{蘇太名醬}唔知大家平時煮野食會唔會鍾意用醬料呢?🥘🥘有時食麵/打邊爐個時都會想落d XO醬😚😚今次試下蘇太名醬先 @mrs.so_xosauce 🌶️🌶️蘇太麻辣XO醬 190克開蓋個時都幾香 🌿🌿有齊麻、辣、鮮、香 4程享受😲😲係蘇太的皇牌仲要100%香港製造🥰🥰可以做埋香港手信添🎁🎁我自己唔係好食得辣, 但覺得呢個辣可以接受🌶️🌶️用料豐富頂級日本瑤柱,加入上等金華火腿、蝦米、蝦籽和馬友鹹魚等上乘材料,帶出海味乾貨的鮮香👍🏻👍🏻麻辣係用四川特選花椒🌶️所以個麻辣好香❣️致敏物提示:此產品含有甲殼類動物製品和魚類製品❣️🌶️🌶️蘇太涼拌麻辣醬 190g平時食麵的話, 都可以用黎做涼伴😚😚又可以撈雞絲粉皮, 紅油炒手都唔錯👍🏻我食食下的時候, 覺得佢用黎涼伴埋皮蛋都唔錯^^🌟味道帶點蔴辣,但入口甘香😍😍❣️致敏物提示:本產品含甲殼類動物製品、魚類製品、花生、大豆、小麥和麩質的穀類❣️P.S 保質期:24個月⏰⏰保存方法:開啟前請置放陰涼處,避兔被陽光直接照射,開啟後,請放進雪櫃冷藏 蘇太仲有好多醬料, 素食醬料都有架(岩哂素食人仕)仲有其他小食🥟🥟
{蘇太名醬}

開蓋個時都幾香 🌿🌿
有齊麻、辣、鮮、香 4程享受😲😲
係蘇太的皇牌仲要100%香港製造🥰🥰
可以做埋香港手信添🎁🎁
我自己唔係好食得辣, 但覺得呢個辣可以接受🌶️🌶️
用料豐富頂級日本瑤柱,加入上等金華火腿、蝦米、
蝦籽和馬友鹹魚等上乘材料,帶出海味乾貨的鮮香👍🏻👍🏻
麻辣係用四川特選花椒🌶️
所以個麻辣好香

❣️致敏物提示:此產品含有甲殼類動物製品和魚類製品❣️

🌶️🌶️蘇太涼拌麻辣醬 190g
平時食麵的話, 都可以用黎做涼伴😚😚
又可以撈雞絲粉皮, 紅油炒手都唔錯👍🏻
我食食下的時候, 覺得佢用黎涼伴埋皮蛋都唔錯^^🌟
味道帶點蔴辣,但入口甘香😍😍

P.S 保質期:24個月⏰⏰
蘇太仲有好多醬料, 素食醬料都有架(岩哂素食人仕)
仲有其他小食🥟🥟
2020-12-07 333 瀏覽
呢排為咗個婚禮,真係連飯都冇煮過,呢兩日疫情又再大爆發,婚禮又要延遲(改咗4次啦),所以都係煮餐飯嚟慰藉吓自己,平衡自己嘅心態。🙈🙈🙈早幾日係超市見到蘇太呢隻【蘇太秘製川椒醬】,平時食佢嘅XO醬就多,當然唔好執輸,買嚟試吓啦!四川花椒,具有健胃, 散寒, 去濕等攻效!💪💪💪蘇太名醬用上四川優質花椒,配合上等火腿, 蝦米及多種香料炮製而成,擁有獨特嘅香氣,味辛麻辣而不嗆喉,入口甘香,除左香辣更有川椒獨有「麻」的口感,刺激你味蕾!仲有呀,用佢仲可以整埋四川麻辣火鍋、四川麻辣雞煲等等,做法咁多,大家一定要試下啦!❣️今次我就整咗以下兩個餸比老公食吓😍😍😍川椒蒸魚咀做法超簡單,只係將魚咀洗淨去鱗,切少少薑,加埋川椒醬就可以落鑊蒸15分鐘,因為魚咀已有足夠嘅油份,所以我冇再爆油,加上葱花,加少少生抽同甜豉油已經好好味。👍👍👍白切雞清內臟,洗乾淨,瓊乾水,係全隻雞身,裡裡外外都抺上鹽同油,大約30分鐘就可以落鑊蒸大約25分鐘,咁就得嫁啦!食嘅時候,配上川椒醬同薑蓉,真係好食到不得了。😋😋😋

四川花椒,具有健胃, 散寒, 去濕等攻效!💪💪💪

今次我就整咗以下兩個餸比老公食吓😍😍😍

川椒蒸魚咀

白切雞

• 川椒醬
2020-11-17 163 瀏覽
一直都覺得蘇太名醬好多唔同既味,之前試過佢啲XO醬真係好足料同岩味仲有分唔同辣味🌶🌶,秋天咁岩食菇類見到呢樽即刻要入手。見到成份有頂級野生牛肝菌、榆耳、黃耳、姬茸菇,未煮之前我慣左會試下個味先,先知煮既時候要點調味,入口已感受到獨特的牛肝菌香味,仲有其他菇類既味都好出,未煮之前已忍唔住食左幾啖😂另外見到幾好佢寫明不含薑蔥,因有素食者連五辛都會戒埋。今次簡單炒個粉絲1. 預先浸泡粉絲 #呀媽係女人系列2. 開鑊,用了三四茶匙炒炒先令個味再出啲3. 落免治梅頭肉炒熟4. 輕輕調味:豉油老抽蠔油5. 落粉絲炒勻,上碟食開重口味既我原本想再加麻辣😂 但試完味都冇咩必要,因為啲菇味真係好出!

