2018-09-16 48 瀏覽
老媽子話鐘意食潮州月餅,陪佢去九龍城老字號餠店買,經過附近一條街,見有一間新開張無幾耐係用蝦做買點嘅米線同泡飯專門店,招牌同顏色都好搶眼,價錢大眾化,舖內座位唔算多但裝修簡潔舒適。叫咗招牌蝦匠龍蝦湯米粉,湯底係用蝦頭蝦殼同豬骨熬足三個鐘嘅濃郁湯底,配有豆卜、扎肉、魚片、芽菜同埋半隻龍蝦,半隻龍蝦足足有湯碗咁長嘅size,龍蝦肉質鮮甜爽口。蝦匠多士好夠份量,中間夾左爽口嘅蝦係入邊,外層炸到好香脆。蝦匠糖心皮蛋夾酸薑都只係$20蚊。蝦匠拼盤有胡椒雞翼、酥炸花枝丸同春卷,春卷餡有芋絲, 香口鬆脆。啲碟蝦蝦霸霸係用蝦做餡料,外皮酥脆,口感突出。大大杯特飲百香天葵原價$38蚊而家叫餐只加$16蚊,好香百里菓味重加咗少少爆珠,酸甜清香,值得一試😋

蝦匠多士好夠份量,中間夾左爽口嘅蝦係入邊,外層炸到好香脆。

蝦匠糖心皮蛋夾酸薑都只係$20蚊。

啲碟蝦蝦霸霸係用蝦做餡料,外皮酥脆,口感突出。

2018-09-13 29 瀏覽
同同事星期五黎呢到食LUNCH ,呢到新開的。12點幾黎到,都幾多食客,嘿嘿冬陰工湯底,開胃,冬蔭功蝦湯配龍蝦半隻。青口 秀珍菇 魚片 蝦,非常豐盛,嘿嘿啖啖肉,龍蝦肉質爽口味美,很不錯!揀左米粉,成碗連埋配料,份量真是不容小覷,嘿嘿同事點的花膠雞湯配飯,佢話極濃味,湯底好清甜,泡飯食雞件頗多,有雞味!嘿嘿小食拼盤,香脆惹味,最鍾意個春卷,夠哂脆!全部新炸起熱辣辣花枝丸同雞翼都唔錯的!兩個人食一人一件。嘿嘿
同同事星期五黎呢到食LUNCH ,呢到新開的。
12點幾黎到,都幾多食客,嘿嘿
冬陰工湯底,開胃,

冬蔭功蝦湯配龍蝦半隻。

青口 秀珍菇 魚片 蝦,非常豐盛,嘿嘿

啖啖肉,龍蝦肉質爽口味美,很不錯!

揀左米粉,成碗連埋配料,份量真是不容小覷,嘿嘿

同事點的花膠雞湯配飯,

佢話極濃味,湯底好清甜,泡飯食

雞件頗多,有雞味!嘿嘿

小食拼盤,香脆惹味,最鍾意個春卷,夠哂脆!

全部新炸起熱辣辣

花枝丸同雞翼都唔錯的!兩個人食一人一件。嘿嘿
2018-09-07
2018-09-09 63 瀏覽
行下下見到地下有呢個Logo,即刻俾佢吸引左,所以入去試下好大隻龍蝦係上面吖,幾得意朋友叫左清湯油麵,叫左雞肉,牛肉同丸,個湯好清,個湯其實都好好飲,而且都幾大碗細個碟有少少葱同啡色個醬料,食落去極重蝦味我就叫左個蝦味湯,呢個入面有好多料,入面已經有豆卜,蝦,扎肉,我就再額外加左竹苼同腐皮個湯飲落去真係好香蝦味,我差唔多飲晒成碗湯,好飲小食拼盤,呢3款食落去好台式口味,我個人中意食雞翼呢個春卷都好好食,好鬆脆,芋頭味好香蝦蝦霸霸,個名夠氣勢,朋友話想試下食落去有d似炸蝦餅,好彈牙,可以一試原來呢間鋪頭係新開,價錢都好平民,2碗麵,2個小食,2杯野飲都係240左右埋單
行下下見到地下有呢個Logo,即刻俾佢吸引左,所以入去試下

