2024-02-03 159 瀏覽
行過馬鞍山,揾到間西餐廳,正!👍坐定定點咗幾樣野,先講講嗰個黑松露醬車打芝士薯條,啲薯條外皮香脆,一啖落去個松露味噌撲鼻,真係講得出嗰句「香過三級片」!再嚟就係嗰個泡沫鮮奶綠茶,輕輕一啖已經感受到啲茶味夠晒濃郁,加埋個泡沫真係靚絕一面!家陣最緊要嘅主菜環節,千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅真係正到爆燈😍!啲貝肉彈牙,千島醬味道啱啱好,同嗰啲海味嘅perfect match,啖啖肉嘅調味夠晒入味。一邊食住個薄餅,一邊再嚟個煙燻雞胸香菇藜麥意大利飯,啲雞胸肉煙燻得啱啱好,唔會太柴,香菇味濃,啖啖都有驚喜!最後個甜品就當然要揀自家製蛋糕添(柚子芝士慕絲)啦,綿綿嘅口感,啲柚子香又唔會太搶戲,收尾有個味覺嘅小高潮!食好啲,心情都跟住好咗,唔洗諗太多,食喱嘢真係夠happy啦!🍰🎉

2023-11-10 287 瀏覽
幾年前第1次光顧沙田店時,食物質素好到有驚喜感覺,然而近來多到馬鞍山店,除了甜品蛋糕飲品外,覺得食物質素大不如前。下午茶時段到店,不用等位,點選了「黑松露雜菌意大利飯」和「牛舌粒紅酒汁燴意大利粉」附飲品,追加2件甜品蛋糕。「黑松露雜菌意大利飯」$118沒太大黑松露香味和雜菌香味。「牛舌粒紅酒汁燴意大利粉」$128麵汁令到整碟意大利粉不好味,沒吃晒。「甜品蛋糕」揀了芒果味蛋糕和芝士蛋糕,芒果蛋糕外型很似真實芒果,好可愛。芝士蛋糕味道很好,有著濃郁芝士香味。「凍檸檬蜂蜜」有著清新鮮檸檬味配合蜂蜜,是一杯令心情治癒的飲品。期待這餐廳可以更改善提升質素。

「黑松露雜菌意大利飯」$118
沒太大黑松露香味和雜菌香味。

「牛舌粒紅酒汁燴意大利粉」$128
麵汁令到整碟意大利粉不好味,沒吃晒。

甜品蛋糕」
芝士蛋糕味道很好,有著濃郁芝士香味。

「凍檸檬蜂蜜」
有著清新鮮檸檬味配合蜂蜜,是一杯令心情治癒的飲品。

期待這餐廳可以更改善提升質素。
2023-09-26
2023-10-22 430 瀏覽
今次嗌都係同之前嗌嘅差唔多,而家冇咗海鮮拼盤,不過我最想食嘅就係原條小八爪魚酥!原來有個意大利飯都有咁仲好啦諗少過粉飯類我個friend又鍾意食嗰啲意大利飯假期冇得跟set,冇午餐Menu,嗌main住Menu 嗌咗個橄欖油八爪魚意大利醋沙律,要落沙律醬另上就要嗌店員同佢講,因為自動落單嗰度冇得mark雜錦沙律菜!最後食到一條火箭菜嘅香氣!我最愛食火箭菜如果係沙律菜!有大概六至七件八爪魚薄片,通常都係最前最粗嗰個位朋友鍾意食呢個多個轉頭嗰個八爪魚酥,因為呢個逐片燒,又有啲燒烤粉佢覺得好香!不過個橄欖醋就麻麻哋好食我哋冇用一見到呢個飯勁興奮!條八爪魚酥完全係我想要嘅嘢,超興奮即刻切一粒嚟食!我個friend就胞弟底下嘅飯!上面嘅就share食仲有個烤羊架就冇細心影,不過感覺冇上次咁靚仔,雖然上次係兩件,今次豈有叫做三件,不過啲位置就冇咁靚,而且個擺盤都冇咁靚!要自己切開一大塊,見到其實肥肉比較多肉嘅話得一件比較多味道唔太酥,不過普普通通,其他嘢就同之前差唔多薯仔啊薯蓉啊 側邊嘅黑醋醬幾好味呢度嘅環境就OK嘅,不過張枱真係有啲細! Cafe嘅枱唔知點解成日都係呢個style,明明係都幾多位
咁仲好啦諗少過粉飯類
我個friend又鍾意食嗰啲意大利飯

