2011-08-09 13 瀏覽
食完隔離舖頭ge豆腐花~男友見到呢間舖頭門口寫住有homemade cheesecake~又行0左入去試啦...其實呢間咖啡店我同朋友之前都0黎過~0個次坐0係度飲住啤酒望大澳風景~relax到暈 今次同男友去~又別有一番風味男友一心諗住試呢度ge cheesecake~我0地就叫0左一件New York Cheesecake同一件Tiramisu~跟住見到餐牌上面有Latte~佢又要0左一杯~我就諗唔到飲咩好~0係呢個環境又無可能飲可樂0架ma...所以我都係學外國人~要樽藍妹算啦先講講樽啤酒~夠凍!! 最細心ge係佢0地會雪凍個啤酒杯~等你飲0個陣keep係啤酒凍 杯Latte都幾濃味~好唔好飲就真係見仁見智~因為我唔太覺得Latte需要咁濃味...然後食0左啖Tiramisu~唔知點解有檸檬味...餅底有D過"林"~有少少fail...而件New York Cheesecake都做得幾滑~幾好味 當然0係呢度食0野價錢一定高少少~不過某程度上係俾錢享受環境~坐0係度望下大澳棚屋~留意下周圍遊客~當有遊客搭船經過仲會同你揮揮手~感覺好似去0左外國咁~好正!! 我同男友都覺得係可以花
今次同男友去~又別有一番風味

我0地嗌ge食物=]

當然0係呢度食0野價錢一定高少少~不過某程度上係俾錢享受環境~坐0係度望下大澳棚屋~留意下周圍遊客~當有遊客搭船經過仲會同你揮揮手~感覺好似去0左外國咁~好正!! 我同男友都覺得係可以花幾粒鐘就咁坐0係度諗下0野~影下相~超relax!! 下次有機會一定會再0黎!!
2011-08-08
我0地嗌ge食物=]
2011-07-15 11 瀏覽
去過大澳甘多次, 對佢既印象就係水上人家, 自來海鮮同埋白海豚, 但係呢次去就俾我地搵到好舒服既coffee shop. 呢度既裝修好舒服, 非常貼近大澳周圍既環境, 但氣氛就好relaxing, 望住出面的棚屋, 來來去去載人出去睇白海豚既船隻, 個感覺就好似去左歐洲甘. 呢個絕對係今次大澳之旅最令人驚喜既地方叫左杯Cappuccino, 好好飲, 老闆話係即磨咖啡, 咖啡味好香, 係水準之作望住呢個景, relax到覺得自己好似去左Venice~
Nice cup of cappucino
So relaxing~
望住呢個景, relax到覺得自己好似去左Venice~
Nice cup of cappucino
So relaxing~
一個星期二下午, 放假想去relax一下, 之前已經睇過呢間野嘅食評好多次, 始終因為太遠冇機會去試, 今次終於可以感受一下了.入到大澳行左一個圈, 要睇要影都做晒, 最後就係休息一下嘅時候. 老實講, 我搵到呢間cafe之前係有d迷路的, 因為佢要由一條暗街行入去, 而條街係過橋後果邊的.入到去, 老闆兩夫婦都幾熱情歡迎, 又好有禮貌好親切. 我行左出去露天位坐, 同order左Cappuccino+Tiramisu, 老闆就同我介紹佢地嘅Straight coffee, 話始終Cappuccino出面都周圍有得飲, 咁我就即管試下啦. 杯咖啡好夠滑, 睇落好似過份多奶, 但原來飲落好夠濃, 老闆仲介紹左呢杯咖啡嘅來頭.... 只係我唔記得左 另一賣點當然就係隻杯, 一隻心形杯仲印左雙喜, 好有style, 唯一美中不足之處係, 杯咖啡實在太細! 至於件cake, 老闆娘話由於係平日, 只係得好少選擇, cheesecake or tiramisu, 冇辦法啦, 實在唔鍾意cheesecake. 件tiramisu size唔太細, 啱我呢d大食之人, 味道方面, 佢地應該係落左

