2022-10-08 505 瀏覽
港島區附近有一間一直想試的茶飲,難得去了附近閒逛,幸好,飲品店是日沒有人流,便決定試試。這是一間台式飲品店,除了茶飲外,亦有些糖水手工仙草冰;看了看食評推介,手調飲品是較多人選擇的。是日點了杯頗有人氣的花芝黑糖珍珠鮮奶❣️一杯都算大杯,滿滿的花生及芝麻碎都很香口, 黑糖珍珠鮮奶的感覺普通,珍珠是煙靭偏淋身的。飲品不易攪拌再喝,會覺得沒有太大特別整體來說,這杯手調飲品沒有驚喜的味道,經過可以一試,但未必會是專程一試了🥲

是日點了杯頗有人氣的花芝黑糖珍珠鮮奶❣️

2022-10-07 393 瀏覽
今日晏晝有少少熱,又有少少肚餓,本來諗住去買杯奶茶飲嘅。但係諗吓好似未試過佢嘅甜品所以就諗住去買一個嚟做下午茶。見到佢仙草嘅選擇都有好幾款嘅,我就揀咗亂仙草1號少冰,因為甜度已經固定左,所以冇得選擇嘅。晏晝時間點8號入面唔算好多人,但係因為外賣好忙碌,所以落單嘅時候等咗一陣,咁耐嘅,只係等咗5分鐘左右。店員都好好知道我一個人,同埋只係叫一碗野,都做咗俾我先。。我叫咗亂仙草1號少冰,攞到返去食嘅時候,打開,見到好大量嘅仙草,紅豆,珍珠,唔記得拎,原來係收埋得非常之埋。撈勻食之後甜到剛剛好,而且食落原來好大碗,呢個下午茶非常之滿足。
⚫️🟤花芝黑糖珍珠鮮奶(HK$38/杯)珍珠鮮奶入口有炒過的花生芝麻碎香,口感香脆獨特,滿滿台灣古早味。雖然第一口喝下去有點甜,不過愈喝愈淡,珍珠鮮奶正常發揮。
⚫️🟤花芝黑糖珍珠鮮奶(HK$38/杯)
2022-08-12 873 瀏覽
呢日咁啱去開中環食野,終於有機會試到蜜滋麻美,地理位置吾方便,要行一段長斜路先上到,自己就吾會突登去。✿ 花芝黑糖珍珠鮮奶 $38愈黎愈多飲品店有黑糖珍奶,味道大致上都ok,至少吾會系難飲先,諗都冇諗過會比負評系一間過江龍店🫠有花生同芝麻粒喺表面呢樣野系好有特色,同黑糖珍奶撈勻完之後,黑糖味蓋過花芝😵但無奈嘅系蓋過花芝之餘本身黑糖味系好淡🙈飲落就系一粒粒口感+一杯普通鮮奶,已經冇乜花生同芝麻味。鮮奶溫度仲暖暖哋🙉珍珠煙韌程度還好。

✿ 花芝黑糖珍珠鮮奶 $38
2022-05-02
10 分鐘 (堂食)
2022-07-15 995 瀏覽
之前見網上面好多人介紹最近又見到IG成日彈佢嘅廣告出嚟啲相真係好靚好吸引🤤一直擺咗喺「想去」個list又未去到於是趁去開港島區就專登去搵同埋買來試吓價錢尚可接受 但質素就真係麻麻地珍珠奶茶 茶味唔夠 奶味唔夠 就連糖嘅香味都唔係好飲倒老實講真係唔知自己飲緊啲咩似係好淡味嘅麥精 又似係好淡味嘅涼茶…(杯嘢飲入面有仙草…)然後單純講店舖裝修就不過不失啦但係冷氣真係好細(係幾乎冇)企喺嗰度等嘢飲又焗又熱 空氣唔流通🫢
之前見網上面好多人介紹
最近又見到IG成日彈佢嘅廣告出嚟
啲相真係好靚好吸引🤤
一直擺咗喺「想去」個list又未去到
於是趁去開港島區就專登去搵同埋買來試吓

