修吸引了我的目光!😂 店鋪用了糖果色🍬 ❤️點了招牌手打香水檸檬茶,新鮮青檸汁加上香水感的茶,其實就是四季春吧。不像一般喝的港式檸檬茶。而且店員很賣力的把青檸和冰打出汁😆 喝起來帶點酸甜,非常解渴受歡迎。另一道亦非常出色的飲品是鳳梨益力多,鳳梨味濃郁不會太甜,以琥珀色的益力多襯托,酸酸甜甜的非常開胃。下次再試試其他 😚🔎 #cass_bbt🔎 #cass_手搖🔎 #cass_tst🔎 #cass_尖沙咀🔎 #eatwccinhk
店鋪用了糖果色🍬 ❤️

另一道亦非常出色的飲品是鳳梨益力多,

下次再試試其他 😚

🔎 #cass_bbt
🔎 #cass_手搖
🔎 #cass_tst
🔎 #cass_尖沙咀
🔎 #eatwccinhk
2023-03-31 29 瀏覽
現今台灣茶飲店成行成市,需要真的很大,最近在金巴利街開了一間新的茶飲店,我和太太經過時決定試試✏️位置(8/10): 金巴利街中段,位置算方便✏️環境(8/10): 比想像大,有幾張小枱✏️服務(7/10): 茶飲店都是即叫即整✏️食物(7/10): 茶飲為主,亦有小食及甜品🌟手打檸檬茶 - $36選了排第一的手打檸檬茶,清涼解渴,微酸微甜,感覺健康🌟奶蓋烏龍茶 - $28有半杯的奶蓋,香滑又不會太濃,配合烏龍茶味道清爽,可以一試🏠茶跡📬地址: 尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖

✏️位置(8/10): 金巴利街中段,位置算方便
✏️環境(8/10): 比想像大,有幾張小枱
✏️服務(7/10): 茶飲店都是即叫即整
✏️食物(7/10): 茶飲為主,亦有小食及甜品
手打檸檬茶

🌟手打檸檬茶 - $36
選了排第一的手打檸檬茶,清涼解渴,微酸微甜,感覺健康

奶蓋烏龍茶

🌟奶蓋烏龍茶 - $28
有半杯的奶蓋,香滑又不會太濃,配合烏龍茶味道清爽,可以一試

🏠茶跡
📬地址: 尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖
2023-03-30
$32 (其他)
手打檸檬茶
奶蓋烏龍茶
店名:茶跡地點:尖沙咀金巴利街菜式:飲品小食店餐牌:飲品有茶,奶蓋茶,奶茶,檸檬茶,益力多,鮮奶,芋泥。可加料。另外有小食,糖水。招牌手打香水檸檬茶 $36招牌手打香水檸檬茶大大杯,係熱門推介,色水淺黃色底。下底有好多椰果,面頭就係青檸。叫左走甜,味道係淡淡茶味中帶青檸味。吸到椰果就有少少甜。鳳梨益力多 $28鳳梨益力多都係熱門推介,顏色係米色底。叫左走甜,味道其實只係帶淡淡益力多味,似果汁,完全唔酸,係少少甜甜地,入面有好多鳳梨粒同過癮爆珠。
店名:茶跡

2023-03-30
鳳梨益力多
$$$
2023-03-29 25 瀏覽
又開始熱返,條街多返好多茶飲店呢間係後街既小店,有位坐,仲有台式小吃,可以HEA下飲野既好地方最平20蚊就可以坐一個下午,平過去快餐店,同朋友搵地方傾下計唔錯既地方裝修幾精緻!飲品類近50種,有純茶,奶茶,檸茶,益力多等等,最人氣仲有鮮奶類今次係招牌香水檸檬茶,36蚊!台灣檸檬酸度輕香味重,好似香水一樣~港鐵尖沙咀/尖東站 E 出口, 步行約5分鐘茶跡 Caa4Zik1 Caa4Zik1尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖Shop A, G, Kimley House, 3 Kimberley Street, Tsim Sha Tsui
又開始熱返,條街多返好多茶飲店
裝修幾精緻!
今次係招牌香水檸檬茶,36蚊!
台灣檸檬酸度輕香味重,好似香水一樣~

