2017-08-14 324 瀏覽
今日廿四孝爸媽陪百厭仔去睇多啦A夢大電影, 睇完百厭仔就話想去薩莉亞食PIZZA .除了羊鞍外, 基本上全部都係百厭仔發板意大利菜湯--試咗一羹, 酸酸甜甜幾開胃, 其餘百厭仔一個清晒.辣味雞翼--少少辣 夠惹味 每次嚟必叫香辣腸配薯角--唔辣嘅 普通芝士脆皮腸 反而欣賞佢嘅薯角 夠脆口邦哥尼意粉--少少辣嘅蕃茄汁意粉 蜆肉都夠鮮 意粉軟硬適中.香辣腸PIZZA--餅底鬆脆 燒羊鞍--呢個係老公食嘅, 我試咗少少覺得羶  佢話羊唔羶就唔好食.埋單$157.00

除了羊鞍外, 基本上全部都係百厭仔發板

辣味雞翼--少少辣 夠惹味 每次嚟必叫

香辣腸PIZZA--餅底鬆脆

埋單$157.00
2017-08-13
午餐
2017-06-05 401 瀏覽
餐廳位置寬敞,可以容納很多顧客所以就算排隊很長,也可以好快入到去食嘢最特別是有一個12元任飲的飲料吧~有咖啡、奶茶、汽水飲任君選擇!餐廳裏的意粉、薄餅等也是外面意大利餐館的一半價錢,非常大眾化~是意大利餐廳的快餐版😍但是…我點的菠菜好咸
雞肉野菌雙享薄餅
2017-05-08 290 瀏覽
第一次食薩利亞,朋友介紹話食左好多次,底食又好味😋所以就入左去試食,兩個人叫左3樣野:黑椒雞肉薄餅, 青醬邦哥尼意大利粉同肉醬多利亞。 Pizza味道一般啦,黑椒味吾夠重,但芝士都好夠,中意食芝士既朋友可以加6蚊加芝士,廿幾蚊既pizza黎講算好吾錯喇!肉醬多利亞絕對要比好評,中意食肉醬既朋友絕對要試,雖然佢飯既份量吾多,但肉醬加飯加白醬既味道真係十分好,食落好creamy仲好似risotto咁,好惹味😋😋 最後個意大利粉吾係話十分好味,但就好欣賞佢既蜆肉係幾多既,加埋Tabasco就變得好味好多,因為我本人中意食辣。兩個人total食左91蚊,真係好底食,可惜我地兩個人吾可以叫太多款食物,下次有機會一定會約多d朋友黎食,相信多人食仲會更底,而且多d人仲可以食多幾款試埋其他菜式!😎

