咁近地鐵站,隨意就入左去。💰50-80蚊一個午餐,包野飲、主食同一個小食,都幾抵! 仲要星期六都有!小籠包小籠包🥟係上海菜的必備,所以小食我地就揀左佢。勁多肉汁,成個匙羹🥄滿哂,超正! 又熱辣辣❤️四川擔擔麵係我食過數一數二稀的湯底😂 自己中意重花生醬🥜多d 的口味 叫左小辣🌶,自己平時食開譚仔清湯🍵,覺得呢種小辣都ok 所以你可以睇番自己食開幾辣黎決定😆豆漿🥤一般豆漿味,ok紅燒獅子頭面我覺得個獅子頭的豆腐有種酸味🤢,係其他店舖食明明唔係咁😹 所以我懷疑佢變左味,但男友食又覺得無問題😆So far 佢食完都無見肚痾👍🏻手拍青瓜幾清新 好香蒜蓉味 應該有麻油 沒有辣👍🏻 出面好多時手拍青瓜都落辣 呢個幾好總結黎講 食完都夠飽🥳 呢個價錢 近地鐵站 又咁多野食 算係咁

四川擔擔麵

手拍青瓜
豆漿、柚子蜜
擔擔面
2020-11-24 465 瀏覽
豆沙鍋餅 加配 $13皮薄又脆 紅豆蓉又多👍🏻雞排擔擔麵 $48擔擔麵味道無乜問題 少辣但欠缺花生粒其他配料亦少雞排簡直離哂大譜一睇就知翻炸咬埋落去仲要咬極都咬唔開完全炸到無肉汁仲要勁黑👎🏻👎🏻👎🏻小籠包 加配 $23好多湯 好juicy 但皮都算有點厚蒲東小館炒飯 $62我食唔到個飯邊度值62蚊入面有雞肉 甘荀絲 蝦粒 雞蛋 蔥花街邊是但一碟楊州炒飯都多料過佢仲要完全無味🙄真係好失望仲要話廚師推介👎🏻

豆沙鍋餅 加配 $13

仲要完全無味🙄
真係好失望
仲要話廚師推介👎🏻
2020-11-14 514 瀏覽
樓上睇完中醫肚餓, 已經被這家上海餐館吸引住, 望見出面都要排幾張,入面都滿座。不這剛好有幾張枱結帳, 所以都好快入座。午市套餐有前菜+ 主食+ 飲品, 主要根據主食價錢, 大約是$50-70左右, 茶位$3。 我選擇了小籠包(2件), 溫度夠熱, 剛剛蒸好。皮厚度適中, 肉質合格, 湯汁味道剛好, 湯汁份量剛好。熱豆漿, 豆味充足, 夠熱, 甜味適中, 不錯。最後到主食- 嫰雞煨麵。 個人認為這個麵性價比很高, 聞到一陣牛奶味, 配料充足, 雞肉鮮嫰, 白菜味清香, 麵質軟硬剛好。湯調味適中, 不錯!

小籠包

熱豆漿, 豆味充足, 夠熱, 甜味適中, 不錯。
豆漿

嫰雞煨麵

2020-11-14
3 分鐘 (堂食)
嫰雞煨麵
2020-10-31 589 瀏覽
中午放學來到「蒲東小館」用膳,因為大半年沒有上課,所以半年也沒有來享用滬式美色。今天四人行,選擇三個套餐:點心:鮮肉小籠包兩籠共四個、豆沙鍋餅四件。小籠包皮薄肉鮮。豆沙鍋餅一早端出,餐後才吃,涼了影響口感,實在美中不足。排骨粗炒麵、蒲東小館炒飯、雪菜肉絲炒年糕,三個套餐都夠水準。有四款酸辣魚新菜餚:我們楝其中這款酸辣魚配麵。 近年很流行酸辣魚,我覺得酸辣魚又的確好味道,湯帶少許辣,魚肉滑溜,配料有酸菜、芽菜、粗條粉絲....可配麵條或白飯,我們楝麵條,份量頗多,餐牌註明一至二人享用。餐飲,我每次都飲凍酸梅湯,好好飲。

今天四人行,選擇三個套餐:

點心:鮮肉小籠包兩籠共四個、豆沙鍋餅四件。

小籠包皮薄肉鮮
鮮肉小籠包

豆沙鍋餅一早端出,餐後才吃,涼了影響口感,實在美中不足。

豆沙鍋餅

有四款酸辣魚新菜餚:我們楝其中這款酸辣魚配麵。

餐飲,我每次都飲凍酸梅湯,好好飲。

酸辣魚配麵

2020-10-28
豆沙鍋餅
酸辣魚配麵
2020-10-23 517 瀏覽
【上海薰蛋 1隻】 HKD13.【炸饅頭 半打】 HKD32.【蟹粉小籠包 4隻】 HKD78.【川味口水雞】 HKD75.【川味水煮魚】 HKD188.行開旺角,突然㷫起想食辣野🌶,所以揀左間有水煮魚🐟嘅上海菜。坐低先睇好多食評都話依間員工態度好差,好彩我地又冇遇到,如果唔係會食到成肚氣。一坐低就嗌左啲小食。上海薰蛋🥚內裡呈半凝固狀,外層散發住煙燻過嘅香味,作為前菜最適合不過😋。炸饅頭一共六粒,四粒金黃香脆,另外兩粒淺黃色,一睇就知炸唔夠透。饅頭沾上煉奶🥛實冇死,絕配中嘅絕配。又到左大閘蟹🦀季節,當然唔少得試下當造嘅蟹粉餸菜。除左小籠包之外,餐牌上仲有蟹粉豆腐煲,蟹粉河蝦仁🍤。小籠包皮薄之餘咬落多汁,一隻湯匙🥄先勉強裝得着,而且蟹膏香味濃郁,幾推薦大家試下蟹粉整嘅菜式。到左最期待嘅口水雞🐔同水煮魚🐟。口水雞就夠曬香辣,不過雞肉偏鞋。水煮魚望落夠曬澎湃,睇落好多辣椒🌶️,實則一丁點辣味都冇,又冇麻辣香又淡而無味🤢。最討厭就係魚肉上嘅鱗打唔清😡,底下嘅粉亦唔煙韌,食落偏淋。整體黎講,好多失望位,每道菜幾乎都總有唔好嘅地方。.📍蒲東小館油麻地彌敦道555號九龍行地下3號舖🚇油麻地站A1出口
【上海薰蛋 1隻】 HKD13

📍蒲東小館
油麻地彌敦道555號九龍行地下3號舖
🚇油麻地站A1出口 步行約1分鐘
🕑星期一至日 11:00-22:00

葵涌葵昌路72-76號Life@KCCM樓M04號舖(裝修中)
🕑星期一至日 07:30-21:00
2020-10-22 403 瀏覽
抵食上海菜,而且份量唔會太大,兩個人食岩岩好!水準也好高,推介!🦁✅ 鮮肉小籠包:皮既厚薄適中,湯頭清甜 餡料惹味!🦁✅ 松鼠桂魚:啖啖魚肉,唔會剩係得啲炸粉,加埋個汁 撈飯一流!🦁✅ 韭黃鱔糊:鱔糊份量好足!調味好香🦁 干煸四季豆:正常~冇咩特別🦁 熱豆漿:唔會太甜 豆味重

🦁✅ 鮮肉小籠包:皮既厚薄適中,湯頭清甜 餡料惹味!

🦁✅ 韭黃鱔糊:鱔糊份量好足!調味好香

🦁 干煸四季豆:正常~冇咩特別

🦁 熱豆漿:唔會太甜 豆味重

2020-10-03 541 瀏覽
晚市主餐牌可以用openrice 現金卷,75蚊當100蚊用免加一,食物質素高,有機會會再黎食叫左個拼盘, 松子魚, 小籠包,炸饅頭同高力豆沙, 全部都好好味,上菜快,兩個人食埋單先340(用劵後),抵食

免加一,食物質素高,有機會會再黎食

五小拼
炸饅頭
高力豆沙
  • 鮮肉小籠包
  • 松鼠桂魚
和朋友第一次用Openrice account 訂呢間餐廳。一坐低立刻叫了一人一碗麵。我叫的是嫩雞煨麵。試過呢間餐廳呢碗麵後,立刻好想寫食評稱讚。今次係我第一次寫食評,請多多指教🙏🏼🙏🏼🙏🏼 一上枱熱辣辣,立刻嘗了一啖熱湯暖胃。湯底濃厚,有鮮味,飲完唔口渴。麵條唔會煮得太耐或者太淋,剛剛好,跟湯底非常配合。材料多,份量大,食完真係滿足兼飽晒!我會極力推介呢碗嫩雞煨麵,因為我覺得廚師係有誠意煮呢碗麵,唔係求求期期煮。我下次一定會回來再叫這碗麵!😋😋😋
一坐低立刻叫了一人一碗麵。
我下次一定會回來再叫這碗麵!😋😋😋