港鐵尖沙咀/尖東站 E 出口, 步行約5分鐘
茶跡 Caa4Zik1
 Caa4Zik1
尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖
2023-03-27 30 瀏覽
今個星期日,我去了尖沙咀的茶跡,享受了台灣風味的美食和飲品。這家小食店位於金利大廈地下,店內裝修簡潔,氣氛輕鬆愉悅。我點了店內的招牌飲品之一——大甲芋頭鮮奶。這杯飲品呈現淡淡的粉紅色,喝起來口感濃郁,但又不會太甜膩。鮮奶和芋頭的味道完美結合,讓人一試難忘。除了飲品,我還點了手打檸檬冬瓜茶。這杯茶清爽不膩,檸檬的酸味和冬瓜的清香融合得恰到好處,讓人感到舒爽愉悅。最後,我還品嘗了店內的炸雞脾菇。這道小食炸得酥脆,口感十分香脆美味。脆皮外層包裹著嫩滑多汁的菇肉,令人一試難忘。總的來說,茶跡是一家值得一試的小食店。無論是飲品還是小食,都讓人回味無窮。如果你喜歡台灣風味的美食,一定不能錯過這家店。#茶跡 #尖沙咀美食 #台灣風味 #大甲芋頭鮮奶 #手打檸檬冬瓜茶 #炸雞脾菇 #台灣小食 #台灣飲品 #台灣美食 #香港美食 #尖沙咀 #foodie #instafood #foodstagram #yum #delicious #taiwanesefood #taiwanesedrink #taiwanesesnacks #hongkongfood #foodreview #foodblog

2023-03-22
3 分鐘 (堂食)
2023-03-24 36 瀏覽
尖沙咀最近開左間台式飲品店🇹🇼 — 茶跡 ~~小店主打醇茶、奶蓋茶、手打檸檬茶同益力多系列飲品,超多選擇😍😍店內以黃色同白色為主調💛,設有少量座位!仲可以同朋友一邊傾計一邊飲野,so chill✌🏻✌🏻🍑白桃益力多 $28✨揀左少甜少冰,甜度啱啱好~~益力多味道酸酸甜甜,帶點白桃的清香🍑!裡面仲有啲爆珠,口感幾豐富😋😋🧋仙草凍鮮奶 $32✨呢個係小店Top 6的飲品,人氣之選!!仙草口感滑捋捋,飲到好香奶味🥛~兩者配搭唔錯!而且大大杯,都幾抵飲❤️❤️
尖沙咀最近開左間台式飲品店🇹🇼 — 茶跡 ~~

🍑白桃益力多 $28✨
揀左少甜少冰,甜度啱啱好~~

🧋仙草凍鮮奶 $32✨
呢個係小店Top 6的飲品,人氣之選!!
2023-03-23 32 瀏覽
去完尖東科學館周圍逛逛,正當好口渴既時候,被陣陣檸檬味吸引入去,原來係招牌手打香水檸檬茶,非常清新🥰仲要舖裡有枱有櫈,正👍🏻又有小食買🥹果然係招牌,香水檸檬🍋有別於黃檸檬,香水檸檬聞同飲落都會有香茅味🥰最特別之處係香水檸檬果肉大又不會容易酸澀,經暴打後仍然保持清香、清爽解膩❤️‍🔥另外一杯係黑糖珍珠奶茶,水準吾差!茶味濃,吾太甜👍🏻店舖也很有心思,很多anson lo poster 和其他mirror成員也有,鏡粉不要錯過😍

