2024-01-24 443 瀏覽
天氣凍,諗住食碗蛇羹暖下身!其實之前幫襯咗都超過10次,蛇羹同糯米飯依然保持水準。加上天氣凍食碗暖笠笠嘅糯米飯同埋熱辣辣嘅蛇湯蛇羹,非常之正!只可惜天氣凍多人食蛇羹,有幾個人排隊,我們未食完蛇羹,老闆已經開始催我哋上蛇湯同埋糯米飯。但係我哋嚟咗都唔夠10分鐘見門口有幾個人排隊就開始催人,我覺得你見我哋入嚟都唔夠10分鐘而不是坐咗半個鐘先叫你上蛇湯同埋糯米飯,係你舖頭細唔關我哋事,我哋專心嚟幫襯你!喺觀塘食蛇嘅都有幾個選擇,未必一定要幫襯你。
蛇羹
2024-01-23
2023-10-22 979 瀏覽
心血來潮想食蛇羹,我哥又話呢間幾好食,走去試下。。。6點幾見到有幾枱客,應該五差得去邊,蛇羹送蛇湯,老闆服務好好,比一大碗糯米飯我,我仲叫佢減番d, 點知食到尾,想叫佢添番比我。蛇羹好足料,好鐘意d個味道,加左薄荷同薄脆糯米飯一粒粒分明,冇話好爛同乾,仲要每個客人都好細心咁問,要五要花生蔥,我一定會再黎
心血來潮想食蛇羹,我哥又話呢間幾好食,走去試下。。。

蛇羹好足料,好鐘意d個味道,加左薄荷同薄脆

我一定會再黎

2023-05-22 839 瀏覽
因為工作嘅關係成日OT同捱夜,個人好容易攰,朋友介紹過嚟食蛇,雖然唔係秋冬季,不過舖頭都有唔少客人,睇落去都係多熟客。老細為人唔多講嘢,不過嚟多幾次,佢就會記得。因為次次都係同朋友嚟,食得唔多,就會叫一個A餐(大蛇羹加蛇湯),另外再加多碗蛇湯一齊食。有時冇食正餐嘅話,就會配多碗糯米飯。買單一般人均六七十左右,都算抵食。講咗蛇湯先,好濃嘅中藥材味,有種辛辣感,飲完個胃會好舒服,喉嚨會有少少熱,成個人會暖咗。而蛇羹就好足料,好多蛇肉同埋配料,每一啖都會食到肉,啲薄脆就好似同坊間唔係好同,感覺上會再厚身啲,同埋脆啲。檸檬草就係有一個盒仔裝住自己夾,感覺上都衛生啲。整體而言,小店良心價,值得encore!
整體而言,小店良心價,值得encore!
2023-05-20
5 分鐘 (堂食)
2023-02-06 752 瀏覽
我中學開始已經住係九龍東,但一值都未係呢條街搵過嘢食, 今日中午出街好大風,咁啱行經呢度,成條街都係食市,但好想食啲暖粒粒嘅嘢,忽然見到蛇檔,而我係極之喜歡食蛇羹的,所以心心眼即刻出場,雖然門面比較簡陋,但幾張台都有客食緊,應該都可以掛, 於是就決定入去試吓。我叫咗個$83蚊餐;有蛇羹、糯米飯、蛇湯蛇羹:比起灣仔嗰間大碗啲,湯與料比例剛剛好。比起深水埗嗰間,多啲蛇肉。三間嚟講我覺得呢度最好食,而且食完真係會成身㷫烚烚。糯米飯:唔會太油,飯就軟身啲,唔洗咬到牙較軟。蛇湯 :呢個我唔係好識評價,因為平時好少飲。服務 :他們是家族生意,好欣賞佢哋嘅細心,就係會等你差不多食完一樣,先會拎第二樣嘢嚟,次序係蛇羹➡️糯米飯➡️蛇湯,咁就唔會等到凍晒,亦唔會食得好趕。失分點係 : 啲香草好乾,薄脆由店主限量提供,唔係成盒擺係度,不過我估如果我想要多啲應該都可以嘅😅點解我個標題寫「太遲啦」,因為聽到店主同街坊熟客講,就嚟唔續租,要退休了,當時幾台客都叫佢搵第二個鋪繼續做,幫襯咗幾十年,好唔捨得😔。所以近期我應該會去多幾次😋

