2019-08-17 826 瀏覽
朋友生日,我地幾個女仔約埋去莊館到食中式fusion菜。餐廳裝修設計得好靚,最啱我地呢啲港女嚟食野影相。黑專豆腐外面好脆,裏面豆腐好滑,超好食。烏龍貴花茶薰脆皮雞上枱時大家都拎起晒手機出嚟拍片,餐廳職員就旋轉咁拎起個蓋,啲煙就跟住散出嚟,成過過程好藝術。脆皮雞外皮果然好香脆,肉質好滑,點埋醬汁仲更加香!風乾臘鴨非常特別臘鴨乾好薄,脆脆地,食到啲wasabi味,有埋一片片香脆既蓮藕,下面嘅麥牙糖好靚但係好痴牙。另外兩個飯口感嘅好但都係普通啲。

黑專豆腐外面好脆,裏面豆腐好滑,超好食。

另外兩個飯口感嘅好但都係普通啲。

2019-08-10 491 瀏覽
朋友話Mott32開左間姊妹店,有好多影相位打卡位,於是我地就book左星期五食lunch。餐廳係Lee Garden第三期地下,一入商場就見到,門口裝修已經好靚,長長嘅樓梯落餐廳,好適合影相。當日星期五嘅lunch time 唔多人,我地要求坐卡位,影相靚d麻我地無叫lunch set,點左幾樣係Openrice 有人讚過嘅餸。呢道係慢煮口水和牛面頰配西瓜,真係無諗過西瓜同牛同辣係咁夾,辣汁配西瓜頓時感覺清新,一d油膩感都無,好味黑磚豆腐,出面好鬆脆,入面豆腐超滑,配埋炒過嘅蒜蓉,好味軟殼脆蟹腸粉,呢道一般,軟殼蟹同腸粉好似唔太夾,唔算好味。雪菜泡椒燒鵝龍鳳米,唔太覺有泡椒味,但味道都可以,不過不失。最後點左個魚湯浸菜苗,魚湯味好濃,仲有真魚肉,好味整體來說,食物味道幾好,又多影相位,可惜價錢太貴,呢5道菜食左$810,未必會再食。但未尼過嘅可以一試,又食又影。

黑磚豆腐,出面好鬆脆,入面豆腐超滑,配埋炒過嘅蒜蓉,好味

軟殼脆蟹腸粉,呢道一般,軟殼蟹同腸粉好似唔太夾,唔算好味。

最後點左個魚湯浸菜苗,魚湯味好濃,仲有真魚肉,好味

2019-08-10 413 瀏覽
第二次來John Anthony, 依然驚喜不斷!今晚先點了前菜花雕魚子滷水燻蛋,糖心鴨蛋很香煙燻味,帶著小許滷水香味,配上以花雕杞子做成的啫喱和魚子吃,很清新美味。然後試了慢煮口水和牛面頰,肉質鮮嫩的和牛面頰連同西瓜,配上中小辣的麻辣口水汁,估吾到出奇地夾,鮮甜的西瓜減低了辣度,整體很開胃惹味。菜類選了啫啫蝦醬羅馬生菜,炒得很有鑊氣,羅馬生菜很爽脆,吸收了啫啫蝦醬肉碎的醬汁,香辣惹味又一點不會過鹹。再叫了個棉花泡飯是以奶白的芫荽濃魚湯,泡著入口如棉花般的魚腐和泡飯,加上脆米,口感呼層次,充滿了芫荽香,很好吃!甜品冰糖葫蘆反而是最普通的,本以為外層會像冰糖葫蘆一樣是脆脆的糖漿,怎知道吃下去只是軟軟的酸梅慕絲蛋糕,酸梅味也不突出。幸好另一個甜品雪耳蓮子燉桃膠,熱呼呼的,甜度剛剛好,雪耳和桃膠份量也不小,很滋潤!
第二次來John Anthony, 依然驚喜不斷!

2019-08-05 433 瀏覽
最近有朋友食完話唔錯,搞到我心思思。趁今日朋友生日,當然要趁機試下!餐廳係basement 環境的確好吸引 一大片酒牆,我哋最後叫咗三杯酒同三個餸#Laurent Miguel Pere ET Fils Merlot 不過不失#Villalta Prosecco Vino 清爽帶少少甜味 不錯之選#Signature Gin & Tonic 淡淡嘅酒味加入風乾橙片點綴 唔鐘意酒味太重嘅朋友不妨一試#盏鬼陳皮咕嚕肉 🤙🏻🤙🏻陳皮味唔喺好明顯 不過加咗油條 腌製薑片 風乾菠蘿皮 嚟個mix and match 喺幾盏鬼 而味道就同正常咕嚕肉差不多#慢煮口水和牛面頰 🤙🏻🤙🏻🤙🏻值得一試 餐廳好特別用咗西瓜 中和咗口水汁嘅辣味外多咗一份甜味 搭配牛面頰同炸蒜 讚#烏龍桂花茶燻脆皮雞 🤙🏻staff會先用個玻璃罩罩住上台 擰走玻璃罩後迎來一片煙燻 有d gimmick 食落去煙燻味太重 搭配whisky可能會唔錯 至於個皮整得好薄同脆口 肉都保持到嫩滑想搵間靚靚嘅餐廳食吓嘢不妨考慮吓

