2022-09-19 211 瀏覽
冰室環境望落乾淨企理,衛生舒適。點了個雞翼小食,雞翼焦糖色一望就好有食慾,食落肉質不柴而且夠入味。招牌菠蘿油幾大一隻,夾著牛油片同番茄,口感豐富,牛油片融化在口腔包裹著番茄,講不出的感覺,一個字,絕。仲叫佐份麵,但是因為已經有雞翼同菠蘿油墊肚,麵剩一半,可惜!
2022-09-07 252 瀏覽
華嫂冰室 (棉登徑)尖沙咀棉登徑8號地下G7-G8號舖餐廳嘅環境光猛整潔唔太逼 都好多位`但用QR CODE落單既平日夜晚都7點幾成場仲係滿座 鹹牛肉蛋三文治原隻荷包蛋蛋色鮮 半流心炒過咸牛肉 變相好香牛肉味冰花奶茶(每日限量)冰花奶茶所用的冰 由奶茶造成口感順滑茶味濃 都好好飲檸檬益力多酸酸地同益力多幾夾 唔會好難飲都幾易入口 夏天飲好涼爽豬扒蛋蔥油撈丁豬扒有彈性無過鹹 豬扒大塊厚肉但蔥油比較少撈完唔太出蔥油味道普通公仔麵撈丁~唔使一定必食雞翼肉眼筋煎蛋冬陰公米粉湯底冇乜料 但係個湯底好好飲啲秘製雞翼好嫩 整得好入味鮮油奶多外面面包烤得好脆D煉奶夠重手 厚厚多士夾住厚厚既牛油推介一定要試下 好滿足又邪惡
華嫂冰室 (棉登徑)
尖沙咀棉登徑8號地下G7-G8號舖

餐廳嘅環境光猛整潔唔太逼 都好多位`
但用QR CODE落單既
平日夜晚都7點幾成場仲係滿座

鹹牛肉蛋三文治
原隻荷包蛋蛋色鮮 半流心
炒過咸牛肉 變相好香牛肉味

冰花奶茶(每日限量)
冰花奶茶所用的冰 由奶茶造成

外面面包烤得好脆D煉奶夠重手
厚厚多士夾住厚厚既牛油
推介一定要試下 好滿足又邪惡
2022-07-08 559 瀏覽
我早上睇完早場,經過棉登徑,多是日式料理,但忽然見到一間冰室,就入去食,以快平取勝。我點了一份咸牛肉蛋多士,朋友點了一碗雞翼豬扒蕃茄通粉。这冰室餐牌很簡單,雖然上open rice 見到尖沙咀店的價錢比其他店貴$5-10不等,但TST的地價巳值回此價。回到食物上,咸牛肉三文治味道不錯,仲有toasted 過,$25;豬扒中等size,有2隻雞翼,湯底也沒有強烈味精味。最後,提一提服務,通粉來的時候,侍應送來1小碟及碗仔方便我和朋友share及放骨,很体貼。
2022-07-08
  • 咸牛肉蛋三文治
2022-06-16 608 瀏覽
話說筳一次黎幫襯,心思思想食好多野,但又食唔落咁多樣...... 就食佢嘅招牌菜la😉✌🏻老公一坐低就叫左個『雞翼芫茜皮蛋湯米粉』,一上枱就好香芫茜味啦~不過個碗野個look真係麻麻,所以我都冇諗住影相😅 之又但係老公話佢真係堅好食喎連鐘意食重口味野嘅佢都讚口不絕,咁應該真係好唔錯見佢食得咁滋味我都叫個雞翼小食黎試下。雞翼煮得好入味同稔身,我食完一隻又一隻4隻俾我哋食晒!再黎食埋佢個菠蘿油個包其實都好輕身下,佢上枱前烘左好耐,牛油係包身嘅包裹下微溶。所以咬落面頭香甜脆身,內裏油香四溢,好食沙爹牛肉包呢個係老公後加嘅,睇樣已經好想食,牛肉大件又多沙爹醬好香濃、唔會過咸,好食好食不過唔知點解,尖沙咀呢間我見冇咩人幫襯喎😅今日係星期日,不過呢個情況真係比我想像中少客。食物方面好,服務正常啦~不過上菜嘅速度真係好慢...

連鐘意食重口味野嘅佢都讚口不絕,咁應該真係好唔錯

見佢食得咁滋味
4隻俾我哋食晒!

