2024-12-02 148 瀏覽
一出寶琳地鐵站後,走到新都城中心二期的一樓,就見到這家港式麵店,原來有好幾家分店。主打清湯牛腩,湯粉麵飯都有。秘製麻辣湯底崩沙腩飯白飯及牛腩是分開上的。清湯可以轉麻辣湯底,麻香辣。崩沙腩厚切,層層分明,煙煙韌韌,肉質軟腍,炆得非常入味;最面層則最爽彈,口感豐富。白飯拌汁一起吃,很下飯。鮮味鯪魚球上海麵鯪魚球蠻多粒,口感彈牙,魚肉真材實料,內餡有陳皮粒粒。還加了紫菜及轉成上海麵,麵質有嚼勁。清湯底,加點辣椒油,味道更加鮮香惹味。粉麵飯餐都會奉送熱飲,另外還額外加配芥蘭油菜,感覺健康點嘛。
主打清湯牛腩,湯粉麵飯都有。
秘製麻辣湯底崩沙腩飯
白飯及牛腩是分開上的。
清湯可以轉麻辣湯底,麻香辣。
崩沙腩厚切,層層分明,煙煙韌韌,肉質軟腍,炆得非常入味;
最面層則最爽彈,口感豐富。
白飯拌汁一起吃,很下飯。

鮮味鯪魚球上海麵
鯪魚球蠻多粒,口感彈牙,魚肉真材實料,內餡有陳皮粒粒。
還加了紫菜及轉成上海麵,麵質有嚼勁。
另外還額外加配芥蘭油菜,感覺健康點嘛。
2024-10-06 490 瀏覽
今日去開新都城見到有一間新開嘅蘇哥清湯腩 佢好似係同天后清湯腩係同一個集團 咁我哋清湯腩小隊咁緊係即刻出動去試下啦 首先未入到去餐廳已經聞到好香嘅牛骨湯味啦 睇嚟呢度嘅湯都應該係熬咗好耐呢到清湯腩同平時嘅好唔同佢除咗有出名嘅崩沙腩 仲有炸醬麵 擔擔麵 崩沙腩酸辣粉崩沙腩肉質細嫩 水準之作 酸辣湯底惹味 粉條有咬口Q彈 清湯坑腩拼金錢肚幼麵 牛坑腩肉質結實有咬口 金錢肚炆得夠腍滑 湯底味道鮮甜麵質爽滑 點醋食一流店員幾細心食具擺放整齊筷子能夠全部指向同一方向 攞筷子時可以揸住筷子頭 唔會掂到筷子尾 保持衛生 抵讚

崩沙腩酸辣粉
崩沙腩肉質細嫩 水準之作 酸辣湯底惹味 粉條有咬口Q彈

清湯坑腩拼金錢肚幼麵
牛坑腩肉質結實有咬口 金錢肚炆得夠腍滑 湯底味道鮮甜
麵質爽滑 點醋食一流

2K
2024-10-02 420 瀏覽
同屋企人行完街平平地食一餐,估唔到又幾高質====—====—====—====—🍜清湯崩沙腩河粉 ($57)湯頭非常清澈,完全冇雜質,入口非常舒服,崩沙腩「肉、筋、脂肪 」三層分布鮮明👍,極重牛腩味,屬於中上級質素。🤩⋄🥜🐄坑腩擔擔麵 ($61)湯頭極濃稠,極濃花生香味,而且一啲都唔辣,適合小朋友食👶🏻,麵質普通,牛坑腩相對崩沙腩較淋,入口即溶,🐂脂肪同筋完全融入喺入面!個人覺得牛坑腩較為好食!屬於上級質素🥳⋄🐠炸魚皮 ($26)🤤極度酥脆,咬落去啪啪聲,調味精準,不會過鹹而搶去魚皮味🐟====—====—====—====—.📌店名:蘇哥清湯腩📍地址:將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1070-1071號舖
同屋企人行完街平平地食一餐,估唔到又幾高質

====—====—====—====—
🍜清湯崩沙腩河粉 ($57)

味,屬於中上級質素。🤩

🥜🐄坑腩擔擔麵 ($61)

🐠炸魚皮 ($26)