2017-05-08
$45.5 (晚餐)
  • 肉醬多利亞
2017-03-09 410 瀏覽
食過最吾掂既一間。其他分店都冇呢個問題!!!!希望可以改善下。第一,pizza 香辣腸pizza好少香腸得10幾粒。。餅底吾熱。軟既 。好似叮過甘。第二。青醬邦哥尼意粉。汁系底意粉系上面系冇汁。明顯系一早煮好汁。倒落個碟到。之後就甘整熱d意粉放上去。完全冇煮過。d汁好晞冇味。好似水甘。d蜆有沙。第三。沙律d菜完全冇切過。勁大塊。吾通叫我用刀切過d菜咩。黎過幾次都系甘。冇變過唯一好少少就系員工都算有禮貌。食物方面就真系吾得
第三。沙律d菜完全冇切過。勁大塊。吾通叫我用刀切過d菜咩。
黎過幾次都系甘。冇變過
唯一好少少就系員工都算有禮貌。食物方面就真系吾得
2017-01-05 1108 瀏覽
今天是聖誕節,很多西式餐廳的晚餐價錢都是天文數字,我和男友這些凡人,當然要去薩莉亞吃平民聖誕大餐聖誕大餐當然要有火雞,不過薩莉亞當然沒有火雞,所以我們叫了辣味雞翼(16隻)當作火雞辣味雞翼方面,雞翼愈來愈細隻了,差不多可以叫一口雞翼了所以我這個食肉獸,當然要叫16隻才能滿足本小姐的胃啊味道方面,雞翼雖然細隻,但雞翼都算多肉,而且煮得剛剛熟,肉質鮮嫩多汁,十分美味作為一個食肉獸,當然要繼續啖啖肉,所以我們叫了新推出的香嫩鴨腿。味道方面,鴨腿十分大隻,而且真是啖啖肉。鴨腿完全不油膩,又少肥膏,比雞腿健康啊鴨腿肉當然會比較(實)和堅韌一點,但肉質都十分鮮嫩和多汁,十分美味啖啖肉後,當然要吃一些澱粉質的食物,這樣才健康啊所以我們叫了香辣腸比薩,辣味章魚仔意粉和芝士法包。香辣腸比薩方面,比薩是薄批,十分香脆可口,不過餅底比較油膩了一點。香辣腸份量都算多,但比較薄了一點,不過味道都OK。比薩上有很多芝士,味道不錯的。不過個人更喜歡水牛芝士比薩,更美味的啊辣味章魚仔意粉方面,這個又是新推出的,不過味道便一般了。章魚仔份量比較少,而且冷冰冰的,又淡而無味。意粉比較粗了一點,而且沒有什麼調味料,味道比較

辣味雞翼(8隻)
辣味雞翼方面,雞翼愈來愈細隻了,差不多可以叫一口雞翼了
所以我這個食肉獸,當然要叫16隻才能滿足本小姐的胃啊

香嫩鴨腿
啖啖肉後,當然要吃一些澱粉質的食物
,這樣才健康啊
所以我們叫了香辣腸比薩,辣味章魚仔意粉和芝士法包。

香辣腸比薩
意粉比較粗了一點,而且沒有什麼調味料,味道比較淡茂茂,味道一般。
辣味章魚仔意粉
芝士法包方面,這個大家千萬不要點!每次吃薩莉亞我都會吃蒜蓉法包,今次我想試一試芝士法包,怎知…是伏啊!
一上枱,芝士的臭味便撲臉而來
,為什麼會臭?因為太多芝士粉了!
法包熱騰騰的,而且十分香脆和厚身,但由於太多芝士粉,吃下去時十分乾憎憎,而且太咸了,十分難吃
芝士法包
價錢方面,由於點了太多美食,平民價都變了中價,幸好餐廳不用加一,2人總共$175
總結來說,今天的聖誕節大餐十分滿足啊
2016-12-25
$87.5 (晚餐)
慶祝紀念
聖誕節
2016-09-29 789 瀏覽
一向食開就知佢份量係較少,所以兩個人食我都會叫3樣野先飽但今次既意粉份量較其他分店多☝個汁稀得濟,食完之後底下會有d剩左係到所以唔夠濃郁既蕃茄味☝青醬平時係出面既意式餐廳唔係到到有,所以我每次黎親都會叫青醬有淡淡既香草味,而且醬汁黏住d意粉好濃郁蜆肉稱唔上肉質鮮甜,有d沙pizza屬薄批,幾脆口,熱辣辣芝士味唔太濃,但因夠熱有拉絲效果咁既價錢,材料預左唔會多,煙肉同菠蘿好夾
一向食開就知佢份量係較少,所以兩個人食我都會叫3樣野先飽
但今次既意粉份量較其他分店多
邦哥尼意粉
☝個汁稀得濟,食完之後底下會有d剩左係到
所以唔夠濃郁既蕃茄味
青醬邦哥尼意粉
有淡淡既香草味,而且醬汁黏住d意粉好濃郁