Straight coffee
至於件cake, 老闆娘話由於係平日, 只係得好少選擇, cheesecake or tiramisu, 冇辦法啦, 實在唔鍾意cheesecake. 件tiramisu size唔太細, 啱我呢d大食之人, 味道方面, 佢地應該係落左酒的, 亦夠濃味, 正喎!
Tiramisu
另外值得一提但其實又唔駛我多提嘅, 就係佢地嘅環境同景觀. 遠離市區, 呢度有一種特別嘅風景同感受, 真係好relax
靚景
望出去感覺好舒服
個海就係你腳下
總結: 只要有時間, 必定再黎
2011-04-12
Straight coffee
Tiramisu
靚景
望出去感覺好舒服
個海就係你腳下
2010-11-28 31 瀏覽
由大澳小食多走兩步~經過B&B後來到這間蘇廬~多次過門而不入~是因為從前不喝咖啡之故~店面前半有座位也有些少零售的物品~後半是開放式的廚房~當然少不了露天範圍的位置~~如在假日前往~露天的座位都會被遊人佔據了~~幸而這天人煙稀少~可隨意走動和拍照~~確實悠然自得~~拿起小桌上的餐牌~也離不開咖啡果汁~芝士蛋糕等小品~~但一問之下這裡又沒有脫脂奶~~結果就要了杯double espresso~~無論招呼談吐之間也覺得自已在朋友家作客一樣~~~店員怕咖啡在戶外地方會影響質素~請我到內堂吧檯品嚐~~於是拍過幾張照後就走進內堂~~Solo用的是illy的咖啡粉~~但沖起來還是覺得醇度稍遜~creamer若再厚一點會更好~~可能是平常喝慣了Nespresso的口味~但當然面前的這杯已經比starbucks那些咖啡味的水~好得多~~~個人習慣放一匙黃糖~但見周圍也沒有糖就放棄了這個念頭~因為他們已經坐在我後面的檯吃起飯來~哈哈~身邊是高質素的音響~明顯地大家都很懂得享受大澳的慢悠生活~~每樣裝飾都是性格之選~~閒時又在門口彈彈結他~~~因為只是初到大澳~還是急著想在周圍走走拍照~~告辭之際卻惹來大

身邊是高質素的音響~明顯地大家都很懂得享受大澳的慢悠生活~~每樣裝飾都是性格之選~~閒時又在門口彈彈結他~~~因為只是初到大澳~還是急著想在周圍走走拍照~~告辭之際卻惹來大家的驚訝~覺得在這等地方應該至少待上句鐘嘛~?!~但我真的想逛逛~Espresso也喝不了多久吧? 最後尷尬的辭別了~~~他們還說走累了再來坐一坐~傾下計~~~有點受寵若驚~~~但事實是時間不多也想爭取時間周圍走一圈~~~~謝謝你們的熱情招待~~得走了~~~下次來的時候~~想來一杯Siphon.
$28 (其他)
2K
2010-11-24 14 瀏覽
20-11-2010放假專程入大澳行吓, 淨係一人一件糯米糍當然未夠盡興 , 從飲食雜誌知道開了間 "waterside" 咖啡店, 又搵路嚟坐吓. 近黃昏時段嚟到仍然好多人, 兩條友都係啱啱「攝」到位, 仲同隔嚟近得似搭檯. 叫了 siphon coffee ($30)... 向店員要「少少」奶, 但見佢倒咖啡前加的「少少」奶其實都唔「少」的 唔落糖飲, 奶 (cream?) 香突出, 咖啡 base 就有點「炭燒」feel, 夠香夠濃醇, 唔苦, 唔澀, 亦無酸味, 正 不過落少少糖後就竟然淡了好多, 早知 唔落啦. 朋友則叫了一件 tiramsiu 及一支青島 (!?)... 試了 tiramisu, mascarpone 軟滑鬆泡, 不過「蛋糕」層好實又幾乾吓, 而咖啡味 / 酒味就較淡, 唔算喜歡; 青島就唔評了 , 不過夠凍就一定的, 店方亦供應雪凍了的膠杯, 幾細心的安排.咖啡以外, 呢度最吸引就當然係環境, 雖然陰風陣陣坐落幾凍, 但風涼水冷實在舒服; 店員們亦友善有禮, 招呼都不錯.每人放低約 $45, 有機會再來的.
其實同 the rest of 大澳有點格格不及, 不過環境實在無得頂
風涼水冷
mascarpone 幾軟滑,「蛋糕」層就有點實; 咦? 咖啡味及酒香呢?
為 siphon 咖啡而來

20-11-2010

放假專程入大澳行吓, 淨係一人一件糯米糍當然未夠盡興

不過落少少糖後就竟然淡了好多, 早知 唔落啦.