我叫咗個$83蚊餐;有蛇羹、糯米飯、蛇湯

蛇羹:
比起灣仔嗰間大碗啲,湯與料比例剛剛好。
比起深水埗嗰間,多啲蛇肉。
三間嚟講我覺得呢度最好食,而且食完真係會成身㷫烚烚。

糯米飯:
唔會太油,飯就軟身啲,唔洗咬到牙較軟。

蛇湯 :
呢個我唔係好識評價,因為平時好少飲。

服務 :

所以近期我應該會去多幾次😋
2022-04-02 1116 瀏覽
天氣凍凍地,最適合去食蛇羹暖下身,今次去到觀塘試下先,裝修非常簡單,但有種地道嘅感覺。套餐B (蛇羹、糯米飯、蛇湯各一小碗) 熱辣辣一碗滿滿的蛇羹,入面有蛇肉、雞肉絲、木耳絲,再加啲檸檬葉、醋同薄脆,令到口感更豐富。糯米飯上面鋪滿花生、香蔥同臘味,非常入味。蛇湯好暖胃,好重藥材味,不過飲得岀有少許味精。

套餐B (蛇羹、糯米飯、蛇湯各一小碗)

糯米飯上面鋪滿花生、香蔥同臘味,非常入味。

蛇湯好暖胃,好重藥材味,不過飲得岀有少許味精。
2022-01-01 871 瀏覽
位於牛頭角官塘交界,一間其貌不揚既傳統蛇鋪,年年冬天都一定會幫襯,蛇羹超足料好多蛇肉,味道較得好好,食蛇羹會有蛇湯送,個湯好香藥材味👍🏻食完成身暖粒粒。係我幫襯完一次又一次既鋪頭!之前試過好岀名果間,雖然加左少少花膠但好少蛇肉又稀!仲要貴!又試過官塘某間,雖然多人排隊但好似雞肉多過蛇肉所以結果都係幫襯翻蛇王龐,不過可能老闆不苟言笑所以俾人感覺好cool,但我唔需要老闆social,食物質素最重要,支持好食小店

2022-01-01
外賣自取
2021-01-10 1352 瀏覽
天氣凍,最好就係食蛇羹暖下身,觀塘宜安街有多間蛇鋪,不過我就幫襯開呢間,個套餐好抵食,$78 已經有齊蛇羹,蛇湯同糯米飯。蛇羹好足料,超多蛇肉,我鐘意落好多檸檬葉😍,真係好香。食完蛇羹飲埋蛇湯,包你暖笠笠🤭
2021-01-09
15 分鐘 (外賣自取)
  • 蛇羹
前排人都幾多又十幾人排隊買外賣,第一係老闆娘,人地問佢野,佢態度好差串同鬧個老人家,之後係個仔鬧個排緊隊買既女人,一家三口都冇啲禮貌,我眼見亦親耳聽到問的人都係有禮貌的,我想講既係無禮貌連個客都可以鬧,可以冇耐性既,你地既野幾好食都係假,更何況你哋既野都唔係十分好食!你地咁既態度只會自己拆自己招牌,自己諗清楚啦,我冇比你們話過,只係我睇唔過眼你們鬧完一個客又鬧第二個客,如果不是客人幫襯你們,你認為你們店可以做落去嗎?不是出左名就大支野的,若你們還是咁態度去對待你們的客人,我猜你們很快光榮結業。
2019-12-06
5 分鐘 (堂食)
2019-01-28 1859 瀏覽
冬天咁凍,梗係要食啲好野暖下身。朋友介紹左間蛇羹俾我地食其實小妹我第一次食蛇咋,我都幾驚㗎因為我第一次食啦,所以我同我朋友就嗌咗個A餐 share。 Total 75蚊,都幾抵食包三樣野:蛇羹、糯米飯同蛇湯蛇肉好煙銀,味道好濃。蛇湯有浸中藥味,飲完好滾身糯米飯,份量好足
冬天咁凍,梗係要食啲好野暖下身。朋友介紹左間蛇羹俾我地食
其實小妹我第一次食蛇咋,我都幾驚㗎