嫩雞煨麵
嫩雞煨麵
2020-08-02 584 瀏覽
這間上海菜館因地理關係。經常都有大量遊客到場支持。所以次次想試都未有機會。今日因爲疫情關係客人變少了。所以都想支持一下。我和男朋友各點了一個麵食。我就豐富一點。要咗個排骨擔擔麵,男朋友就點了一個上海陽春面。男朋友那個麵很快就到。原來真係只得一個齋麵。男朋友都估唔到。因佢第一次試這款出名上海麵。不過份量都好多口感佢話🆗。但下次唔會再食。三十幾蚊只係要個麵無配料又真係小氣點我就比較好彩。因為我見佢地出面門口和單張都推介排骨擔擔面。所以怕辣嘅我都想試一次。我問職員可唔可以少辣。佢哋話可以做到。所以我就試下。佢哋先上擔擔面,真係唔太辣。油份都唔算多。麵的份量都好夠。之後才上排骨。開始時心裡都有點不滿。因為都等了一段時間。但食後發覺係即炸,口感熱騰騰。雖然叫排骨但其實好似一塊豬扒一樣。我和男朋友即刻開心返曬。我們兩個都點了凍飲。兩杯都幾好飲唔太甜老實說這間店如果用食下午茶的標準就唔算太抵。但如果用食上海食物的標準都還可以。大部分都係麵食湯底唔濃。要收茶錢坐落唔算舒適。因為空間感唔大。總結:好食的上海菜館還有很多選擇。可以一試,但無需再試。
今日因爲疫情關係客人變少了。所以都想支持一下。

我們兩個都點了凍飲。兩杯都幾好飲唔太甜
2020-07-27
  • 排骨擔擔面
2020-07-21 525 瀏覽
係香港食上海菜,總離唔開幾個選擇,但其實有好多小店。係附近行街見到蒲東小館,見入面都坐左唔少人,一於走入去試。食親上海菜必點小籠包、上海粗炒、生煎包、紅油抄手。呢間既小籠包不過不失,上菜時無熱騰騰既感覺,而如果個皮薄d會更加好;上海粗炒就略嫌太油;生煎包味道一般,個底煎得唔夠脆口,亦唔夠多汁,上菜時亦似乎凍左少少。整得最好食就係紅油抄手,我本身唔係好食得辣,但都忍唔住食完一隻又一隻,辣油好香,皮薄多汁,相當開胃。
食親上海菜必點小籠包、上海粗炒、生煎包、紅油抄手。
15 分鐘 (堂食)
  • 紅油抄手
2020-07-04 385 瀏覽
是真的很不錯吃的小籠包館子 剛來香港時候朋友帶我來解一下鄉愁哈哈 就對小籠和涼菜五小碟的印象很深 前幾天又跑來刷碗飯 還試了下牛肉煎包和酸辣湯 小籠點一份是完全不夠吃的哈哈 不過這次涼小蝶里的糖醋肉質像醃肉不太喜歡
2020-06-07 486 瀏覽
獲安排了風口位,告知那位姓陳男人(着淺紫恤衫)希望轉位(餐廳當時只有幾枱客),他只hea答敷衍我話到到都系風口位架la,再沒有理會我! 之後來了一位女士都話同樣原因,其他員工即安排其他位比她。那位看似負責人陳生態度還不比他的下屬!! 本人系第1次幫襯,亦是最後1次!食物也是麻麻!!相信沒有生意一定是人既問題!!
食物也是麻麻!!
相信沒有生意一定是人既問題!!
2020-05-31 697 瀏覽
半價係抵食的, 因為要在附近取新身份証, 索性又來食, 今次只得兩個人, 冇上次叫得咁多菜式來試.服務係OK嘅, 你有要求侍應都好快回應, 俾冷氣機的凍風吹到正的位不好坐, 有阿婆坐坐下忍不住要求換位, 店員都肯幫手
2020-05-25
五小碟
鮮肉窩貼(3隻)
黑醋話梅骨
砂窩醃篤鮮
2020-05-30 2650 瀏覽
今天中午約朋友來到旺角區吃飯,由於朋友喜歡吃上海菜,而且品嚐中菜亦比較方便聊天,所以我們便選擇來到這間上海餐廳吃飯了在中午/下午的時候,餐廳會提供一些午市/下午茶套餐,價錢會比較優惠一點,於是我們便決定點幾份套餐,以及單點一條松鼠桂魚No.1【松鼠桂魚】$208「松鼠魚」,一直都是我最愛的上海菜式之一,可是由於份量實在太大,我和男友平時根本很少機會可以品嚐,而今天難得一行四人,終於可以剛剛好分享整條魚了可惜的是,雖然松鼠魚看起來十分誘人美味,但是真實的味道卻讓人失望頂透魚肉的外皮不夠香脆可口之餘,內裡的口感更有點軟爛,而且同時亦欠缺彈性,完全缺乏了外脆內軟,質嫩爽口,咸香鮮甜的極致享受而且松鼠魚的醬汁亦比較偏甜了一點,無論是味道抑或是口感都有些甜膩的感覺,缺乏了酸酸甜甜,惹味開胃的口感,感覺上便不太正宗了No.2【川味口水雞麵】$78這是我人生吃過最難吃的口水雞!正常口水雞應該是常溫的,而這份竟然是冷冰冰的,明顯是前一晚上已經事先烹調好,然後再放進雪櫃冷藏,到我們點菜的時候,便直接由雪櫃拿出來,導致整份口水雞都已經變得「僵硬」了!最過份的是,這份口水雞基本上只是雞胸肉而已,雞脾部分簡直