價錢尚可接受 但質素就真係麻麻地
珍珠奶茶 茶味唔夠 奶味唔夠 就連糖嘅香味都唔係好飲倒
老實講真係唔知自己飲緊啲咩
似係好淡味嘅麥精 又似係好淡味嘅涼茶…
(杯嘢飲入面有仙草…)

然後單純講店舖
裝修就不過不失啦
但係冷氣真係好細(係幾乎冇)
企喺嗰度等嘢飲又焗又熱 空氣唔流通🫢
台中百年三代傳承老店,招牌黑糖珍珠🌸嫩仙草紅豆烤奶$38⭐️⭐️⭐️⭐️☆一飲落口有陣微微既煉奶香,黑糖珍珠有咬口,紅豆煲得夠淋兼起沙,最正既係仙草真係又滑又嫩!叫左少甜,總體成杯飲品不會過甜。🌸鹿谷烘法烏龍$30⭐️⭐️☆☆☆叫左少甜都會有點甜,茶味不算太出,正正常常======詳情======蜜滋麻美中環鴨巴甸街16A號地下================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #美食 #中環好去處 #中環美食#中環 #台式飲品 #黑糖珍珠奶茶 #珍珠奶茶 #奶茶控 #RnT飲品 #飲品 #仙草 #紅豆 #鮮奶 #奶茶 #烏龍茶 #蜜滋麻美 #夏日推介特飲
台中百年三代傳承老店,招牌黑糖珍珠

🌸嫩仙草紅豆烤奶$38⭐️⭐️⭐️⭐️☆

🌸鹿谷烘法烏龍$30⭐️⭐️☆☆☆
叫左少甜都會有點甜,茶味不算太出,正正常常
左:嫩仙草紅豆烤奶$38  右:鹿谷烘法烏龍$30

2022-07-09
下午茶
  • 招牌黑糖珍珠
2022-07-05 699 瀏覽
每日返工,間中都要搵下台式飲品慰勞下自己😂😂😂上網搵倒呢間飲品就去試一試,地址係中環鴨巴甸街,行上去都幾遠下!有d斜坡,係呢d咁炎熱嘅天氣,行到身水身汗🥵🥵同朋友一人叫左杯人氣嘅花生芝麻黑糖珍珠鮮奶。花生芝麻黑糖珍珠鮮奶-$38平時飲珍珠奶茶就飲得多,花生芝麻就第一次見,好大一杯,面頭有鋪滿花生芝麻碎,味道聞落好香,飲落奶味都好濃郁。珍珠口感都煙韌,唔會太甜,不過飲到一半會覺得有d濟😅好邪惡嘅一杯嘢飲。😂😂
花生芝麻黑糖珍珠鮮奶-$38

2022-07-04 522 瀏覽
♡ 招牌「花芝黑糖珍珠鮮奶」♡去完中環街市個香港微型展,就搵下附近有咩好西,搵到間台中首家海外店既台式手搖飲品。原來仲要係百年老店黎架,係台中人氣都好旺盛。原材料花生🥜同芝麻🧂都係台灣直送,惟牛奶因保鮮質量問題會用香港本地材料。第一次飲手搖有花生芝麻碎舖上面,一拎上手杯野飲已經好有香磨既花生味,而花生同芝麻味道亦唔會蓋過杯野飲本身。平時飲完手搖會覺得好濟同好想飲水,今次因為剛食完晏關係,叫左少珍珠、少黑糖,飲落味道剛好,滿足 😚。
♡ 招牌「花芝黑糖珍珠鮮奶」♡

2022-06-24 579 瀏覽
我承認有機會係我唔識嗌😆 但唔係想像中咁好飲😳 叫咗杯可可黑糖珍珠鮮奶,少甜,去冰加鮮奶👻 珍珠係真係好好食嘅,煙煙靭靭,仲有黑糖味😜 但鮮奶就唔係好夠凍,加上啲珍珠又暖暖地,飲落係室温奶嘅感覺,所以口感上都扣咗好多分😰值得一讚係嗰女店員👍🏻,佢把關做得好好,因為入面沖飲品嘅男店員沖錯咗😅 連續兩杯都沖錯,沖咗做奶茶,佢未俾客人時已經即刻要佢沖過,但再有嗰扣分位👎🏻,佢將啲奶茶倒返落另一隻杯到😅由於收銀後只有一塊布遮住,所以男店員做嘅嘢睇得好清楚🥹