蛇肉好煙銀,味道好濃。蛇湯有浸中藥味,飲完好滾身

糯米飯,份量好足
2019-01-25
2019-01-20 1063 瀏覽
天氣一凍就想縮入被竇渡過餘生咁款,但咁凍又特別易餓,襯天未黑齊就包到隻糭咁出觀塘食蛇其實同一條街,對面馬路就有另一間,但我對排隊名氣無甚興趣,就冇考慮第間舖頭偏舊式,冬天生意好就放多幾張摺枱出街,左右都係d只開日頭既舖,所以冇乜影響門口一堆人買外賣,就直衝入舖自己揾位坐,舊式舖入屋坐低就叫野食,叫左個套餐a,有蛇羹、糯米飯同蛇湯,仲會問個飯要唔要花生一上就上哂蛇羹同糯米飯,連一盒檸檬葉自己加。蛇羹唔單止有蛇肉絲,仲有唔少蛇轆,好足料,而且唔係喪落生粉水整到碗野一pat咁。食落有薑同果皮味,有d辣口但唔係好勁味唔夾嗰種糯米飯唔預佢生炒,加上放左陣先食,面頭嗰d有少少硬,但下面嗰d就正常既。有少量臘腸薄片...刀功好好,但個飯唔夠油潤,食落唔香食完就可以叫湯,用返蛇羹個碗裝,環保洗少個碗又差不多味,都合理。個湯好夠熱,聞落比飲落香,但冇蛇羹嗰陣稍強既薑/果皮味,整體幾好舖頭牆身貼滿剪報同餐牌,除左幾款套餐,仲有蛇膽蛇酒,如果唔係太飽會想飲五蛇酒。呢度係以大細杯計,有d地方係以両計。未飲過既可以想像為甜既酒,除左因為酒本身帶d甜味,係因為加左肉,正如齋湯同肉湯既分別,咁上下其實見到仲有蛇煲,

蛇羹+糯米飯

蛇湯

其實見到仲有蛇煲,記憶中2 3百左右,出街食羊腩煲都差唔多價錢,有機會會想試下,而且加既其他配菜望落都特別。希望之後可以再嚟試下個蛇煲同蛇酒
2018-12-30
蛇羹+糯米飯
蛇湯
2019-01-03 878 瀏覽
見到同一條街左右兩邊都有一間賣蛇羹的店,隨意地光顧其中一間,此店買蛇羹送蛇湯,都幾抵食,蛇羹都有好多蛇肉,出奇地足料,不錯,不過提供的薄脆就有點少,只有一小碟,蛇湯表面上好似好清淡,但一飲竟然有好濃的藥材味和紅棗味
細蛇羹
2018-12-30
15 分鐘 (堂食)
細蛇羹
2018-11-18 1025 瀏覽
刚刚經過宜安街,見到前面好多人排隊,原來間舖頭名叫蛇王龐,唔知係咪好耐冇食过 蛇羹,覺得特別好味、舖頭出名嘅蛇羮有四個套餐選擇,我揀左A餐、都係七十五元、有蛇羮、蛇湯、糯米飯。蛇羹好足料、蛇湯都好味、糯米飯就一般、下次都係食蛇羮、飲蛇湯算了。
刚刚經過宜安街,見到前面好多人排隊,原來間舖頭名叫蛇王龐

