2024-01-18 603 瀏覽
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢🟢🥞美食體驗🧇:鰂魚涌優秀麵鋪,但要搵地方。佢係一條巷仔入面,門口甚至唔係對住馬路。不過以麵的口感、調味黎講都係上上之處。串燒尤其好味。佢地的咖哩、辣味麵都好好食,價錢又唔高,非常建議過黎食下鰂魚涌海光街算係食店林立,而且水準係離奇地高,能夠係度屹立不倒,一定係有過人之處。呢條街甚至可以隨便食一間都係好食既。然而呢一間地段唔算好,都依然好多客,可以而知水準真係高🧑‍🍳服務:鋪頭的姨姨好友善,好有耐性介紹食物。我記得呢度的熱飲係好好飲既
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢🟢

• 招牌麵
2024-01-05 442 瀏覽
前幾日去咗鰂魚涌,同幾個朋友唔打唔撞,行過巷仔搵到呢間蝦麵館,朋友仔話見過有YouTuber介紹過好似都唔錯,咁我哋就入去試吓。我叫咗一碗(蝦肉魷魚翼麵)辣味蝦湯底🌶️O M G啖湯飲入口,完全係我杯茶😍😍超濃香嘅蝦味🦐飲一啖就好似feel到食咗幾隻蝦入口咁,好正,而且辣味調校得好好,唔會搶咗蝦嘅鮮味👍👍👍🤭蝦肉呢度會係切到好薄身,可見刀功十分厲害。另一出色點係魷魚翼(好爽脆)好鮮😋麵底我叫咗(摻摻)=米粉+油麵「正宗馬來食法」再要多杯熱杏霜(呢度落單可以選擇濃啲)入口好勁香勁香!呢碗嘢好味道成碗食晒連湯都飲晒😆😆另外,朋友叫咗🧡咖哩叻沙湯底佢哋都話好食😋小食方面:一口蝦多士👍👍👍👍👍沙嗲雞脾肉串👍👍五香脆炸豆腐豆卜👍👍非常推介大家嚟食❤️
前幾日去咗鰂魚涌,
同幾個朋友唔打唔撞,
行過巷仔搵到呢間蝦麵館,
朋友仔話見過有YouTuber介紹過好似都唔錯,
咁我哋就入去試吓。

我叫咗一碗
(蝦肉魷魚翼麵)辣味蝦湯底🌶️
O M G
啖湯飲入口,完全係我杯茶😍😍
蝦肉呢度會係切到好薄身,可見刀功十分厲害。
另一出色點係魷魚翼(好爽脆)好鮮😋
麵底我叫咗(摻摻)=米粉+油麵「正宗馬來食法」
再要多杯熱杏霜(呢度落單可以選擇濃啲)
入口好勁香勁香!
呢碗嘢好味道成碗食晒連湯都飲晒😆😆

另外,朋友叫咗🧡咖哩叻沙湯底
佢哋都話好食😋

蝦肉魷魚翼麵
一口蝦多士
熱杏霜
蝦肉魷魚翼麵
蝦麵店鰂魚涌同灣仔兩間分店都常去,水準差唔多👍周末下午到訪鰂魚涌店,都有幾枱客,叫左“檳城路邊攤一人套餐”,有一份主食配小食同餐飲🫶🏻其實我次次去都係食福建滷麵,配黑醋,口感好似碗仔翅💖🤣 小食方面揀咗沙嗲雞肉串同埋腐乳通菜,再加$18要多一個小食蔬菜春卷🥰(究竟有幾餓😆) 雞肉串之前食過juicy d,今日就稍為乾身少少🤏通菜好幼嫩,抵讚!春卷新鮮炸起,不過不失👍餐飲叫左一凍一熱嘅檸檬薏米水埋單大約$200兩個人,見到單點餐牌有無骨雞脾飯同福建滷海鮮麵🥹🥹下次試吓唔叫一人餐食新嘢先!📍 蝦麵店 (海光街) (鰂魚涌)鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下3號舖
蝦麵店鰂魚涌同灣仔兩間分店都常去,水準差唔多👍

福建滷麵

雞肉串之前食過juicy d,今日就稍為乾身少少🤏

通菜好幼嫩,抵讚!

