2023-12-27 243 瀏覽
天氣轉冷,食蛇羹啱哂。除咗單品,仲有三款套餐揀:A 蛇湯+蛇汁糯米飯+太史五蛇羹($90)B 龜湯+蛇汁糯米飯+太史五蛇羹($95)C 蛤蚧湯+蛇汁糯米飯+太史五蛇羹($120)最後要咗A,另加錢轉大蛇(+$20)蛇湯,咸咸哋,無咩藥材味,但味道幾好飲。蛇汁糯米飯,已經附加切片臘腸同花生粒,糯米飯即場食應該更好食(因為焗過出咗啲水,所以濕咗啲啲),味道不錯。太史五蛇羹,轉大蛇係明智嘅,好大碗,蛇肉份量合理,而且其他配料亦多,味道食到有藥材味。另外有三包脆脆同一包檸檬葉絲。總括嚟講,$110,味道、份量都不錯,個人覺得幾抵食。PS:除咗現金,八達通,電子支付,仲收信用卡。
天氣轉冷,食蛇羹啱哂。除咗單品,仲有三款套餐揀:
A 蛇湯+蛇汁糯米飯+太史五蛇羹($90)
B 龜湯+蛇汁糯米飯+太史五蛇羹($95)
C 蛤蚧湯+蛇汁糯米飯+太史五蛇羹($120)

最後要咗A,另加錢轉大蛇(+$20)
蛇湯,咸咸哋,無咩藥材味,但味道幾好飲。

總括嚟講,$110,味道、份量都不錯,個人覺得幾抵食。

PS:除咗現金,八達通,電子支付,仲收信用卡。
A 蛇湯+蛇汁糯米飯+太史五蛇羹(大蛇)
太史五蛇羹(大蛇)
外賣自取
2023-02-12 544 瀏覽
好難得先會去元朗就係為咗個蛇羹,我主觀地覺得好食過港島區某米芝蓮1星嗰間。蛇羹始終都係有陣古祖味先係最正宗。💯我唔記得帶銀包無cash, 唔收任何電爭支付,靚姐好好人叫我下次先返去俾,我唔好意思就搵徒人當atm 用payme 㩒cash😆我問可摸耳多啲簿脆,靚姐索性俾左2大袋簿脆我,好豪氣💪🏻每次去食都係好足料啖啖肉,勁粗身蛇肉好有咬口但唔un, 加埋嗰啲謎之香葉(我叫做貓草)增加味道層次,大愛♥️

2021-09-18 1400 瀏覽
秋風起,除咗食臘味之外,亦都係三蛇肥,蛇羹都係其中一樣,秋季時令食品🐍其實我對食蛇羹真係無乜研究,只係一年食一次咁上下。而家都會同Mr Wong食下蛇羹,元朗哩間,就係佢介紹,都真係唔錯,食到佢由舊鋪搬新鋪,水準都無變,仍然係真材實料~仲有薄脆任落😋🥢蛤蚧湯:係我每次都會飲,因為對鼻敏感有幫助,同個湯都好清甜,味道十足。🥢臘味飯:花生夠咸脆,一定係先食幾粒,再食飯。臘腸份量都好多,一路食一路都仲有。糯米飯蒸得夠粘、夠淋,唔會太硬,又唔會太濕。

其實我對食蛇羹真係無乜研究,只係一年食一次咁上下。

2020-12-19 1044 瀏覽
唔係天寒地凍其實真係無乜留意邊度有蛇舖,而家天氣凍一行過蛇舖就自自然然又會好想食蛇羹!雖則早幾日先食完蛇羹,不過天寒地凍真係忍唔到食完想再食,今次幫襯既係元朗「蛇王如」。原來「蛇王如」都係元朗既老字號,又開左三十幾年,真係唔知「蛇王倫」開得耐定「蛇王如」。「蛇王如」同「蛇王倫」都係主打五蛇羹,估唔到兩間既五蛇羹都一樣好好味,實在難分高下!如果真係要比較,蛇羹味道比較唔到,唯有比較位置,「蛇王倫」係千色附近就腳過「蛇王如」。「蛇王如」除左有五蛇湯、龜湯、蛤蚧湯同蛇汁糯米飯,仲有秘制蛇肉包,有機會真係要試下!