🤤極度酥脆,咬落去啪啪聲,調味精準,不會過鹹而搶去魚皮味🐟
====—====—====—====—
📌店名:蘇哥清湯腩
2024-09-27
2024-07-31 589 瀏覽
去將軍澳購物,肚餓搵左一間蘇哥清湯腩醫肚,見人客都幾多,應該唔錯😁睇餐牌,款式都幾多,有咖哩腩,又可以有擔擔麵湯抵,朋友就試佢地出名清湯崩沙牛腩河,先試啖清湯先,真係好清,但有牛味,唔會食到花椒八角之類調味,唔錯,崩沙腩位好正,肥瘦適中,肋位有彈牙,份量都算多,河粉夠滑😋我就想試啲新嘢,叫一碗牛坑腩擔擔面😆坑腩位特別靚,炇夠腍,瘦得嚟又唔會鞋,配上擔擔面又好夾,好中意麵上邊炸菜,湯底花生香味,面質有咬口,好食配碟油菜,奶茶夠滑跟檸檬水,已經胞哂,服務又幾好,唔錯👍

配碟油菜,奶茶夠滑跟檸檬水,已經胞哂,服務又幾好,唔錯👍
隔了一年再來吃 看到下午茶居然比一年前便宜了許多就進來吃了。說實在的我並不是很想 因為之前在這家發過食評 實在是服務差味道也一般 前段時間門口的招牌更是離譜 “加十元送雞翅” 我都加錢了還叫送???但是新都城正常的餐廳倒閉得越來越多 用料稍微正常一些的非預製菜 而且不太油膩的越來越少 所以還是來蘇哥了出乎意料的是 似乎換了一批人 不趕我和別人拼桌了 湯頭不假甜了 牛腩不酸了 更可貴的是 我前一次吃的時候落單後才發現這家還有杏霜可以喝 急速換單 結果上錯了 我本來以為就之前的體驗 會讓我硬喝下去 結果服務員拿走對著水吧的罵怎麼那麼不長記性不是說要換了嗎 驚呆的服務水平希望這家可以一直那麼好,食物服務都一直那麼好。

希望這家可以一直那麼好,食物服務都一直那麼好。
2024-07-02
2024-06-03 521 瀏覽
位於科學園的「蘇哥清湯腩」,是本地人津津樂道的一家老字號餐廳。它以獨特的清湯牛腩聞名,吸引了無數饕客的造訪。今天,我們也慕名而來,品嚐這家店的經典菜品。首先上桌的是招牌的牛腩麵。濃郁的牛肉湯頭,色澤清透卻又不失濃郁,散發著陣陣醇厚的牛肉香氣。牛腩肉質鮮嫩柔軟,入口即化,完美融合於湯汁之中。搭配彈牙爽口的麵條,再撒上些許蔥花,別有一番滋味。緊接著登場的是另一道經典——牛肚麵。牛肚經過精心燉煮,口感爽脆鮮嫩,毫無膠質感。湯頭更是別具特色,飽含牛骨精華,回味悠長。與麵條搭配後,整體湯汁清爽不膩,直教人垂涎三尺。總的來說,「蘇哥清湯腩」絕對是一家值得一訪的好店。

總的來說,「蘇哥清湯腩」絕對是一家值得一訪的好店。
2024-04-30 439 瀏覽
新開嘅時候幫襯過,同小朋友放學去買外賣,服務態度都唔錯,不過之後聽聞服務態度轉差,所以冇幫襯一段時間。星期日lunch嘅時間,我同先生2個大人,推住bb車(內有初生bb)+拖住1個小朋友,見有位想入去坐低食,職員見到我拖住兩個小朋友就唔歡迎,當想行入餐廳嘅時候,職員第一句話『餐廳唔畀bb車入去』,無奈... ... 所以就幫襯咗第二間餐廳,真係未試過畀人趕走😑😑😑。自此,不論外賣或堂食都唔會幫襯。

自此,不論外賣或堂食都唔會幫襯。
2024-04-28
午餐
2024-04-25 298 瀏覽
So Gor beef brisket 蘇哥清湯腩🍜(Po Lam)Conveniently located inside the mall, it was very easy to find. The three treasures beef noodles were very filling and the meat was very tender. Soup was light and delicious too!Beijing fried sauce noodle was so tasty! Sweet and a little spicy was a feast for our senses😋Overall it lived up to its standard of being a time-honoured brand!