假期冇得跟set,冇午餐Menu,嗌main住Menu
雜錦沙律菜!最後食到一條火箭菜嘅香氣!我最愛食火箭菜

• 燒燒條八爪魚酥意大利飯
2023-10-19 176 瀏覽
今晚懶鬼唔煮,走咗去荳子晚餐~燒豬手(原隻上)串燒海蝦龍蝦汁沾麵牛肝菌湯(冇影)冰搖咖啡燒豬手~佢本身可以代客切開起骨,開豬手咁簡單梗係自己嚟啦,豬手外皮脆卜卜,肉不會過鹹,酸菜係一大驚喜,豬手配上酸菜絕夾~豬手冇過火,內部濕潤,讚👍🏻串燒海蝦龍蝦汁沾麵(前)整個味道唔錯,麵質偏硬,未必個個啱牛肝菌湯~已經試過4-5次(其他分店都有),菇菌味香濃,入口幼滑,絕對美味冰搖咖啡~滿滿的儀式感!啡味濃濃的,感覺仙仙的🤣
今晚懶鬼唔煮,走咗去荳子晚餐~
燒豬手(原隻上)
串燒海蝦龍蝦汁沾麵
牛肝菌湯(冇影)
冰搖咖啡

燒豬手~

串燒海蝦龍蝦汁沾麵(前)
整個味道唔錯,麵質偏硬,未必個個啱

牛肝菌湯~

冰搖咖啡~
滿滿的儀式感!啡味濃濃的,感覺仙仙的🤣
  • 德國燒豬手
《Beans》 馬鞍山分店在美食沙漠中一點綠洲半開放式 寵物可放寵物車同枱坐鋪外食物種類幾多 意粉 輕食 蛋糕 典型cafe食物空間好大 多座位但寬敞隔咗啲時間先寫返個食評粗略記錄分享吓炸物方面薯條 同 單骨雞翼 有水準夠熱夠脆 雞翼外脆夠味《黑松露軟殼蟹意粉》軟殼蟹香脆內軟都幾大隻質地恰得外剛好醬汁唔算好濃密菇菌味汁只係淋上面 無一齊煮過唔入味 整體可以 不過不失甜品抺茶卷蛋甜品幾推廣要讚 綠茶味香濃 蛋糕鬆軟入面cream都係做咗綠茶味配搭小小紅豆 唔會太甜
《Beans》 馬鞍山分店