好大隻龍蝦係上面吖,幾得意

細個碟有少少葱同啡色個醬料,食落去極重蝦味

個湯飲落去真係好香蝦味,我差唔多飲晒成碗湯,好飲

小食拼盤,呢3款食落去好台式口味,我個人中意食雞翼

呢個春卷都好好食,好鬆脆,芋頭味好香

蝦蝦霸霸,個名夠氣勢,朋友話想試下

食落去有d似炸蝦餅,好彈牙,可以一試

2018-09-09 1088 瀏覽
以往九龍城最有名就是吃泰菜,最近聽說有間餐廳可以平民價格吃龍蝦,專誠帶龍蝦迷的媽媽去吃💕這間餐廳專營特式泡飯,其中招牌菜蝦匠湯泡飯在推廣期內加$20 有半隻龍蝦(原價$48+50=$98)似乎很抵吃,龍蝦迷自然非試不可!座位與座位之間空間充足,不會很迫。另外例牌花膠雞湯泡飯也是女仕養顏必選品!選了兩款泡飯後,另加點了蝦匠皮蛋和脆香胡椒炸雞翼😋不愧是招牌菜,賣相頗吸引,蝦匠湯泡飯很足料,有豆卜、札肉、鮮蝦肉、魚片和芽菜!湯底帶微辣,吃到蝦鮮味,還有炸蒜香,很惹味😋上面撒上少許芫萎更添香味。配料也喜出望外,泡飯中用的不是雪藏蝦,是鮮蝦,而且Size 頗大爽口~若嫌配料不夠或想吃點蔬菜,可加$8-10 要多一款配料,我則加$8要時菜,份量適中。加$20 享用的半隻龍蝦也不欺場~約有20cm 長,雖然不是很肥美,但龍蝦身內滿佈橙紅色龍蝦籽🤤肉質也頗爽口,近頭部分也沒有腥味,處理得不錯👍🏻隨餐提供一對透明手套、一張濕紙巾和龍蝦鉗!不怕弄髒雙手,吃完飯不去洗手間也可以抹乾淨,貼心程度比酒樓更高啊!而花膠雞湯泡飯相較之下沒那麼突出,但對花膠控來說真的很吸引!一碗花膠雞湯內有6、7片花膠,煮得軟稔不散

座位與座位之間空間充足,不會很迫。

蝦匠湯龍蝦泡飯

加$20 享用的半隻龍蝦也不欺場~

花膠雞湯泡飯

一碗花膠雞湯內有6、7片花膠,煮得軟稔不散,有種一啖一口膠原蛋白感覺😍同樣覺得不夠喉,可以加$15 加碼花膠,白飯香軟
雞肉大概是煮湯後撈起,單吃沒什麼味道,雖不至於「鞋」但也沒特別,需要點些豉油和薑茸一起吃,較清淡。
蝦匠皮蛋

蝦匠皮蛋,頗辣,皮蛋外爽內軟,帶甘香不澀,辣椒油用生菜盛起,可自行調整辣度。
脆香胡椒炸雞翼

脆香胡椒炸雞翼,外皮炸得香脆,胡椒香味誘人,咬開外皮,雞肉嫩滑多汁,而且入味🤤愛雞翼必吃!

熱奶茶

跟餐點的飲品熱奶茶也很有水準👍🏻茶香奶滑,意想不到啊!
2018-09-07
蝦匠湯龍蝦泡飯
蝦匠皮蛋
脆香胡椒炸雞翼
熱奶茶
  • 花膠雞湯泡飯
2018-09-07 45 瀏覽
下午來九龍城幫朋友送快遞,晚餐朋友便帶我來這間快餐店吃龍蝦,招牌更是掛著一個大龍蝦,看來以龍蝦為主菜,地板上都有龍蝦照燈。於是點了個龍蝦和一些配料,大大的一碗。配料的價錢都不算貴。龍蝦頭很多紅膏,很香,龍蝦肉很結實和彈牙。而湯底是由新鮮龍蝦和豬骨頭花了足足3小時而成的,可見店主的用心製作。另一個是花膠雞湯泡飯:不得不讚雞肉很嫩滑,有半只雞的分量。而花膠是用炸過的,不過泡完之後也很滑有膠質,還好幾塊大大塊的,我覺得這湯比龍匠湯更鮮甜好喝,如果把飯加在湯裡泡一下,米飯吸收了湯的精華後飯更可口。然而這個餐的火熄滅得太快了,到最後湯已經變冷了沒那麼好喝。