另外一杯係黑糖珍珠奶茶,水準吾差!茶味濃,吾太甜👍🏻

2023-03-18 32 瀏覽
小見有位可以坐的飲品店而且空間都幾寬敞飲品種類都幾多有一般的奶茶之外仲有檸檬茶系列·鮮奶系列同益力多系列老闆就推薦我地試下招牌手打香水檸檬茶🤭即管試下🤪🧋招牌手打香水檸檬茶 $36入口非常清新,濃郁的檸檬味道,再加上微微的茶香,非常特別他們的香水檸檬茶是即叫即手打用的都是新鮮的材料,味道天然非常值得一試👍🏻🧋古早冬瓜茶 $22這一杯係經典系列傳統的古早味道沒有太多花哨的口味有著濃濃的冬瓜味道古早微糖亦唔算太甜
小見有位可以坐的飲品店
而且空間都幾寬敞
飲品種類都幾多
有一般的奶茶之外
仲有檸檬茶系列·鮮奶系列同益力多系列
老闆就推薦我地試下招牌手打香水檸檬茶🤭
即管試下🤪

🧋招牌手打香水檸檬茶 $36
入口非常清新,濃郁的檸檬味道,
再加上微微的茶香,非常特別
他們的香水檸檬茶是即叫即手打
用的都是新鮮的材料,味道天然
非常值得一試👍🏻

🧋古早冬瓜茶 $22
這一杯係經典系列
傳統的古早味道沒有太多花哨的口味
有著濃濃的冬瓜味道
古早微糖亦唔算太甜
2023-03-18 53 瀏覽
經過韓國街見到間黃色茶飲店門口大大隻TED & STELLA LOU店內以歌詞及CD 牆作簡約裝飾最特別係一小片鏡粉牆仲有位坐下 時間啱堂食 不失一個好選擇飲品方面選擇都幾多仲有多款小食今次就咁買左外賣🥡第一時間㨂左手打檸檬蜜桃茶天氣咁熱飲返杯夠哂消暑解渴滿滿檸檬清香 搭上蜜桃茶唔會太甜 別有一番風味芒果益力多香甜芒果🥭配上益力多香甜既果香配上益力多既微酸酸酸甜甜加上爆珠爆開既感覺十分之過癮開始炎熱啊天氣 夠哂合適😋
經過韓國街

十分之過癮

開始炎熱啊天氣 夠哂合適😋
  • 芒果益力多
2023-03-15 26 瀏覽
飲品店主打手打檸檬茶,另有益力多系列、奶蓋茶、奶茶、醇茶、鮮奶類等等,由凍飲、溫飲至熱飲都可以作出選擇,每款飲品都可以額外加購配料,大大杯而且價錢相宜。飲品店另有提供八款小食及兩種主食,設有座位可以讓食客邊飲邊食,認真寫意。奶蓋四季春青茶蓋上一層厚厚鹹鹹甜甜的的奶蓋,青茶味道醇厚回甘,口感層次分明。黑糖珍珠奶茶陣陣黑糖味,甜度適中,配合香滑奶茶,香醇絲滑卻不死甜的口感,配搭煙煙韌韌珍珠口感更豐富。
奶蓋四季春青茶
黑糖珍珠奶茶
2023-03-14 26 瀏覽
出去尖沙嘴韓國街買食材~ 路過見到呢間茶飲店有好大隻 Ted 同 StellaLou 好得意 😍 所以就入去買杯野飲休息下 😌 招牌手打香水檸檬茶·微糖一直都想試下香水檸檬茶 🤤 估唔到香得黎又幾 fresh 👍🏻 微糖口味酸得黎帶好輕嘅甜,行到熱熱地飲真係好解渴 🤩芒果益力多·無糖因為益力多本身有甜味,所以我呢杯就叫左無糖~ 原來芒果同益力多都幾夾 😝 可能因為兩樣嘢都甜甜地,然後芒果本身嘅香味又夠甜美 😍 鍾意飲果味甜味嘅朋友好適合試呢杯~ 佢入面仲有 d 爆珠,所以都有 d 口感呢 😋我見到佢仲有糖水同小食,而且又有位坐,聽住音樂飲嘢都幾舒服 😌