春卷新鮮炸起,不過不失👍

餐飲叫左一凍一熱嘅檸檬薏米水

📍 蝦麵店 (海光街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下3號舖
2023-12-16
福建滷麵
2023-11-02 530 瀏覽
$80蚊嘅Lunch喺鰂魚涌都算係一個正常價,而且佢仲包嘢飲,同小食,咁就變得係唔錯嘅選擇。🦐蝦湯濃郁,不過食完之後好快口渴,成個下午都想瞓💤 小食份量好多,我揀咗魚皮,魚皮好脆,好食👍🏻麵嘅份量都好足夠,女仔可能會食唔晒(當然我都食唔晒🤭)我揀咗蝦肉四寶,啲丸就真心普通,下次叫肉骨可能會好食啲。服務員超級貼心,見我哋着白色衫仲提供即棄圍裙,服務態度好好!👍🏻由於食嗰日我1點半度先到,唔使點等位就有得食😊Overall 感覺唔錯,下次提自己唔好飲咁多湯,免得太口渴。
2023-08-29 609 瀏覽
檳城蝦麵,我其中一樣自愛的comfort food。這是一款令人著迷的美食,有著濃郁的辣味和豐富的口感。首先,讓我談談這碗檳城蝦米粉的湯底。湯底以鮮蝦和香料熬煮而成,味道濃郁而鮮美。當湯底和蝦米粉結合在一起時,帶來豐富的口感。湯底的辣味正好,不會過於辣或過於沉重,讓人一試難忘。米粉完美地吸收湯底的味道。每一口咬下去,都能感受到米粉的彈牙和嫩滑。搭配鮮蝦、豬肉和豆芽菜等。這些配料增添了一種豐富的層次感,令整碗蝦米粉更加美味可口。檳城蝦米粉是一道充滿檳城風味的傳統美食。而這裏亦做得特別出色,它的辣味和豐富的口感令人回味無窮,值得一試!

2023-08-29
60 分鐘 (堂食)
2023-08-07 416 瀏覽
餐廳位置比較隱蔽,係一條巷仔入邊,需要搵一段時間先至會搵到。餐廳門口但黐滿咗好多關於佢嘅報道,所以之前經過一次之後就決定約埋朋友去試一試。碗麵味道正常,個人覺得唔會話特別出色,食完之後都唔係好有記憶。朋友嗌嘅肉骨茶份量都幾大,可以見到碗飯都裝得好滿,女仔未必食得晒。呢個價錢仲包埋小食,其實喺鰂魚涌呢個地區來講算係幾抵食,性價比唔錯。但最好唔好抱太高期望,因為如果話好似報道講到咁好食嘅話,咁就可能會有點兒失望了。

2023-05-12 934 瀏覽
最近d天氣時凍時熱又落雨又好天,真係好難捉摸,天氣涼返少少就想食d熱辣辣既野暖胃叫左胡椒肉骨湯飯~ 有暖粒粒既野食暖下胃真係好開心 胡椒味好濃 帶微微嘅辣 食落個肚即刻暖曬 胃口即刻好左!  個湯有兩條排骨啖啖肉 ,煮到好軟熟好易咬~ 入面仲有油炸鬼同豆卜,吸曬滿滿嘅湯汁好入味 忍唔住成碗湯飲曬
2023-05-10
2023-04-10 827 瀏覽
﹆ ﹆ ﹆ 我 很 醜 但 湯 底 很 好 吃 ﹆ ﹆ ﹆上次係鰂魚涌舊店挑戰食辣失敗後都無食過蝦麵店了新店位置比較隱蔽, 但也坐得更寬敞👍🏻佢地嘅副線「檳榔島敍」就係附近本身諗住蝦麵店一定平啲, 點知都食到勁貴😥𓂅 一人套餐 咖喱喇沙湯 / 海鮮麵 (ᴴᴷᴰ 94)套餐係細Size嘅麵, 配有小食+飲品海鮮麵嘅外貌同我想像有啲唔同, 可能係太多湯了雖然蝦、魷魚同青口都唔係非常新鮮但咖喱喇沙湯湯底配油麵都幾出色𓂅 辣味蝦湯蝦肉肉骨麵 (ᴴᴷᴰ 80)鍾意食辣嘅朋友不妨一試,可惜嘅位係蝦肉有d少幾啖就冇晒. 至於舊肉同平時食開肉骨茶果款差唔多,不過最吸引嘅地方係個湯底,夠蝦味之餘又唔會太鹹, 配上油麵去食都幾過癮
﹆ ﹆ ﹆ 我 很 醜 但 湯 底 很 好 吃 ﹆ ﹆ ﹆