龍匠湯

2018-09-07 33 瀏覽
在九龍城發現此新餐廳,價錢不高的海鮮湯麵,一試之下有驚喜。太座的蝦匠湯底十分大堆頭。湯底清澈但鮮味十足,喝下不嗆喉,真材實料。蝦肉結實鮮味,另加錢要的蝦滑十分彈牙,其他材料雖是大路貨色,整體仍出色。區區的冬蔭功湯底十分搶眼,只需加$20的半隻龍蝦鮮美又多膏,抵食!其他材料都很豐富,青口和蝦仁都新鮮,伴以摻摻同吃,可謂迷你的海鮮盛會。小吃拼盤同樣豐富,其中雞翼以柚子和黑椒調味,香脆惹味,另外春卷和花枝丸都不錯。特飲檸檬天葵花誠意十足,份量是一般飲品兩倍,充滿檸檬粒粒,酸酸甜甜消膩一流。這裏以平民價錢可享用高質海鮮,值得推薦。
在九龍城發現此新餐廳,價錢不高的海鮮湯麵,一試之下有驚喜。

這裏以平民價錢可享用高質海鮮,值得推薦。
2018-08-25
2018-09-02 25 瀏覽
唔知點解近排食飯都多咗去九龍城,我覺得呢度其實有好多嘢食,人流又冇咁多起碼慳番等位時間之餘,又可以食到不同美食,只係唔知自己想食乜,呢度真係有太多選擇,有時食得簡簡單單都會有一番驚喜,就早幾日咁行開見到呢間米線店平時食開多數都係過橋米缐居多,其他口味比較少食到,好似今次見到呢間門口賣相幾吸引,而且仲係主打自家制龍蝦湯底,係食同時又可以飲到啖啖鮮甜味道,而另一吸引之處當然又可以食到龍蝦我都點番碗品嚐一下,而湯底都有幾款口味提供,我梗係要咗龍匠湯,再係自選配菜揀埋龍蝦半隻咁先係完美配搭,至於小食就有冰鎮青瓜,入口爽口又清甜,又可點埋特色醬汁食用,又有一番味道輪到主角出場連埋配料份量十足,真係快D享用,先飲番啖湯入口陣陣蝦油香味味濃郁,仲有點微辣又幾惹味,輪到龍蝦入口肉質鮮嫩又彈牙連埋蝦膏食更滋味其後再食埋其他配料有扎肉、魚皮餃、魚片已好滿足,再襯番杯特飲百香天葵又品嚐一餐特色美食。
又品嚐一餐特色美食。
  • 蝦匠湯配龍蝦
  • 冰鎮青瓜
  • 百香天葵
2018-08-31 32 瀏覽
經過九龍城 肚餓找吃的九龍城象徵住泰國菜不過今晚想食得清淡的 試下其他野行行下 見到間新開既米線泡飯店門口有隻大大的立體龍蝦 很是吸引地下亦有店鋪既投射燈一於試下新野店內唔算好大 但坐位都算寬敞睇岩想食咩 可以自己畫食物價錢合理花膠雞湯泡食有個火熱住上菜 好有誠意一百蚊都唔使 就食到半隻雞同花膠抵食呀!將白飯加到湯中 整泡飯飯吸曬湯既精華 夠曬濃味蝦匠湯配半隻龍蝦 面底我地揀左摻摻另外加左紮肉同魚皮餃湯底濃郁 陣陣龍蝦香味摻摻 同時食到油面同米粉 口感幾特別餐飲我地想試下佢的特飲跟餐價只係加$16 大杯又有睇頭 抵飲!百香天癸 滲出陣陣花香味 味道略甜檸檬天癸花清清地 較合我心意
經過九龍城 肚餓找吃的

湯底濃郁 陣陣龍蝦香味
摻摻 同時食到油面同米粉 口感幾特別

餐飲我地想試下佢的特飲
跟餐價只係加$16
大杯又有睇頭 抵飲!

