2020-06-07 491 瀏覽
Snake soup is a popular Cantonese delicacy which is typically savoured in winter, as it enhances your Qi (氣, meaning your energy) according to traditional Chinese medical experts. It’s usually served with condiments of shredded lemon leaves and fried dough, which add much flavour, aroma and texture to the soup. I often also order a bowl of steamed glutinous rice with cured meat when I dine in this restaurant. Btw, no worries about the hygiene of snake soup, because they aren’t caught in the wild but are farmed properly. Do try this delicious cuisine if you visit Hong Kong!

2020-01-24 431 瀏覽
秋冬必食嘅食品,又點少得蛇羹呢?今次經過大埔,見到呢間老店,食蛇羹仲送多碗蛇湯俾你,就俾佢吸引左入去喇!平時去其他蛇王乜乜乜,都心大心細,因為蛇湯又潤又滋補,蛇羹又咁惹味,都唔知揀邊樣好。今次一次過食晒兩款真係超滿足啊!佢嘅蛇湯好清甜,非常順口,飲完仲會甘甘地,飲落超舒服~而佢嘅蛇羹就好多料,仲係用白木耳,啖啖都食到蛇肉同其他配料,極之滿足啊~下次要再試埋佢嘅套餐,見到隔離嘅糯米飯都幾吸引,不過今次唔算好餓,就食住碗蛇羹先啦!
秋冬必食嘅食品,又點少得蛇羹呢?
2019-12-15 475 瀏覽
黎到大埔當然要試下期間限定既蛇羹 叫左碗大既蛇羹 十分足料 佢仲要確保每碗都有蛇肉先上枱 入面有雞絲 雲耳 等等 加埋炸雲吞皮點 超級可口 另外 叫大碗仲送碗湯 湯就好大陣當黐味 飲碗兩碗都好暖身同埋好滋補😛
黎到大埔當然要試下期間限定既蛇羹 叫左碗大既蛇羹
十分足料
佢仲要確保每碗都有蛇肉先上枱 入面有雞絲 雲耳 等等

2019-11-06 444 瀏覽
11月份 天氣轉冷 最暖胃就係食蛇羹有單點或者選擇套餐點套餐是比較划算套餐包括:蛇羹、蛇湯、臘味糯米飯蛇羹足料入味 配上脆片混合而食 超正臘味糯米飯配料用料十足 一點都黏牙蛇湯味道鮮甜 龜苓湯相對味道比較淡唔苦食完蛇羹再食半碗臘味糯米飯已經飽飽
11月份 天氣轉冷 最暖胃就係食蛇羹
有單點或者選擇套餐
點套餐是比較划算

套餐包括:蛇羹、蛇湯、臘味糯米飯
蛇羹足料入味 配上脆片混合而食 超正
臘味糯米飯配料用料十足 一點都黏牙
蛇湯味道鮮甜 龜苓湯相對味道比較淡唔苦
食完蛇羹再食半碗臘味糯米飯已經飽飽
2019-11-05
2 分鐘 (堂食)
  • 蛇湯
  • 蛇羹
2019-10-07 481 瀏覽
最近食完超正既蛇羹好滿足,今日經開大埔墟見到有蛇鋪見到心郁郁,所以最後都走咗入去幫襯。套餐幾抵食有三樣食品都係百零蚊多啲,而且如果堂食蛇羹仲會送埋碗蛇湯添,不過自己想食埋臘味糯米飯,所以叫咗 1 號套餐 (蛇羹、蛇湯、臘味糯米飯)。蛇湯 : 平時蛇羹就食得多,蛇湯就第一次飲,就眼睇落去好似一碗平平無奇嘅清湯,但飲落口熱辣辣之剩味道重好濃郁,而且帶點甘甜 🤤 估唔到原來蛇湯咁好飲 ; 臘味糯米飯 : 味道普普通通。蛇羹 : 雖然都幾多料,但味道偏淡無香味,而且蛇肉份量少同較薄身,有點失望。😔
2019-04-06 283 瀏覽
蛇羹依行真系買少見少愈來愈少見到有依類型既店鋪知道依間系老字號有機會就試一試有唔同套餐 配合唔同人既需求叫左個蛇羹配糯米飯個湯好出色 夠味 飲完個身都熱哂蛇羹配料都夠 味道略為淡少少糯米飯都唔錯
蛇羹依行真系買少見少
蛇羹
2019-01-17
蛇羹
2019-01-04 374 瀏覽
天寒地凍, 約咗朋友 出尖沙咀食火鍋, 時間尚早, 經過蛇王海俾他的 蛇羹 吸引了, 因為手凍腳凍, 晚飯又未糸時候蛇王海在大埔開了起碼十年以上, 一到冬天特別多人佢的座位簡陋, 一眼望曬只有幾張枱, 但好多大埔的老街坊幫襯, 假日也特別多外來人點了碗蛇羹, 堂食仲送 龜湯 添, 熱辣辣, 在這個天氣下吃特別溫暖,龜湯不是太濃, 清清哋, 飲落去感覺有少少藥材味蛇羹我喜歡加上 桔子絲和炸旦散,以前 經過他舖頭, 會見到生劏蛇, 現在都是 大陸入口的雪藏蛇蛇絲很多, 還有少少雞絲和木耳絲, 吃起來口感特好他還有糯米飯套餐, 洗碗蛇羹加糯米飯好像70多元, 不算太貴, 又可補身又可以吃得飽
蛇王海在大埔開了起碼十年以上, 一到冬天特別多人
龜湯不是太濃, 清清哋, 飲落去感覺有少少藥材味
蛇羹我喜歡加上 桔子絲和炸旦散,
蛇絲很多, 還有少少雞絲和木耳絲, 吃起來口感特好
2018-01-22 856 瀏覽
每年冬天,除咗諗起要食暖笠笠的煲仔飯外,都會食一碗蛇羹加糯米飯……上星期六同女友由大圍踏單車入大埔,中途肚餓就突然心血來潮兜入大埔舊墟食咗碗蛇羹暖暖身……呢間蛇羹店係我同女友食過最啱胃口的……我地叫咗一個大蛇羹餐share,蛇羹真材實料,蛇肉軟滑,濃度大足沒有偷工減料,配料有薄脆同檸檬草……個人鍾意一啖蛇羹一啖薄脆咁食……女朋友則特別喜歡這間店的檸檬葉的香味,配合蛇羹味道更加有層次…另外蛇湯及臘味糯米飯都是水準之作,大家呢個冬天去開大埔可以不妨一試……