再黎食埋佢個菠蘿油

所以咬落面頭香甜脆身,內裏油香四溢,好食

沙爹牛肉包
呢個係老公後加嘅,睇樣已經好想食,牛肉大件又多
沙爹醬好香濃、唔會過咸,好食好食

食物方面好,服務正常啦~不過上菜嘅速度真係好慢...
2022-06-12
2022-06-03 513 瀏覽
早上食咗半份早餐,到咁上下就肚餓。下午終於有時間食埋另一半。最終食華嫂冰室。一進來已經座無虛席。我哋人多基本上所有湯底都食晒。上面係蕃茄下面係沙嗲。全部肉都好似中咗化骨綿掌咁。相當容易全部入口。豬扒每碗大約有三至四塊。雞蛋芝士鹹牛肉。比例非常適中而且嗰包係脆㗎,係脆㗎,係脆㗎。重要的是要講三次。即刻加分。雞蛋鹹牛肉包正正常常,烘熱要加錢。而這個價錢在尖沙咀吃午餐實在是經濟實惠。根據知情人士透露,元朗分店蕃茄味湯底咁濃郁。
早上食咗半份早餐,到咁上下就肚餓。
下午終於有時間食埋另一半。
最終食華嫂冰室。一進來已經座無虛席。

我哋人多基本上所有湯底都食晒。

上面係蕃茄下面係沙嗲。

雞蛋芝士鹹牛肉。

雞蛋鹹牛肉包正正常常,烘熱要加錢。

而這個價錢在尖沙咀吃午餐實在是經濟實惠。
根據知情人士透露,元朗分店蕃茄味湯底咁濃郁。
2021-12-19 968 瀏覽
I forgot to scan my temperature near the counter and the waitress was so mad she shouted and hit the temperature detector. It’s quite bizarre and will be the last time visiting this place. The food is ok, and price-wise, considering the neighbourhood. We used to go here because its relatively closer to our apartment. But I think we have no reason to come anymore.

2021-11-25 794 瀏覽
忽然轉天氣,個個都有少少作病。。。想食啲清熱嘢下一下火。。。好耐冇嚟食,keep住水準👍🏻必食推介💯豬膶牛肉皮蛋芫荽米線🍜芫茜皮蛋絶對係下火之選,豬膶又可補下血、牛肉又可補下鐵質🤣一碗嘢多重功效✌🏻好耐冇飲過檸賓,都可以當潤一潤下

必食推介💯
豬膶牛肉皮蛋芫荽米線🍜
好耐冇飲過檸賓,都可以當潤一潤下
黎得華嫂冰室識食一定係叫華嫂嘅蕃茄湯底麵,湯底係超級濃郁,仲有少少蕃茄蓉,湯底食得出唔係用罐頭湯或者加咗好多茄膏,配埋公仔麵真係一流🤤第二間都搵唔到,而餸今次就叫左雞翼,好大隻同入味,仲有少許菜,大大碗份量十足!再叫埋個煎蛋菠蘿油,牛油厚厚的一舊超!邪!惡!呢個lunch食到超級滿足😆都估唔到一個女生可以食到咁多野,因為真係太好味同埋好彩去嘅時候唔多人,唔洗等好耐就有位,店舖其實都好寬敞,坐得舒服,同埋開左都一段時間食物質素都維持到希望繼續食到咁好味嘅蕃茄湯

希望繼續食到咁好味嘅蕃茄湯
  • 雞翼蕃茄湯麵
  • 招牌菠蘿包
2021-10-09 820 瀏覽
最鍾意就係食華嫂嘅蕃茄湯底配通粉,覺得呢個配搭係絕配。😍😍✨✨豬扒好入味,又厚切,一定係必食。(*≧ω≦)✨✨蕃茄湯底真係好好味,每次都會飲晒成碗湯。👍🏻👍🏻✨✨o(^▽^)o奶茶好香濃❤️✨👍🏻再叫埋佢嘅招牌菠蘿包,雖然唔係有啲咩特別,但係一次過食埋極度滿足。🙈❤️✨(///▽///)唔知係咪過咗食飯時間,所以就唔使點等位,都可以直接入去,呢間店嘅座位比較寬敞,坐得比較舒適。🤓✨👍🏻(≧▽≦)❤️