百香天癸
滲出陣陣花香味 味道略甜

檸檬天癸花
清清地 較合我心意

2018-07-25
2018-08-27 40 瀏覽
一間喺九龍城專食蝦嘅店?!仲要有龍蝦食?係咪真㗎?清湯龍蝦花膠蝦匠滑魚片頭米線 ($110)半隻龍蝦係真係大得誇張,仲有成排膏,睇見都想即刻食!肉質好彈牙,龍蝦味好濃,加$50但係都非常抵食!花膠就當然唔可以expect係超厚嗰種啦,叫做食過吓花膠咁啦!蝦匠滑真係自家手打,好足料,食嗰陣仲有隻蝦喺度㗎,超級彈牙,好好味!湯底亦都非常清,飲完都唔會口乾,應該係冬瓜湯,仲有啲冬瓜俾我食添蝦匠湯花膠鮮腐竹魚片頭米線 ($81)蝦匠湯係每日用勁多新鮮蝦頭蝦殼等煲幾個鐘,真係好香濃嘅蝦味,不過對我嚟講都係太辣了!份量好大,配菜都多,女仔嚟講應該會食唔晒百香天葵 (+$16)本身諗住一人一杯,不過睇睇隔離檯,一杯share夠喇!係超級大杯,連我咁飲得都要兩個人share!味道偏甜,入面有啲爆珠咁,口感幾好,但如果冇咁甜會更好!作為一間以蝦做賣點嘅小店,真係冇失禮,值得一試!
一間喺九龍城專食蝦嘅店?!仲要有龍蝦食?係咪真㗎?

清湯龍蝦花膠蝦匠滑魚片頭米線 ($110)
蝦匠滑

蝦匠湯花膠鮮腐竹魚片頭米線 ($81)
蝦匠湯花膠鮮腐竹魚片頭米線

百香天葵 (+$16)
百香天葵

作為一間以蝦做賣點嘅小店,真係冇失禮,值得一試!
5 分鐘 (堂食)
蝦匠滑
蝦匠湯花膠鮮腐竹魚片頭米線
百香天葵
九龍城除左有香港小泰國稱號之外,其實最近進駐唔少特色美食。最新發現一家蝦麵店,係有摻摻食嘅蝦麵啊!【蝦匠】位於獅子石道近街頭位置,不難找。店內環境闊絡,光線充足。非常讚嘅係店家用嘅點餐紙係過左膠,可以重複使用!!點餐紙跟車仔麵有點相似,先選好湯底/麵底就可以自己加餸,當然各有不同收費啦。我就揀好用八斤蝦頭蝦殼及豬骨熬三個鐘嘅蝦匠湯底,配摻摻啦!摻摻即係油麵加米粉,而本身蝦匠湯底已經有魚片、豆卜、蝦仁、扎肉、芽菜。而我再加左花膠、蝦匠滑、竹笙、半隻龍蝦。花膠又爽又淋 ; 蝦匠滑就好香好彈牙 ; 龍蝦亦好大件肉亦好彈牙,店家有提供夾俾客人應付度隻龍蝦鉗(但要小心手啊)另外小食併盤亦不要錯過,一碟三款各兩件 : 雞翼、春卷、花枝丸。還有蝦匠皮蛋,都係小食必食之選