2020-12-18
5 分鐘 (外賣自取)
  • 太史五蛇羹
涼涼地最好就食蛇羹啦今晚外買左個大蛇羹$75超級足料,入口滿是甘香的陳皮味及薑味,蛇絲及雞肉都又多又淋,一d都唔柴身,還有爽口的木耳絲!加上脆片及檸檬葉絲,真係超好味啊!成碗野係濃而不咸,食完唔口渴,真材實料!必試!食完暖晒啦
涼涼地
最好就食蛇羹啦

今晚外買左個大蛇羹$75

成碗野係濃而不咸,食完唔口渴,真材實料!必試!
食完暖晒啦

2019-12-01
  • 太史五蛇羹
2019-03-03 899 瀏覽
天氣時冷時熱,令人難以捉摸!凍凍地時去食蛇羹暖下胃都不失為一個好選擇!元朗蛇舖好似得返兩間,一間就近安寧路,一間就近千色店。今日就去咗近安寧路嘅「蛇王如」試試,套餐一個人食就好似太飽,兩個人share食就唔夠,好彩呢度有為情侶而設,有得將蛇羹加大,咁樣兩個人食就夠!蛇湯就暖胃最佳之選,蛇羹就啖啖蛇肉,勁正!不過糯米飯就好似唔夠臘肉,如果多d臘肉同蔥花就更加惹味!環境衛生方面就預咗唔太得,始終係老舖!但係天暖地凍食返個蛇套餐真係唔錯!

2019-02-21 622 瀏覽
冬天食蛇進補係中國人既傳統,但係新界西既蛇店可以話小小得可憐,幾個區加埋只有三數間,唔同深水埗旺角等等,一個區已經有十間八間,而且三數間既蛇店可唯「參差不齊」。今次黎到元朗近安寧路,屏山鄉事委員會對面既「蛇王如」,「蛇王如」唔止舊有蛇店賣既蛇羹蛇湯糯米飯,仲有佢獨有既蛇包子,所唯蛇包子,就好似飲茶既义燒包,但係入面包既係蛇肉。不過黎得都一定係食蛇羹同糯米飯依到既蛇羹真材實料,咬落口唔止啖啖蛇絲,蛇絲慢慢係你口游走之餘,仲有藥材香味。糯米飯都好夠火候,唔會太過粘,食落口有暖胃感。我食過黎講,蛇王如一定算係新界西最蛇店
冬天食蛇進補係中國人既傳統
依到既蛇羹真材實料,咬落口唔止啖啖蛇絲,蛇絲慢

我食過黎講,蛇王如一定算係新界西最
蛇店
2018-12-03
$80 (宵夜)
2019-01-13 386 瀏覽
當天就梗係去食蛇羹㗎啦,元朗食蛇羹就一定去幫襯蛇王如~呢當蛇羹真係由細食到大,水準一直都keep得好好。今晚嗌咗套餐A,加大咗個蛇羹,蛇羹淡淡肉,絕無偷工減料。先飲咗碗蛇湯,再慢慢食蛇羹同糯米飯,食完暖粒粒,正呀~
2019-01-05 405 瀏覽
今年選中並不是太凍的一日去食蛇羹。去食的時候已經十點半,原以為唔會太多人,豈料坐落竟然坐滿座🤓送到我枱前時覺得太細碗,心想會唔會唔夠食呢(我同男朋友兩人)🤔所以好衝動咁叫多個包!首先我地先試蛇湯,覺得係似雞湯,但濃郁的,好味的🤤飲落去少少咸,帶一點藥材味。但是易入口的。再來,試試蛇汁糯米飯🍚,好多臘肉🤤,面頭有一粒粒的花生🥜仲有鹽面架!碗飯少少多餘水都無,好香好香,好乾身🤩之後食個蛇羹,作為主角我對佢期望好大😂但佢都無令我失望,超足料,羹上面起碼有一半是蛇肉,食完的確有熱身的感覺,唔似得一些蛇鋪,用好多薑來營造暖身的感覺😅勢估唔到個包竟然咁好食😳多料唔在講,頭先講過當時已經十點半,但是包身少少濕水都沒有,底部完全無淋😏包皮完全無廠造的感覺,鬆軟綿密,又聞落透出蛇香味。整體環境就一般,而衛生是可以的,在一個充滿人情味的地方位置。
今年選中並不是太凍的一日去食蛇羹。

所以好衝動咁叫多個包!

蛇包

勢估唔到個包竟然咁好食😳
包皮完全無廠造的感覺,鬆軟綿密,又聞落透出蛇香味。

2019-01-04
$50 (宵夜)
蛇包
2018-11-26 323 瀏覽
見有少少凍, 去食蛇, 叫左個大蛇更+ 蛇湯+ 糯米飯。蛇更好足料,好多蛇肉+ 木耳, 但呢度無落菇。加埋香草同薄脆就正。蛇湯味道濃,但唔會咸, 好飲!呢度無煲仔飯揀, 只得燸米飯, 有滿滿一碗, 我無試食。
見有少少凍, 去食蛇, 叫左個大蛇更+ 蛇湯+ 糯米飯。

蛇湯味道濃,但唔會咸, 好飲!

