上週我到中文大學蘭苑餐廳食左個超正的下午茶, 重要係雙份,真心覺得一定要分享🤤!今次我點了超級五層厚西多士和芝士煙肉碎蛋焗薯,好食到爆!先講講呢個超級五層厚西多士($39),我重加左一球椰子味雪糕($10)。呢份西多士真的不容錯過,奶香濃郁,醬料超足,食起來完全不會覺得膩。麵包超軟,入口即化,一吃就停不下來!再搭配上椰子味雪糕,甜而不膩,冰冰涼涼的感覺真的是絕配!🍞🍦跟住係芝士煙肉碎蛋焗薯($38)。薯仔焗得剛剛好,內裡軟軟的,外皮脆脆的。唯一的小建議是可以再加多點料,比如多放點芝士和煙肉,味道會更加豐富。不過這份焗薯的量真的很足,比起外面的一般焗薯,這個大份多了,絕對值回票價!🧀🥔講到價錢,西多士加雪糕球要$49,雖然有點小貴,但加$4有杯凍飲還是挺划算的。焗薯$38這個價錢也屬正常範圍,份量也很大,吃完超滿足!👍總的來說,蘭苑的這兩份下午茶我很滿意,尤其是西多士,好想再來一份!如果想係大學裡找到好吃的,絕對要來試試這裡的招牌菜!😋
芝士煙肉碎蛋焗薯
超級五層厚西多士加椰子味雪糕
題外話/補充資料: 影相打卡建議坐旁邊有紅磚牆, 影出來好有懷舊風
2024-07-13
芝士煙肉碎蛋焗薯
超級五層厚西多士加椰子味雪糕
  • 超級五層厚西多士;
2024-03-13 1286 瀏覽
中午入到黎左中大教育學院隔離既蘭苑食飯聽講定期午餐set都會更換新餐牌,吸引更多人黎食揀咗兩個set lunch,首先一上嚟就有餐湯同埋餐多士,羅宋湯都幾足料,口感濃郁,都幾多蔬菜我簡左迷迭香蕃茄牛肋肉配飯,迷迭香嘅味就唔係太食得出,反而蕃茄味濃郁好多,牛腩肉都炆到好腍,唔使點用力咬都好容易食重點係幾多汁雨先正最鍾意汁撈飯友人簡左韓式醬汁烤五花腩伴紫菜飯卷,一放上黎好驚喜賣相好靚呀!而且五花腩嘅皮烤到好脆!腩肉又好好食,伴有豉油同蒜蓉,仲可以夾埋泡菜或者點辣醬,紫菜卷唔錯,仲有紫蘇葉同埋沙律菜,好健康!開餐甜品有好多東南亞味道(香料)味,口感有少少似龍鬚糖,可惜太甜,唔係太接受到食第一啖已經吐返出嚟咁啱我望到窗口有隻崇基豬🐽好得意室外午餐相對平好多,今次時間有限冇食到,留等下次再黎食下午茶都想試室外環境,空氣清新,比綠葉包圍
中午入到黎左中大教育學院隔離既蘭苑食飯