甜品幾推廣
要讚 綠茶味香濃 蛋糕鬆軟
入面cream都係做咗綠茶味
配搭小小紅豆 唔會太甜
𝟜個女仔都係住係沙田區假日懶到只想去近啲既地方食野(๑´ㅂ`๑) 經過一輪討論後 最後選擇左荳子我遲到 但朋友都唔係等左無耐就有位我地預備左蛋糕諗住同朋友慶祝生日點知話要每人收$𝟚𝟘切餅費 ⁿᵒ ʷᵃʸ!!! (ᗒᗣᗕ)՞荳子都好好 蛋糕可以存放係雪櫃 錦我地就𝑠𝑎𝑣𝑒左$𝟠𝟘⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ ⥅白味噌帆立貝意大利闊條麵 $𝟙𝟚𝟘 ⥆𝕸𝖊𝖓𝖚寫話係新產品 賣相吸引 帆立貝好好食 但友人話個麵太硬 但又唔係唔熟 唔知係佢本身要整得硬 定失手 「(°ヘ°)⥅鮮忌廉周打海鮮意大利飯 $𝟙𝟛𝟠 ⥆新產品ᴀɢᴀɪɴ 個碟同個餸好唔夾 突然有隻藍色碟好奇怪海鮮有蜆同帆立貝 亦有西芹 朋友即刻撥開唔食 個飯上面有一片片煎左既芝士 好脆好好食 ヾ(*´∇`)ノ⥅法式香蕉雜莓軟芝士吐司 $𝟡𝟠 ⥆有啲小失望 成個麵包太冧 以為個邊位會脆脆的 同我地預期既不一樣 [●▲●]⥅煙三文魚羽衣甘藍比高包$𝟡𝟠 ⥆友人減肥 想分開𥚃面既醬 特登同左店員講點知麵包上既𝖈𝖗𝖊𝖆𝖒 𝖈𝖍𝖊𝖊𝖘𝖊仲係度 ๏ ⌔̮ ๏加購 ⥅黑松露薯條 $𝟛𝟠 ⥆ᵀʰᵉ ᵇᵉˢᵗ 熱辣辣出爐 好食 只不過個碟好大

𝟜個女仔都係住係沙田區
假日懶到只想去近啲既地方食野(๑´ㅂ`๑)
經過一輪討論後 最後選擇左荳子

⥅煙三文魚羽衣甘藍比高包$𝟡𝟠 ⥆
友人減肥 想分開𥚃面既醬 特登同左店員講
點知麵包上既𝖈𝖗𝖊𝖆𝖒 𝖈𝖍𝖊𝖊𝖘𝖊仲係度 ๏ ⌔̮ ๏

加購 ⥅黑松露薯條 $𝟛𝟠 ⥆
ᵀʰᵉ ᵇᵉˢᵗ 熱辣辣出爐 好食 只不過個碟好大 我地張枱唔夠位擺 想叫店員攞走 一開始個店員放低野 我地已經問可唔可以幫我地攞走
唔知係真聽唔到定假聽唔到 頭也不回 之後我地揮手叫員工 都要叫左幾次先有人幫手 ⊚◊⊚

係咪有左手機𝔱𝔞𝔨𝔢 𝔬𝔯𝔡𝔢𝔯 所以𝔠𝔲𝔱 𝔠𝔬𝔰𝔱
覺得唔需要錦多員工 足夠既員工應付客人 先可以滿足到客人既需要 對荳子有啲失望 (×ω×)
2023-09-14 133 瀏覽
馬鞍山最好吃的西餐。好吃的蜜糖雞翅:每一口都是一種享受。雞翅保持了內部鮮嫩多汁的口感。浸泡在蜜糖汁中的雞翅,香甜的味道在嘴裡瀰漫開來。蜜糖為雞肉帶來了柔軟的質感,讓人忍不住一口接一口。這道美味的蜜糖雞翅不僅口感豐富,給人帶來無比的滿足感。全日早餐:以色香味俱全融合於一體的美妙早餐體驗。菜餚豐富多樣,有香嫩的炒蛋、美味的煎培根、焦糖香蕉,每一口都帶來了美味和飽腹感。這個全日早餐選項提供了豐富的選擇,滿足不同人的不同喜好和口味。美味與滿足的代表,讓人們在開始一天的早晨時,享受美食的同時,也注入了活力和幸福的元素。

2023-09-10 122 瀏覽
放假阿女係都要去搵公公婆婆,所以就過咗嚟馬鞍山,於是睇吓呢一個美食嘅沙漠有啲咩嘢食,最終都係揀左Beans👍彩虹茶拿鐵 $48Rainbow Tea Patte賣相靚,但係略為甜咗啲唔夠熱。鮮奶拿鐵 $40Cafe Latte好好飲,無落糖都夠味燒烤醬烤雞馬蘇里拉芝士薄餅 $118Chicken Pizza With BBQ Sauce & Mozzarella Cheese好大份,好多芝士😍黑松露軟殼蟹意大利粉 $132Soft-Shell Crab Spaghetti in Truffle Cream Sauce軟殼蟹炸得好好味😋好脆,仲有好濃郁嘅黑松露醬,係我最愛嘅煤氣味吖😋😋🤤朱古力杏仁捷.香蕉.焦糖忌廉 (加配$30)Banoffee Pie裏面有好多種材料,朱古力,杏仁,香蕉等等,不過不失。黑松露蛋黃醬薯條 (加配$30)French Fries with Black Truffe Mayo新鮮炸起,薯條熱辣辣!配埋黑松露醬正吖!