朋友則叫了一件 tiramsiu 及一支青島 (

每人放低約 $45, 有機會再來的.
2010-11-20
風涼水冷
為 siphon 咖啡而來
  • siphon coffee
2010-10-16 10 瀏覽
是日大澳半日遊,也不知算是一個休息的機會還是工作,怎樣也好,這裡真的是一個很舒適的地方,整個大澳遊我最喜歡的地方就是蘇廬這裡。來這裡的原因是其實逛到有點累,大澳的居民就提議我們來這裡坐坐,而我們來到的時候真的很喜歡這個地方,因為實在太舒適了。來到的時候也有兩三檯客人,有些當然包括外國人,大家也在這裡悠閒的喝著啤酒和欣賞著風景,非常寫意。我們坐下,朋友們一人叫了一枝啤酒,而我原本叫的latte店主說機器出現了問題,所以轉成house coffee好了,店主說這個更好喝呢。這裡真的舒適到不得了,坐在梳化,喝著啤酒咖啡,看看書吹吹風,真的想賴在這裡不願動呢。另外為了送酒,我們還點了食物椒鹽豆腐,店主說豆腐是他們大澳居民自家製的。原本還叫了housemade cookies,不過最後賣光了所以沒得吃啦。啤酒不用說,不過朋友們很喜歡店主為他們預備的杯,非常冰凍,喝下去很舒服呢~ 椒鹽豆腐的豆腐真的吃出是和平日不同的味道,不過好不好吃就真的見人見智,它有一點鹽水的味道,不知是否天然的呢?豆味不算特別香濃,不過很滑倒是真的,表面炸過的不算特別香脆,但也好,感覺不會太熱氣。至於咖啡來到的時候,它是用一
望出去的畫面
店內環境
啤酒
椒鹽豆腐
心心杯盛載著的咖啡

至於咖啡來到的時候,它是用一個心心杯盛載著的,那套杯具很漂亮呢。店主已幫我加了奶,不過好像加得幾多,所以奶味幾重,咖啡味不算特別香濃但也不會有酸味,ok啦~

特別要提的是這裡的店主真的好人到不得了,小社區的街坊總是特別熱情的,為我們介紹了買東西的地方,又為我們找船載我們,超好人。還有還有,在我們坐在這裡的時間,見到一個我超愛的畫面! 就是有個爸爸在彈著結他唱著歌給他的女兒聽.... 這樣的畫面也太漂亮了吧!!! 真的很想有一些東西記下那一刻,因為那實在是一種很單純很真摯很有愛的感覺....... 我不會忘記這個畫面的。=)))

總結以上的一切,超喜歡大澳蘇廬這個地方.....
望出去的畫面
店內環境
啤酒
心心杯盛載著的咖啡
大澳這家蘇廬, 亦是朋友推介的咖啡店。最有名的當然是越南咖啡, 同行朋友說這真是很正宗的沖法, 因為在越南的確是這樣沖的。這個越南咖啡是分了3份的, 上面是咖啡葫, 中間是一隻杯, 入面是煉奶, 上層的咖啡會慢慢滴到下面的杯中, 但這時依然清楚見到咖啡和煉奶是2層的。而最下面會有一隻比較大的碗裝著熱水坐著杯子, 應該是要保溫吧。喝這個咖啡時將咖啡和煉奶攪拌, 會有很濃郁的咖啡味, 加上煉奶的甜, 真是香港很難得找到的正宗越南咖啡。味道非常好。另外點了一個芒果布丁, 因為一進來看了它覺得它的賣相很吸引, 於是要一試。它上面的芒果真的很多, 而且看起來很新鮮的, 很大件, 加上它下面的布丁也用了新鮮芒果肉弄的。而且布丁很有彈性很滑, 而且又有點juicy, 整個布丁味道和賣相都相當好。推介!!!而且它的環境也很好, 對於大澳這條河, 而且是開放式的坐位, 很舒適, 很寫意。老闆也很outspoken, 讓人覺得他很友善, 感覺很好。

