2024-04-22 303 瀏覽
超級無語非繁忙時間去食,出面咁飛個電視冇顯示,收銀有3個人收兩組客人錢,同門口個收銀講我一位之後佢望都冇望我一眼就話去入面啦,0人帶位。然後我入去自己揀位坐低,本身個位冇menu,我舉手問佢地攞,第一個waiter經過,我咩都未講就話‘你等陣呀’,我等左陣啦,最後係自己去隔離檯攞menu。食開都知道佢地要用qr code 點餐,我睇menu都睇左一段時間,跟著我舉手問佢地攞,另外一個waiter 過嚟,聽到之後走開左,等左好耐,隔離檯遲過我入去嘅婆婆都已經收到,我都冇收到依家唔係繁忙時間…🙄我舉第三次手,有人見到 0人回應,我太嬲出咗去收銀搵店長,然後個店長話個幾位同事係新嚟 然後我就算走左。講真香港服務質素再地道都唔係咁樣啊,新嚟嘅員工唔係應該培訓好先出嚟serve客咩?同埋客人舉手回應難道唔係基本待客之道咩,唔洗培訓都應該識啦?利申真係第一次做依啲當面投訴嘅嘢,可想而知我對於佢地嘅服務態度有幾不滿
超級無語

依家唔係繁忙時間…🙄

2024-02-23 422 瀏覽
點解明明大埔大元邨都有薩莉亞,去到大本型又係食薩莉亞呢🤣因為這次和兒子來玩耍,之後不知道吃什麼東西,只看到有酒樓、茶餐廳、中式菜館,還有日式烏冬,好似都係食返😏薩莉亞最穩陣。(幾似日本pancake house 嗰啲簡約裝潢😎)本身都完全沒有諗過去油塘,不過上那些團購網看見這兒的playhouse相當優惠,於是才會前來油塘玩耍,這也算是鼓吹了人門到油塘🥹消費哦。不過呢次等得比較耐,唔知係咪因為有啲員工喺度食緊飯,因此人手少咗,不過即叫先整,夠晒熱燙,新鮮煮起,當然好吃。知道兒子一定想吃雞翼,但是$38喺街食碟雞翼好似太過昂貴🥲於是只點了四隻,外皮帶點脆香,有點像醬油在面頭,相當可口,本身有點熱,更加好吃,我只吃了少許,😂兒子一個人也能把雞翼完成。這個新的叫傘肚,看來是有點醬汁,看文字介紹,牛傘肚其中一個胃部,😅不過質地沒有什麼特別,與其說將牛肚的質地,其實更像是碎牛腩,比較像牛肉的質地,沒有什麼特別,😀汁都幾多,是茄汁底,然之後帶少許辣味,不過廿幾三十,一試無妨。另外還是叫返平時食的肉醬多莉亞,不過現在的肉醬多莉亞,使用長方形的器皿,沒有以前圓形的器皿那麼好吃🥲不過近期吃肉醬多莉亞,感
(幾似日本pancake house 嗰啲簡約裝潢😎)

知道兒子一定想吃
這個新的叫
另外還是叫返平時食的
肉醬多莉亞,不過現在的肉醬多莉亞,使用長方形的器皿,沒有以前圓形的器皿那麼好吃🥲不過近期吃肉醬多莉亞,感覺肉醬又乾又鞋,沒有那麼可口,另外它的牛奶成份好像都沒有那麼多,
因此白汁吃海鮮上來沒有咁香,味道難免會感覺比以前差。
不過
雞扒亦都是即叫即弄,溫度夠晒熱,肉汁豐富,另外加點洋蔥以及蒜頭在旁邊調味,
味道相當好;不過現在的薯仔粒,好像是除渣的質地,因此四面的外皮都偏向脆香,小孩咬落太過硬身,
未必喜歡。
下午茶
2024-01-08 277 瀏覽
西蘭花沒有完整一粒,剪到超碎,份量好少。菠菜都是剪碎哂薯粒又好細粒。蔬菜類的菜色非常不新鮮..素食者地獄,劣食..唔會再幫襯!!……………………………………..
西蘭花沒有完整一粒,剪到超碎,份量好少。
菠菜都是剪碎哂薯粒又好細粒。
蔬菜類的菜色非常不新鮮..
素食者地獄,劣食..唔會再幫襯!!
……………………………………..

2024-01-08
20 分鐘 (外賣自取)
2023-12-07 251 瀏覽
大部分分店質素都差 油塘大本型店更是。而且該分店經常人手不做 一半位置封鎖,導致經常大排長龍,顧客在外面等待。餐廳內食物質量參差,時好時壞,本人較早之前曾經在意粉內吃到牙籤,在通知職員后經過慢長的等待才有人處理問題。之所以現在才發聲是因為氣不過,因為家人經常相在此晚飯,希望大家有心理準備 等待 等待再等待。如果6點前不能入座,需要最少等待半小時。建議大家可以選擇其他油塘大本型內的餐廳,以免影響油塘餐廳形象。
大部分分店質素都差 油塘大本型店更是。