彩虹茶拿鐵 $48
Rainbow Tea Patte
賣相靚,但係略為甜咗啲唔夠熱。

鮮奶拿鐵 $40
Cafe Latte
好好飲,無落糖都夠味

燒烤醬烤雞馬蘇里拉芝士薄餅 $118
好大份,好多芝士😍

黑松露軟殼蟹意大利粉 $132

朱古力杏仁捷.香蕉.焦糖忌廉 (加配$30)
Banoffee Pie
裏面有好多種材料,朱古力,杏仁,香蕉等等,不過不失。

黑松露蛋黃醬薯條 (加配$30)
新鮮炸起,薯條熱辣辣!配埋黑松露醬正吖!
2023-08-01 286 瀏覽
以前一直都好鍾意喺beans 食egg Benedict💕但係發現最近轉左新餐牌,冇咗我最鍾意嘅煙三文魚egg Benedict🥲煙三文魚羽衣甘藍比高包🌟份量都幾多,味道唔錯。冇諗過羽衣甘藍呢啲冇乜味嘅蔬菜,放入bagel入面竟然咁好食!🤫🤫🤫我會因為呢個包 嚟食多次呢個早餐炸魚柳炒蛋,雜菇 鬆餅正常發揮啦,魚柳份量都幾大。不過就覺得呢個餐有啲油膩😂成個鬆餅都好油 熱檸檬蜂蜜 熱咖啡檸檬蜂蜜真係幾好飲,推介大家可以試吓!
以前一直都好鍾意喺beans 食egg Benedict💕

煙三文魚羽衣甘藍比高包🌟

炸魚柳炒蛋,雜菇 鬆餅

熱檸檬蜂蜜 熱咖啡
檸檬蜂蜜真係幾好飲,推介大家可以試吓!

$80 (早餐)
2023-07-21 200 瀏覽
平時好少外出食早餐,因為要返工返學,我哋又不喜歡酒飲茶,所以選擇了Beans食早餐。因為種類非常多,賣相又靚,座位又舒服。今日試了三款早餐:🥪法式香蕉雜莓西多士一見到個賣相已然垂涎欲滴,好吸引,顏色鮮艷之餘,西多士炸得好香好脆,加上糖漿,簡直係美食。🥩西冷牛扒太陽蛋配英式麵包牛扒好林、厚薄適中,太陽蛋煎得好靚,麵包又有鬆軟夠熱。🥚Egg Benedict 每次嚟到要必叫的食物,不過早餐得就個太少,不夠飽😂☕️焦糖燉蛋Latte(鮮奶)味道非常特別,好有水準。

因為種類非常多,賣相又靚,座位又舒服。今日試了三款早餐:

🥪法式香蕉雜莓西多士

🥩西冷牛扒太陽蛋配英式麵包
牛扒好林、厚薄適中,太陽蛋煎得好靚,麵包又有鬆軟夠熱。

🥚Egg Benedict
每次嚟到要必叫的食物,不過早餐得就個太少,不夠飽😂

☕️焦糖燉蛋Latte(鮮奶)
味道非常特別,好有水準。

香蕉雜莓西多士
牛扒,太陽蛋配麵包
Egg Benedict
焦糖燉蛋latte
2023-07-13
$100 (早餐)
香蕉雜莓西多士
牛扒,太陽蛋配麵包
Egg Benedict
焦糖燉蛋latte
2023-05-20 329 瀏覽
✨香煎大蝦龍蝦汁闊條麵 $148龍蝦汁濃郁大蝦鮮甜彈牙闊條麵的口感偏向柔軟龍蝦汁可以完美地融合在闊條麵上讓每一口都充滿了鮮美的味道😍✨When Life Gives You "Lemon" $42柚子慕絲,檸檬柚子芝士蛋糕,雲呢拿海綿蛋糕芝士蛋糕好似檸檬咁清新加上海綿蛋糕的蓬鬆口感令人回味無窮🤪✨Mixed Berries Mille Feuille $42雜莓,雲呢拿吉士拿破崙香脆千層酥皮與鮮甜莓果再加上雲呢拿吉士餡料味道清新可口🙈
香煎大蝦龍蝦汁闊條麵
✨香煎大蝦龍蝦汁闊條麵 $148
龍蝦汁濃郁
大蝦鮮甜彈牙
闊條麵的口感偏向柔軟
龍蝦汁可以完美地融合在闊條麵上
讓每一口都充滿了鮮美的味道😍
When Life Gives You "Lemon"

柚子慕絲,檸檬柚子芝士蛋糕,雲呢拿海綿蛋糕
芝士蛋糕好似檸檬咁清新
加上海綿蛋糕的蓬鬆口感
令人回味無窮🤪
Mixed Berries Mille Feuille

雜莓,雲呢拿吉士拿破崙
香脆千層酥皮
與鮮甜莓果
再加上雲呢拿吉士餡料
味道清新可口🙈
香煎大蝦龍蝦汁闊條麵
2023-05-09 379 瀏覽
係馬鞍山想食西餐、pasta都無咩選擇,馬鞍山廣場嘅beans就係我每次想食西餐嘅首選🤣雖然 Beans嘅價錢偏貴,但意粉係大大碟~份量好多!我每次嚟都忍唔住叫黑松露醬薯條,次次都覺得好大兜,食完會食唔到正餐,但係太好味都係會叫😋之後叫咗 Carbonara同埋一個鹹蛋黃蟹肉意粉Carbonara真係超大份但係味道唔夠濃,冇咩芝士味鹹蛋我係有幾分係我每次都會叫,因為我好鍾意食鹹蛋黃,呢個就好食朋友加三十蚊叫咗龍蝦湯但係好難飲建議唔好叫

雖然 Beans嘅價錢偏貴,但意粉係大大碟~份量好多!

黑松露醬薯條

之後叫咗 Carbonara同埋一個鹹蛋黃蟹肉意粉

Carbonara真係超大份
但係味道唔夠濃,冇咩芝士味

朋友加三十蚊叫咗龍蝦湯
但係好難飲
建議唔好叫
龍蝦湯
黑糖薑母茶
2023-01-15
黑松露醬薯條
黑糖薑母茶
位於沙田的荳子咖啡店是一家結合了意粉、小食和咖啡的餐廳。店內的室內設計非常獨特,充滿藝術氛圍,營造出優雅的空間感。店內擺放了許多精美的裝飾品和家具,讓人倍感舒適和放鬆。菜單上有多款口味豐富的意粉,其中的海鮮意大利麵和培根蘑菇意大利麵是我的最愛。麵條煮得剛好,口感不黏不軟,配料新鮮美味,讓人食指大動。餐廳還提供了多種小食,如薯條、炸雞翼和香脆魚條等等,非常適合和朋友一起分享。此外,店內的咖啡也很值得一試,特別是拿鐵和卡布奇諾,是經典的咖啡選擇。價格方面,少女荳子咖啡店的價位屬於中上水平,但是店內的環境和食物質量都非常出色,是一個值得花費的好地方。總體來說,少女荳子咖啡店是一個非常適合和朋友聚餐、放鬆的好地方。店內的室內設計、食物質量和咖啡品質都非常出色,是一個值得推薦的餐廳。