2024-04-16 391 瀏覽
發現咗新開嘅蘇哥清湯腩,之前食過清湯崩沙腩真係非常好味,有一層厚薄剛剛好嘅筋膜,煮到非常非常之軟腍,完全唔需要用力咬,幾乎係入口即化,而牛肉亦都燉得非常之嫩,就算牙齒唔好嘅人食好多塊都冇問題呀!我成日都心心念念呢度嘅崩沙腩,今日下午茶時間經過,想試吓唔同口味嘅湯底。另一半叫咗牛腩擔擔麵,牛腩都幾腍嘅,但係就冇崩沙腩脂肪比例咁多,所以會比較柴一啲啲,但係都係腍嘅唔難咬,我又忍唔住叫咗咖喱崩沙腩伊麵,我一開始以為係撈麵,原來佢係湯伊麵,再另加一碗咖喱薯仔崩沙腩俾我哋。咖喱微微辣,裏面有幾嚿崩沙腩,但係似乎冇嗌清湯腩嘅時候咁多塊,而且切得比較不規則,筋膜同肉近乎已經分離嘅狀態,唔知點解今次崩沙腩同牛腩嘅分別好似唔大,崩沙腩亦有少少柴。今次水準冇第一次食咁好,唔知係唔係因為下午茶嘅關係呢?下次我都係叫返清湯崩沙腩,呢個真係我至愛呀。
2024-04-14 300 瀏覽
4月13號晚上19點56分26秒進入蘇哥,見到店內好多位就諗住坐低食過輕便晚餐,付款離開都係20點26分36秒,點知搞到我倆一肚氣🤬我哋叫咗一碗紫菜三寶丸麵、一碗豬手麵、加配小食雞中翼兩隻,合共$108 食品質素差到爆⋯⋯湯底鹹到不得了,而豬手太韌,三寶丸簡直係平價貨垃圾丸。唯獨雞中翼較為好。奉勸有三高嘅人仕,切勿去食免得吸收過多鹽分影響身體。服務態度好差⋯⋯事原我老公先吃完碗麵,食緊雞翼,而我仲食緊碗麵,我倆低頭食嘢中,有位夥計不作聲就伸隻手嚟要收走我老公吃完嘅碗,第二次另一位夥計又係不作聲⋯⋯又嚟想收走我的碗,我當時真係😡,點解只係短短半個鐘食嘢時間,已經受到𣎴停滋擾😡,我哋隔離枱的食客食完兼出去洗手間,佢哋啲夥計又唔去收走那位客人的碗,反而就不停滋擾我哋。店內又唔係爆滿,仲有好多位,店舖外亦沒有人等候中。有今次無下次,以後都不會來食。

有今次無下次,以後都不會來食。
2024-02-29 380 瀏覽
幫襯兩次,均非繁忙時間,經驗相反第一次,坑腩河,出色,好耐未食過咁正,仲追加淨坑腩咁正,過一個禮拜再去第二次,直接叫淨坑腩加個雲吞河。悲哀,坑腩個色唔對板,仲有陣強烈如尿尿般的羶餲味(個人感覺,或者唔識欣賞)。雲吞四粒,唔大粒,實實,無乜蝦味,亦唔同湯一様熱果次之後,好有陰影,而家都唔敢再食牛腩最後,兩次既河粉正常,份量適中。湯底偏淡,既非潮州亦非廣東大地魚果種服務方面,非繁忙,員工有禮,個別溝通可能需要多啲耐性應該不會再去
幫襯兩次,均非繁忙時間,經驗相反

第一次,坑腩河,出色,好耐未食過咁正,仲追加淨坑腩

咁正,過一個禮拜再去

果次之後,好有陰影,而家都唔敢再食牛腩

服務方面,非繁忙,員工有禮,個別溝通可能需要多啲耐性

應該不會再去
淨坑腩
2024-02-12 271 瀏覽
蘇哥清湯腩 (將軍澳).▪️牛坑腩河粉▪️.牛坑腩真係非常香,牛肋骨之間腍中帶爽,仲要真係見到一條條坑!你望落以為肥但入口好香!.▪️牛三寶河粉▪️.分別係牛筋牛腩同埋金錢肚,牛筋真係入口半化,配埋河粉真係一流嘅配搭,金錢肚有咬口爸爸食到舔舔脷!.▪️蠔油生菜▪️.食呢啲河粉就要另外叫個菜食吓,菜心芥蘭生菜!蠔油豉油任君選擇.📌 蘇哥清湯腩 (將軍澳)將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1070-1071號舖
蘇哥清湯腩 (將軍澳)

▪️牛坑腩河粉▪️
你望落以為肥但入口好香!

