2007-10-22
今年重陽節同一班朋友去行山,由大澳行入東涌。聽一位住東涌既朋友講東涌碼頭有間類似大排檔的酒家食海鮮幾好味,於是一行16人夜晚去試。先黎每人一隻蒜蓉蒸扇貝,o的扇貝都幾大隻,好鮮甜。面頭的粉絲及蒜蓉份量岩岩好,味道唔會過咸,正!跟住有椒鹽鮮魷,嘩,魷魚o的肉又脆又鮮,而且炸得剛剛好,唔會過油,如果你會飲酒的話,呢個餸用黎送啤酒一流。然後有辣酒煮花螺,十個正!我個人都幾食得辣,覺得好惹味,有o的唔食得辣的朋友都食到讚不絕口,食完一隻又一隻。o的汁辣中帶鮮,我地個個都用黎撈飯,呢個係誠意推介。我地嗌左o的海蝦,可能只得1斤,結果上碟時發現開左邊用蒜蓉蒸,我個人覺得徙左o的蝦,如果嗌得足夠份量做白灼蝦應該會幾好。海鮮類的最後一碟餸係豉椒炒蜆,只係不過不失,無乜驚喜。除左海鮮,我地仲嗌左一個豆豉鯪魚炒油麥菜,ok住家,不過多左o的油;原本叫左個沙爹金菇肥牛煲,但因為肥牛賣晒而轉為鮮牛肉。雖然牛肉唔靭,但味道真係唔及肥牛;尾聲encore 左一碟西芹雞肉,認真麻麻,大家都認為阿媽炒的仲好味。整體黎講海鮮幾得,但小菜就一般喇。題外話,阿姐係唔知咩係zero可樂,你要同佢講你想要黑色可樂!我地嗌左汽水
海鮮類的最後一碟餸係豉椒炒蜆,只係不過不失,無乜驚喜。
我地嗌左汽水同啤酒,每人都一碗飯,每人都只係$89,好抵食。如果不過比較隔涉,要在等佢地開van仔黎車人出入,如果唔介意要等同轉接的話,真係唔錯的選擇。