2022-06-23 335 瀏覽
鋼絲刷的鋼線一定係飲到最後先有,衛生情況真係差,見佢咁多人買,就去試下,叫左杯蜜紅豆奶茶和一杯抹茶黑珍珠鮮奶,原本覺得味道ok,叫左杯抺茶黑珍珠鮮奶,飲到尾先發現有鐵線,問店員,店員只是檢查鋼絲真偽,觀察後沒有作任何回應及道歉,總理也默不作聲,下圖是飲到差不多最後時飲到的鋼絲刷部份的鋼絲,目測有1.5cm,誤吞是有生命危險的
抹茶黑糖珍珠鮮奶

2022-06-18 513 瀏覽
睇到網上評價大讚…去開中環就嚟試下星期五夜晚7點左右黎到…吾洗排隊 嗌左一杯招牌既花芝黑糖珍珠鮮奶超好飲 好香口既花生同芝麻味😍😍😍花生有炒過 特別香😋😋😋配埋黑糖珍珠鮮奶 非常夾雖然杯野好邪惡 但絕對要試呀👍🏻👍🏻👍🏻最多跑多幾個圈消耗返😂😂😂
睇到網上評價大讚…去開中環就嚟試下
星期五夜晚7點左右黎到…
吾洗排隊 嗌左一杯招牌既花芝黑糖珍珠鮮奶
超好飲 好香口既花生同芝麻味😍😍😍
花生有炒過 特別香😋😋😋
配埋黑糖珍珠鮮奶 非常夾
雖然杯野好邪惡 但絕對要試呀👍🏻👍🏻👍🏻
最多跑多幾個圈消耗返😂😂😂
2022-04-19 716 瀏覽
復活節長假期,又係瘋狂食甜品嘅時候😆今次去左中環買台式仙草,位置在PMQ對面(再行前一點點),水泥風店面佈置,尚算容易找到💯店面不算大,有一張小圓枱,所以我又選擇了買回家自私食 😋包裝很好,安全到家完全冇倒瀉👍🏻一打開有濃厚花生味,花生有炒過,香口脆卜卜💯芋泥紫薯泥超幼細,配合嫩滑仙草凍超夾😋😋—————————————————服務:店員有禮貌,不過請預留時間等侯😉味道:不太甜不太膩,一個人食晒都冇問題🤣環境:/價錢:正常回頭指數:🍞🍞🍞🍞🍞/5 (會再黎試台式飲品💕)
復活節長假期,又係瘋狂食甜品嘅時候😆

店面不算大,有一張小圓枱,所以我又選擇了買回家自私食 😋

包裝很好,安全到家完全冇倒瀉👍🏻

一打開有濃厚花生味,花生有炒過,香口脆卜卜💯
芋泥紫薯泥超幼細,配合嫩滑仙草凍超夾😋😋

—————————————————

服務:店員有禮貌,不過請預留時間等侯😉
味道:不太甜不太膩,一個人食晒都冇問題🤣
環境:/
價錢:正常
回頭指數:🍞🍞🍞🍞🍞/5 (會再黎試台式飲品💕)

2022-04-18
15 分鐘 (外賣自取)
  • 超級綜合嫩仙
2022-04-06 593 瀏覽
行街行到好攰,我朋友就同我介紹咗呢一間餐廳嘅仙草真係好好食,而且真係好有台灣嘅風味,於是就專誠去咗呢一間餐廳度試吓啦!一去到嘅時候就梗係要試吓呢一個超級綜合嫩仙草啦!真係非常之充足嘅配料!紫薯亦都係好香好甜的!重點嘅係呢度嘅仙草真係好好食,好滑好爽!