No.1【松鼠桂魚】$208

No.2【川味口水雞麵】$78
川味口水雞麵
這是我人生吃過最難吃的口水雞!

川味口水雞麵
最過份的是,這份口水雞基本上只是雞胸肉而已,雞脾部分簡直少之又少,而且即使是雞脾肉,肉質依然相當粗糙和煙韌,完全缺乏了爽嫩彈牙的質感,簡直味如雞肋,讓人難以下嚥,囓蘗吞針

川味口水雞麵
最重要便是醬汁的問題,正常的口水雞的醬汁應該集齊了麻,辣,鮮,香四種特質,而這份醬汁雖然看起來橙橙紅紅的,但是卻欠缺了麻油的香氣,我們單純只嚐到濃濃的辣味,味道和正宗口水雞有一大段距離

No.3【津白肉絲炒年糕】$58
津白肉絲炒年糕
年糕的質感煙煙韌韌,每一口都相當有嚼勁,而且由於薄切的關係,年糕完美滲透了醬油的味道,每一口都咸咸的,香香的,其味無窮,珍饈美味

No.4【涼伴粉皮】套餐包括
涼伴粉皮
由於是跟餐贈送的,所以只有單純的粉皮,而缺乏了雞絲,不過味道卻一點也不遜色
粉皮的質感十分幼滑柔順,再配上大量的麻醬,滿口都充滿著淡淡的麻醬香氣,咸香四溢,滋味非常,讓人垂涎三尺,食指大動

No.5【秘製酸梅湯】套餐包括
秘製酸梅湯
現在天氣開始愈來愈來愈炎熱,當然要喝一杯酸梅湯來解暑一下,沒想到餐廳的酸梅湯竟然這麼「美味」,果然是獨家「秘製」!

秘製酸梅湯
可能是混合了過量糖水的關係,酸梅湯的味道非常甜膩,我們滿口都充滿著濃濃的化學甜味,那種感覺就好像你正在喝「咳藥水」一樣,每一口簡直是甜得嗆喉,讓人味同嚼蜡,吃糠咽菜

秘製酸梅湯
價錢方面,午市套餐大約$55~$78,而下午茶則$38~$62,款款不同價錢,最後松鼠魚則$208,餐廳設有茶位費,最後四人總共$504,每人平均$126,都算是比較昂貴的午餐

總結來說,雖然餐廳的環境十分舒適,可惜大部分的食物味道都只是一般而已,下次我們都是去嚐試正宗的上海菜算了
2020-05-23
2020-05-19 530 瀏覽
2個大食女人和姪女出動到油麻地食半價上海菜, 5:30入座, 今次3個人有得坐大沙發卡位, 幾舒服. 餸菜份量很大, 油水很足, 濃油赤醬得嚟都幾好味! 餐具很精緻, 令人增加食欲.所有餸菜一叫就極快上齊 (15分鐘內), 食都食唔切, 攤晒係枱好快凍,只有高力豆沙係侍應提醒要食到最後再叫他上這份甜點.下次再食考慮分2次叫餸, 但不知店家會否嫌麻煩~~~半價時段好抵食!
2020-05-08
回鍋肉粗炒麵