而我再加左花膠、蝦匠滑、竹笙、半隻龍蝦。

還有蝦匠皮蛋,都係小食必食之選
2018-08-17
2018-08-27 30 瀏覽
剛好在九龍城逛逛午餐又還沒有吃,就趕快醫肚子朋友就説附近開了新店叫蝦匠,我初初還以爲是蝦醬心想到底是食什麼的🤔一進去環境小小的但很乾淨,而且店員也非常有禮貎!好啦!我們就分別叫了蝦匠湯及冬陰公蝦湯(裡面也包括了一些餸)另外加半隻龍蝦令到非常豐富!飲料叫了檸檬天葵花🤗總括味道不錯👍🏻有特色有點似高檔的車仔麵🍜
總括味道不錯👍🏻有特色有點似高檔的車仔麵🍜
2018-08-26
  • 粉絲皮春卷
2018-08-26 21 瀏覽
當我知道有間鋪係以「蝦🦐」為賣點~我就立刻心心眼左😍😍😍所以專程去到九龍城嘅呢間餐廳試吓佢龍與鳳~😈😈😈😈我點左一個「蝦匠」湯底然後配泡飯,由於我係食辣嘅,我朋友唔食辣,所以如果唔食辣嘅朋友,佢就會變咗係清湯。但係其實要辣果種都唔係好辣~反而令到個蝦湯底嘅鮮味出啲,飲得出佢唔係平時果種味精湯底~佢係鮮蝦餚既湯,所以你唔好將佢同味精湯嘅濃度黎相比,而呢一度嘅卡湯比較清甜,唔係得個咸字~所以個湯底係真係唔錯嘅👍🏻另外有+半隻龍蝦,$50,我同我朋友兩隻龍蝦都係有蝦膏嘅~🤓佢送餐嘅時候都會俾埋鉸剪同埋手套你~👍🏻另外都有叫咗一個叫「蝦少」嘅嘢,佢係蝦多士嚟嘅,原本佢冇陪任何醬料,但我覺得加埋泰式辣醬食都幾好食🤪
當我知道有間鋪係以「蝦🦐」為賣點~
我就立刻心心眼左😍😍😍
所以專程去到九龍城嘅呢間餐廳試吓佢龍與鳳~😈😈😈😈
但係其實要辣果種都唔係好辣~
所以個湯底係真係唔錯嘅👍🏻
2018-08-26 659 瀏覽
今晚落大雨,但約左朋友們到九龍城吃晚餐,最後當然又係遲到......餐廳環境倒是不錯,夠新正,間隔亦舒服。重點係仲有個超高清大電視!岩曬朋友追睇延禧攻略。前菜皮蛋,麻辣味都幾重。味道比較普通啦。雞翼一碟兩隻,朋友留左一隻俾我,呢個雞翼都幾大隻,啖啖肉,亦都夠入味。外脆內嫩,煮得剛剛熟。點左杯檸茶俾自己,夠健康!我再加了一塊蝦餅。呢塊巨型蝦餅有塊臉咁大。再配以泰式酸甜醬,味道一流!蝦餅都幾厚身,入面好足料好彈牙,啖啖蝦肉。朋友們都選了抵食既龍蝦,我就一於試下清清淡淡既自選麵啦。竹笙無論配清湯或重口味湯都咁岩,可以吸到啲汁,而且食落爽口,係我食粉麵既必選配料之一。牛肉片份量不多,而且比較薄片。牛肉味亦不太濃,比較失望。有少少蝦滑,亦係細細粒,都係蝦餅足料啲。自選麵會另外有少少魚片伴碟。整體來說都幾好,食物有水準而且環境舒服,最岩兩三知己相聚。

前菜皮蛋,麻辣味都幾重。味道比較普通啦。

外脆內嫩,煮得剛剛熟。

點左杯檸茶俾自己,夠健康!

蝦餅都幾厚身,入面好足料好彈牙,啖啖蝦肉。

朋友們都選了抵食既龍蝦,我就一於試下清清淡淡既自選麵啦。

牛肉片份量不多,而且比較薄片。牛肉味亦不太濃,比較失望。

有少少蝦滑,亦係細細粒,都係蝦餅足料啲。

自選麵會另外有少少魚片伴碟。

整體來說都幾好,食物有水準而且環境舒服,最岩兩三知己相聚。

2018-08-10
經過九龍城見到有間餐廳個招牌有隻3D立體龍蝦,幾得意咁,好吸睛,所以就入咗去食。佢呢度最特別嘅係食米線泡飯,每款湯底都好似好俾心機去烹調,用豬肉呀用蝦呀都熬過,鍾意飲湯既我都幾期待。佢有樣好特別既就係可以用$50加半隻龍蝦,呢個配搭對於食泡飯米線真係好少見。呢度係用tick紙仔方式點菜嘅,你只要揀啱自己想食嘅嘢,就可以叫侍應收張紙。湯底方面有招牌蝦匠湯底,冬陰公蝦湯,清湯等等。黎到蝦匠梗係要飲蝦匠湯底啦,餐牌上佢寫住有小辣,然後自己多手tick左走辣啦,結果就變咗清湯,不過唔緊要,食得清啲,個湯帶有鮮甜嘅味道,清清甜甜都幾好飲。其實佢本身都會包左啲餸,例如扎肉,魚片,豆卜,芽菜,蝦。如果有其他餸你都可以加錢要,咁我今次就貪心咗少少,加咗半隻龍蝦,花膠,蝦匠滑,魚腐,同埋生菜,一次過試曬想食既野。嚟到嗰時份量好充足好大碗啊,啲餸都好足,材料亦都新鮮,龍蝦好味呀,啲肉幾好咬,個蝦頭仲有好好蝦膏添,如果配泡飯應該一流,絕配!除此之外,仲嗌左幾個小食同朋友share:蝦少 $38呢個其實係蝦多士嚟嘅,好脆多士上鋪滿左又厚又多幾下既蝦滑,足料㗎,啲蝦滑係鋪到去多士邊咁多,old school得黎

