2018-10-01 713 瀏覽
放工出去食個飯幾好唔洗等位好快就可以坐底食飯五個人叫左幾野送就夠食每碟都好大碟所以都夠食酒浸大蝦蝦夠曬爽食完蝦再飲埋佢既酒清清地簡直一流蒸魚夠曬新鮮味道原汁原味 唔錯唔錯瑤柱蒸豆腐超級有驚喜豆腐吸曬瑤柱既味道好入味 好好味炸魚柳炒飯還可以沒有甚麼特別上湯煮上海麵幾唔錯係呢到食環境一流而且服務亦良好慢慢食 慢慢同朋友傾下計自由自在唔洗趕住走同朋友出黎食飯簡呢間係唔錯既選擇
放工出去食個飯

自由自在
唔洗趕住走
同朋友出黎食飯簡呢間係唔錯既選擇
2018-09-27 330 瀏覽
今日星期六想搵一間比較寬闊程就腳餐廳,就選了莆田,我們是第二次來的,今次帶埋囡囡來,對上次來還未有套餐,感覺很比較較貴,今次有套餐還免加一性價比高左,三個大人食左四人餐,398,餐廳還特意為囡囡圍上餐巾是送的及吹汽球,不得不讚是圍巾質地非常好,不是hae 貨式,再提主食,款式特別,味道非常好,點選了四人a餐,砂窩紅糟雞非常好味,我之前未食過呢種味道的,其實其餘餸菜味道還是第一次食,味道是好的,但口味不同,還是廣東菜適合我多一點,豆丸湯也後特別,鹵麵可以一試,感覺類似上海菜的煨麵。
2018-09-22
  • 莆田滷麵
2018-09-02 416 瀏覽
在歐洲足足待了兩個月,突然間對中菜的色香味燃起思念之情,剛好姐姐生日,便老遠跑來屯門莆田。甫坐下,先來一客莆田扁肉湯,內附八粒小雲吞,略嫌那個小雲吞真的太小了;然後點了九轉小腸,煙灱彈牙,很可口!之後來了兩客小點:炸馬鮫魚和風味燜苦瓜,不過不失,感覺像住家小菜。接下來的就是一堆海鮮:先來冰鎮南日鮑魚,很鮮甜;接著就有藥膳竹筒蝦,蝦身很大只;最後是重點菜式一蟶子二食!我們選了花雕和吉列兩款,各具特色!飲品選了冰磚楊梅水和川貝枇杷花茶,甜品點了京粿,雪梨和香茅凍!很滿足!

再次選擇莆田用餐,最近推出午市及茶餐,能迎合不同時段的食客需要。剛剛與父母再次到訪,第二次被安排在餐廳右邊角落,沒關係。選擇午市二人 B餐,包括紫菜豆腐湯,魯豆腐,荔枝肉,煎黃花魚,魯麵及甜品,另外再單點兩件椒鹽豬手。端上台的份量為二人,才記起order 二人餐,本身都不以為意,後來旁邊幾台食客點同是二人餐,但端上的擺盆是不一樣。我已經留意到,我的魯豆腐並沒有用熱爐端上,後來荔枝肉所盛載的白色碟竟比台面上的骨碟相差無幾。我不介意份量少,畢竟我點二人餐,但我更介意以下這種待遇...1. 多次舉手及開口叫侍應添茶,沒有反應。結果我需要親自拿著茶壺走到侍應旁邊示意添熱茶及需要濕紙巾。(CCTV 可以作證)2. 用餐後,隔離枱入了一對婦夫食客,同樣點二人餐。留意到他們的魯豆腐也是有熱爐端上。結果,向侍應查詢,得到一個無棱兩可的回覆,於是我要求經理來解答。經理以餐廳只有15個熱爐為理由,而無法提供相同侍遇給我。對我而言,餐廳設備或食材供應不足,應暫停供應或事先通知再由客人決定,而不是由餐廳單方面處理,亦由客人默默承受這種不公平的待遇。再者,經理的說法顯然是一早知道熱爐供應不夠。在情理上更應在客人

1. 多次舉手及開口叫侍應添茶,沒有反應。

再者,經理的說法顯然是一早知道熱爐供應不夠。在情理上更應在客人發現前主動通知,而不是由客人承受完,才推卸責任。在我本人(客人)而言,同樣的消費,卻得到"特別待遇" 是不合理,亦因為端上的菜欠俸火爐,我從外觀上會質疑餐廳給我的份量是否少於別人。