2023-04-03 338 瀏覽
每次平日放假不用外出,就會想起Beans的下午茶。今天一個人悠閑的點了個下午茶,放空了一個下午。我點的是Waffles綠茶窩夫($64),另外加$10配了杯紅豆鮮奶綠茶(鮮奶)。Beans的窩夫跟平常見到一格格的不同,它是圓形QQ的,口感鬆軟,不會太硬。綠茶雪糕的清新口感與紅豆蓉的甜度的配搭相當和諧,最後點綴了馬卡龍增添了層次感。而紅豆鮮奶綠茶口感綿滑,紅豆蓉與綠茶的味道相互融合。不過甜品跟飲料裡面都有紅豆,略微過甜,下次還是點普通的咖啡好了。😂最後結帳$81,以Beans的食物質量來說絕對超值!

最後結帳$81,以Beans的食物質量來說絕對超值!
2023-04-03
2023-03-30 1341 瀏覽
之前同朋友食飯嚟過呢度一次,因為食開平民嘅嘢我平時覺得呢度價錢略高所以都唔會成日嚟食!今日請老闆食飯就帶佢去環境好啲嘅地方食啦!中午嚟食嘅話有lunch set會抵好多!因為份量同質素一樣的!嗌咗一個黑松露忌廉軟殼蟹意粉,勁香黑松露味而且勁多雜菇好粥了!啲汁好濃郁不過會有啲濟識開嘅人就唔怕, 而且會勁鍾意跟餐加咗個海鮮龍蝦湯加$40 ,羽衣甘藍禮物沙律,醬汁聆賞都幾大份!海鮮龍蝦湯有幾粒海鮮比你自己到啲龍蝦湯落去,幾好味!但係如果食嗰個意粉再加龍蝦湯會太飽鍾意食菜嘅我散叫咗$98一份煙三文魚沙律醬汁冥想,正價呢個有啲貴,煙三文魚兩大篇正常質素,沙律菜好新鮮!不過我覺得羽衣甘藍嗰個好味啲!因為有多種唔同嘅沙律菜唔同味道唔同口感,仲有少少洋蔥絲同蕃茄仔,再加我最愛嘅火箭菜同埋黑醋dressing好啲二百幾蚊加咗個海鮮拼盤一商業勁驚喜!雖然撚咗超級耐,但係比想像中好質素,以為呢度食環境食質素食咗一大部份價錢!見到四隻大蝦同埋一大條八爪魚數就知冇俾佢呃錢!勁興奮大愛食得好滿足條八爪魚數又新鮮又粗又大!帶子雖然好細粒,不過幾線條香口,蜆肉就非常普通,蝦亦都好香!唔係下欄嘢老細想食羊扒,我都想食紅
識開嘅人就唔怕, 而且會勁鍾意
好啲二百幾蚊加咗個海鮮拼盤
大愛食得好滿足
老細想食羊扒,我都想食紅肉所以嗌一份利是,不過等咗超級超級耐!呢度服務超級超級好,而且風趣又友善,特別係個男經理!所以中和返等耐啲都冇所謂🤣🤣因為今日本身預咗時間嚟!上碟超級靚,有心思擺過嘅拼盤醬汁同埋花朵成幅畫咁!而且成件事好立體,係我影相影得唔好🤣🤣🙈
不嬲都鍾意食medium Rare三成熟
而且餐廳通常會Overcooked,所以出嚟效果就係如圖所見熟咗啲啲,不過都好好味!呢度嘅羊架冇咩蘇味,有人應該會好鍾意,不過我自己就鍾意略為有啲so未嗰啲
加$28斤餐有個好香 抹茶蛋糕再有忌廉同埋cream百利
食到捧住個肚走

對今次體驗超級滿足!因為呢度最大嘅問題就係價錢,不過預咗就撇除左呢個因素,然後呢度環境服務好非常好食物質素又高,推薦

頭先唔記得講呢度咖啡幾好飲,所以飲齋啡都已經覺得唔錯
午餐
  • 海鮮拼盤