2018-03-01 569 瀏覽
琴日係新都會睇完戲 突然諗起最近有網上推介葵廣呢間越南野,平時都冇打開食評,但今次首先想講 呢間野唔係有推介有地址都唔會特登行到 太僻喇..黎到因為肚餓 叫左個魚露雞翼凍撈檬 即叫即炸 等5分鐘 (即炸係耐啲,最好可以快少少啦)食完覺得炸雞翼都幾香魚露味 夠香口同皮夠脆。至於個檬粉加埋個汁撈埋都幾醒胃,再叫多個牛油果沙冰 想飽肚啲。果然無叫錯 牛油果味好出 應該似報導講有用新鮮牛油果 同埋甜度岩我口味,唔會太甜。總括黎講都幾好,會再幫襯

2018-01-27 423 瀏覽
呢間蜜越喺葵廣地面,位置比較入。雖然人流唔多,但都等左好一陣先整好椒鹽雞軟骨$16,份量唔算太少,而且都好夠熱!不過調味料分佈不均,有啲無乜味、有啲就太鹹 下次可以試其他食物!

下次可以試其他食物!
2018-01-06 543 瀏覽
越式法包掀起我在加拿大讀書時嘅回憶。當時係唐人街附近有間越南人開嘅法包店,小小店專做外賣生意,但生意滿滿。那店有好多自製嘅火煺同肉片比客人選擇餡料。香港實在好少見到越式法包,我諗都比較少人注意得到。今日中午,係商場逛下,又順便找下有無新驚喜嘅食店。行行下就見到依隻懷念以久既法包😊此店只有兩種口味,有經典(即是扎肉)及手撕雞兩種口味。配料有肝醬,酸蘿白絲,青瓜絲,芫茜和金不換我點左個外賣經典法包。店員係即是烘熱法包至脆身再放餡料,仲有加上辣醬。因為即叫即做,如果大家日后要幫襯都真係要比d耐性,因為整得幾慢。雖然比我記憶裏嘅味道仲有差距,但佢地都算整得幾好,暖暖嘅法包又外皮焗得鬆脆。至少今日帶回我一d回憶😊

至少今日帶回我一d回憶😊
  • 越式經典手工法包
2017-12-11 459 瀏覽
返工有時lunch都會經過間鋪,次次都冇機會食到,今日終於第一次買,買左個魚露雞翼湯檬,就等呢碗湯檬我已經等左10幾分鐘,諗住得我一碗應該好快點知要等咁耐,其實間鋪煮一碗都要咁耐再多成5至10碗咁咪成個鐘都黎!後來知道左原來佢地雞翼係新鮮炸的也情有可原講真雞翼賣相都ok嘅點知當我食第一啖檬粉嘅時候係好失望囉 咸到苦但唔想返工餓住個肚唯有食左佢但最後都頂唔順只係食左一半。
!後來知道左原來佢地雞翼係新鮮炸的也情有可原
講真雞翼賣相都ok嘅
點知當我食第一啖檬粉嘅時候係好失望囉
2017-11-10 407 瀏覽
I love avocado smoothies and the one here is sugar free.It was only $28 which is cheap compared with the prices in the city.The smoothie was lovely and thick with a balanced avocado and milk taste.It was slightly savoury which a decent avocado taste to it.They did not blend it with much ice so it wasn't watered down.

2017-10-09 531 瀏覽
葵廣掃完街好口渴,即刻搵杯野飲下先!行到去地下果層,見到係泰國小食店旁邊有間貼滿哂各大報章雜誌報導既鋪頭,仲大大隻字寫住「每日限量 招牌特飲:牛油果沙冰$28 」,心想好一段日子無飲過牛油果沙冰了,一於叫返杯飲飲佢。沙冰牛油果份量十足,濃濃的奶香,最重要夠凍嘛!但由於牛油果非常飽肚,建議如果想掃街瘋狂地食既朋友,可以同朋友Share一杯,咁就唔洗浪費食物做大嘥鬼喇價錢:2.5/5味道:3/5環境:2.5/5

沙冰牛油果份量十足,濃濃的奶香,最重要夠凍嘛!