3. 經理的態度更差。當她辯稱熱爐供應不足所致,我表示不接受解釋。結果經理以 "咁我而家補返個爐比你囉",想用此解決問題。重點是,我已經用餐完畢,而且準備結帳離開,你何以補償給我呢???
後來經理更發脾氣掉低名牌於台上就走。經理的任何回覆,是代表餐廳,明顯是一種不負責任的表現,已不談論管理或客戶服務能力,她控制情緒的能力也非常低。我不是歧視帶有囗音的新香港人? 新移民? (我不評論/肯定經理是什麼國籍) 但今次用餐體驗,可以肯定莆田(屯門分店) 的員工培訓,從前線以至管理層也欠俸經驗。

4. 在入座時,旁邊有三位食客因門外的午餐餐牌而慕名而來,在點餐後5 分鐘,經理向三位食客表示剛才他們所點的午餐只在星期一至五供應,而今日是星期六,說道: er... 落唔到單。
結果男食客帶點不滿語氣反問,他手持門口的餐單,即代表有供應,為何入座後又說沒有,反問經理是否可以不付任何茶介就離開。(CCTV可以做證)

另外,8月份餐廳推出蟶子兩食,宣傳品及餐廳下方有細則指明供應至8月10日,我很好奇今日8月18日是否仍有供應??? 因此,上述情況反而餐廳管理不善,經理亦無留意推廣優惠或宣傳是否與餐廳運作配合。

ps. 我要特別強調,今日剛巧有位聲稱是Aisa District Manager 的女士 Faxxy 表示理解我的訴求,善意提出免收費作為今次補償。我是婉拒,並以信用卡付款,作為食客除了關注食品質素,更看重服務質素,也不是為了"免費午餐"而投訴。

2018-08-13 465 瀏覽
第一次來食莆田......星期一晚市....人不算多...店內仍有不是位....原本不想點那個九轉小腸....但爸爸一打開就話要食....最終點了.....為食的我雖然不太喜歡食...但點都試了一口....噫~~又不錯wor...又夠爽口....隨後都食多了幾舊....真心不錯!! 還有點了:扁肉湯 - 一鍋....有無數咁多粒.....湯味道不會太濃...還有另配上白醋....令整個湯酸酸的更易入口...       少少的一粒粒肉餃....聲稱個皮都是肉做的....夠爽口....不會太漏~椒鹽豬手 - 炸得很脆口...但略嫌唔多肉...肥膏比較多.....莆田滷麵 - 湯是杰身的...有不同的海鮮(蝦、蜆.....)配加菜混合....杰杰的湯好creamy又夠鮮...感覺似食粉仔...芋香鴨 - 必食!!!感覺似食芋頭魚....但加入了鴨肉...全無骨.....外層炸皮非常酥化....再包住芋蓉同鴨.....非常夾....鍾意食芋頭的朋友不可錯過!金香黃花魚 - 分件上.....啖啖肉....煎得好脆口...沒有用粉漿....香脆可口....外層有用鹽去調一調味......可以再回
第一次來食莆田......
星期一晚市....人不算多...店內仍有不是位....
原本不想點那個九轉小腸....
但爸爸一打開就話要食....
最終點了.....為食的我雖然不太喜歡食...
隨後都食多了幾舊....真心不錯!!
還有點了:
鍾意食芋頭的朋友不可錯過!
可以再回頭再試其他不同的菜式!!!
金香黃花魚
生日
金香黃花魚
扁肉湯
九轉小腸
鑽石山最稱得上多野食嘅地方就一定係荷里活廣場啦! 住鑽石山嘅小編不時都會同屋企人去食下野, 偷懶唔住飯!😂 見「莆田」最近季節限定轉左做蟶子, 蟶子迷嘅我梗係要試下啦! 周六、日都會比較多人等位,要留意喔!😏 先說季節限定嘅蟶子主題菜式, 以優惠價$198就可以任選兩款!幾抵食喎!☺️ 據說這款蟶子生長於福建哆頭村黑泥灘, 黑泥營養豐富, 所以蟶子特別肥美, 所以蟶子迷不可錯過呀!✋🏾😏 冰爽酒糟蟶子(原價$119) 蟶子份量毫不吝嗇,一客便有十幾隻, 而且每隻都一致性地飽滿多汁, 建議先啜一啜😙蟶子內嘅酒糟, 蟶子肥美鮮甜,好好食!😌 鐵板鹽焗蟶子(原價$99) 鐵板上堆滿鹽巴, 蟶子有條理地鋪插在其中, 焗得周邊帶焦香, 同時裏面一樣保持肉嫩鮮甜, 又係另一番味覺嘅享受!😋 媽咪最鐘意食魚, 所以就點左店招牌百秒黃花魚($69) 顧名思義就知道係用左剛剛好100秒嘅時間炆呢條黃花魚, 黃花魚煮得剛好, 魚肉超滑,魚香十足! 連平時唔鐘意食魚🐟嘅小編都覺得好食!😛 興化炒米粉($78) 唔好以為佢只係一碟普通嘅炒米粉, 其實佢大有來頭,係
鑽石山最稱得上多野食嘅地方就一定係荷里活廣場啦!
住鑽石山嘅小編不時都會同屋企人去食下野,
偷懶唔住飯!😂
見「莆田」最近季節限定轉左做蟶子,
蟶子迷嘅我梗係要試下啦!
周六、日都會比較多人等位,要留意喔!😏

