2022-11-25 1135 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 蛇王海 💥 秋風起,三蛇肥,大隻仔今日去食蛇羹。大隻仔好怕舊式蛇店有好多活生生嘅蛇喺店裏面,成日都驚食食吓會有條蛇走出嚟。😂😂今次介紹呢間餐廳「蛇王海」,店舖係冇活蛇,餐廳格局似一般雲吞麵舖。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 皇牌蛇套餐 $88五蛇羹+五蛇湯+單腸糯米飯(臘腸/潤腸)🔥 五蛇羹蛇羹味道十分濃郁,有少少陳皮味,配料亦多,有蛇肉、雞肉、冬菇絲、木耳絲,可以加檸檬葉絲提味,或加入薄脆脆增加口感。總結:蛇肉有少少柴,味道香濃,好味,食完會有少少口乾。🔥 五蛇湯蛇湯胡椒味好重,有黨參,薑既味道,味濃而順喉,不會死咸。🔥 臘腸糯米飯可能食完蛇羹後先食糯米飯既關係,糯米飯食第一啖覺得味淡,但越食越夠味,而且越食越香,臘味油香出晒嚟,花生夠脆,臘腸好肥好香,食完滿口油香。總結:糯米飯配料極少,飯粒帶少少濕,臘腸好食。
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 蛇王海 💥

秋風起,三蛇肥,大隻仔今日去食蛇羹。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 皇牌蛇套餐 $88
五蛇羹+五蛇湯+單腸糯米飯(臘腸/潤腸)

🔥 五蛇羹
蛇羹味道十分濃郁,有少少陳皮味,
總結:蛇肉有少少柴,味道香濃,好味,食完會有少少口乾。
五蛇羹

🔥 五蛇湯
蛇湯胡椒味好重,有黨參,薑既味道,味濃而順喉,不會死咸。
五蛇湯

🔥 臘腸糯米飯
臘腸糯米飯

總結:糯米飯配料極少,飯粒帶少少濕,臘腸好食。
檸檬葉絲 + 薄脆脆

2022-11-20
五蛇羹
五蛇湯
臘腸糯米飯
秋風起🌬️,三蛇肥雖然依家天氣唔算好凍但係已經涼咗啲就諗起西環第1街間蛇王海我哋疫情嘅時候搬屋先知道,原來第1街有間蛇王海蕉好鍾意食蛇羹因為身體屬於寒底,食完蛇羹身體會感到好舒服蛇王海有個好抵食嘅套餐😍$88已經有蛇湯、蛇羹同一碗臘味飯✅今次我哋點咗一個蛇羹套餐同埋咖喱羊腩飯($75)除咗蛇羹,呢度嘅羊腩都好正㗎。蛇湯蛇味濃、重胡椒味、可以驅風驅寒蛇羹足料,蛇肉加上木耳、冬菇絲等配料,感覺豐富,口感好臘味飯嘅臘腸有少少油,不過碗臘味飯真係好正咖喱羊腩炆得好淋,薯仔吸收晒咖喱汁送飯一流😍天氣凍啲,應該會再食多幾次😍蛇王海 (西環)西環西營盤第一街119號地下
秋風起🌬️,三蛇肥

$88已經有蛇湯、蛇羹同一碗臘味飯✅
蛇湯蛇羹
臘味飯

今次我哋點咗一個蛇羹套餐
同埋咖喱羊腩飯($75)
除咗蛇羹,呢度嘅羊腩都好正㗎。

蛇湯蛇味濃、重胡椒味、可以驅風驅寒
蛇羹足料,蛇肉加上木耳、冬菇絲等配料,感覺豐富,口感好
臘味飯嘅臘腸有少少油,
不過碗臘味飯真係好正
咖喱羊腩炆得好淋,
薯仔吸收晒咖喱汁
送飯一流

😍天氣凍啲,應該會再食多幾次😍

蛇王海 (西環)
西環西營盤第一街119號地下
咖喱羊腩飯
蛇湯蛇羹
臘味飯
咖喱羊腩飯
2022-10-09 1237 瀏覽
就快就到秋天,正所謂,秋風起,三蛇肥又係時候食蛇補補身子又見youtube channel talk food 介紹依間,去開個邊,一於試試佢蛇羹同糯米飯就聽得多,蛇湯就真係第一次聽見佢皇牌蛇套餐咩都有,就試佢啦第一樣就評下佢個主角蛇羹,佢係管比較潔身嘅蛇羹,佢勾芡比較傑一d, 佢蛇肉分左幾類切法,有絲有大齊既蛇肉,你會好明顯見到蛇肉,佢味偏濃,木耳就煲到較滑身,有口感但唔爽,不過出奇地夾,唔駛妹仔大過主人婆,足料蛇湯就好濃藥材味,夠熱,好飲糯米飯個飯就會片濕少少都係正常,但係個臘腸就有驚喜係肥瘦均勻好食嘅$88 講真,良心抵食小店值得幫襯,會回頭
就快就到秋天,正所謂,秋風起,三蛇肥
又係時候食蛇補補身子

