2017-08-08 387 瀏覽
住得喺大埔就一定知道萬利小食店。呢間小食店夜晚仲開住,係消夜嘅好地方。簡單一個車仔麵,都只係$20-$30,配菜有魚蛋,豬紅,牛腩,蘿蔔,大腸等等。豬紅好滑,魚蛋都夠彈牙,而我最鍾意嘅就係蘿蔔,因為蘿蔔能夠索晒啲湯汁。唔想食湯麵嘅仲可以有腸粉,燒賣嘅選擇。小食店座位大約有六七張枱,落單方式以自助形式為主,自己同阿姐講想食啲咩,然後俾錢,佢就會送過黎。叫面嘅時候記得叫阿姐加辣汁,因為個辣汁真係好正,味道超級濃郁。
唔想食湯麵嘅仲可以有腸粉,燒賣嘅選擇。
2017-07-28 549 瀏覽
啱啱呢個月搬番大埔,都唔知附近仲有啲乜好食。個日係谷度問中學同學有乜平靚正好介紹,十個有八個都介紹呢間小食店俾我,今日收工就去食下宵夜先。小食店係自助形式,先選好野食就可以同姐姐講,記得腸粉同車仔麵係分開嗌架。腸粉好滑,都好彈牙我叫左紅腸釀豆卜河粉,舊豆卜係釀魚肉,小店應該仲有煎過,好香口,索埋啲多腩汁既湯好鬼好味。河粉係我鍾意食既口感,滑同厚身,唔好食落似漿,有口感,nice.男友叫左豬大腸,豬大腸滷得好入味而且無腥臭味最緊要係我收工佢都仲開緊工,呢個會係我最近經常食宵夜既好地方

腸粉好滑,都好彈牙

男友叫左豬大腸,豬大腸滷得好入味而且無腥臭味

2017-06-14 404 瀏覽
做得大埔人就一定唔會唔識萬利。佢嘅車仔麵、腸粉、豬皮、燒賣,基本上就係陪住我大。最好就係佢收得夠夜!尋晚兩點鐘男朋友落去都仲可以買到嘢食,簡直係夜鬼福音呀!男朋友就買咗蘿蔔,豬大腸,魚蛋,牛柏葉,釀豆腐卜同埋豬皮,六個剩餸總共五十一蚊。蘿蔔冇渣,豬大腸入味。魚蛋係舊式嘅陳皮魚蛋,彈牙又有層次。豬皮,牛柏葉爽口,豆腐卜上邊魚肉雖然就冇乜魚味,不過都夠大件。男朋友住開九龍就話佢d車仔餸普通。咁當然大埔嘅選擇唔夠嗰邊多,佢嘅餸亦都唔係好有特色。不過食咗咁多年,就好似食返媽咪煮既餸咁,食嘅係以前感覺嚟嘅

外賣自取
2017-04-01 454 瀏覽
最鍾意呢度嘅腩汁同埋辣醬,每次我叫都係食蘿蔔同埋豬紅配河粉,雙拼成為$22,加$5就有杯凍豆漿,不是太甜,不錯。記住一定要加呢度嘅辣醬,少少已經好辣。不過呢度唔可以坐得耐,食完佢都即刻幫你收走啲碗碟,不過有時空檔食個快速面都OK嘅。
2017-02-24 572 瀏覽
以前住大埔.係萬利常客,不嬲都知有個肥姐態度較差,自從搬左去第度,食少左萬利,估唔到咁耐都唔食一次都瀨野……話說排隊買野食,已見舀餸個肥姐慢吞吞,唔緊要,咪等下囉!點知到我前面個男仔買,個男仔無要求,佢就勁大方舀成三次腩汁畀佢,到我買嗰陣,佢只係係咁意舀少少,叫佢舀多啲,佢就好晦氣話“舀左喇!”大佬,我食萬利就係為佢啲腩汁,你畀個清湯我,我駛鬼食你咩!連辣醬都1剩係畀得少少!次次叫佢地舀多啲腩汁好似乞佢咁!畀錢買氣受,以後都唔食!
次次叫佢地舀多啲腩汁好似乞佢咁!畀錢買氣受,以後都唔食!
外賣自取
2017-01-29 671 瀏覽
一串牛丸,7蚊三粒,去到下午都算多人,大家都排隊買腸粉,所以有d慢,到我自己買牛丸就很快,係鍋入面拎起一串牛丸,然後問我辣唔辣,我話辣,跟住佢快遞點沙爹醬擺係盤度等我自己拎,然後佢繼續問下一位客人要d咩,動作算快,但買腸粉真係有d慢,前面兩個客,差d等到我無耐心牛丸有三粒,沙爹醬很濃,點得有d多,所以很鹹很辣,牛丸三粒都算大,一口咬落去很滿足,但應該有加過除牛肉以外既其他肉,彈性都算ok,因為有很多肉所以總體都算滿足,但下次我建議點少d醬或唔點醬,試下原味,先可以嚐到牛丸既真功夫