呢度無煲仔飯揀, 只得燸米飯, 有滿滿一碗, 我無試食。
2018-02-02 922 瀏覽
今日天氣凍凍, 元朗得幾度, 最好食蛇暖暖身。朋友推薦蛇王如, 走去試下。位置少少隱蔽, 要搵下。進店一眼望晒,都是舊式店, 多是面壁位,食完要走。 價錢在牆只單叫了碗大五蛇羹, 料足味道不錯檸檬絲薄脆任加, 我個人更加大量胡椒粉隔離大叔食完蛇羹叫了個蛇肉大包(沒拍照) 目測樣子像蓮蓉包,大小有如女生權頭般。見人加食我又加; 打包個小糯米飯, 找數$91看看價錢 加個蛇湯(變套餐) 一樣$91 當然同收錢亞姐講啦!(唔講就蝕左碗細蛇湯)糯米飯一般都有花生, 臘味較少, 味道普通。五蛇湯一段有少少藥材味, 都清嘅。個人結語: 可以一食, 再去會去返搵亞倫

進店一眼望晒,都是舊式店, 多是面壁位,食完要走。

價錢在牆

只單叫了碗大五蛇羹, 料足味道不錯

檸檬絲薄脆任加, 我個人更加大量胡椒粉

隔離大叔食完蛇羹叫了個蛇肉大包(沒拍照)
目測樣子像蓮蓉包,大小有如女生權頭般。

見人加食我又加; 打包個小糯米飯, 找數$91

糯米飯一般
都有花生, 臘味較少, 味道普通。

五蛇湯一段
有少少藥材味, 都清嘅。

個人結語: 可以一食, 再去會去返搵亞倫

2018-02-02
  • 五蛇羹
2018-01-21 667 瀏覽
這間店在元朗好多年。真的由細食到大。食過元朗好多間蛇店。始終我們全家也覺得這間最好食。咁多年都係我們家必食之選。最喜歡叫碗大蛇羹。蛇羹足料又大碗。好除了蛇肉。有雞肉。木耳。等等食完又飽肚成個人都暖曬。
這間店在元朗好多年。
真的由細食到大。
食過元朗好多間蛇店。
始終我們全家也覺得這間最好食。
咁多年都係我們家必食之選。

食完又飽肚
成個人都暖曬。
2015-12-31 1992 瀏覽
我們揀的套餐有龜湯, 蛇「更」,同蠟味燸米飯, 都幾抵架, 我們叫了一個加大, 兩個人食。蛇「更」: 呢間少D蛇肉, 咸D, 味道一般LA。龜湯: 好飲呀, 唔會有怪味, 第一次飲咋燸米飯: 大大碗! 無試, 但朋友話OK燸米飯可以轉做兩個蛇肉包, 下次想試試

蛇「更」: 呢間少D蛇肉, 咸D, 味道一般LA。
龜湯: 好飲呀, 唔會有怪味, 第一次飲咋

燸米飯: 大大碗! 無試, 但朋友話OK

燸米飯可以轉做兩個蛇肉包, 下次想試試

2013-01-14 1814 瀏覽
星期六原計劃到會所游泳,伸展筋骨,可是懶根暴現,懶虫無所遁形,最差的是惡念頻生,想到存放心中已久的幾家元朗美食,即時變身魔鬼。從西鐵朗屏站出來,從水邊圍村的出口沿著天橋而行,下天橋後再走不遠,便是蛇王如了,絕不難找。蛇王如門面古舊,兩邊紅色的塑料突字,不少已剝落。食客均在店前帳篷下擺放的摺枱進食,食客也不少,蛇羮是不可或缺的選擇,不管是一大碗或一小碗。一張細枱的客人剛走,我們趁機坐上。桌上備有胡椒粉、薄脆及檸檬葉。基本售賣5款食物,可以單點或選擇套餐,售價當然是套餐會更優惠。另外,還有兩款涼茶,相信夏天較為搶手。蜜糖也有兼賣。我們的套餐來了,蛇羮加大了,看狀甚吸引。太史五蛇羮稀稠適中,入口自然,最怕滿口漿糊糊的感覺。再要讚的是料足,從來未嚐過蛇肉要比其他材料還要多的蛇羮,湯羮隨意一撈,總不缺粗粗的蛇肉,還有木耳、冬菇絲及瘦肉絲,整湯碗滿滿的材料。泛著正氣的果皮香氣,蛇肉腍中有彈性,富有輕微的煙韌口感,感覺新鮮。加上薄脆及檸檬葉,口感更加強化,味道更進一步提昇。整體質素之高,令人喜出望外!蛇汁糯米飯則較為遜色,糯米有欠軟糯,汁料味道亦較平庸,沒有將糯米飯的優點與特色帶出,只是一般。套餐還