蛇羹同糯米飯就聽得多,蛇湯就真係第一次聽

見佢皇牌蛇套餐咩都有,就試佢啦

蛇湯就好濃藥材味,夠熱,好飲

$88 講真,良心抵食小店
值得幫襯,會回頭

2022-09-10 963 瀏覽
由於工作地點唔穩定 每次過嚟呢邊做嘢諗起想食蛇羹都會嚟呢度 因為每次嘅食物質素都唔差 價錢合理份量足 呢啲就係會唔會重複去一間餐廳嘅標準😊😊今日又嚟開呢頭突然間又想食蛇羹同糯米飯所以唔使講嘢嚟呢度 今次已經係第四次幫襯 不過今次就將我以往喺呢度美好回憶破滅咗💔💔💔🤦🏻‍♂️坐低原本諗住嗌個set有蛇羹有蛇湯有糯米飯諗住加埋臘腸潤腸嘅點知一坐低店員就話糯米飯要中秋後先至有 店員都好心提議可以轉白飯😅😅😅 我心諗唔係價錢嘅問題 我係想食糯米飯加臘腸潤腸你同我講話可以轉白飯已經係兩回事啦!冇辦法唯有改變主意淨係食個大蛇羹就算 起碼仲有一樣啱自己食嘅嘢🙏🏻🙏🏻🙏🏻蛇羹嚟到食咗兩啖就已經覺得唔對路 蛇羹個芡底味道冇問題 材料都相當足 食咗一兩啖之後就發覺唔對路 啲蛇羹係又柴又鞋 再食多兩啖都係咁樣🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️ 蛇肉比我感覺就係煲完蛇湯嗰啲湯渣而且仲有好多條骨 加啲檸檬葉又唔香 薄脆又唔脆似係擺咗好耐走曬味咁 😞😞😞😞😞之後有個客入嚟都係想食糯米飯 店員就講因為抖暑所以冇開幾個月 啲貨返唔到定係話啲蛇老晒等等 唔知係因為咁樣啲食材或者品質有分別 而導致蛇羹嘅質素會咁樣 不

之後有個客入嚟都係想食糯米飯 店員就講因為抖暑所以冇開幾個月 啲貨返唔到定係話啲蛇老晒等等 唔知係因為咁樣啲食材或者品質有分別 而導致蛇羹嘅質素會咁樣 不過唔理乜嘢原因 事實如果你畀咁嘅質素客人嘅話 會對入嚟支持幫襯嘅客人好失望 希望店主認真改善一下🙏🏻🙏🏻🙏🏻
2022-05-05 863 瀏覽
這間蛇王應該在這裡好多年和得到街坊支持 因為我今日坐在這裡大約半小時 不停有街坊買外賣和堂食 我今日本來想在這裡飲燉湯 已經想嚟試好耐 但這區真係唔係經常會到 所以一直都未曾試過 雖然這裡已經有地鐵🚇但如果唔係居民 應該都唔會經常到訪 不過這樣都係好事 可以令這裡嘅物價指數不用太高 我哋去到時 已經毫無懸念想點燉湯 但職員話因為明天後收爐 所以已經無湯飲我那一刻真係超唔開心但又好彩自己今日就到咗 過多幾日就連蛇羹都無因為只有半小時 就到禁堂食時間 所以根本叫唔到咩食 其實佢哋都有好多嘢係出名好食 例如:咖哩、秘方浸雞 但我哋最後都放棄 怕唔夠時間食 到時就更煩最後兩個人食咗一個蛇套餐再加一個龜芩湯蛇羹真心好正 料頭充足 我哋無晒脆卜卜和香草🌿職員即刻添加 還很大方地落很多都無所謂 不過佢哋都話用完之後就唔補充 因為都收爐啦這個臘腸糯米飯又係幾好食😋好少射蛇王贈送臘腸 多數要加錢才可以有一條 所以真係超開心 花生🥜又落得好大方 男朋友飲咗呢一碗 因為之前去蛇王業時 職員強調飲龜芩湯和蛇湯只可以各取其一 不能一齊飲用 所以我就無試 男朋友話好正 我當然給予正評 這個是我加錢飲嘅湯 這麼遠來
我那一刻真係超唔開心
但又好彩自己今日就到咗 過多幾日就連蛇羹都無