蜆肉稱唔上肉質鮮甜,有d沙
煙肉菠蘿比薩
pizza屬薄批,幾脆口,熱辣辣

芝士味唔太濃,但因夠熱有拉絲效果
咁既價錢,材料預左唔會多,煙肉同菠蘿好夾
煙肉菠蘿比薩
2016-09-19 554 瀏覽
羅勒醬小墨魚? $17醬雖雖然係綠色,但同一般冷麵店的八爪魚汁差多,所以唔洗急住食。頭盤生冷嘢,唔夠爽口係意料之內。青醬煙肉意粉。青醬唔係四圍有,香港人唔係成日食,所以未必食得慣。覺得個醬算係弱化版,可以喺度試咗習咗先。麵質差不多,但覺得蜆肉意粉抵食啲。因為煙肉唔夠蜆肉多。
羅勒醬小墨魚? $17
頭盤生冷嘢,唔夠爽口係意料之內。
青醬煙肉意粉。

麵質差不多,但覺得蜆肉意粉抵食啲。因為煙肉唔夠蜆肉多。
2016-08-12 605 瀏覽
逐個意粉試。今日開波第一隻個$29蜆肉意粉貌似最抵食。意粉質地實淨,意粉汁唔就濃,唔夠多,但汁本身有蜆味,可惜意粉唔入味一碟意粉中,蜆嘅數量算多,隻隻都有肉。都算甜。。。。唔係咁好甜。蜆有沙。但份量少,唔夠飽,所以要叫多個小食。$17四隻雞翼,滑但無乜雞味,雞皮脆
逐個意粉試。今日開波第一隻個

但份量少,唔夠飽,所以要叫多個小食。
$17四隻雞翼,滑但無乜雞味,雞皮脆
2016-08-12
2016-04-12 1089 瀏覽
常見人排長龍,所以一試叫了海鮮pizza, 份量細細的,三文魚是煙三文魚,不鯹,不過自己本身不喜愛煙三文魚味。尢魚燒過龍,好靱,難咬開,好似食橡筋咁。蝦就算新鮮,爽口但不彈牙,冇蝦味。餅底厚,芝士味不濃,要自己加芝士粉及黑椒先叫入到口。試過下一次要三思
常見人排長龍,所以一試

2016-01-05 1235 瀏覽
蒜汁魷魚 鐵板上,有一小杯蒜汁,魷魚微乾,須以蒜汁淋上魷魚方可。份量算多,魷魚有鐵板那麼長,二人分享,每人可吃六七件。肉醬多利亞 與平日同樣出色,芝士、肉醬在飯面頭,又熱又多醬,薄薄一層飯,很快吃光。芝士比薩 雖然Pizza上面的配料不是太多,但餅底夠脆,又有芝士,經已相當不錯,比昨天tivoli 好像還要好吃。羊鞍 小小兩件放在鐵板上其實肉不太多,但勝在羊味夠香,羶味夠濃。雖然不少人在店外等位,但由於此店面積相當大,人多也不用等太久,大約15分鐘便能入座。

蒜汁魷魚

鐵板上,有一小杯蒜汁,

肉醬多利亞

芝士比薩

羊鞍

小小兩件放在鐵板上其實肉不太多,但勝在羊味夠香,羶味夠濃。

15 分鐘 (堂食)
2015-09-27 1061 瀏覽
跟朋友的聚會小不了有時身不由已。不可每次選擇自己想吃的餐廳,但這次朋友選的確實不錯,連鎖式餐廳卻有著穩定的水準煙三文魚意粉,三文魚相當香嫩,吃起來口感不錯,厚度十足,意粉雖然比較乾身,但勝左夠韌度,配上芝士粉實在不錯價錢也算是合理,群體聚會可以選擇的餐廳