牛丸(辣)
2017-01-25
5 分鐘 (堂食)
牛丸(辣)
2017-01-12 588 瀏覽
如果要食得舒服,又或者想同朋友傾下計嘅話,呢度一定唔會係選擇。地方小,逼逼貢,不過味道超超超好味!必食推介,陳皮魚旦,好香好實細細粒,辣醬更加係全店嘅靈魂,配埋湯底會令人久唔久就想返去食碗麵。佢嘅腸粉好滑又好彈牙,個腸粉醬料都係超好味。出面有啲腸粉,就係因為用咗唔掂嘅甜醬麻醬而完全失色!由落order到食完起身拜拜,15分鐘就醫飽個肚喇!

地方小,逼逼貢,不過味道超超超好味!

由落order到食完起身拜拜,15分鐘就醫飽個肚喇!
萬利小食價錢同出面小食店都差唔多,但吸引之處係多款牛柏葉牛丸車仔麵麵款式都多,而萬利對比其他小食黎講佢既魚蛋真係幾好味,萬利魚蛋賣點係入味,起碼食落唔會無味啦,唔係大粒但係叫做有咬口,人人口味唔同啦,我最怕食長洲個隻大魚蛋得個大粒但無味既,不過萬利坐落係唔舒服同感覺係但求要人食完快手快腳走,但真係小食黎講選擇多,好入味牙魚蛋,不過今時今日食三串小食食左$17(腸仔加魚蛋加燒賣)都真係唔夠飽牙。我諗要食飽埋單都要幾十蚊了。

2016-09-26 738 瀏覽
今晚踢完波臨上巴士食碗車仔麵醫下五臟廟。鳳爪炆到無牙都食到, 豬皮爽脆魚蛋彈牙。 自家辣醬更是精髓。近年政府大力支持好多年輕人創業,硬件及資金都提供很多機會。創業難守業更難,此小食店能於大埔超過十年,車仔麵易學難精,門檻雖低但要製作出色的餸絕對要花功夫。更重要係,埋單講緊都唔駛四十蚊。全舖坐位不超過廿,但唔會以著名牛奶炒蛋既速度翻枱不特止,仲要有西餐廳的服務。這,大概就是守業的關鍵吧!
今晚踢完波臨上巴士食碗車仔麵醫下五臟廟。