它的招牌
環境不錯
我們點的越南咖啡和芒果布丁!!! 好吃!!
咖啡滴完之後是這樣的, 還沒有攪拌
向外的景色不錯!!!
也是向外的景色不錯!!!
它的招牌
環境不錯
我們點的越南咖啡和芒果布丁!!! 好吃!!
咖啡滴完之後是這樣的, 還沒有攪拌
向外的景色不錯!!!
也是向外的景色不錯!!!
2010-05-25 13 瀏覽
其實說起來都有點不好意思....本身自己是長居於大澳的人..也要從openrice..才看到這店的介紹!!由於自己與BF~~都是幾喜歡喝coffee 的人...所以見到openrice有介紹..便決定要來試一試!!雖然供選擇的款式不多...不過味道確實不錯....即磨咖啡很香...雪糕咖啡也不錯....不過稍嫌略甜!!但配上檸香的芝士蛋糕...便剛好!!加上"是頭" 的招呼...給人很舒服的感覺!!

加上"是頭" 的招呼...給人很舒服的感覺!!
2010-05-22
2010-05-02 19 瀏覽
在大澳熱鬧的小街上逛著逛著,發現這家小店。一個大大的門廳,門口擺著小手工藝品、各式咖啡器具,裝修並不考究;而走入門廳後才發現裏面別有洞天,一個臨水的露臺,泛舊的木藤桌椅架著紅色陽傘,書架上有許多關於大澳的發黃的書。臨水而坐,叫了一個芒果布丁,一個提拉米蘇,兩杯雪糕咖啡。Homemade的味道,可愛的餐具,連連驚喜。慵懶地蜷在籐椅裏,任柔軟的陽光灑在身上,聽著店裏懷舊的歌曲,看著水上的船兒一輛輛經過,與同伴暢笑談天,這樣的午後時光讓大澳之旅回味無窮。

2010-05-01
2010-04-26 9 瀏覽
好香好好飲的即磨咖啡,好好食的鮮芒果布甸,好休閒的環境,好乾淨的食物,一定會再去,還會試他們的民宿
2010-04-25
2010-04-19 62 瀏覽
大澳遊變成怒食團, 這裡是其中一個指定景點。本來是精品店兼大澳風貌展覽館, 自從給雜誌介紹過之後就很多人來了, 為的就是在棚屋旁的水邊喝杯咖啡吹吹風。店內佈置中西合璧, 帶點宗教色彩。露台好風光, 頂上裝飾的是舊魚網, 充滿漁村風情。下文惡男兄喝的越南咖啡是日沒得供應, 只好來杯 即磨咖啡 ($26), 用的杯是店裡有售的雙囍心形咖啡杯, 有朋友結婚的話買來做禮物幾好啊。這裡的咖啡是用虹吸式作法的, 慢工出細貨, 跟大澳的悠閒風很切合。奶下得多了, 咖啡味不夠濃, 像喝朱古力奶。也來點吃的, 餐牌上很多食品都沒有得吃, 最後要了一碗 雞翅膀蝦子麵 ($25) 分吃。雞翼是用瑞士汁弄的, 帶點甜, 不太肥有點瘦; 蝦子麵真材實料, 蝦子真的會跌在湯裡的呢, 畢竟大澳是盛產蝦的地方嘛。最後也要了當天特製甜品 - 芒果布甸 ($20), 不知是怎樣弄的但跟一般吃到的不一樣, 比較軟和 fluffy, 布甸本身的芒果味不是太濃, 反而上頭的芒果粒就很好吃。雖然人極多但店主蘇先生仍然禮貌周周, EQ 甚高。他也很有人情味, 我們吃了 $71, 他見我們沒有散銀就少收我們 $1 了。
大澳遊變成怒食團, 這裡是其中一個指定景點。
店內佈置中西合璧, 帶點宗教色彩。
露台好風光, 頂上裝飾的是舊魚網, 充滿漁村風情。