價錢也算是合理,群體聚會可以選擇的餐廳
2015-09-14 725 瀏覽
今天晚上和男友去這間餐廳吃晚餐,晚上8時多都有很多人等位,等了20分鐘左右才可以進入餐廳。由於不太肚餓的關係,我們只叫了小吃,我們叫了辣味雞翼(4隻),脆焗香味雞球,洋蔥蒜蓉燒雞和蒜蓉法包。味道方面,辣味雞翼很美味,雞肉很鮮嫩,而且又有肉汁,很好吃。雞球味道一般,炸得太久,有點(燶),但肉質還算鮮嫩,不過每粒雞球只得很少肉。洋蔥蒜蓉燒雞味道不錯,雞扒很滑,肉質很鮮嫩,不過不太入味,雞扒內層沒有蒜蓉味。最差的是蒜蓉法包,蒜蓉法包完全沒有蒜蓉味,麵包太乾身,而且又沒有味道。雖然麵包香脆,但都很難吃!價錢方面,辣味雞翼(4隻)$17,雞球$24,蒜蓉燒雞$31,蒜蓉法包$10。2人總共吃了$82,晚餐來說算是比較便宜。總結來說,這間餐廳很便宜,食物質素尚算ok,不過可以更好吃便好了。

辣味雞翼(4隻)
脆焗香味雞球
洋蔥蒜蓉燒雞
蒜蓉法包
價錢
2015-09-13
25 分鐘 (堂食)
辣味雞翼(4隻)
洋蔥蒜蓉燒雞
2015-06-10 994 瀏覽
要知道,起雅都商場,最旺既位都係凱都戲院既位,其次就係譚仔用呢間野。遇到DINNER 7、8點時段,去到先中伏,發現人山人海咁等緊位。無可奈何既係,唔想週圍走加食譚仔,照等!等左45分鐘,肚餓到打鼓。叫左A)辣味雞翼-這是必食的,次次都最快上枱,夠熱,夠脆,夠薄皮,係我認為除左M記既雞翼好吃之外,此過其二。B)卡邦尼煙肉意粉-未食過,但點知大伏。首先,基本既芝士味都沒有,煙肉是雪藏的,要狂落芝士粉先有味。C)帶子串-普通炸小食,一般一般之後,仲有個飲品吧,唔知點解成日覺得有D奇怪味,不過飲完都無事,可能來貨唔同。總結,平價=份量小,味道6-7分,點餐方法非常有效率,「禁鐘仔」,好過要週圍望下WAITER起邊。

無可奈何既係,唔想週圍走加食譚仔,照等!

等左45分鐘,肚餓到打鼓。

叫左

A)辣味雞翼

B)卡邦尼煙肉意粉

C)帶子串
-普通炸小食,
一般一般

總結,

2015-06-02
45 分鐘 (堂食)
2015-05-28 889 瀏覽
這家餐廳的意大利餐價格實惠,我點了甜蝦多利亞(最近更新后的菜譜加了菠菜),烤雞翅,烤田螺和芝士pizza。 莎利亞的烤雞翅味道很好,甜蝦多利亞有濃濃的奶油味,很好。
2015-05-12
20 分鐘 (堂食)
2015-05-22 750 瀏覽
有半年以上時間沒有吃過這間餐廳剛好與友人到附近逛逛就進去吃晚餐一向這間都是在午市夜市時間大排長龍等號碼牌常常都要等5個號碼以上幸好我們6點多算早的時間進去不用等直接就有位子了我們點了一個比薩 一個意粉 和2個小食哈哈我們剛好也不好汽水就沒有加12元黑椒雞肉比薩 以前去吃的時候我記得是超多雞肉的但是這次就沒有那麼多了味道也沒有以往的好意粉就正正常常 不會太硬但是有點膩因為太多起司了😲😲然後還有煙肉薯角沾上蕃茄醬超級好吃!!😍😍😍還有雞翼 這次有點辣(我是不大能吃辣的人啦)哈哈但是也很好吃啦😁😁😁
有半年以上時間沒有吃過這間餐廳
意粉就正正常常 不會太硬
但是有點膩因為太多起司了😲😲
然後還有煙肉薯角
沾上蕃茄醬超級好吃!!😍😍😍
還有雞翼 這次有點辣(我是不大能吃辣的人啦)
哈哈但是也很好吃啦😁😁😁