呢間蛇羹店係我同女友食過最啱胃口的……
個人鍾意一啖蛇羹一啖薄脆咁食……

2017-10-29 882 瀏覽
糯米飯料太少,臘腸稍咸,只吃幾口就要放棄,蛇羮獻太多,傑撻㼀,可能吃蛇地方少選擇吧,加上在人流多的地主,它生意竟不錯呢,可能價錢不算貴,多是街坊街里的大埔本區人士。
2017-01-31 988 瀏覽
点了两个套餐 一个加大量 一个正常量 刚刚好够三个人吃第一次吃蛇羹 感觉很好 味道有点像鱼套餐里东西很足 有一碗汤 值得尝试哦 说不出是什么味道 但是不是普通的汤的感觉 米饭有点像南方肉粽 咸的 里边有蘑菇 肉 蛇羹有点像北京的豆腐脑 或者卤煮的样子 味道却非常不同 可以自己加料 像排叉一样 脆脆的 还有一种绿色的菜 味道很浓 一定要少加蛇酒可以尝尝 绿色的 才5HKD 问着像白酒的味道店很小 但是感觉都是当地人吃 很地道的样子 是个游客体验的好地方 推荐
点了两个套餐 一个加大量 一个正常量 刚刚好够三个人吃
第一次吃蛇羹 感觉很好 味道有点像鱼

蛇酒可以尝尝 绿色的 才5HKD 问着像白酒的味道
2016-11-04 1163 瀏覽
秋天就是吃蛇的好時節!一行五人浩浩蕩蕩來到蛇王海吃蛇蛇套餐!本來需要等位,但遇到好心人願意換位,我們順利入座!蛇王海的裝潢跟以前的吃蛇店鋪差不多,不過已經不復當年可以眼見一條條蛇的景像了!由於套餐很抵食,所以大家都叫了套餐!套餐包括了蛇羮、臘味蝦米糯米飯和蛇湯。同行有人加錢把蛇湯換成蛇酒由於天氣變冷,一看見暖暖的蛇羮,就忍不住把它先吃掉再算!很足料,啖啖蛇和冬菇,加上脆脆一流!到吃糯米飯時已經變冷了,哈哈。不過還是可以吃出香味,如果再多點臘味汁就好了,略淡味。蛇湯很夠味,快快就喝完了!蛇酒是小小的一杯,有著比蛇湯更濃濃的藥膳味道。由於一直有人等位,所以快快吃完就走了!
秋天就是吃蛇的好時節!
一行五人浩浩蕩蕩來到蛇王海吃蛇蛇套餐

本來需要等位,但遇到好心人願意換位,
我們順利入座!

蛇王海的裝潢跟以前的吃蛇店鋪差不多,
不過已經不復當年可以眼見一條條蛇的景像了!