招牌手打香水檸檬茶·微糖

芒果益力多·無糖

尖沙咀金巴利街新開茶飲店 -- 茶跡 韓國街新開了一間飲品店~~~離遠已看見兩隻巨型毛公仔店內有Dear Jane的歌詞裝飾 又有特色的CD牆 當日更有各式姜濤和AL的海報鏡粉可以留意一下招牌手打香水檸檬茶果然很香👍🏻但它的香味不是香精味 不是那種虛假的檸檬香 而是茶底和檸香添合的香味加上了西檸又為佢增加了點點不同的酸 味道有層次感底部還有不少甜甜的椰果 攪拌後有多一重口感除了飲品外 店舖亦有出售小食和糖水店裡亦有少量座位 下次逛街累了可以在這裡填填肚休息一下
尖沙咀金巴利街新開茶飲店 -- 茶跡

韓國街新開了一間飲品店~~~
離遠已看見兩隻巨型毛公仔

底部還有不少甜甜的椰果 攪拌後有多一重口感

除了飲品外 店舖亦有出售小食和糖水
店裡亦有少量座位 下次逛街累了可以在這裡填填肚休息一下
2023-03-10 31 瀏覽
原先朋友來茶跡是為了取教主Anson Lo的應援品,我對朋友說這裡可以堂食飲用飲品,不如慢慢嘆一杯凍飲才去交收美戰周邊,朋友又可以再這裡拍拍照,打打卡,朋友覺得我建議不錯,齊齊買杯飲品飲一飲,鬆一鬆。茶跡的仙草凍鮮奶讓朋友很驚艷,仙草凍鮮奶可謂台式飲品最為經典人氣飲品之一,仙草凍非常滑溜富彈性,亦滿足朋友的口腹之欲。加入香醇濃郁鮮奶的仙草凍,鮮奶和仙草凍兩種風味碰撞出順滑香濃的好滋味,甜而不膩,朋友強力推薦。我和朋友在猜櫃裡的水果是甚麼,朋友猜是酪梨,我猜是芭樂,結果我倆都猜錯了,店員說是台灣直送的香水檸檬,我好奇香水檸檬用來做甚麼飲品,店員答香水檸檬用來做招牌手打香水檸檬茶,我聽畢覺得蠻特別,於是點了杯招牌手打香水檸檬茶試試看。招牌手打香水檸檬茶最後沒有令我失望,招牌手打香水檸檬茶選用香水檸檬和台灣茶手打調和,不但整體酸甜適中,香水檸檬香及茶香相當突出,喝來順口又解渴,沒多久我就把一大杯招牌手打香水檸檬茶喝光光,這杯完全是下次來尖沙咀不想錯過的飲料。

2023-03-09 16 瀏覽
去左尖沙咀韓國街果度食野,食完啲辣野成身都熱辣辣,又好口渴,見到有間台式飲品小店,又唔貴就試下啦😂鳳梨益力多 $28益力多味好濃,入面仲有好多料,有爆珠同椰果☺️ 唔記得左叫小甜,而佢入面啲料全部都係有甜度的,所以杯飲品略甜,大家記得要叫小甜啦😚珍珠奶茶🧋 $25奶茶飲落茶味都出的,而呢款奶茶唔係用鮮奶,好耐都冇飲過呢隻奶茶啦🙈 飲落係回憶的味道😂 珍珠好煙韌有咬口不過叫餐果陣記得要問下店員要等幾耐,可能得一個人做野,單又比較多,果日兩杯飲品個等候時間都有啲長,呢個係幾失望的茶跡 (尖沙咀)尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖

珍珠奶茶🧋 $25

茶跡 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖
2023-03-07 21 瀏覽
經過尖沙咀韓國街見到有間新開既台式飲品店😛店內除左有手搖台式飲品 仲有糖水同小食 當日經過已經食左晚飯 就淨係叫左野飲😌店內有座位可以小聚鳳梨益力多 $28店內top5🥤好香菠蘿味🍍有好多甜甜既鳳梨粒同埋爆爆珠係入面 口感正☺️走左糖甜度就啱啱好啦仙草凍鮮奶 $32係店內既Top 6🧋呢杯嘢飲雖然好似好簡單,但係要整好食既仙草都有難度架🙂仙草口感滑嫩、有濃醇的仙草香☺️想keep fit既朋友可以轉脫脂奶同少糖

仙草凍鮮奶 $32