價錢:2.5/5
味道:3/5
環境:2.5/5

牛油果沙杯
2017-09-24 624 瀏覽
不嬲都鍾意牛油果,出面往往一杯牛油果都要50蚊左右,難得今日見到雜誌社話28蚊已經可以有一杯,所以今次專登過嚟試一試 。雜誌話佢十一點鐘開,等咗差唔多一個鐘終於開工 ,一飲落去好滑溜(打冰打得吾錯), 吾甜我鐘意,但奶味好重, 牛油果 味偏少,有啲失望。但之後再飲大約半杯,牛油美開始出嚟……整體都可以嘅,但係如果真係為咗牛油果就會有啲失望。一杯28蚊其實講真都算抵飲,希望下次可以再試下去其他唔同嘅越南嘢食。

雜誌話佢十一點鐘開,等咗差唔多一個鐘終於開工

2017-09-24 694 瀏覽
正宗越南小食米紙蝦卷 ($28)米紙黏度岩岩好,蝦肉都算新鮮嘅,配埋入面嘅檬粉,口感都幾好。碌冧汁酸酸甜甜,魚露味道好香,食落好開胃😋。不過份量唔算大,性價比一般。越式經典手工法包 ($35)食材好豐富,包括有酸蘿蔔絲、肉鬆、青瓜、金不換等等😍,入面仲用左好正宗嘅豬肝醬黎調味,食落好香好惹味,製作都幾認真喎🤔。而法包就焗得岩岩好,口感好鬆軟,整體水準幾高👍🏻。越式牛油雞翼($32)雞翼炸得超脆而且香口,而且即炸所以超級熱辣辣,第一下比啲油辣親嘴添😂,整體唔會好淡味,正!
正宗越南小食

米紙蝦卷 ($28)

越式經典手工法包 ($35)

越式牛油雞翼($32)
2017-09-23 1472 瀏覽
從社交媒體上得知葵涌廣場開了一間新的越南特色是外賣小店,經過了數次也比其他店舖的食物吸引,今天終於下定決心要一試他的法包。店舖位於商場底層小巷的轉角位置,飾物櫃外貼滿了彩色繽紛的食物圖片,非常吸引。有越南撈檬、髮包、各式飲品等。。。飲品……正在猶豫之際,看到新假期雜誌的介紹爆餡手工法包!好似好吸引, 店主特登飛去越南學藝,圖中所見,手工越南法包餡料滿瀉,就連扎肉都分咗豬耳及豬皮兩款。 只怪自己忘記了,世界上從來都是「設計圖片」,法包收到嘅時候真的有點失望,首先要讚即叫即整,麵包被烘得外皮香脆,內裏軟熟,但係蘿蔔全部都係蘿蔔,佔咗九成都係蘿蔔,扎肉青瓜豬皮動的比例非常少,每一啖都是酸蘿蔔。真的懷疑我點了一個酸蘿蔔法包!其餘的材料並沒有雜誌或媒體介紹的份量,只是薄薄一片!我真的後悔了! $35的價錢在旁邊的小食店可以買到一份豐富的麵食$35換來一個外脆內院的酸蘿蔔包。值得與否,心中有數

飲品……

我真的後悔了!

$35的價錢在旁邊的小食店可以買到一份豐富的麵食

$35換來一個外脆內院的酸蘿蔔包。值得與否,心中有數

2017-09-10 547 瀏覽
實在無法比好評。扎肉太薄,配菜太酸,荽西無味。報紙提及到老闆親自去越南學師,除非那師父太差,不然就是未滿師。建議可以去九龍城那邊試一下,你便明白。但我肯定不會再上當
2017-09-10
20 分鐘 (外賣自取)
2017-09-10 371 瀏覽
通常讚美過的,很少會再讚。但曾經讚賞過的牛油果沙冰,再次的品嘗,竟然有新的體驗、新的食味。不得不佩服的係廚子不斷進步的熱誠、不斷力求更新的堅持。即使是新開張、不斷受讚許的招牌菜(牛油果沙冰及法包),他們都力求完美的去不斷改良。今次再試牛油果沙冰,比起之前改良了很多。第一個觀感是顏色更靚,更有牛油果的綠色,似乎在配料分量上再調節。滑度的掌握已經完美,沒有渣,沒有多餘冰粒,超滑。濃度更富口感,牛油果味很出,比起深水埗的第一郡的牛油果沙冰更有牛油果的原著味道,我現在會喜歡蜜越的,多過第一郡的。第一郡的香滑在於奶香,但蜜越的滑是來自牛油果本身。強烈推介這杯牛油果沙冰‼️‼️
今次再試牛油果沙冰,比起之前改良了很多。
2017-09-07
8 分鐘 (外賣自取)
2017-09-09 240 瀏覽
因為知道呢到有牛油果沙冰,所以特登黎試下,雖然鋪頭仲有法包好吸引,但因為已經好飽所以無試到。鋪頭細細只有三個人,但由於全部即叫即製所以要有心理準備等好耐。我叫左一杯牛油果沙冰就等左25分鐘有多,前面大概只有五張單感覺工作效率有少少慢講返杯沙冰(其實係奶昔口感),好有牛油味,如果平時唔食牛油果既朋友仔都可以一試,唔知點解平時就咁食牛油唔係人人鍾意食,但變左飲品成個味道唔同曬,沙冰份量睇落細細杯,飲到底會好飽,記得留肚飲雖然幾好飲,好滑,但等待時間實在好長,少人既話可以買黎試下