上次係鰂魚涌舊店挑戰食辣失敗後都無食過蝦麵店了
新店位置比較隱蔽, 但也坐得更寬敞👍🏻
佢地嘅副線「檳榔島敍」就係附近
本身諗住蝦麵店一定平啲, 點知都食到勁貴😥

𓂅 一人套餐 咖喱喇沙湯 / 海鮮麵 (ᴴᴷᴰ 94)
套餐係細Size嘅麵, 配有小食+飲品
海鮮麵嘅外貌同我想像有啲唔同, 可能係太多湯了
雖然蝦、魷魚同青口都唔係非常新鮮
但咖喱喇沙湯湯底配油麵都幾出色

𓂅 辣味蝦湯蝦肉肉骨麵 (ᴴᴷᴰ 80)
2023-04-04
2023-03-30 671 瀏覽
📍蝦麵店以前係金鐘返工,有時都會食蝦麵店,今日放lunch諗起好耐無食。全日都有個優惠套餐嘅,就一份主食、一份小食同野飲。價錢係鰂魚涌黎講就唔算話貴,附近都無咩叻沙或者蝦湯嘅麵類食。繁忙用餐時間得45分鐘,就好似小左啲。一入去個時無留意,通常都係1個鐘,夠鐘佢提我先知,不過佢舖面唔大,所以都理解嘅。- 蝦肉四寶麵餐 ($80) 無加一嘅好似個湯底無以前灣仔店咁濃味。佢啲蝦肉就無咩特別囉(好薄嘅幾舊仔)- 腐乳通菜 份量都算多-白胡椒肉骨油條配白飯 $60 (S)同事叫左呢個,我試飲左一啖,白胡椒味好重,我就prefer呢個多過個蝦麵😂
📍蝦麵店

- 蝦肉四寶麵餐 ($80) 無加一嘅

- 腐乳通菜
份量都算多

-白胡椒肉骨油條配白飯 $60 (S)

喺太古坊返工,平日中午食飯時間經過唔算多人等,今日天氣凍,想食湯粉面,便相約友人首次嘗試這餐廳!當日黎到大概12點45分左右,喺門口等咗10分鐘左右就入得。我哋安排到坐最入嘅兩人位,地方淺窄,有啲迫!睇吓餐牌有套餐,又有單叫。套餐包一碗麵,一個小食,以及一杯飲品,因為驚食唔晒,所以冇嗌套餐。友人介紹呢間餐廳出名,食蝦湯麵,因此我就點了一個蝦肉魚片摻摻面。下單需要QR code,本人不是太喜歡用code下單,對於年長一輩可能更太方便!過了10分鐘,碗麵嚟到,聞落唔係太香,湯底比想像中清淡,先飲一啖湯,湯底唔太鮮甜,味唔算濃,適合姥姥🤣再食一粒蝦肉,同我想像中的口感差天共地!🫣本來以為蝦肉爽口彈牙,點知鞋過沙紙!直程好似蝦干!又乾又鞋又靭嘅質感!佢應該係將啲蝦煲湯,覺得唔好嘥,再放返係碗麵度,俾人有真材實料嘅感覺!不過大佬呀,鞋到咁,真係唔放好過放,我寧願行返幾粒急凍蝦仁落去好過!仲要收我$64!太唔值啦!反而魚片彈牙爽口,一碗有四片!係有應有嘅份量!至於摻摻面,夾雜油面同米粉,米粉爽口但唔算太滑,油面還可以,冇乜特別,正正常常!服務方便,因為冇服務,所以無+1!整體嚟講,如果要食麵嘅真係