聽講定期午餐set都會更換新餐牌,吸引更多人黎食

餐湯

重點係幾多汁雨先正
最鍾意汁撈飯
迷迭香蕃茄牛肋肉配飯

友人簡左韓式醬汁烤五花腩伴紫菜飯卷,一放上黎好驚喜

韓式醬汁烤五花腩伴紫菜飯卷

開餐

食第一啖已經吐返出嚟

印度甜品

咁啱我望到窗口有隻崇基豬🐽好得意

室外午餐相對平好多,今次時間有限冇食到,留等下次再黎食

下午茶都想試

室外環境,空氣清新,比綠葉包圍

2024-03-11
午餐
餐湯
迷迭香蕃茄牛肋肉配飯
韓式醬汁烤五花腩伴紫菜飯卷
2023-10-03 1731 瀏覽
中大同學必食嘅蘭苑‼️五層西多士好厚好邪惡😈仲有滿滿嘅煉奶同朱古力醬🥛🍫咬落去充滿濃濃嘅蛋香🍳肚餓嘅話可以再加雪糕喺面🍦外脆內軟嘅口感 一試難忘😆真係完全唔似喺大學canteen裏面食到嘅🥹性價比超值 不愧為signature🥰🥰🥰-和牛漢堡嘅和牛好有牛味🐮咬落去好淋 完全冇筋😋雖然未去到出邊高級和牛嘅質素😌但以大學餐廳來講算係非常高質🥳落堂肚餓嘅話,一定要來食個tea☕️-好味程度:🐽🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽🐽🐽💰人均消費:$50-$100
中大同學必食嘅蘭苑‼️
和牛漢堡嘅和牛好有牛味🐮
咬落去好淋 完全冇筋😋
雖然未去到出邊高級和牛嘅質素😌
但以大學餐廳來講算係非常高質🥳
落堂肚餓嘅話,一定要來食個tea☕️
好味程度:🐽🐽🐽🐽🐽
餐廳環境:🐽🐽🐽🐽
回頭度:🐽🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽🐽🐽
💰人均消費:$50-$100
2023-09-14 1086 瀏覽
其實佢個雪糕係雲呢拿同朱古力隨機 冇得選擇 西多口感唔係脆 而係淋身 味道方面 西多每一層都搽上厚厚嘅花生醬 好重花生醬味 食落唔會好乾 但係蛋味唔算好濃 不過口感鬆軟而且有忌廉 雪糕仲有朱古力醬 好甜好正 極度邪惡-薯條即炸口感酥脆 而且唔咸 但值得改善嘅地方係薯條口感較乾 而且唔重薯仔味 而魚柳炸得好脆 但味道偏咸 由於個包冇任何調味 所以整體味道中和返魚柳嘅咸味
五層西多士+雪糕
炸魚柳漢堡拼薯條
20 分鐘 (堂食)
五層西多士+雪糕
  • 炸魚柳漢堡拼薯條
2023-07-21 1125 瀏覽
 If you happen to pass by the university, make sure to stop by Orchid Lodge for some seriously delicious eats! We recently tried a few dishes and were blown away by the flavors. The Pork and Vegetable Skewers were perfectly grilled and seasoned, while the Slow-cooked Shredded Beef Burger served with Fries was juicy and satisfying. And the Curry Chicken? Spicy, flavorful, and oh-so-delicious! Whether you're a student or just looking for some tasty food, Orchid Lodge is definitely worth a visit. D
 Don't miss out on this hidden gem and be sure to give it a try! 🍴😋
午餐
2023-05-31 1421 瀏覽
讀得中大緊係要試下蘭苑嘅超級5層厚西多士($39 + $10雪糕),好難想像點樣將5塊麵包一次過炸咗佢🤣但總之呢種食法就一定好味🤓一切開已經聞到勁香花生醬味,雪糕慢慢融落嚟、加埋朱古力醬真係好似拉花咁靚🤩咬落去好似食緊成啖花生醬🤣雖然炸得夠通透、但此終係5層白麵包,強烈建議大家加雪糕,咁就會冇咁乾🙈平時多數係椰子味雪糕,繁忙時間冇得揀口味,但如果真係超唔鍾意都可以試下問職員,見過有人要朱古力雪糕😆不過椰子味會清新好多,可以平衡下呢個咁邪惡嘅西多😈2:30-3:30嗰段時間會好多人,但其實兩個人食都好夠飽,所以如果驚食曬、打算share就最好晏少少先嚟😛
超級5層西多士+雪糕
超級5層西多士+雪糕
中大蘭苑平時做開西餐的,而今期就以韓國菜做主題。由於蘭苑比較少,加上午餐時段,所以環境比較迫,亦需要事先訂位的。無特別期望的情況下,叫了魷魚拌飯 ($86),包野飲同甜品(一個小小泡芙),最後亦加點左個斑蘭蛋糕($30)。全餐飯要另加一服務費的,所以加加埋埋都唔算平。如果想食平少少,建議係戶外範圍食,可以點平價的餐牌。韓國直送香辣八爪魚野菜伴飯 ($86)以大學消費水平而言,八爪魚好少亦完全唔辣,不過拌飯醬好夠、偏甜少少,亦好多野菜,撈埋一齊好食~!同時,隨餐有個辣醬,唔太辣,鹹味更出,加埋落去好食!斑蘭蛋糕($30)另外單點的斑蘭蛋糕,鬆軟同濕潤,但斑蘭味略微不夠。整體是好食的,只是偏貴。相對中大其他餐廳而言,雖然蘭苑價錢有少少貴,但間唔時食下佢的氣氛同野食都係一個唔錯的選擇!
韓國直送香辣八爪魚野菜伴飯
韓國直送香辣八爪魚野菜伴飯 ($86)
斑蘭蛋糕
斑蘭蛋糕($30)
2023-04-14
韓國直送香辣八爪魚野菜伴飯
斑蘭蛋糕
2023-03-02 1198 瀏覽
今年係第一次去中大讀Master,所以就喺蘭苑食過好多次晚飯。其中有一次係食芝士碎蛋沙律雞肉焗薯,個薯仔超大,食唔晒,芝士比較少,加上蛋沙律、雞肉,只係$36 ,我覺得好滿足、好抵食。另外幾次,我自己一個去咗食蘭苑三文治,即係公司三文治,入面材料非常豐富,包括:蕃茄、菜、雞肉、火腿、雞蛋……我仲有喺蘭苑食個大啡菇漢堡,記得有薯條同埋好大嘅漢堡包,非常飽!有一次,我喺蘭苑買咗雞髀薯蓉,但食嘢真係唔夠喉!