由於套餐很抵食,所以大家都叫了套餐!
套餐包括了蛇羮、臘味蝦米糯米飯和蛇湯。
同行有人加錢把蛇湯換成蛇酒

由於天氣變冷,
一看見暖暖的蛇羮,
就忍不住把它先吃掉再算

很足料,啖啖蛇和冬菇,加上脆脆一流!
到吃糯米飯時已經變冷了,哈哈。
不過還是可以吃出香味,
如果再多點臘味汁就好了,略淡味。
蛇羮和臘味蝦米糯米飯
蛇湯很夠味,快快就喝完了
蛇湯
蛇酒是小小的一杯,
有著比蛇湯更濃濃的藥膳味道
蛇酒
由於一直有人等位,所以快快吃完就走了
2016-11-03
蛇羮和臘味蝦米糯米飯
蛇湯
2016-01-29 1203 瀏覽
今日突然勁凍 突然間想食蛇羹就跑出去買... 係屋企行去都要15-20分鐘 去到勁蛋人等位 又多人買外賣..等左10分鐘左右 凍到結冰...終於買到凍咁耐 緊係要大碗! 重有包脆卜卜! 返到屋企打開 重熱重會出煙 好足料! 排10分鐘都值得既~ 啲脆卜卜 好脆唔油 浸左係啲蛇羹一陣都重脆脆地其實蛇羹唔係食過好多間 唔知點先叫好食 不過真係好足料同食到好多蛇, 以前都食過佢啲糯米飯唔算好乾身 但都幾香, 天氣咁凍lunch去食都唔錯! 除左蛇羹同糯米飯, 好似重有蛇湯 蛇酒 等等......大埔得一間 開左廿幾年都重係到重係同一個位置 正明真係唔差啦!
今日突然勁凍 突然間想食蛇羹就跑出去買...

等左10分鐘左右 凍到結冰...終於買到
凍咁耐 緊係要大碗! 重有包脆卜卜!
蛇羹  (大)

2016-01-23
10 分鐘 (外賣自取)
$70 (宵夜)
蛇羹  (大)
  • 蛇羹
2014-02-25 1391 瀏覽
剛過去的冬天,比以往的冬天更為寒冷,單是說吃蛇羹,以往是一次起,兩次止的,而今年卻跟E先生吃了數次,更甚是立春以後,天氣乍暖還寒,兩日溫差竟可相差10多度以上,實在要小心身體,不妨吃個蛇羹來補一補,暖一暖身子。 以前吃過的那間早就沒有了,於是在大埔區另找了一間網上風評不錯的蛇王海,倆口子在寒冷的晚上就去試試。晚飯時間,店舖門外堆門了等位、等外賣的客人,本來打算堂食的我們最後還是決定買外賣回家吃好了。這個掛在牆上的餐牌上有齊蛇王海的各式食品,其實跟一般蛇店無異,都是馳名太史五蛇羹、家傳特製蛇酒、真才實料五蛇湯、祛濕解毒龜苓湯及秘製臘味糯米飯等,還有蛇羹+蛇湯+糯米飯的套餐。店員們應付堂食及外賣的客人正忙得不可開交,於是我們下單付款後唯有耐心等待。旁邊正好有店員在去蛇皮起蛇肉,趁著等候的時間,就過來看看,說真的還是第一次見,店員用純熟的手法,三兩下功夫就完成了。抵食五蛇羹套餐 $50太史五蛇羹+足料五蛇湯+臘味糯米飯太史五蛇羹喜歡加入檸檬草及薄脆,這樣令五蛇羹的味道和口感都更加豐富,蛇羹的濃稠程度剛好,裡面材料十足,滿滿的一碗有雞肉、木耳、冬菇等,當然少不了的是大大塊的蛇肉,美味好吃。足料

抵食五蛇羹套餐 $50
太史五蛇羹+足料五蛇湯+臘味糯米飯
足料五蛇湯
喝的時間還熱騰騰的蛇湯,入口蛇湯味道濃郁,而且藥材味道頗重,看來真的很足料,味道不錯很好喝。
臘味糯米飯 糯米飯色澤不算很深,而且臘味不少,有臘腸、臘肉、蝦米、冬菇粒等,炒得夠乾爽,不油不膩,吃起來頗香口,糯米飯粒咬落煙韌,惹味好吃。
10 分鐘 (外賣自取)
2013-12-20 448 瀏覽
冬天來到,尤其這幾天最涷,不吃蛇羹更待何時。35元細碗蛇羹加蛇湯,蛇羹是稱心的色澤,只是味道稍淡,加點胡椒粉調味便成了。大條蛇肉吃得過癮,這裏的薄脆是自己任添的。蛇湯藥材味較重,但很好喝就是了,吃罷整個人都暖了。
2013-12-18
2012-04-21 248 瀏覽
今日帶女友試食,一向佢都唔食蛇的呢。五蛇湯,熱騰騰 ﹗食啖蛇羹、飲啖蛇湯;又或者食啖糯米飯、飲啖蛇湯,好正呀 ﹗湯香甜味美又濃郁,帶淡淡藥材味道,勁好飲,飲完暖笠笠 ﹗但有點口渴。太史五蛇羹,可能因為今日多食客,貨去得非常快,搞到蛇羹煲得唔夠熱,只係微暖,無咁好食囉。反而質地無以往咁杰,膠膠地唔會一劈劈,好左好多。足料啖啖蛇肉,味道清甜,好好味 ﹗今日出奇地勁爆場,仲要有食客等位添,食左多年都未預過。臘味糯米飯,炒得乾爽,嚥嚥靭靭,唔會油淋淋,好香口好惹味,好食 ﹗但女友厭太硬喎,食開軟飯啦。
今日帶女友試食,一向佢都唔食蛇的呢。

五蛇湯
臘味糯米飯