我哋安排到坐最入嘅兩人位,地方淺窄,有啲迫!

再食一粒蝦肉,同我想像中的口感差天共地!🫣
仲要收我$64!太唔值啦!
反而魚片彈牙爽口,一碗有四片!係有應有嘅份量!
服務方便,因為冇服務,所以無+1!

整體嚟講,如果要食麵嘅真係唔使幫襯!如果為湯底而來,都可以試一次,不過一次就夠!3/10分

蝦肉魚片蝦湯麵

2023-01-04 667 瀏覽
講到東南亞美食,最鍾意就係食叻沙,但要係香港食到正宗既叻沙湯底都唔係咁易,蝦麵店就係會令我不停encore既一間餐廳,佢地有三間分店,係新界港島都有,大家都可以搵間就近自己既試下😋😋😋咖哩叻沙湯魚旦魚片摻摻🐟🍜 $66湯底係好正宗既叻沙湯底,有椰奶味之餘,唔係搶過本身既湯底味🍲,忍唔住一啖接一啖飲哂成碗🤤,仲有好多舊豆卜,索哂啲湯超好食,而且麵好大碗餸又好多好足料,個人鍾意摻摻多啲,米粉加油麵,口感更加豐富😋白胡椒肉骨油條配白飯🐷🍚 $72肉骨好腍,食到一絲絲既肉,油脂同肉比例啱啱好,怕無味仲有甜豉油點,重點在於湯底,後勁白胡椒味好香好濃,仲飲到肉既甜味,好啱凍既時候食,飲完成身暖哂,配埋脆卜卜既油條,索埋啲湯,超正😋馬來沙嗲雞脾肉串 (4串) 🐔$46雞脾肉好嫩滑,配埋沙嗲醬好好食, 沙嗲醬好濃好稠好香,仲有粗花生粒🥜好有咬口

😋咖哩叻沙湯魚旦魚片摻摻🐟🍜 $66

😋白胡椒肉骨油條配白飯🐷🍚 $72

😋馬來沙嗲雞脾肉串 (4串) 🐔$46
外賣自取
  • 沙嗲雞脾肉串
  • 辣味蝦湯蝦肉肉片麵
2023-01-04 424 瀏覽
聽左個名好耐,唔記得有冇食過聽左個名好耐湯比較淡味,肉又無乜味我地是中午去食的點左以下1)蝦片肉片麪+小食蝦麪個碗好大,一上台時好香,但食既時候無乜味道(咸香又稱唔上,蝦味亦唔太食到)小食係炸魚皮,佢地晦魚皮偏硬而唔係脆身如果唔點湯食,應該都未必會食到😳2)烚菜是小食其中一款,菜都有點偏老好多渣但腐乳就幾香3)沙爹雞肉串-有二串,但只係加熱貨色,非常之肉乾既口感但今次食全部都好一般,未會令人再食一次。比較失望
聽左個名好耐,唔記得有冇食過
聽左個名好耐
湯比較淡味,肉又無乜味