#盏鬼陳皮咕嚕肉 🤙🏻🤙🏻
#慢煮口水和牛面頰 🤙🏻🤙🏻🤙🏻
#烏龍桂花茶燻脆皮雞 🤙🏻

想搵間靚靚嘅餐廳食吓嘢不妨考慮吓
慶祝紀念
生日
2019-07-28 5001 瀏覽
大家可能會說一個禮拜去兩次有什麼特別的,如果是落街的麵檔當然不出奇,小妹很少去同一家餐廳所以一個禮拜去兩次一定是很合我胃口哈哈!這家莊館座落在銅鑼灣利園三期庫,是中環Mott 32的姊妹店。我本來就很喜歡Mott 32, 可是最近每次要去都是fully booked, 我又不喜歡提早很多訂位,所以已經有些時候沒去過了。剛好看到銅鑼灣開姐妹店,而且在這邊吃飯泊車有優惠,停車場又好停,馬上拉著母親大人來試試看。餐廳門口有一條打卡樓梯,以白色和木色為主,IG上很多人在這邊打卡。下樓以後整個環境昏暗性格,裝潢很美而且很大,適合三五知己來吃吃飯吹吹水。我來兩次有一道菜都一定會點,就是澳洲和牛叉燒($290)。大家可能會一頭霧水說這到底是豬還是牛肉。其實這是以製作港式叉燒的做法製作出來的和牛,旁邊還配了沙薑(但我覺得不點沙薑比較好吃)。每塊牛肉肥瘦均勻,牛肉肉身柔軟,和叉燒的香甜味道很搭配,下飯一流!另外一道菜我每次去都會點的是牛肝菌豆腐($235)。我喜歡這道菜是因為我本身很喜歡吃豆腐,這邊做的很入味,豆腐很滑身,感覺吃起來沒有很罪惡哈哈。頭盤我們試過蒙古手抓羊。上來還有一塊豎起來的羊骨頭,旁邊

澳洲和牛叉燒($290)

牛肝菌豆腐($235)

頭盤我們試過蒙古手抓羊。上來還有一塊豎起來的羊骨頭,旁邊是羊肉沙律,裡面放了洋蔥,全部切成條狀,有點羊肉騷味但我喜歡!吃起來很開胃。這個烏龍桂花茶薰脆皮雞($260)也是很多人點的菜式。上來時服務生拿開蓋子一股茶薰的香味撲鼻而來。雞肉已經撕好一塊塊,免得要我們吐骨頭這種有失儀態的事情發生(淑女是要裝的哈哈)!雞肉嫩滑,雞皮很脆。
烏龍桂花茶薰脆皮雞($260)

我還試過昆布椰皇鮑魚湯($190)。原隻椰子上的椰子鮑魚燉肉湯,很香椰子味也很清甜。鮑魚爽口。
昆布椰皇鮑魚湯($190)

這是砂鍋雙冬燜澳洲老鼠班頭腩($450).味道不錯。
砂鍋雙冬燜澳洲老鼠班頭腩($450)

我們四人大概1600港幣,第二次去還送了我們一瓶香檳
這邊很適合朋友聚會,大家可以試試看喔
2019-07-27
澳洲和牛叉燒($290)
牛肝菌豆腐($235)
烏龍桂花茶薰脆皮雞($260)
昆布椰皇鮑魚湯($190)
砂鍋雙冬燜澳洲老鼠班頭腩($450)
2019-07-17 470 瀏覽
• 慢煮口水和牛面頰🍉•💵Price: $150🍴Food: 4/5❤️-口水雞呢個凍盤喺四川菜入面係一個經典嘅菜式,餐廳呢度就一反傳統,將雞轉做和牛面頰去呈現一個新菜式俾大家,仲要加埋看似九唔搭八嘅西瓜做配菜!建議食法係牛肉同西瓜一齊夾起去食既,咁你會一邊食到惹味麻辣嘅牛肉,一邊食到清甜多汁嘅西瓜,中和返個麻辣感,效果竟然出奇地match阿‼️• 草飼安格斯牛肋骨叉燒🐮•💵Price: $480🍴Food: 4/5❤️-將安格斯和牛以慢煮方式烹調,成功鎖住肉汁,肉味濃郁,口感軟腍!外層既蜜汁都唔係淨係流於表面,好juicy!食落真係好似叉燒,唔講都唔知係牛肉黎🤭-
• 慢煮口水和牛面頰🍉•
💵Price: $150
🍴Food: 4/5❤️