先說季節限定嘅蟶子主題菜式,
以優惠價$198就可以任選兩款!幾抵食喎!☺️

據說這款蟶子生長於福建哆頭村黑泥灘,
黑泥營養豐富, 所以蟶子特別肥美,
所以蟶子迷不可錯過呀!✋🏾😏

冰爽酒糟蟶子(原價$119)
蟶子份量毫不吝嗇,一客便有十幾隻,
而且每隻都一致性地飽滿多汁,
建議先啜一啜😙蟶子內嘅酒糟,
蟶子肥美鮮甜,好好食!😌

冰爽酒糟蟶子

鐵板鹽焗蟶子(原價$99)
鐵板上堆滿鹽巴,
蟶子有條理地鋪插在其中,
焗得周邊帶焦香,
同時裏面一樣保持肉嫩鮮甜,
又係另一番味覺嘅享受!😋

媽咪最鐘意食魚,
所以就點左店招牌百秒黃花魚($69)
顧名思義就知道係用左剛剛好100秒嘅時間炆呢條黃花魚,
黃花魚煮得剛好,
魚肉超滑,魚香十足!
連平時唔鐘意食魚🐟嘅小編都覺得好食!😛

百秒黃花魚

興化炒米粉($78)
唔好以為佢只係一碟普通嘅炒米粉,
其實佢大有來頭,係經典福建菜,
仲被列入「非物質文化遺產」!😳
米粉炒得均匀,唔會太dry或太濕,味濃鮮美,
配料非常豐富,
有多款海鮮如干貝、蜆肉、蝦等,
還有冬菇片、紫菜、花生、炸蒜得調味配料,
把所有配料拌起來一起吃,
味道和口感都相當有層次,
可能係小編食過最好食嘅炒米粉!😋
絕對要食過返尋味!
興化炒米粉
興化炒米粉
2018-06-03 473 瀏覽
山長水遠走去屯門探親戚,探完去屯門市廣場搵食,商場滿是人和gip。 幸好找到蒲田可以即刻入座。蒲田假日午市都有提供特惠套餐,一人午餐可以選三款小食、主菜及甜品各一。我地叫左兩款:-(一)水晶豬蹄凍家常燜乾筍涼伴脆菇包菜飯蓮子雪耳湯(二)蝦苗伴頭水紫菜鹵水自製豆腐水晶豬蹄凍媽祖麵線香茅凍小食份量夠「的式」, 款款淺嘗,好似食左好多野咁~ 個人推介乾筍,好香又夠爽口。媽祖麵線都不錯,但包菜飯夠香又唔會好油。

(一)