除此之外,仲嗌左幾個小食同朋友share:

蝦少 $38
呢個其實係蝦多士嚟嘅,好脆多士上鋪滿左又厚又多幾下既蝦滑,足料㗎,啲蝦滑係鋪到去多士邊咁多,old school得黎又幾好。

蝦匠拼盤 $33
因為想試幾個小食所以就帶咗呢個拼盤,拼盤有雞翼,粉絲皮春卷同花枝丸,最鍾意食佢個粉絲皮春卷,入邊係有啲芋頭蓉咁樣嘅,出面炸到脆脆的,岩岩炸起熱辣辣。

皮蛋 $20
要咗蝦匠口味,佢係麻辣味咁,但係唔會話好辣,再加上有啲芫荽,幾有風味。

飲品方面嗌左佢哋嘅特飲檸檬天葵花,幾清甜,少少酸咁,仲見到啲檸檬肉添,好足料下。
1K
2018-08-23 30 瀏覽
平時都係食日式嘅湯麵,今晚就嘗試了另外一種地道口味,本身約了朋友去食泰國菜,但行過見到隻招牌上隻大蝦便行過去望望,餐廳光猛整潔座位闊落,於是就入去了,座下店員便遞上點菜卡同筆,有點似食日本麵嘅方式,揀湯底,粉麵,配料外,還有特色泡飯選擇,但係地道就係用車仔麵嘅材料配搭,而且點菜卡背後重有不同類型嘅小食同飲品,價錢合理,點了粉麵後還可以用優惠價錢配飲品,真係十分優惠!湯底就點了這裡推介嘅蝦匠湯底$48,跟湯底已經有蝦、札肉、魚片、豆卜、芽菜,跟住就選了摻摻,油麵加米粉,大胃口嘅重有加底選擇,而自選材料第一樣吸引嘅就係半隻龍蝦$50,同埋有最愛嘅炸午餐肉$10,陳醋皮蛋$20,脆香胡椒雞翼$13兩隻x2,同埋杯特飲檸檬天葵花$16最快上枱就係份陳醋皮蛋,切開細細件圍成一個圈,中間位置放了些酸甜紫薑,皮蛋入口有陣陣陳醋嘅味道之餘,蛋黃見到都係流心,入口夠晒味道!之後就係份脆香胡椒雞翼,就係見到鄰座點了咁大隻,所以要了兩份,呢個價錢絕對夠晒街坊價,但份量大小絕對夠晒滿足,外面炸得十分香脆,咬開裡面嘅肉卻嫩滑軟熟,正!主角當然就係個蝦匠湯嘅摻摻啦,最搶眼就係個半隻龍蝦差不多佔了三分之一隻碗嘅空間

主角當然就係個蝦匠湯嘅摻摻啦,最搶眼就係個半隻龍蝦差不多佔了三分之一隻碗嘅空間,當然其他位置就係跟湯底嘅配料,絕對夠食,而個炸午餐肉炸得外面香脆入口肥美,而個摻摻有煙韌嘅油麵加埋爽口嘅米粉,又係一個價錢雙重享受!其他配料分量十足,而個湯底亦好鮮味!

不得不提杯檸檬天葵花,上下兩層,顏色夠晒夏日,入口清新之餘底部還有少量檸檬肉碎,夠晒酸甜醒神開胃!而個份量應該是平時飲飲品份量嘅1.5倍之多!

抵食大份,用料新鮮,絕對係喜歡食粉麵朋友嘅選擇!