奶下得多了, 咖啡味不夠濃, 像喝朱古力奶。

虹吸即磨咖啡
美美的心形咖啡杯
雞翅膀蝦子麵
芒果布甸
美美的心形咖啡杯
雞翅膀蝦子麵
芒果布甸
This cafe serve different coffee includes illy coffee. A lot of western travelers enjoy their coffee and nice village view from here. We ordered their mango pudding and chicken wing soup noodles, very tasty.

Mango Pudding
2010-04-05
Mango Pudding
  • Mango pudding
  • 蝦子麵
2010-04-08 19 瀏覽
大澳一天遊--第二站去到呢間蘇廬 Solo 歎啡,嘆茶我地坐在騎樓位, 對出係條河, 對山面河, 環境舒適, 當日又唔晒, 仲有微微涼風吹埋黎,好舒服, 好寫意坐度傾計簡直係享受越南咖啡 $26.00--老闆攞個咖啡壺埋黎, 問要唔要奶, 全世界都要奶, 好香!不過我比較欣賞佢隻特式心形杯--杯邊有雙囍, 杯底又有心, 連杯型都係心, 掂! 花茶 $35.00--透明茶壺載花茶, 自斟自飲, 寫意!咸檸蜜 $15.00--味道唔太甜, 飲落喉嚨好舒服!唔經唔覺 咁就HEA左個幾鐘喇我地呢班講是講非吹水友, 細聲講大聲笑, 簡直破壞左咁靚o既景, 真係要同老闆講聲唔好意思, 哈哈!
大澳一天遊--第二站
去到呢間蘇廬 Solo 歎啡,嘆茶
我地坐在騎樓位, 對出係條河, 對山面河, 環境舒適,
當日又唔晒, 仲有微微涼風吹埋黎,好舒服, 好寫意
坐度傾計簡直係享受

花茶 $35.00--透明茶壺載花茶, 自斟自飲, 寫意!

咸檸蜜 $15.00--味道唔太甜, 飲落喉嚨好舒服!

唔經唔覺 咁就HEA左個幾鐘喇
杯底心心
心形杯
花茶
2010-04-06 16 瀏覽
最近愛上了喝咖啡,點到求女朋友俾一點時間我去呢到飲杯espresso。門口見到個咖啡壺就搵到solo啦。入到去居然係用緊膽機播歌,見到有好多虹吸壺。好好招呼,一到去蘇生就叫我地可以入去坐,都係對住條河,好舒服。原本想飲espresso,不過見到成$28,唔捨得,轉左要沖咖啡。好興奮咁睇住佢用虹吸壺沖,佢無話我阻住佢。問一問,原來係印尼萬特寧,入口有一點苦,同時回甘味都有出到嚟,good~女友唔飲咖啡,要咸檸蜜。不過唔多甜,都算健康。對住條河坐係到都幾寫意,老細仍都唔介意你係店入面行來行去欣賞下佢d收藏。i love this place
好興奮咁睇住佢用虹吸壺沖,佢無話我阻住佢。
good~
女友唔飲咖啡,要咸檸蜜。不過唔多甜,都算健康。

i love this place
紀念日
心型杯
連杯底都有心型
2010-04-05 22 瀏覽
三月中旬「蘇廬」乃SOLO之中譯,老闆是位愛咖啡的有心人,朋友眾多絕非solo之輩,偶欣賞先苦後甜的越式蒸餾咖啡,苦源於越南咖啡,甜則是煉奶味道,如胡志明街頭喝到的極濃咖啡般,乃本地難得的正宗越式苦、甜味道對比強烈味道,這,不易在坊間越南菜館喝得到,是用心的出品。
三月中旬

夠啡黑才是好的越南咖啡!
夠啡黑才是好的越南咖啡!
  • 越南咖啡