香茅凍

午餐
  • 蝦苗拌頭水紫菜
2018-05-15 2351 瀏覽
今曰同家人飯聚,一試米芝蓮得獎,來自星洲的餐廳。這家餐廳主打福建菜,而且水準穩定,亦可算是在屯門巿廣場衆多食肆中,比較有特色的一間。餐廳裝潢摩登,casual 格局,中價定位,但由於今曰是母親節前夕,餐廳擠滿了食客。百秒黃花魚$69位這黃花魚是用了一百秒去蒸煮,烹調時間十分準成,魚肉入口十分嫩滑細緻,滿有鮮味和魚味。湯汁味道尤其鮮美,帶有陣陣黃酒香味。蒜蓉蒸蟶子$99這道菜每枱必點, 蟶子細細隻,一口一隻,肉嫩鮮甜,加上香蒜,更為香囗惹味。美中不足的是,但偶爾食到沙。芋香鴨$96這芋香鴨是切件上的。鬆脆炸皮包住芋蓉同鴨肉,芋蓉十分油潤滑口,芋味十足,中間的鴨肉又幾甘香,鴨油又滲到芋蓉內,令芋蓉更添鴨香同油潤。傳統煸肉湯(加醋)$28一位這是一道百年傳統福建手工菜。餐牌上說明用了三小時手工槌打鮮肉作皮,以肉包肉餐作扁肉。這扁肉細細粒,就像餃子BB一樣, 很可愛,也十分考手工。扁肉的皮軟韌透薄,有如魚皮餃的魚皮的口感,而肉饀鮮美,配上鮮中帶醋香的湯,實在開胃。興化炒米粉$78這是是列入世界非物質文化遺產的一道菜,在太陽下天然囇乾,米香特純。配料方面有蝦、蜆肉、花生同菜,味道方面比較淡口,口

百秒黃花魚$69位

蒜蓉蒸蟶子$99

芋香鴨$96

傳統煸肉湯(加醋)$28一位
這是一道百年傳統福建手工菜。

興化炒米粉$78

這是是列入世界非物質文化遺產的一道菜,在太陽下天然囇乾,米香特純。配料方面有蝦、蜆肉、花生同菜,味道方面比較淡口,口感清爽,完全唔油膩,食到淡淡的米香。加入特製辣醬,辛中帶香,別有一番風味。

這兒餐點定價唔高,份量比較小巧,也許就是讓客人多點幾款吧。然而小菜有水準,餐點也有特色,是良朋飯聚的好地方。

2018-05-12
20 分鐘 (堂食)
各樣食物都好有水準係最後個興化米粉 追左兩次 話整緊 等半個鍾 已經食晒 最後等到啦 同隔離枱一齊黎 但係我地個碟好似齋米粉咁 仲係暖暖地咁。。。問經理米粉係咪本身特色係咁齋 經理話哦係有啲肉呀菜呀咁 跟手就咁走左。。。(妳答我話會反映下都好。。。) 但米粉係好好味 前半段有一個姐姐的服務超好。。但個姐姐走左後。。就好似無人理咁。。。食物好味 但服務後半唔得。。。完
各樣食物都好有水準
食物好味 但服務後半唔得。。。完
有米芝蓮一星美譽的莆田😍主打正宗福建菜難得平日夜晚唔使等位 就一於試吓.傳統扁肉湯 $28睇落好似一粒粒迷你餃子原來連扁肉塊皮都係肉整成😮扁肉份量不少 都有20幾粒最值得一讚一定係佢嘅湯底清淡得來充滿醋香味😋酸酸鹹鹹非常開胃🤤🤤.花雕蒸蟶子 $98蟶子都有十幾粒有淡淡酒香苦澀味🥃但花雕味略嫌不夠 有點失色😕.莆田滷麵 $82估唔到一個簡單滷麵都可以整得咁出色🤤湯底超級鮮甜唔會只得死鹹味😍越食越滋味🤣最後食碗連湯清晒🤗莆田荔枝肉 $88酸酸甜甜嘅咕嚕肉 配上兩粒荔枝雖然脆醬份量唔多 但仍能做到外脆內軟😍亦能緊緊鎖住肉汁 真係非常出色😆👍🏻..每位入座都會送上枇杷果一個又甜又多汁 食飽飽用來消滯就最好不過
有米芝蓮一星美譽的莆田😍

花雕蒸蟶子
莆田荔枝肉
  • 莆田路面
2018-03-20 492 瀏覽
之前朋友都有來過吃午餐覺得味道吾錯就話找天再來試試其他菜式,褔建菜都是我喜歡菜式之一,感覺吾會好濃味,保持原有鮮味,而這間都沒有令我失望到,食品方面都幾精緻而味道不錯,而且小食仲有紫菜夠脆又吾油身,花生脆又香和木耳微辣好惹味。不可不講這裡的辣椒醬夠香又辣帶微酸,反而我和朋友都覺得似偏水版的泰式辣醬和前菜花生,炸紫菜和木耳十分好味,有驚喜添,送面一流。蝦苗伴頭水紫菜,黎到已覺得整得十分漂亮,而食落去有少少酸度但好香紫菜香加上蝦苗增加不少口感。酥炒芋芯,其實類似甜品,食落去表面微脆有少少黏,芋頭十足夠大舊又夠粉,味道剛好而十分濃郁好香。莆田滷面,感覺有點似粉仔口感但面好幼身又滑,份量又多,湯底味道香又濃得黎吾咸十分好味,二個人份量,差不多每人可以有三碗。