• 草飼安格斯牛肋骨叉燒🐮•
💵Price: $480
🍴Food: 4/5❤️
2019-06-24 1177 瀏覽
不得不否認,這裡的裝修及食物賣相都相當吸引,但拋開這些華而不實的gimmick回到食物質素本身,再加上咁嘅價錢,本應賦予很高的期望,可惜試過之後毫無亮點,再配上僵化的服務模式,可以話是非常失望。好在是日是為咗招待第一次來亞洲公幹的外國同事,環境同賣相已經讓她非常開心。午餐套餐盛惠$388+10%一位,內容倒是幾豐富,有數款頭盤、點心,湯類,炒飯、主菜及甜品,但食物除了看起來幾靚之外,味道只是普通酒樓的水準,而且普遍偏甜,也許只適合招呼外國朋友。
2019-06-19
2019-06-19 539 瀏覽
看到openrice 上的介紹,黎到新開不久的莊館吃晚飯。莊館主打fusion 中菜和精緻點心。平常的中菜廳菜式比較大碟,但莊館的份量就比較細,最適合人不太多的小聚會,可以試多幾款不同的菜式。店員服務很好,用心介紹和推介菜式。我們照着店員的推介,點了黑豚肉叉燒、花雕魚籽滷水燻蛋、棉花泡飯、烏龍桂花茶燻脆皮雞、黑蒜鱈魚和胡椒魚湯菜苗。黑豚肉叉燒,肉質不錯,但叉燒的肥肉多了一點,味道尚有進步空間。花雕魚籽滷水燻蛋,很美味,很好的開胃小菜。棉花泡飯,白色一粒粒的是帶子,和一些脆米一起吃,層次感豐富,必點!烏龍桂花茶燻脆皮雞, 店員在我們面前打開蓋子,煙燻香氣四溢(不過聞不出是烏龍桂花茶味),雞的皮的而且確非常脆薄。黑蒜鱈魚, 雖然只有2 小片,但是味道非常好,底下有些黑蒜陳村粉,不錯。胡椒魚湯菜苗,胡椒魚湯味不重,普通菜苗一碟。

花雕魚籽滷水燻蛋,很美味,很好的開胃小菜。

胡椒魚湯菜苗,胡椒魚湯味不重,普通菜苗一碟。
2019-06-06 1109 瀏覽
今日約咗朋友喺銅鑼灣食午餐,之前佢send咗10間餐廳俾我揀,因為就嚟要離開香港所以我想食中菜,揀呢一家嘅原因其實見到個名好得意(當時仲未知係 Mott 姊妹店),所以就揀咗呢度啦!朋友識得喺度做嘅朋友,就推介左以下幾款俾我哋,好細心每一樣淨係出兩件俾我哋,等我我哋可以試多幾款,好出色,好味道!花雕魚籽滷水燻蛋、軟殼脆蟹腸粉、韭菜蝦餃、黑鏄豆腐、蘿蔔絲酥、黑松露燒賣、小籠包、川芎白芷燉魚皇湯、椰汁西米露。全部都好正!多謝推介!

花雕魚籽滷水燻蛋
韭菜蝦餃
黑松露燒賣
蘿蔔絲酥
椰汁西米露
間餐廳都幾大, 裝修都幾靚,帶位時轉黎轉去先入到去入座,一睇個MEUN,可以揀既款式好少,點心晚上又唔供應,同朋友揀黎揀去終於揀到五樣野西瓜配和牛幾特別,辣辣地好有清清地既西瓜中和下但其他野食就真係麻麻,個黑毛豬叉燒好普通,樓下街市既叉燒仲好食過佢炒飯還可以,夠安全,但一人份量要$145叫左咁少野食,大家都未飽情況下,都無人再食多幾舊茶燻雞, 可能我地成枱無人識欣賞,明明雞係OK,皮係脆,但就俾個”煙”燻破壞晒,果種煙味食完好似將一支煙加水既味道放入口,總之就係一陣吸煙既大量煙味,仲要成$400?!!咁既價錢食以上咁一般既食物都算,最唔掂係d服務,埋單時我一直舉住手示意,個waitress竟然係後面行過黎拍我問咩事!!!??? 點解可以咁樣拍人? 我檸左去另一面見唔到你, 係咪應該以聲迫問我有咩幫到我或去我前方方向以示見到我舉手真係太差了,以後都唔會去,更加唔會推薦人去