大門口
薄脆及檸檬葉
一張細枱的客人剛走,我們趁機坐上。

桌上備有胡椒粉、薄脆及檸檬葉。
餐牌
情侶套餐
涼茶
另外,還有兩款涼茶,相信夏天較為搶手。蜜糖也有兼賣。
蛇羮
我們的套餐來了,蛇羮加大了,看狀甚吸引。
蛇湯
套餐還有一碗五蛇湯,湯的熱度十足,充滿藥材香氣,味道帶點點甘,不單容易入口,還絶對能用上味佳來形容。我雖不懂得中藥,但喝後也覺得此五蛇湯用料不錯,起碼能品嚐得到來自食材的自然的食味,非常難得。
其他補品
由於對蛇王如的出品十分滿意,令我有意慾多了解一下這店的背景。店內不設座位,現只作擺放食具、雜物和供製作食物之用。

最搶眼的莫過於兩個貼上紅紙的大玻璃瓶,一瓶名為 "重振雄風",分別是大杯$50元,細杯$25元,相信是供男仕的 "妙" 品。第二瓶是川貝五蛇膽汁, 這個較易明白,大杯$60元,小杯 $30元。
昔日照片
店內亦不乏店主陳先生年青時與街坊在店門前玩蛇的照片,陳先生樣貌沒太大變化,一看便能認出。

另一邊牆壁掛有商業登記及經營蛇店的蛇牌,陳先生全名為陳觀如,名正言順的蛇王如。再追問陳先生大馬路的蛇王如是否同屬一家,陳先生解釋元朗的蛇王如只有他一家,其他與此店無關,並明言所賣貨品的質量亦有大大的不同。

聽聞自從沙士一役,香港的蛇肉都是由大陸供應。八卦的我就因這話題又向陳先生討教,現在是否已經沒有活蛇,他說有,還讓我到門前察看。
蛇屋
大門對出的位置,放有一部手推車,車上放有木箱及鐵籠,寫上 "毒蛇,眼看手勿動" 的警告字句,再用膠地氈等覆蓋。我小心易易的探頭察看,果然看到鐵籠內有蛇。

以往冬天要嚐蛇羮都會到銅鑼灣,自從前幾年發現該店質量有所變化,值得留戀的只有其脆皮膶腸。這趙認識了質優,味佳蛇王如,雖然位罝較隔涉,但為了美食,以後我這蛇王人會跑到元朗品嚐太史五蛇羮,還有其五蛇湯,多走幾步也是值得的。

題外話/補充資料: 及後發現 Open Rice 的登記地址與蛇王如餐牌上的地址有別,有意惠顧者,不妨先致電蛇王如確認一下。
2013-01-06
$37.5 (午餐)
薄脆及檸檬葉
蛇湯
大門口
餐牌
情侶套餐
涼茶
其他補品
蛇屋
  • 太史五蛇羮、五蛇湯
2008-02-14 1027 瀏覽
秋風起三蛇肥~ 加上最近天氣超凍, 本來想去食煲仔飯暖下, 女友突然提出不如去食蛇羹. 元朗唔係好多食蛇羹既地方, 蛇王如係大馬路恆香隔幾個鋪算好好搵。佢果度有好多餐配答, 例如有: 蛇羹+海南雞飯+蛇湯, 蛇羹+煲仔飯+龜湯....etc 最後我揀左蛇羹+海南雞飯+蛇湯, 女友揀左煲仔飯+(大)蛇羹, 蛇羹好正好多蛇肉同足料, 味道一流, 同埋有胡椒既關係食完好暖, 蛇湯都好好飲, 好有蛇味, 最可惜可惜就係個海南雞飯, 飯超油, 雞超咸..完全無雞咪...同埋煲仔飯佢地係用電爐黎煲, 都食唔到好香既飯焦, 都係好麻麻~~~不過, 總括蛇羹真係好good~~下次去我會試下佢個臘味飯...見到有人叫個樣都幾ok