豬扒好入味,又厚切,一定係必食。(*≧ω≦)✨✨

奶茶好香濃❤️✨👍🏻

2021-10-06 538 瀏覽
最值得推介嘅係醎牛肉雞蛋豬仔包,豬仔包唔硬身,非常軟熟,而佢哋嘅奶茶係非常之美味,另外仲有普通嘅雞蛋三文治康帝亦都值得一試,下次會別是佢哋嘅麵餐同埋咖啡總言之值得推介
下次會別是佢哋嘅麵餐同埋咖啡總言之值得推介
外賣自取
华嫂冰室应该是好多同学都推荐的店,至少我了解的就好几个同学跟我推荐了,这次路过尖沙咀的这家华嫂冰室是就跟朋友去打卡了一波,我们点的这些,我个人觉得都是比较经典的,而且让我很开心是这家店的服务员态度是特别的好,可以说不仅餐品好吃而且服务态度好,以后也要打卡其他的华嫂冰室。
2021-09-25
5 分鐘 (堂食)
2021-08-27 569 瀏覽
🤩 尖沙咀|华嫂冰室|丁丁探店地址:尖沙咀棉登徑8號地下G7-G8號舖人均:80 HKD-第四次来吃华嫂啦同学刚隔离完带过来吃吃吃很火也真的很好味的店!来香港必须打卡- 鮮油奶多 这是我第一次吃完回来每次去都一定要点的热面包中间夹冻黄油还有甜炼乳凉热甜一切都那么刚好 冬阴功猪扒通粉 之前吃过番茄和叻沙汤底这次胆肥了试试冬阴功其实味道也还不错酸酸辣辣的感觉但还是米粉米线吸溜着舒服 招牌菠萝油 他们家菠萝油味道也不错不过这次我就没吃啦 槟城喇沙肥牛米线肥牛 同学点的叻沙肥牛看起来也很不错我一直都点猪扒下次换肥牛试试看🤔-环境:最近人不是很多不用排队😋
🤩 尖沙咀|华嫂冰室|丁丁探店
地址:尖沙咀棉登徑8號地下G7-G8號舖
人均:80 HKD
第四次来吃华嫂啦
同学刚隔离完带过来吃吃吃
很火也真的很好味的店!
来香港必须打卡
2021-08-26
鲜油奶多
  • 冻鸳鸯
2021-07-12 934 瀏覽
早餐去左食華嫂😋😋雖然連紙巾都唔提供 同唔算抵食 但係幾好食嘅~鮮油腿菠蘿包($22)雖然菠蘿包唔係熱辣辣 但係個皮都仍然脆脆地😋😋不過我就嫌舊牛油唔夠大😛 唔夠邪惡😈 暖暖嘅菠蘿包整溶埋啲牛油仲好香😋新鮮牛肉出前一丁($41+$3)湯底有淡淡的薑味🤔我唔太鍾意薑味 但係都接受到~ 好彩佢真係比鮮牛肉我 呢個價錢先值返啲😂牛肉食落幾滑 有咬口😋😋+$9 奶茶奶茶好香滑 不過有啲太甜 茶同奶嘅比例都好好😍

鮮油腿菠蘿包($22)

新鮮牛肉出前一丁($41+$3)

+$9 奶茶
奶茶好香滑 不過有啲太甜 茶同奶嘅比例都好好😍
2021-07-11
$40 (早餐)
2021-06-29 791 瀏覽
豬扒菠蘿包好好味👍🏻菠蘿包表皮超脆,好香牛油味。菠蘿包甜甜的味道與豬扒出奇地夾,另外再加上蜜糖芥末醬,生菜和蕃茄,是個不錯的配搭。另外,熱奶茶亦都好香茶味。
豬扒菠蘿包好好味👍🏻菠蘿包表皮超脆,好香牛油味。

另外,熱奶茶亦都好香茶味。
豬扒菠蘿包
2021-06-27 492 瀏覽
未食過呢間分店之前一直都係食觀塘店今日想食粉麵就黎左呢度呀點左~肉眼筋仿鮑片清湯米粉肉眼筋係必點呀質感幾好雖然有少少肥肉但唔會接受唔到咬落少少咬口唔會淋晒又唔會好肥幾特別呀仿鮑片正常呀一讚個清湯底話就話清湯但其實好有味呀唔係得個咸字幾欣賞呀~豬扒喇沙朋友既豬扒喇沙好大份豬扒超級大豬扒切開左三份比較易HANDLE喇沙湯都幾濃雖未係好香但冰室黎講質素算好好了
未食過呢間分店

喇沙湯都幾濃
雖未係好香
但冰室黎講質素算好好了
2021-06-26
10 分鐘 (堂食)
  • 肉眼筋