最後兩個人食咗一個蛇套餐再加一個龜芩湯

花生🥜又落得好大方

龜芩湯

這個是我加錢飲嘅湯 這麼遠來到 就算飲唔到燉湯 都想飲一些招牌湯水 我比較喜歡涼茶 所以就選擇這個 口感都可以
這個套餐很平 都係$88 兩個人唔肚餓嘅情況之下一定夠飽 我們在吃嘅時候 不停有街坊叫外賣 流量真係非常大 估唔到過咗冬天都會那麼多人支持 期待佢哋農曆八月重開時嘅燉湯
2022-04-19
龜芩湯
2022-05-03 387 瀏覽
🐍大蛇羹💰$85😈好啦好耐無岀過POST啦大家💛今日難得凍返咁岩職人個到就搞左個蛇王海團購🐍咁就緊係唔輸蝕跟隊😬今次運費就每人$5蚊非常抵👍🏻我就叫左兩碗大蛇羹🐍佢價錢都算合理😍同埋佢真係好足料唔會水了了🤤每一啖都有好多蛇肉同埋好甜好好味😈佢仲跟左兩包脆脆都係必食同埋檸檬草加上去真係好香🦆鴨脾糯米飯💰$47😈除左大蛇羹我仲叫左鴨脾糯米飯😈佢個糯米飯都算大碗同埋花生都好重手🤤而鴨脾都好大隻同埋好有咸香味💛不過要加埋啲飯中和下先無咁重口味😬佢啲肉質都好嫩🍚靚雙腸糯米飯💰$44😈而我每次食糯米飯一定要有雙腸🍚我覺得佢個潤腸真係好好食好重油香味🤤每咬一啖佢啲油就咇哂岀黎😈蠟腸都好入味🤤加埋一齊係完美
🐍大蛇羹
💰$85

🦆鴨脾糯米飯
💰$47

🍚靚雙腸糯米飯
💰$44
2022-03-21 467 瀏覽
又系蛇羹?冇錯,天氣又轉涼嘛!畀大家多一個選擇嘛~今次小編長嚟到西環,聽聞呢到有間札根30年嘅蛇羹老店,深受街坊愛戴,就一於由小編嚟試下何坊神聖啦🤣🤣🤣店鋪細細,裝修都系好簡陋,幾張圓枱、圓凳,但等入坐嘅食客或外賣多不勝數,當日最少等咗半個鐘。雖然食客一直冇減少,但店員都照顧到每一個客人嘅需要👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻皇牌蛇套餐 (五蛇羹,五蛇湯,靚單腸糯米飯各一碗) 💲88五蛇羹(🌟98.77/100)一碗內有滿滿嘅蛇肉,木耳等勁足料,而且亦都唔會水汪汪,蛇肉咬落去鮮甜,啖啖都系料,好滿足☺️五蛇湯(🌟94.34/100)呢個湯比起觀塘蛇王娟清淡許多,但飲完好潤喉,感覺吾會好重糯米飯(🌟96.48/100)可以揀臘腸或者潤腸,小編就揀咗潤腸,潤腸肥瘦適中,香味可口,而糯米飯口感煙靭有咬口,而且冇油膩感🤤🤤

皇牌蛇套餐 (五蛇羹,五蛇湯,靚單腸糯米飯各一碗) 💲88

五蛇羹(🌟98.77/100)

五蛇湯(🌟94.34/100)
呢個湯比起觀塘蛇王娟清淡許多,但飲完好潤喉,感覺吾會好重

糯米飯(🌟96.48/100)
2022-02-26 504 瀏覽
天氣又凍又濕,手腳冰冷,最好食返碗蛇羹暖下身!朋友介紹呢間,話超正喎,所以專程搭車去西營盤搵食😂今次係第二次食,上一次因為人多冇晒位,所以外賣,由西營盤拎返中環,糯米飯、蛇羹、蛇湯依然保持暖笠笠!今次去到居然有位,緊係要堂食喇!兩次都係食套餐,因為$88有齊三味…蛇羹、單腸糯米飯、蛇湯。疫情關係,每張檯坐兩人,如果單拖去唔駛驚同人搭檯,店主堅持唔會同不相識既人坐同一張檯,真係食得安心又放心🤗首先黎個潤腸糯米飯暖下胃,熱辣辣香噴噴,飯香四溢,配上花生,蔥花,色香味俱全主角蛇羹黎喇,可以講係超級足料,睇得到大大條蛇肉同勁多木耳,咬落好有口感,大滿足😎食左糯米飯同蛇羹已經好飽架喇!但有碗蛇湯跟餐,而且藥材味撲鼻,好難抗拒唔飲,唔飲由自可,一飲全身標汗慶合合,成個人暖晒!溫馨提示,如果細食,可考慮叫店主將蛇湯放外賣盒帶走。唔駛監硬食到肚都漲埋😅
今次去到居然有位,緊係要堂食喇!