近年政府大力支持好多年輕人創業,硬件及資金都提供很多機會。

這,大概就是守業的關鍵吧!
2016-06-14 1043 瀏覽
午餐時間,想食個車仔麵就走去好耐未去過既萬利先, 叫咗個公仔麵 加 通菜 豬紅 鳳爪同腸仔, 公仔麵煮得剛剛好唔會太淋, 豬紅煮得好入味, 腸仔就普普通通啦, 通菜好新鮮非常之爽口, 兩大隻鳳爪煮得非常之入味及好淋好容易就食到, 好耐冇嚟食,現在都好好食保持水準
, 好耐冇嚟食,現在都好好食保持水準
2016-05-11 1057 瀏覽
下午三點三經過大埔好出名既萬利小食店, 買個腸粉食下午茶先,8蚊4條腸粉,還叫左鳳爪,比較貴既牛腩同雞翼尖,腸粉蒸得剛剛好,唔會太淋重好滑,撈埋牛腩汁一齊食非常,鳳爪有兩大隻(係全隻架,好多地方都係半隻半隻比),煮得非常之淋好入味重有少少辣,感覺老闆好細心,煮之前都張每隻鳳爪鬆左骨,所以好容易就食到,牛腩一樣煮得好入味同好淋,最重要係唔痴牙
,撈埋牛腩汁一齊食非常
,牛腩一樣煮得好入味同好淋,最重要係唔痴牙
2016-05-04 1392 瀏覽
自小已經喜歡食車仔麵,更懷念站在街邊立食的日子,真是充滿了回憶。而事實上,似乎每區都有一間出色的車仔麵店,上水的成記、元朗的永年都是經常出現人龍的食店。至於大埔,自己慣常光顧的,就一定是萬利了。可能是中午飯後時間,絲毫不用等位。豬腸韮菜豬皮米豬腸炆得夠稔及入味,但油脂未去得清,豬皮未浸得透,雖然爽口,但實在無味,加點店方的辣醬,果然夠澎湃,一時大意,吃了一啖辣醬,即時眼水直標。

至於大埔,自己慣常光顧的,就一定是萬利了。
可能是中午飯後時間,絲毫不用等位。
豬腸韮菜豬皮米
2016-04-08 797 瀏覽
住係大埔,聽話萬利口碑唔錯,今日先有機會試下,雖然門口寫住自助形式,但我都係好迷茫😂好彩阿姐都幾有耐性,問我要d咩,加咩汁,要唔要芝麻。唔係很肚餓,於是僅叫左腸粉同牛腩腸粉有小小油,但係好大份😂腩汁好好味,我很鍾意喇牛腩:牛腩正!好入味,同埋好腍,雖然9蚊份量唔係咁多,但係我都可以接受,因為味道好好!下次有機會再去試試其它,又搵到一間可以成日都去既舖頭好開心!!

唔係很肚餓,於是僅叫左腸粉同牛腩

腸粉有小小油,但係好大份😂腩汁好好味,我很鍾意喇

牛腩腸粉➕腩汁
2016-04-08
牛腩腸粉➕腩汁
  • 牛腩
  • 腩汁
2016-04-06 430 瀏覽
放工同個同事想食宵夜,就去巴士總站旁萬利食過車仔麵先,今日叫左碗公仔麵, 餸就叫左牛丸 豬紅 雞翼尖同鳳爪。公仔麵煮得剛剛好唔會太淋, 牛丸係用牛筋丸好有咬口, 豬紅同雞翼尖煮得好入味好滑, 兩大隻鳳爪用秘製小辣汁加上每隻都幫你鬆左d骨非常入味同好淋必食。同事就一定要秘製勁辣沙爹汁,佢話今日靚姐好好人俾左兩大羹佢, 見佢食到標晒汗非常興奮, 鍾意食辣既一定要離呢間到食。
必食。

$35 (宵夜)
  • 車仔麵
2015-12-30 805 瀏覽
下午差不多4點,帶囝囝睇完醫生,竟然彈出句未食午飯,攪乜鬼,原來想儲錢買智能電話,即時激到暈左一半,有時候小朋友既想法真係難以置信。即時拉去附近食碗麵。萬利在大埔多年,門口賣報紙雜誌,車仔麵一向味道不錯,自己都經常光顧。望望牆上水牌,點了油麵底,另加豬腸、菜心及豬皮,已經要$28,今時今日,食碗車仔麵的價錢頂得上一餐包飲品既套餐。油麵略嫌有鹼水味,但不嚴重,豬腸炆得夠腍及入味,要推薦,豬皮夠爽口,原因是未炆得夠時間。囝囝倒吃得開心,梗係,飯由老豆請,錢就自己袋,激死。
即時拉去附近食碗麵。
囝囝倒吃得開心,梗係,飯由老豆請,錢就自己袋,激死。