西瓜配和牛幾特別,辣辣地好有清清地既西瓜中和下

炒飯還可以,夠安全,但一人份量要$145

真係太差了,以後都唔會去,更加唔會推薦人去
2019-05-17
2019-05-17 3062 瀏覽
是日同舊同事聚會,有位同事就介紹John anthony 咁就去咗試下啦。今次我想一開頭講咗小小總結先,事關呢到食物係唔錯既!不過服務態度就差到不得了由於咁啱佢地有個試酒活動,所以只係得呢幾個位可以坐。其實就唔緊要既,只係又有其他人黎到 嘈咗2句之後 佢地就安排入面既位置俾果個位客人啦。咁姐係誰大誰惡誰正確咁話啦?不過呢樣嘢都唔緊要啦和牛叉燒 $290和牛做到蜜糖叉燒咁,幾新穎幾特別既唔講真係以為係食緊豬肉既 配埋個薑蓉醬 無得頂呀!黑磚豆腐 $85外脆內軟!咬個皮係好似食緊反沙芋咁,入面就係熱辣辣既豆腐 推薦!燻脆皮雞 半 $260燻雞市面上都比較少有既,呢一個ok既雞嫩滑就一半半唔係全部都嫩皮就脆既!松香翠炒飯 $155中規中矩 口感豐富有松子爽脆又有飯既軟棉左邊大枝既Still water $50前面係generous g&t $100點解開頭話佢服務差呢?730入座 食到830 其間不斷有人問加唔加食物或者飲品,本身都冇為意既 以為純粹問下 點知坐多陣就見到啲待應開始「眼超超」又吹埋單 態度開始差啦。老實講我地都係坐咗一小時左右 走個時仲見到好多吉枱 唔需要咁樣趕客走掛?總結,
是日同舊同事聚會,有位同事就介紹John anthony

和牛叉燒 $290
和牛做到蜜糖叉燒咁,幾新穎幾特別既
唔講真係以為係食緊豬肉既 配埋個薑蓉醬 無得頂呀!

黑磚豆腐 $85

燻脆皮雞 半 $260
燻雞市面上都比較少有既,呢一個ok既
雞嫩滑就一半半唔係全部都嫩
皮就脆既!

松香翠炒飯 $155
中規中矩 口感豐富有松子爽脆又有飯既軟棉

左邊大枝既Still water $50
前面係generous g&t $100

點解開頭話佢服務差呢?

總結,莊館食物質素可以 但份量偏少 性價比中
服務三流,有代改善!我唸咗好耐究竟俾好評定一般,最後都係覺得服務方面太影響整體感覺

2019-05-15
2019-05-08 886 瀏覽
你都最新嘅莊館,相信好多人都係慕名而來感受一下三二公館嘅姊妹分店有幾震撼。室內裝修富有現代感,亦都知道係用環保物料而造成,既環保又時尚。餐廳裏面亦設有吧枱,完全係中西共融嘅設計,吧枱亦設有好多琴酒,供一眾食客享用唔同嘅酒類。鮮蝦腸粉,有別於一般傳統嘅腸粉,幾精緻又新鮮。主打西瓜面珠,口感十分之新奇,配搭西瓜幾清新又開胃,絕對係一個錢財嘅不二之選!望落去似叉燒,但係其實食落去係和牛!呢一種已假亂真,完全顛覆左我對粵菜嘅想法!原來和牛都可以做到叉燒一樣!