套餐
呢排天氣好凍呀!要搵d暖笠笠既野食,呢d天氣食蛇就最啱喇!蛇羹試過好多間,包括出名既蛇王F,蛇王Y等等,暫時覺得最好食既都係呢間蛇王海!!唔淨止因為佢係良心小店💛佢既蛇羹係真真正正真材實料,超級好味!1.皇牌蛇套餐 ($88)五蛇羹(細)+五蛇湯+ 單腸糯米飯(可揀臘腸/潤腸)如果第一次食,又或者想食多啲嘢,絕對推介呢一個超級抵食嘅皇牌蛇套餐!糯米飯d飯軟硬度適中,臘腸同潤腸都好好味,個人口味關係,推介潤腸!!2. 五蛇羹(大) ($85)由於新年食太多野喇,唔太想食飯,於是今次小編選擇左專心一意食蛇羹,揀個大既當午餐,由於佢實在真材實料同足料喇!完全夠飽!所謂五蛇羹,包括過樹榕、過山烏、白花蛇、三索線、金腳帶,五種蛇種類。仲有雞肉、冬菇絲、木耳絲,份量好足好多!每一啖都好多料,勁豐富!佢既稀杰度亦啱啱好!!唔會好水好稀,亦唔會話打芡水太重手而太杰。記得要加埋附送既檸檬葉。加左檸檬葉絲,成碗蛇羹提香好多!味道提升多個層次!仲要加埋薄脆增加口感。食完好暖笠笠,好滿足😋
呢排天氣好凍呀!
要搵d暖笠笠既野食,
呢d天氣食蛇就最啱喇!

蛇羹試過好多間,包括出名既蛇王F,蛇王Y等等,
暫時覺得最好食既都係呢間蛇王海!!
唔淨止因為佢係良心小店💛
佢既蛇羹係真真正正真材實料,超級好味!

1.皇牌蛇套餐 ($88)
五蛇羹(細)+五蛇湯+ 單腸糯米飯(可揀臘腸/潤腸)

如果第一次食,
又或者想食多啲嘢,
絕對推介呢一個超級抵食嘅皇牌蛇套餐!

糯米飯d飯軟硬度適中,臘腸同潤腸都好好味,
個人口味關係,推介潤腸!!

2. 五蛇羹(大) ($85)
由於新年食太多野喇,
唔太想食飯,
於是今次小編選擇左專心一意食蛇羹,
揀個大既當午餐,
由於佢實在真材實料同足料喇!
完全夠飽!

仲有雞肉、冬菇絲、木耳絲,
份量好足好多!每一啖都好多料,勁豐富!
佢既稀杰度亦啱啱好!!
唔會好水好稀,亦唔會話打芡水太重手而太杰。

記得要加埋附送既檸檬葉。
加左檸檬葉絲,成碗蛇羹提香好多!
味道提升多個層次!
仲要加埋薄脆增加口感。

食完好暖笠笠,好滿足😋
五蛇羹(大)
外賣自取
五蛇羹(大)
2022-01-27 306 瀏覽
由於最近晚市禁了堂食,於是便點了兩個套餐回家。趁冬天的時候補一補~一是蛇羹配蛇湯加潤腸糯米飯,另一款則是配臘腸飯。蛇羹非常出色,濃稠度適中,不會太稀,而且裏面相當足料,有滿滿的蛇肉,不會欺場,而且當中也有木耳,再配上檸檬葉絲和薄脆,口感有層次。而且調味也不會過咸,還吃到蛇肉的鮮味,十分推薦!蛇湯味道也相當不錯,喝完後不會覺得口渴,能夠喝到有一點胡椒的香味。最後糯米飯方面,臘腸帶有玫瑰露酒味,相當不錯。潤腸味道也不會過粉,連我原本不太好潤腸的也覺得好吃。
一是蛇羹配蛇湯加潤腸糯米飯,另一款則是配臘腸飯。