感覺工作效率有少少慢

,沙冰份量睇落細細杯,飲到底會好飽,記得留肚飲
牛油果沙冰

雖然幾好飲,好滑,但等待時間實在好長,少人既話可以買黎試下
外賣自取
繼續#麵包控 黎到葵廣見到有間開左幾日既越南小食 有賣dor最愛既#越式法包 😍😍😍 即刻心心眼 叫左個黎試下(食完唔夠喉仲即刻encore食多個😂) 越式經典手工法包 $35 佢呢個banh mi係我喺香港食過比較接近峴港食既味道 可能因為佢都加左唔少金不換 即叫即烘 法包外脆內軟 一咬落去係卡卡聲 佢用既札肉唔係普通貨色 係有餡的 加埋辣醬好惹味 不過略嫌啲酸蘿蔔切得太粗 好易跌哂出黎 相信切幼啲個口感更好雖然dor始終覺得深水埗#第一郡 好食啲 但呢個都好唔錯呀 以後黎葵廣都會幫襯💪🏾

2017-08-28 436 瀏覽
小編都係第一次聽越式法包,估唔到又幾特別下,原來有啲咁嘅越南嘢食架!法包硬就係人都知,慶幸佢呢個法包冇小編想象得咁硬。而且法包裏面用料都幾豐富下。小編超級鍾意佢嗰啲扎肉,明顯可以食得出有兩種唔同嘅口感同埋味道。肝醬同牛油就唔係好食到有,可能係因為佢個越式醬汁好出味。而且因為尼個醬汁所以法包唔會話好乾身。而成個包小編只諗一個字Fresh。再配上金不換簡直係提升左一個層次丫!真係好有越南風味丫😍Anyway一個人食小編覺得多左少少,個人認為2個人share會比較好D。PS:法包用料太豐富啦,上圖不能一一標示,實在抱歉。首先等小編介紹咗佢哋隻香茅雞翼先,佢哋嘅香茅雞翼即叫即炸,所以等嘅時間都內阻少少,不過小編覺得都係值得架,因為香茅雞翼的確好惹味,外脆內軟,咬落去果下仲要超級juicy。佢哋嘅撈檬同樣令小編覺得好滿意,原先小編以為會好乾身,點知原來又唔會喎!佢哋有個自家製嘅碌冧汁,好明顯食得出有別於市面賣緊嗰啲,而且佢酸酸地咁越食越開胃。再配上啲青瓜絲同蘿蔔絲,口感就更加豐富。佢哋呢個牛油果沙冰係每日限定,所以真係手快有手慢冇架!沙冰飲落第一啖好重奶味,牛油果味就冇乜。但係之後越飲牛油果味就
越式經典手工法包

PS:法包用料太豐富啦,上圖不能一一標示,實在抱歉。

香茅雞翼凍撈檬

牛油果沙冰

佢哋呢個牛油果沙冰係每日限定,所以真係手快有手慢冇架!
沙冰飲落第一啖好重奶味,牛油果味就冇乜。但係之後越飲牛油果味就會越出,可能杯野啱啱整起太凍所以牛油果味先會冇乜。不過小編飲完覺得飽滿感真係十足,可能係因為裏面落咗奶嘅關係啦!而且甜味適中仲要勁creamy添,雖然間唔中會有少少粗冰粒,但個人認為都值得一試因為牛油果係Superfood黎架嘛。而且杯嘢仲要凍到爆炸,啱晒而家呢啲咁嘅天氣。
如果未食過或者討厭食牛油果嘅話,小編都覺得可以一試呢個牛油果沙冰,因為小編覺得佢都算比較容易入口少少。
越式經典手工法包
香茅雞翼凍撈檬
2017-08-13 455 瀏覽
牛油果係superfood就大家都知 雖然熱量較其他生果為高但就有好的脂肪 可以減低壞的膽固醇當然,都係要適可而止咁食牛油果啦!葵廣地下有間新開食越南野的舖頭 - 蜜越今次要推介是他們的牛油果沙冰好有牛油果味 甜味適中 勁creamy 而且好滑 好好味 👍🏼👍🏼

但就有好的脂肪 可以減低壞的膽固醇
當然,都係要適可而止咁食牛油果啦!

葵廣地下有間新開食越南野的舖頭 - 蜜越
今次要推介是他們的牛油果沙冰

好有牛油果味 甜味適中 勁creamy 而且好滑
好好味 👍🏼👍🏼
2017-08-13
5 分鐘 (堂食)