鮮蝦腸粉,有別於一般傳統嘅腸粉,幾精緻又新鮮。

利園三期地庫早前新開了一間新派中菜 - 莊館 John Anthony,餐廳與知名中菜食府Mott 32隸屬同一集團,以新創的粵式點心和燒味為主,還有一些京川菜類,風格走親民路線。穿過樓梯走進地庫,感覺像進了一個優雅的歐式庭園,燈光微暗,有一種莫名的輕鬆氣氛。餐廳以一位19世紀在港營商的英國商人John Anthony命名,他被譽為其中一位在香港開埠初期推動中西文化交流的重要人物。餐牌上有多款很吸引的創意點心和菜色,😍😍澳洲和牛叉燒以用豬肉牛肩肉部位取替傳統的豬肉,叉燒肉質鬆軟幼嫩,牛味香濃😋😋軟殻脆蟹腸粉是最喜歡的點心之一,薄薄的腸粉包著鬆脆的軟殻蟹,無論是口感或味道都很出色👍🏻羔蟹糯米飯以蟹汁、蝦湯、瑤柱、冬菇等來烹煮,外表很吸引,糯米飯更濃味會更好🤔甜品招牌之一西瓜糕真的有可愛的西瓜外表,入口也有清香的西瓜味,為豐富的一餐帶來簡潔的結尾。感受到莊館 John Anthony驚喜的菜式背後的誠意,將中菜糅合不少西式創新元素,卻又不失傳統的味道,價錢雖然不算便宜,但的確值得一試。👌🏻👌🏻
2018-11-06
好朋友升職話請食飯,緊係book間大家都想試好耐嘅餐廳慶祝下!COLD:慢煮口水和牛面頰🥩花雕魚籽滷水燻蛋🍳.想食辣叫左個口水牛🌶配西瓜好似奇奇怪怪咁但又出奇地夾🍉👍~~~~~~~~~~~~BBQ:澳洲和牛叉燒🥢.配姜蓉個sauce同行朋友話好正仲要留埋黎食雞👅不過個人都係鍾意食番豬嘅叉燒多d🤫~~~~~~~~~~~~MAIN:茶燻脆皮雞🐥.因為好鍾意茶味同個皮真係幾好食☕️所以我都幾鍾意呢隻雞🥰~~~~~~~~~~~~RICE:棉花泡飯🍚.本身以為係咩黎🧐原來棉花係帶子加蛋白提一提大家個飯係有芫荽🌿同行有朋友好鍾意所以覺得好正但另一位朋友揀番出黎揀得好辛苦😂食埋個飯岩岩好好飽🤤~~~~~~~~~~~~For Esther & Perfect🍓🍊🥂 .話說去好多地方要揀cocktail試都會揀gin base🍹因為個人其實係gin控🤫而今次對呢兩杯cocktail表示非常滿意

COLD:
For Esther & Perfect🍓🍊🥂
因為個人其實係gin控🤫
而今次對呢兩杯cocktail表示非常滿意
  • 茶燻脆皮雞
位於Lee Garden Three的莊館,是一間創意中菜餐廳。裝潢中西混合,甚至有一長排的吧台可喝到雞尾酒🍸,也有大沙發區供多人聚會。氣氛很好,餐點也好吃,只是價格偏高,有點小餓的時候去吃點小點是不錯的選擇🌸1、軟殼脆蟹腸粉👍一開始這道餐點的樣子讓我嚇了一跳,有點恐怖的感覺,但吃下去就能理解為何是主打特色菜了!軟殼蟹非常新鮮又肉多,炸粉裹的厚度剛剛好。腸粉皮很薄很彈,配上裡頭炸過的軟殼蟹不會過油又剛好平衡了口感,醬汁偏淡但是合起來吃更能凸顯軟殼蟹的新鮮,值得一試!2、黑豚肉叉燒👍叉燒是這間餐廳很多人會點的菜色,與別人不同的是使用幾乎全瘦肉的黑豚肉,卻非常軟非常嫩,表面的甜醬口味非常適中,吃完整盤也不覺得膩,真的非常美味!3、原味小籠包原本想試試墨汁小籠包,但新菜單上沒有,就點了原味的來試試。小籠包皮薄餡多,流出來的湯汁不多但內餡的肉非常多汁,倒比較喜歡這種多汁的肉。配的醋口味略淡,薑絲好像只是裝飾品,我最喜歡配薑絲的呀~~4、陳皮花膠桂魚羹這碗湯真的是意外之選!沒有原本習慣的羹湯膩口,一入口只有絲滑的口感卻不會殘留在口腔裡,裡頭的陳皮絕對有畫龍點睛的作用,第一次覺得喝羹湯卻很fres

1、軟殼脆蟹腸粉👍

2、黑豚肉叉燒👍
黑豚肉叉燒

3、原味小籠包
原味小籠包
原本想試試墨汁小籠包,但新菜單上沒有,就點了原味的來試試。

4、陳皮花膠桂魚羹
陳皮花膠桂魚羹
這碗湯真的是意外之選!沒有原本習慣的羹湯膩口,一入口只有絲滑的口感卻不會殘留在口腔裡,裡頭的陳皮絕對有畫龍點睛的作用,第一次覺得喝羹湯卻很fresh😆

5、茉莉小龍珠、鐵觀音
茉莉小龍珠
茶各點了這兩款,兩款都普通,沒有特別之處,作用真的是菜色膩口的時候清清口腔😂

————
2019-04-23