2023-10-12 255 瀏覽
日本以連鎖中央廚房為核心的平價義大利菜風味家庭餐廳,我由細食到大今日再試神奇地覺得好低食。 多年沒食今次真係感覺到物價升了是真,以前$26 甜蝦沙律全份,現在$22蚊半份。 但我都係鍾意佢品版,多選擇🥰
澳洲漢堡扒
蜆意大利粉
半份甜蝦沙律
澳洲漢堡扒
蜆意大利粉
半份甜蝦沙律
2023-09-16 225 瀏覽
好耐冇嚟食,咁啱朋友話想食就同佢黎食下排就排得幾快,星期六20分鐘左右就排到黎到我嗌左歐陸風烤焗香腸,香辣蜆肉意粉同中華海草份量少,意粉又冇辣味,問個侍應可唔可以加翻啲辣汁侍應話係咁架啦,冇得話加汁嗰啲😅😅叫你加芝士粉就話姐,怡家連辣汁都唔架得真係驚辣汁食窮間野咁😂😂啲份量少到翻屋企要再食嘢,怡家呢間野唔再係平民餐廳了,冇左中學嗰種感覺,越黎越差一個女仔食70幾都唔飽🤷🏻‍♀️唔會再黎食了,不可一不可再
好耐冇嚟食,咁啱朋友話想食就同佢黎食下
排就排得幾快,星期六20分鐘左右就排到
黎到我嗌左歐陸風烤焗香腸,香辣蜆肉意粉同中華海草
份量少,意粉又冇辣味,問個侍應可唔可以加翻啲辣汁
侍應話係咁架啦,冇得話加汁嗰啲😅😅
叫你加芝士粉就話姐,怡家連辣汁都唔架得
真係驚辣汁食窮間野咁😂😂
一個女仔食70幾都唔飽🤷🏻‍♀️
唔會再黎食了,不可一不可再
2023-09-16
2023-01-15 833 瀏覽
今天有事去了油塘,又到晚飯時間,約了住在那裏的朋友一聚。我先去到大本型商場的這間薩莉亞餐廳,邊坐邊等朋友下來並點了周打海鮮湯,煙肉菠菜意粉,鐵板黑椒雞扒,菠蘿煙肉pizza。周打海鮮湯最先到來,味道質量保持一貫水準,可能今天天氣較冷,令到湯上枱時只溫而不夠熱扣了分。意粉的口感夠乾身不會過稔,有淡淡的芝士味滲在其中,菠菜和煙肉就一般水準,問題亦和湯一樣就是溫度不夠熱。黑椒雞扒的分量不算大,雞扒的黑椒味醃得不錯,因為是用鐵板上,所以沒有了湯和意粉溫度不足的弊端。Pizza亦很快到了,餅底夠薄烘得很脆口,咬落口感不錯;而且煙肉舆菠蘿味道的配搭亦十分夾。薩莉亞的品質、味道、食肆環境一貫給人有清潔整齊的感覺;唯獨像今天這樣的冷天氣時,倒真要注意食品的溫度為要。

2023-01-02
2022-12-31 439 瀏覽
今日同frd行到油塘附近行山,搵到呢間餐廳覺得幾平幾適合醫肚,白汁海鮮pizza覺得唔夠入味有d淡而無味,要加好多芝士粉先可以食🫠香草牛油焗田螺就夠晒入味,幾鍾意食呢個小食,惹菌忌廉意大利飯有濃厚的忌廉味,啱晒肚餓的人食…仲有嘢飲係任飲幾抵喎
仲有嘢飲係任飲幾抵喎
2022-11-24 398 瀏覽
薩莉亞歸類為頹食快餐嘅一類餐廳香港開到成行成市但同朋友講起大家最記得嘅係污糟今日店面ok清潔枱抺得乾淨轉咗QR code落單 方便咗 幾好識食一定係未坐底就即刻去自助飲品區拎杯熱水好似茶記咁洗洗啲一定有漬嘅餐具好耐無食估唔到以前一定痴立立要揀幾隻先揀到用嘅嘅金屬杯都轉埋今次無痴手 very good 野菌忌廉粗管麵 $30份量ok 味道就比較清淡落晒芝士粉都太淡啲忌廉太稀啦周打海鮮湯 $13味道ok 抵飲 入面大量魷魚粒合格有突
薩莉亞歸類為頹食快餐嘅一類餐廳

味道ok 抵飲
入面大量魷魚粒
合格有突
2022-11-18 292 瀏覽
Order外賣自取緊係想快,去到問話未出,(平時如果可取餐都唔更新可取餐),咁咪等下囉,之後我趕時間望下佢d外賣,發現有個外賣好似我的,我再問佢都係話無,我話你睇清楚d,原來果份外賣真係我,我頂😡
外賣自取
2022-09-04 446 瀏覽
覺得需要進步嘅地方: 1)當我哋入到去嘅時候,佢安排咗個位俾我哋坐啦。之後嗰半個鐘,佢分別叫我哋換台兩次,佢張枱仲黐納納,咁當然我叫個服務員攞塊布嚟幫我抹一抹。佢態度都幾唔耐煩嘅… 2)有幾碟嘢攞到嚟嘅時候賣相都好差,其他都還可以。正嘢:可以用一個比較平宜嘅價錢去買啲非常好味嘅嘢食,仲要非常好食👌
覺得需要進步嘅地方:

2)有幾碟嘢攞到嚟嘅時候賣相都好差,其他都還可以。

正嘢:

• 白汁黃金粟米薄餅
  • 香焗芝士意大利雲吞
2022-09-01 262 瀏覽
食物未齊門口等,6分鐘路程返到屋企得個飯係暖,pizza, 意粉,焗波菜都係凍!個pizza 凍到啲芝士轉埋色硬邦邦,返到屋企再焗番熱,仲要貴到店外賣,每個餸貴幾蚊咩料呀,要我喺門口等仲要我返到屋企番熱
食物未齊門口等,6分鐘路程返到屋企得個飯係暖
,pizza, 意粉,焗波菜都係凍!
咩料呀,要我喺門口等仲要我返到屋企番熱
2022-09-01
10 分鐘 (外賣自取)
2022-05-03 528 瀏覽
薩莉亞相信都唔洗我點介紹:和式洋食、平價西餐、平民意大利菜,我耐唔耐都會突然間想食,平平地食下pizza意粉過下口癮😋 今次就同大家分享下我嘅必點推介。👍 蒜香法包好香蒜蓉味,上枱熱辣辣,外脆內軟,配湯好味。我自己就中意點意粉白汁🤩👍 水牛芝士薄餅蕃茄醬底配上雙重芝士,最經典嘅配搭,簡簡單單可以揀佢🥰 👍 香草牛油焗田螺田螺用咗香草牛油焗,好香又唔會太咸,即叫即焗上枱仲滾緊。記得食埋啲蒜蓉,係精粹。👍 意式菠菜伴煙肉食太多肉同麵粉要食下菜,首選一定係呢個,菠菜咸香再加上煙肉有咬口。👍 甜蝦粗管麵粗管麵用上招牌薩莉亞白汁,加上芝士去焗。可以揀甜蝦/雞肉。同樣上枱熱辣辣,白汁香濃,粗管麵有咬口,啲白汁仲掛哂係粗管麵入面超好食!(再推介一次,不妨試下用個汁點蒜茸包,真係好正💖)最近兩次食份量都少咗😟 希望keep得住啦。📍薩莉亞意式餐廳油塘高超道38號大本型地下G09-G10號舖

👍 蒜香法包

👍 水牛芝士薄餅
蕃茄醬底配上雙重芝士,最經典嘅配搭,簡簡單單可以揀佢🥰

👍 香草牛油焗田螺

👍 意式菠菜伴煙肉

👍 甜蝦粗管麵

最近兩次食份量都少咗😟 希望keep得住啦。

📍薩莉亞意式餐廳
油塘高超道38號大本型地下G09-G10號舖
2022-04-06 347 瀏覽
同女友去大本型行街,諗住行陣就買野返屋企打下邊爐,順便喺呢頭搵下野食。見到呢度新開左間,又好彩等幾張就得,新屎坑三日香既情況下,入左去食。平時鍾意飲佢地忌廉湯,就叫左兩碗,味道幾好,但份量比其他分店小咁啲,約三份一左右。唉,呢間太多人。咁見到有啲新菜式,就叫左個芝士煙肉焗薯粒,同埋磨菇長通粉。芝士幾多,ok,薯粒質感怪怪地,要連埋煙肉同芝士一齊食先好食,煙肉份量比較少,個人唔鍾意。長通粉正正常常,冇乜特別,食時要加啲黑椒,好味啲。不過份量又係唔多囉,喺其他分店食,份量會多啲,唔知係呢間問題定呢款菜式問題。另外叫左個芝士漢堡,原本跟薯角既,可能又係多人,備料唔夠,比左薯粒我地。希望佢哋冇貨可以通知聲,我地又叫左焗薯粒,呢款又係比薯粒,如果我地知既,會轉叫其他野食囉。可能做耐左,分店多左,啲質素真係差完再差。以前有啲鋪都好多人,排隊要等好耐,但係嗰陣覺得好好食。而加好多分店都小左人,但就覺得質素參差。好小人既分店就ok,多人排隊既就差好多。下次如果黎要睇下多人定小人
咁見到有啲新菜式,就叫左個芝士煙肉焗薯粒,同埋磨菇長通粉。
下次如果黎要睇下多人定小人
2022-04-03
2022-03-10 287 瀏覽
薩莉亞如此平民餐廳,唔會大起大落,多年來對得住個價錢同小市民嘅期望。我覺得幾十蚊食到4-course lunch真係世間良心,長期糧尾恩物。尤其佢做到溫度同份量管理,味道唔係驚天動地,但食到令人飽足滿意疫情下只希望佢捱得住……Salute to this little chained bistro, where can you enjoy a 4-course lunch under $100? Saizeriya! Great to maintain their quality, quantity and temperature of food too! what do you ask more?

疫情下只希望佢捱得住……

lunch set
2022-03-10