另外見到幾好佢寫明不含薑蔥,因有素食者連五辛都會戒埋。

今次簡單炒個粉絲
1. 預先浸泡粉絲 #呀媽係女人系列
2. 開鑊,用了三四茶匙炒炒先令個味再出啲
3. 落免治梅頭肉炒熟
4. 輕輕調味:豉油老抽蠔油
5. 落粉絲炒勻,上碟

2020-11-14
2020-10-07 130 瀏覽
最近都在家中煮食,想嘗試煮出不同味道的菜式。與朋友分享煮食心得時,他們推介這家醬料有不同款式,而且更有素食醬料,很適合吃素人士☺️媽媽偶爾也喜歡嚐試素食材料,因此買了🔶 三葱醬🔶回來~這個醬料主要由京葱、乾葱、洋葱烹調而成~今日就用來炒排骨,想不到意外地惹味😱蔥醬的味道很強烈,而且並不是一般蒸魚用來伴碟的蔥味,這種蔥味更多元化!或許是因為這個醬集合了不用款式的蔥吧🤪這個醬料除了可用作烹煮之外,更可直接用來拌飯或拌麵,非常方便簡單😍就算在家中用膳,也不怕沒好東西吃啦🤣⭐️ ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三葱醬$58📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍蘇太名醬

媽媽偶爾也喜歡嚐試素食材料,因此買了🔶 三葱醬🔶回來~

⭐️ ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
三葱醬$58
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
蘇太名醬
2020-08-05 132 瀏覽
平時喺屋企煮下野食,都會用到「蘇太名醬」出品嘅醬料,依D醬料喺香港製造,簡直係優質保證,我今次用左XO醬配餃子食。中辣殿堂級XO醬,味道香辣、惹味、香口,採用唔同頂級材料製成,包括有北海道元貝、金華火腿、蝦籽、蝦米、馬友鹹魚等等嘅名貴食材,以人手烹調,能夠帶出唔同材料嘅鮮味,係一款真正在香港製造並充滿香港特式的最佳手信,保質期為24個月,保存方法為開啟前請置放陰涼處,避兔被陽光直接照射,開啟後,請放進雪櫃冷藏。

外賣自取
  • 中辣殿堂級XO醬
2020-07-26 117 瀏覽
疫情之下大家都應該多啲留喺屋企食野,喺屋企整野食一定係最好既選擇,所以今日留係屋企自家炒米粉🤩🤩不過就咁食就好dry,所以我就梗係用調味料黎搭救☺️之前買左既XO醬就大派用場喇😊XO醬真係好惹味,同炒米粉真係好夾呀,哩盒XO醬既香味係我食過最香既,加小小就可以將食物帶去唔同既境界😍😍哩盒XO醬真係全部都真材實料呀,佢有菜籽油、乾蔥、蒜頭、金華火腿、蝦米、指天椒、元貝、魚露、糖、蝦籽同鹹魚炒成,個醬食落去好豐富,好有層次而且材料比例好好,所以特別香,個人感覺尼個XO醬俾人感覺又名貴又好食,值得推薦!

2020-07-24
2020-06-20 56 瀏覽
平時我都鍾意買啲拌飯菜或都拌飯醬尼作為餐前小食又或者拌食🥫🥢最近我就試咗款新醬🤩就係蘇太 最新推出嘅贛魚拌醬😍入面嘅刁子魚魚乾香濃得尼又保持到魚鮮味🐟仲有蝦米、菜甫、豆豉等配料🥰令普通嘅純素豬肉多咗浸家鄉風味😋
2020-06-19 114 瀏覽
蘇太名醬喺香港都係較出名嘅醬品牌之一!全屬本地製造!香港自家品牌之一!有10幾年嘅調劑XO醬經驗!而且沒有添加化學成份!不添加任何色素及防腐劑!全屬真材實料!!今次就試吓佢嘅蘇太潮爆蜆肉醬!佢裏面成份分別有!醃製鹹菜,菜籽油,乾蔥蒜頭,蜆肉,辣椒。魚露,糖,白胡椒粉,芝麻油,將粉面!再配上呢款蘇太潮爆蜆肉醬!變成一款撈麵!醬汁鎖喺每一條麵條上!絕對係上等貨色!喺屋企其實可以食得好招積!🥰👍🏻送禮有得自己食又得!煮比屋企人食又得!
蘇太名醬喺香港都係較出名嘅醬品牌之一!
全屬本地製造!香港自家品牌之一!
有10幾年嘅調劑XO醬經驗!

今次就試吓佢嘅蘇太潮爆蜆肉醬!
佢裏面成份分別有!
醃製鹹菜,菜籽油,乾蔥蒜頭,蜆肉,辣椒。
魚露,糖,白胡椒粉,芝麻油,
將粉面!再配上呢款蘇太潮爆蜆肉醬!
變成一款撈麵!醬汁鎖喺每一條麵條上!
絕對係上等貨色!喺屋企其實可以食得好招積!🥰👍🏻
送禮有得自己食又得!煮比屋企人食又得!