,我揀左A餐、都係七十五元、有蛇羮、蛇湯、糯米飯

。蛇羹好足料

、蛇湯

都好味、糯米飯就一般、下次都係食蛇羮、飲蛇湯算了。
2018-11-16 650 瀏覽
天氣開始凍了,梗係要食蛇羹補下身啦,觀塘宜安街有多間蛇舖,但我每年都係去蛇王龐蛇王龐都係一般蛇鋪嘅環境,都係冇裝修比較簡陋,呢度當然都一樣啦,我叫了一個大蛇羹餐,餐當然有一碗大蛇羹啦,份量應該有三個飯碗八分滿嘅份量,另外還有一碗糯米飯, 糯米飯會有少量臘味, 本身臘味飯夠味道 ,飯上面再加上花生同蔥,好正 ,當享用完蛇羹後還會有蛇湯贈送,點解每年都係幫襯佢,因佢味道好不會太多味精,蛇料足夠,每一匙每一匙都有好多蛇肉,不像其他的蛇檔,雞肉多過蛇肉,真材實料
今日同老婆及兩位長輩趁天氣凍諗住近近地去食蛇暖下身暖下胃觀塘選擇唔多,去到見到蛇王娟好多人排緊隊而對面既呢間蛇王龐門外仲有位於是就擇了蛇王龐,諗住天氣凍唔想老人家企太耐不過,不幸既事就發生,亦終於知道點解人地排晒隊而呢間仲有位首先,落單果時,我跟餐牌叫的蒸飯,而當中有唔少佢話沒有了跟住蛇羹黎到,完全沒有俾我地脆片及草仲有,我地諗住拎碗仔將二大碗既蛇羹分開四人食,我地係擇大碗的但負責人態度極差又俾晒說話我地聽而且,平時係深水步食開蛇羹蛇湯都會一齊上,我見我地蛇羹都食到差唔多就問一問佢,已經好氣好氣,點知一問,佢仲串,"你要既而家俾你囉"不特止,黎到仲要再串D話本身諗住用"蛇羹"果大湯碗黎俾蛇湯我地嘩嘩嘩,真係串到佢,我係街食咁多次由深水步食到去大埔再去埋北角等等,由細食到大都未試過有鋪頭咁做而兩老五六十歲食左幾十年蛇羹亦都未試過他的態度之差,仲要咁樣俾說話我地聽,我不得不詳述詳寫最後,當然講番蛇羹,都只是一般般,蛇肉也不多,不過這已不是重點了
今日同老婆及兩位長輩趁天氣凍諗住近近地去食蛇暖下身暖下胃
觀塘選擇唔多,去到見到蛇王娟好多人排緊隊
而對面既呢間蛇王龐門外仲有位
於是就擇了蛇王龐,諗住天氣凍唔想老人家企太耐

不過,不幸既事就發生,亦終於知道點解人地排晒隊而呢間仲有位
首先,落單果時,我跟餐牌叫的蒸飯,而當中有唔少佢話沒有了
跟住蛇羹黎到,完全沒有俾我地脆片及草
但負責人態度極差又俾晒說話我地聽
而且,平時係深水步食開蛇羹蛇湯都會一齊上,
由細食到大都未試過有鋪頭咁做
而兩老五六十歲食左幾十年蛇羹亦都未試過

他的態度之差,仲要咁樣俾說話我地聽,我不得不詳述詳寫

2017-12-19 1295 瀏覽
天氣大概只有十度多一點點,最好不過就係食蛇羹再加個糯米飯暖暖身啦,最近屋企的宜安街就係最好選擇,一群蛇王集中地。我今天便選了蛇王龐,不要問我點解揀呢間,大概只是個人口味,覺得比對面好一點。order了一個蛇羹餐,有蛇羹,糯米飯,蛇湯都只是7x - 8x蚊,非常親民。重特登叫老闆糯米飯多花生,蛇羹很足料,老闆態度也很好,要求一概全收,用膳中老闆還跟我們傾計,有講有笑。店內還有很多蛇浸的酒,檯則的一排排蛇櫃雖則是空空如也,但也最好不要打開了
2017-12-16
1 分鐘 (堂食)