2023-02-14 1089 瀏覽
味道好食室內價錢🆚戶外午餐價價位同出面餐廳有得比-節日主題麵包主食配飲品加是日甜品一分錢一分貨;戶外午餐三餸飯味道價位還可以食過唔同餐既蘭苑😆😆👏👏👏很好呢
味道好食

食過唔同餐既蘭苑😆😆👏👏👏
很好呢

2022-12-28
2022-09-03 2459 瀏覽
一家只有下午茶能打的餐厅!不如直接放弃午市!如果说上学期兰苑的午餐算是虽然贵但能吃的话,这学期简直就是贵且难吃!!!看了菜单,一个能选的都没有!!!想着那不如试试咖喱,总不会踩雷,但是!我错了!吃完第一口咖喱的时候,我和朋友都沉默了,只能用难吃到人神共愤来形容!!!辛辣但是没有咸味,咖喱里的鱼又咸到仿佛盐不要钱!!吃到最后只能说难吃到呕吐!!!这辈子没吃到过这么难吃的咖喱餐后的菠萝又酸又冰牙,吃一块就再也不想吃!
餐后的菠萝又酸又冰牙,吃一块就再也不想吃!

• 没有
2022-08-26 1877 瀏覽
之前已經試過蘭苑嘅五層西多士,今次一早嚟到中大,就一於試吓佢個早餐😋 -🥞 煙肉熱香餅香滑炒蛋配薯餅 $36呢個餐有兩件熱香餅、煙肉、炒蛋、薯餅同沙律。熱香餅上面有啲忌廉,配埋糖漿都幾夾。但就稍嫌佢唔夠鬆軟,同有少少油味。而個炒蛋好嫩滑,好好味。薯餅上到嚟都仲熱辣辣,夠脆口️ ☕️凍檸茶 +$4-整體來講,成個餐都好豐富。對女仔嚟講,朝早食就夠晒飽喇,服務態度都幾好。如果去到中大嘅話,可以試一試😋-味道: 8/10服務: 7/10環境: 7/10回頭率: 8/10總評: 7.5/10💰人均消費: $40
🥞 煙肉熱香餅香滑炒蛋配薯餅 $36