蛇羹套餐
外賣自取
蛇羹套餐
2021-12-10 908 瀏覽
又到咗冬天,係時候暖吓個胃! 專程揀《綠在西營盤》去交回收塑膠樽,目的為咗探訪隔離舖嘅蛇王海。已經第二次幫襯了!每次必點五蛇湯!今日咁啱一個人開飯,決定要試埋秘方浸雞髀,獨食一隻淨雞髀真係好爽。首先講吓隻雞髀,好有雞味,好嫩滑,好好味!40蚊唔洗自己做,隻雞髀的確物超所值、勁抵食!希望老闆同老闆娘繼續長有長做,生意越撈越好,雞髀真係好好食!接下來講碗大蛇湯($36)好足料。飲完碗大碗五蛇湯成身都滾燙的,冬天飲夠哂暖身。流連港島區嘅朋友,一定要嚟蛇王海試吓,佢嘅五蛇羹、雙腸糯米飯、支竹羊腩、咖喱羊腩都必食!如果已經試過呢間嘅朋友,亦都要再三返嚟幫襯!

淨雞髀

2021-12-10
25 分鐘 (堂食)
淨雞髀
2021-12-06 479 瀏覽
As temperature drops, the queue outside this place grows. Lucky to have gotten in with minimal waiting time.$88 comboThis includes a snake broth, a snake ‘stew’ and a one-sausage glutinous rice. Upgrade to double sausage with $12 and taste both sausages to find your favourite. There is no better way to warm your heart, body and soul than chewy rice and juice chinese sausage.Curry lamb and riceNot a signature but still an interesting alternative for those who are not into everything reptile. Not

$88 combo

Curry lamb and rice

Not a place to go for curry to be honest but if you want something different when taking snakes, here you go.

Only complaint: no drinks.
2021-12-05
2021-11-08 1290 瀏覽
《蛇王海》西營盤,只此一家可能係全香港唯一既良知蛇店💛佢上年結業最近先重開,新店位置好方便,喺西營盤站B1出口行2分鐘就到,絕對易揾🤪天文台話今日轉涼所以就選擇今日去食(明顯比天文台伏左),估唔到12點半已經有好多人,仲有勁多人買外賣😲原來喜歡食蛇羹既朋友真係唔少<蛇王海大蛇>$85超級多料,勁多蛇肉🪱木耳冬菇絲好豐富,我地一碗大,二個人分享<雙腸糯米飯>$44糯米飯好軟熟唔會太油膩,佢地選用既臘腸同潤腸質素幾好,好香入面又唔會勁多肥膏😋我比較喜歡潤腸<秘製雞髀飯>$50有點家常既感覺,味道不過不失😬唔算有驚喜,可能下次會選擇其他
《蛇王海》西營盤,只此一家

可能係全香港唯一既良知蛇店💛

<蛇王海大蛇>$85

<雙腸糯米飯>$44

<秘製雞髀飯>$50

有點家常既感覺,味道不過不失😬
唔算有驚喜,可能下次會選擇其他

• 蛇羹
2021-11-02 856 瀏覽
最近係中環做野,諗吓食咩野,雲吞麵又好似幾貴,又諗唔到食咩,上網搵吓無意見到佢,天氣涼涼地,入秋食吓蛇都好,於是乎就坐車過西營盤食個lunch,去到坐低呀靚女介紹我食套餐,但我又想食大蛇羹,佢話套餐加個差價$40就可以由細轉大,咁我就推咗佢,話一個大蛇羹一個潤腸糯米飯就可以,唔想浪費。黎到試一試個蛇羹,唔會好杰,唔會好水,味道又好,蛇肉又多,再試下個糯米飯,粒粒分明,唔會係好濕咁一舊舊,正!我鍾意!呢間我一定會再黎食!再上網搵多,好多人話佢個雞飯都好正,食緊時仲見到有人拎咗7個玻璃飯盒黎買外賣😅點解我咁遲先知呢間野,我決定每年食蛇一定搵佢(除非佢keep唔到品質!)
2021-11-01 626 瀏覽
除左蛇羹同糯米飯,一心嚟試雞髀可惜賣哂,所以叫左秘方浸雞,雞有雞味🙈亦夠滑,連雞胸都滑最鐘意😋薑蓉亦一絕,朋友因為個薑蓉而叫左個白飯🤣蛇羹足料,糯米飯唔濕唔乾啱啱好,上面啲花生都好好食原來係鋪頭自己炒,唔驚會放得太耐真係有心👍ydnas平時對潤腸係一舊起兩舊只,呢條食哂咁濟🤪真係最鐘意條潤腸🤤竟然😂地方乾淨企理,同舊區蛇鋪無得比,食得放心🤭3點去都要等左陣先有位,如果大家繁忙時間去要有心理準備😬
地方乾淨企理,同舊區蛇鋪無得比,食得放心🤭
3點去都要等左陣先有位,如果大家繁忙時間去要有心理準備😬
  • 潤腸糯米飯