2018-03-20 371 瀏覽
今日同爸爸去行街,途經有間食褔建菜都係爸爸最愛就入去食,裝潢吾錯坐得十分舒服,茶都有不同選擇,最後飲菊花茶。來到時見到差不多每桌都有九轉小腸當然都叫一碟來試試。來到時見到有火在下面燒住可以保持溫度,食落去表面少少爽口而入面充滿小腸口感又軟熟,原來以九摺式方面來整成,而且竟然吾會覺得好肥同油的感覺,的確吾錯。百秒黃花魚,也是爸爸最愛的魚,以高湯浸住,魚身好香甜而肉質夠滑,不會感覺腥味,好原汁原味。傳統扁肉湯,黎到一小粒一小粒十分可愛,湯飲落去都幾清帶點醋香,肉口感吾錯而皮都好味,份量都不少。興化米粉,米粉都係我最愛,沒想到咁幼身而且仲保持到口感,配料都不少,食落去仲有少少米香添。

2018-03-11 379 瀏覽
今日同朋友去咗屯門行街,屯門市中心而家多咗好多新開嘅餐廳,行到攰攰地我哋就去咗莆田享受一個下午茶。店舖入邊客人唔算多,可以好好地傾吓計放鬆一下。我叫左一個下午茶餐,會有兩個頭盤,我選擇咗番薯包同白米糕,你個番薯包充滿咗番薯味,最重要嘅係佢嘅麵粉好特別,同出面一般嘅蒸包唔同,佢個質感係好煙煙銀銀,而且好實淨。佢嘅白米糕就好似白糖糕咁甜甜地,一樣係煙煙銀銀,食完呢兩個頭盤,已經有五六成飽啦興化米粉係主菜啦配料唔算多,只係得壹隻蝦同兩隻貝類,但勝在個米粉有別於一般嘅米粉,質感好乾身而且有鑊氣,入口彈牙,而且份量以下午茶黎計都唔算少。

興化米粉係主菜啦
2018-03-06 320 瀏覽
同媽媽行完街 就照約定時間去莆田試食 餐廳裝修係以藍白色為住 簡單整潔 之前已經聽講過呢間餐廳質素好好 今日一試果然不錯 喺門口已經睇到撈起嘅介紹 一共有六撈 一撈酸柑 大吉大利 二撈魚生 年年有餘 三撈醬汁 甜甜蜜蜜 四撈油 事事順利 五撈紫菜 萬紫千紅 六撈黃金脆 黃金遍地 好慶幸我同媽媽都有一份小撈起 店只一邊幫我們調製 一邊說祝福嘅說話 我的媽媽也一起撈 希望今年順風順水身體健康 撈完顏色好靚已急不及待試食 酸酸甜甜好開胃 有少少似泰式沙律 加埋小小卜卜趣 多重口感 👏🏻👏🏻百味黃花魚 魚質好鮮嫩 好滑 不過比較多骨要小心 聽講魚嘅大細會根據人數而定傳統扁肉湯 入邊有好多粒小小嘅雲吞 個湯係酸酸鹹鹹 不過味道比較濃 所以就無多飲 興化米粉 份量好多 米粉比較幼身 配料有好多 有蝦、紫菜、花生、豆卜、蜆、菜等等 非常豐富 味道都好好😋😋😋最驚喜係菊花茶 好香 仲有清熱解毒嘅功效😍😍

最驚喜係菊花茶 好香 仲有清熱解毒嘅功效😍😍
用餐優惠
試食活動
2018-02-26 303 瀏覽
公司由年三十開始放假,返娘家陪陪某親食個午飯,突然好懷念椒鹽豬手莆田的細細隻,兩個人食一隻過過口癮,又不致太熱氣,外皮脆口肉又嫩滑,唯獨豬手仔的專有口感。滷水豆腐同鹽焗豬肝加一後價錢半百得幾件的式得來有點貴,味道無特別驚喜,豬肝碟中有一少撮鹽巴,如果叫鹽焗的話,確實有點hea⋯⋯失望。要飽肚就靠個包菜飯加了椰菜的炒飯,一向對炒飯不感興趣的我,感覺帶點油膩,味道還可以吧。
2018-02-15