我地是中午去食的
點左以下

1)蝦片肉片麪+小食
小食係炸魚皮,佢地晦魚皮偏硬而唔係脆身
如果唔點湯食,應該都未必會食到😳

2)烚菜是小食其中一款,菜都有點偏老好多渣
但腐乳就幾香

3)沙爹雞肉串-有二串,但只係加熱貨色,非常之肉乾既口感

但今次食全部都好一般,未會令人再食一次。
比較失望

2022-11-24
2022-12-30 336 瀏覽
【🎄1️⃣2️⃣⏺️2️⃣6️⃣🎅🏽】HO HO HO!! 再一個大時大節 SKIP THE LINE 系列 —— 「蝦麵店」。唔知係咪假期,附近office無人返工,所以lunch唔使等位,只係得幾枱街坊同行山客;。1️⃣【一人餐——麵+小食+飲品】🦑『咖理叻沙湯•蝦肉魷魚摻摻』$86湯底香濃惹味,摻摻超「掛汁」,會想係咁食;魷魚爽口,都有幾多片;個人比較大食,覺得個麵有少少細🤭⋯⋯2️⃣【一人餐——麵+小食+飲品】🐽『白胡椒肉骨油條•配白飯』$84白胡椒有少少辛辣,但唔會太嗆;天氣比較凍,用砂煲仔上都好快凍;但個人比較鍾意藥材嗰款肉骨茶,層次比較豐富啲⋯⋯💛『五香脆炸豆腐豆卜』炸得夠乾身,無油膩感;豆卜點「叻沙湯」,應該都會幾好食💚『通菜』。📍 蝦麵店 (海光街) (鰂魚涌)鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下3號舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

1️⃣【一人餐——麵+小食+飲品】
🦑『咖理叻沙湯•蝦肉魷魚摻摻』$86
咖理叻沙湯•蝦肉魷魚摻摻(餐)

⋯⋯
2️⃣【一人餐——麵+小食+飲品】
🐽『白胡椒肉骨油條•配白飯』$84
白胡椒肉骨油條•配白飯(餐)

⋯⋯
💛『五香脆炸豆腐豆卜』
炸得夠乾身,無油膩感;豆卜點「叻沙湯」,應該都會幾好食
💚『通菜』
五香脆炸豆腐豆卜+通菜(跟餐)

📍 蝦麵店 (海光街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下3號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-12-26
咖理叻沙湯•蝦肉魷魚摻摻(餐)
係鰂魚涌返工 附近真係食到無野好食同事介紹左我去食蝦麵店🦐小店係海光街入面一條巷仔難怪平時無咁起眼啦🤤🍜 一人套餐 - 蝦肉四寶麵 配串燒同同事嗌左一人一個套餐蝦麵湯底非常濃 帶啲辣味 好惹味令人好想食完一啖又一啖麵底有油麵同滲滲簡今次嗌左米粉 非常索味 吸收哂啲精華魚旦墨丸貢丸都彈牙 正常既 無乜雪味串燒亦非常惹味 上面係花生碎同沙爹汁雞肉嫩滑 沙爹汁亦好開胃 配搭得好會令人想食多幾串🤤🤤而且食完都唔會太口渴👍🏼
係鰂魚涌返工 附近真係食到無野好食

雞肉嫩滑 沙爹汁亦好開胃 配搭得好
會令人想食多幾串🤤🤤
而且食完都唔會太口渴👍🏼
2022-10-22 415 瀏覽
蝦麵店地址: 鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下3號舖估唔到久違蝦麵水準還在👍🏻~蝦肉魚片摻摻麵🍜$69,唔好睇佢貌相咁普通,其實聞起來有好香嘅蝦味😋。紅當當湯底,一飲就飲得出濃濃蝦膏湯味再配上BB級辣辣地😎,極其鮮味,香料味道十分,口感不錯😍。摻摻浸在湯中完美吸收哂湯底精華,啖啖麵食到有鮮蝦味🥳,而且麵質都仲保持到彈性添,再配上蝦肉; 魚片; 通茶; 芽菜等爽口彈牙🤩,大滿足~#nicefoodie鰂魚涌----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious  #dinner #lunch #hk #香港 #香港美食 #美食 #鰂魚涌美食 #打卡  #鰂魚涌 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #馬來西亞菜
蝦麵店
地址: 鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下3號舖