▪️牛三寶河粉▪️
爸爸食到舔舔脷!

▪️蠔油生菜▪️
食呢啲河粉就要另外叫個菜食吓,菜心芥蘭生菜!
蠔油豉油任君選擇
📌 蘇哥清湯腩 (將軍澳)
2024-01-26 506 瀏覽
位於將軍澳寶琳的清湯腩粉麵店,其他地方也有分店。麵店除了主打湯麵外,還有擔擔麵、撈麵及飯類主食。主打清湯牛腩及其他牛的各部位,還有少量牛以外的選擇。秘製清湯粉麵類:鮮味鯪魚球雙拼菜肉雲吞粗麵 清湯底,加點辣椒油,更提鮮、惹味。鯪魚球多粒,口感爽彈,而且魚肉真材實料,吃到細條魚骨絲。菜肉雲吞餡料飽滿;粗麵屬較硬身的麵條,也蠻掛湯。油菜:芥蘭額外加配一份油菜,可以選擇蠔油或腩汁。芥蘭浸在腩汁裡,帶淡淡的牛腩清香。菜葉翠綠,菜莖不帶苦澀,蠻新鮮的。
位於將軍澳寶琳的清湯腩粉麵店,其他地方也有分店。
麵店除了主打湯麵外,還有擔擔麵、撈麵及飯類主食。
主打清湯牛腩及其他牛的各部位,還有少量牛以外的選擇。
秘製清湯粉麵類:鮮味鯪魚球雙拼菜肉雲吞粗麵

清湯底,加點辣椒油,更提鮮、惹味。
鯪魚球多粒,口感爽彈,
而且魚肉真材實料,吃到細條魚骨絲。
菜肉雲吞餡料飽滿;
粗麵屬較硬身的麵條,也蠻掛湯。
油菜:芥蘭

菜葉翠綠,菜莖不帶苦澀,蠻新鮮的。
2023-12-29 239 瀏覽
今日同朋友去將軍澳新都城行街,我們被一間紅色的店鋪吸引着。餐廳廚房位掛滿牛腩,新鮮滾熱辣。店舖座位不多,裝修新淨,食物種類多,有清湯牛粉麵、 精選套餐牛飯、特色擔擔麵、惹味粉麵、酸辣粉。原來牛腩也分崩沙腩、坑腩和爽腩。我地叫左以下食物:1.清湯牛腩河$51牛腩河大大碗,熱辣辣。表面有蔥粒,特別香。河粉好滑,而且唔散。牛腩一睇就知好靚仔,牛肉味濃郁,肥瘦分布適中,而且炆得好入味,質地軟腍。2.清湯牛三寶河$65其次,接着嗌咗碗牛三寶河,裏面包括有牛腩,牛筋和牛肚。牛腩一樣入味軟腍。牛筋大大條,充滿膠質,炆得好入味,好腍身。牛肚好爽口,冇臭味。三款食物配搭非常豐富。3.淨鮮蝦雲吞$44見到隔籬枱食雲吞,我都嗌返碗。雲吞全人手包,大大粒,好飽滿。入面有蝦肉、豬肉等材料。蝦肉好彈牙,豬肉新鮮多汁鮮甜。雲吞皮好薄,餡又多,非常美味。

1.清湯牛腩河$51

2.清湯牛三寶河$65

3.淨鮮蝦雲吞$44
2023-12-24 199 瀏覽
呢日黎到寶琳呢度食野,朋友話呢間蘇哥清湯腩開左冇幾耐,味道都唔錯,於是就試試佢!我地叫左崩湯腩麵,牛三寶米,芥蘭同埋一杯凍檸茶~凍檸茶好有茶味,啱哂食麵個陣飲!另外佢既辣椒油味道都唔錯!佢既崩沙牛腩真係超重牛味,又唔會un,真係好好食!d麵既份量都好多,好好食!另外店員都好好咁問我地芥蘭想要淋d硬d定正常,我地中意食爽口就叫左正常!芥蘭都係好新鮮!牛三寶麵就有牛筋牛腩同牛肚!份量都好多~配埋米粉辣椒油一流!