回頭率: 8/10
總評: 7.5/10
💰人均消費: $40
2022-06-19 1641 瀏覽
呢間係住宿舍嗰陣嘅長期飯堂🤓💫環境有室內室外,不過夏天喺室外食就預左有好多蚊,但都冇影響到食物質素!嚟到蘭苑唔可以唔提呢度名物🍯五層西多士,第一次食嗰陣都真係比佢個份量嚇襯,建議大家會再多一兩個朋友一齊食😹🙈醬汁份量多,唔會話食到最後會好乾!但因為成個西多士都好大份,淨食包會好濟,推薦大家加埋雪糕🤤除左西多士,都有試過佢呢兩餸飯,中規中矩🙈唔算太特別,但勝在份量多,大家經過不坊一試!
西多士係香港地道茶餐廳嘅美食之選而中大都有個必試嘅五層西多士😆因為份量多至於又夠打卡able~兩個人都未必食得晒呀😍!🥪 超級五層厚西多士 $37西多士煎到金黃色,五層夾埋超級厚!而且即叫即整熱辣辣好幸福哈哈麵包比較𣺉身,唔算話炸到好脆中間每層都塗滿咗花生醬🥺再𣺉上朱古力同煉奶簡直邪惡到爆另外一定要追加$10要雪糕球!因為會令到整個感覺昇華咗🥰⭐️ CP值:🐘🐘🐘⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘🐘.5⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘.5⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5(5 星為滿分)
西多士係香港地道茶餐廳嘅美食之選
而中大都有個必試嘅五層西多士😆
因為份量多至於又夠打卡able~
兩個人都未必食得晒呀😍!

🥪 超級五層厚西多士 $37
西多士煎到金黃色,五層夾埋超級厚!
而且即叫即整熱辣辣好幸福哈哈
麵包比較𣺉身,唔算話炸到好脆
中間每層都塗滿咗花生醬🥺
再𣺉上朱古力同煉奶簡直邪惡到爆
另外一定要追加$10要雪糕球!
因為會令到整個感覺昇華咗🥰

⭐️ CP值:🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘.5
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5
(5 星為滿分)

2022-05-13 1180 瀏覽
係中大想食tea ,又係山腳就第一時間諗起蘭苑,見有位就試下好出名嘅五層厚多士。五層厚多士打卡一流,上枱嗰下都好震撼下。不過一個人一定食唔曬~同人share 就啱啱好👯‍♂️女仔可能要3/4個人先食得曬,食完亦都非常飽。而且的確值得一試~牛肉漢堡包都唔錯,漢堡包有烤過,算係幾用心。不過如果薯條係熱嘅就更好啦🤣可能今日比較少人,所有食物/飲品都來得好快,坐落同朋友傾計都冇咩壓力~加上見到餐廳有點字餐牌同有聲餐牌,值得一讚

加上見到餐廳有點字餐牌同有聲餐牌,值得一讚

下午茶
2022-04-15 935 瀏覽
中大必食之一蘭苑西多! 第一次見有五層高嘅西多,係好heavy架啦,但咁新奇有趣又打卡一流,試一試to do list又可以剔一個✅蘭苑個位係有啲難搵嘅,當遊下山玩下水,轉幾個彎就緣份到了就會遇到!疫情下平日無咩學生遊客,輕鬆有室內位,不過下午茶時間室內位都8成滿座,可見蘭苑嘅魅力! 而呢8成人入面有大人有學生,過半數都有叫呢個久仰大名嘅五層西多加雪糕! 我地都係慕名而來,當然叫埋一份 超級五層厚西多加雪糕球($37+10),再點多份日式吉列魚柳配薯條($36),西多黎講係比平時廿幾三十蚊貴,但佢有5層喎double 份量!🤣 而30幾蚊嘅炸魚薯條真係學生餐廳先有🤣🤣🤣超級五層厚西多加雪糕球 ($37+10)雪糕好飲一朶花咁幾cute cute ,真係可以一層層數,神奇係切開唔會散開!每層都有花生醬,真係好邪惡呀!由於多牛油,cream加融雪糕,食落係比較淋身嘅,絕對建議share食! 但隔離枱兩個男學生一人食到一個,勁!😂😂😂日式吉列魚柳配薯條 ($36)走左沙律醬,原來都係有另一個醬😛薯條香口幾岩我食,沙津就唔好咁高期望,最有趣係吉列魚柳識企!十個趣😂😂😂食完又可以落末圓湖散下步,

超級五層厚西多加雪糕球 ($37+10)
超級五層厚西多加雪糕球

日式吉列魚柳配薯條 ($36)
走左沙律醬,原來都係有另一個醬😛
日式吉列魚柳配薯條

食完又可以落末圓湖散下步,平日真係好!
2022-04-12