📍蜜滋麻美 @ 中環ღ 花芝黑糖珍珠鮮奶 $38係我想飲咗好耐嘅珍珠奶茶🥺!佢只可以少甜 飲落甜度可以接受(^∇^)面頭係海量嘅黑芝麻同花生碎 兩樣我都超鍾意佢好似糖不甩入面嗰餡咁 又保留到花生碎嘅口感撈勻後同鮮奶仲有底嘅黑糖珍珠出奇地好夾~珍珠煙韌有咬口!雖然係黑糖味但冇話超級甜反而上層奶蓋存在感唔大 只係似普通厚奶嘅感覺總括而言佢係一杯超級邪惡嘅珍奶haha回頭指數😼4/5(好飲但真係好肥(*´∀`*)
📍蜜滋麻美 @ 中環

ღ 花芝黑糖珍珠鮮奶 $38

係我想飲咗好耐嘅珍珠奶茶🥺!
佢只可以少甜 飲落甜度可以接受(^∇^)
面頭係海量嘅黑芝麻同花生碎 兩樣我都超鍾意
佢好似糖不甩入面嗰餡咁 又保留到花生碎嘅口感
撈勻後同鮮奶仲有底嘅黑糖珍珠出奇地好夾~
珍珠煙韌有咬口!雖然係黑糖味但冇話超級甜
反而上層奶蓋存在感唔大 只係似普通厚奶嘅感覺
總括而言佢係一杯超級邪惡嘅珍奶haha

回頭指數😼4/5(好飲但真係好肥(*´∀`*)
2022-03-06 438 瀏覽
‹v^v^v^• 開心食 •^v^v^v›Halo~心情唔好嗰陣,就特別想飲啲甜嘢所以今日就嚟到——上環攝取糖份啦推薦程度:4/5🥤「芝麻黑糖珍珠鮮奶」$36味道十分新穎,第一次試呢種口味手炒芝麻嘅香味,再加上鮮奶莫名地夾珍珠偏軟韌👍🏻可以參考圖二嘅飲法,飲落層次會更加豐富XD推薦程度:4/5🍧「嫩仙草2號」$45 望落已經十分吸引😍入面有【紫薯、燕麥、花生、粉圓、嫩仙草】紫薯十分軟糯,加埋面嗰浸奶油真係omg份量都幾多下,兩個人分就啱曬啦😆Hapi額外再加咗 蜜紅豆 $5❗️建議如果本身無,唔洗特登加錢買整體而言:呢間係來自台中嘅百年老店,堅持傳統手工製作🤪店舖位置唔太好搵,需要行一段斜路仔(當做咗運動,食完都覺得無咁罪惡qwq)甜品真係抵食又好味!!!🥳超推薦❣️❗️店舖無地方坐,只有1張枱可以企喺到食🔘推薦程度🔘🌟🌟🌟🌟是次地址:📍中環鴨巴甸街16A號地下上環站E3出口☎️9289 7864
‹v^v^v^• 開心食 •^v^v^v›
Halo~
心情唔好嗰陣,就特別想飲啲甜嘢
所以今日就嚟到——上環攝取糖份啦

推薦程度:4/5
🥤「芝麻黑糖珍珠鮮奶」$36
味道十分新穎,第一次試呢種口味
手炒芝麻嘅香味,再加上鮮奶莫名地夾
珍珠偏軟韌👍🏻
可以參考圖二嘅飲法,飲落層次會更加豐富XD

推薦程度:4/5
🍧「嫩仙草2號」$45
望落已經十分吸引😍
入面有【紫薯、燕麥、花生、粉圓、嫩仙草】
紫薯十分軟糯,加埋面嗰浸奶油真係omg
份量都幾多下,兩個人分就啱曬啦😆
Hapi額外再加咗 蜜紅豆 $5
❗️建議如果本身無,唔洗特登加錢買

整體而言:
呢間係來自台中嘅百年老店,堅持傳統手工製作🤪
店舖位置唔太好搵,需要行一段斜路仔
(當做咗運動,食完都覺得無咁罪惡qwq)
甜品真係抵食又好味!!!🥳超推薦❣️
❗️店舖無地方坐,只有1張枱可以企喺到食

🔘推薦程度🔘
🌟🌟🌟🌟

是次地址:
📍中環鴨巴甸街16A號地下
上環站E3出口
☎️9289 7864
7 分鐘 (堂食)