2024-04-30 239 瀏覽
喺香港食海鮮有好多地方可以選擇,但如果想食靚料同埋價錢超值真係唔多。今次特登走入鯉魚門食海鮮,梗係因為有又平又靚又正既餐廳,我先去啦。鯉魚門港鐵站一直行落去行十幾分鐘去到海邊,見到餐廳光猛嘅招牌,仲喺係海邊真係別有一番風味。呢間餐廳主打套餐形式,咁你就每款海鮮都食到其實好方便。店員好細心會介紹邊一款海鮮係今日新鮮運到佢哋對海鮮熟悉嘅程度係你問佢乜嘢佢地都識答架。我哋兩個都算係大食嘅人,見到有個二人餐都擔心唔夠食仲想加啲海鮮,但係千祈唔好咁樣做,你哋黎食過就知㗎啦。我食海鮮通常最鐘意清蒸,咁先食到佢既鮮甜好味。二人套餐有10款海鮮,而且仲會有肉同埋丸最尾食到尾聲嘅時候其實海鮮嘅精華已經靜靜地滲到落去蒸鍋下便嘅粥底入邊,加埋菜脯同埋蔥花,簡直係一流,試問咁多嘢食,點會唔夠飽?講返今晚食過啲咩海鮮先蟹粉大元貝元貝上面嘅蟹粉醬係由師傅親手拆蟹膏蟹肉炒過和調味再放到大元貝上邊蒸紐西蘭刀貝蚌刀貝好大隻彈牙軟熟野生虎蝦野生虎蝦其實好大隻,清蒸完之後食得出啲肉好結實彈牙九孔鮑魚鮑魚好厚肉,起碼要分三啖先食得晒野生青口和珍珠蠔野生青口最怕就係污糟邋遢,但師傅清潔得好乾淨,食唔到有苦澀味,只有鮮甜可口。重

呢間餐廳主打套餐形式,咁你就每款海鮮都食到其實好方便。

我食海鮮通常最鐘意清蒸,咁先食到佢既鮮甜好味。

講返今晚食過啲咩海鮮先
蟹粉大元貝
紐西蘭刀貝蚌
刀貝好大隻彈牙軟熟
野生虎蝦
野生虎蝦其實好大隻,清蒸完之後食得出啲肉好結實彈牙
九孔鮑魚
鮑魚好厚肉,起碼要分三啖先食得晒
野生青口和珍珠蠔

重頭戲琵琶蝦
都比較少食琵琶蝦,除非係自助餐嘅地方,但係自助餐嘅通常都係冰鮮,通常都冇乜味。
而今次食嘅係新鮮琵琶蝦,肉質介乎大蝦和龍蝦中間佢會俾大蝦清淡。
龍蝦
龍蝦味道如何,取決於新鮮程度。餐廳嘅龍蝦喺養魚缸度拎上嚟即刻清潔即刻蒸非常鮮味。而且店員係會預計時間,所以絕對唔會有過老嘅情況發生。
饅頭蟹
饅頭蟹細細隻其實好可愛但肉容量唔多,但係食得出係鮮甜而且饅頭蟹非常罕有今次試到真係好開心。

重中之重,估唔到最好食嘅竟然係奄仔蟹,切開嘅時候已經見到好多膏,金黃色都有啲期待。蒸完之後出嚟簡直係不得之了,蟹膏香甜可口,又鮮又甜。唔好睇佢細細隻其實裏面好多肉,淨係食隻奄仔蟹我都已經食半個鐘。每一啖都唔想浪費。就連蟹鉗都係啖啖肉,香甜彈牙,不在話下,強烈建議不要落任何調味料,否則會影響鮮味。

其實食到呢度已經好飽,店員仲會蒸肉同埋包心丸,其實都食唔落。

不過我哋都堅持食埋每一款海鮮流出嚟嘅精華所煲嘅粥,份量好多,起碼每人有兩碗,入面會有粟米芋頭等等材料加埋海鮮的鮮味好夾。

最後只要你用八達通或者現金付款就會有甜品送呀。
所以帶定現金過嚟啦。

今晚真係好滿足好耐冇試過食咁多款嘅海鮮,而且鮮甜好味。

2024-04-26
生日
2024-04-08 829 瀏覽
識食梗係去鯉魚門食海鮮,唔止海鮮特別新鮮,仲有無敵海景,好有風味🤩同朋友揀左尊貴海鮮套餐 $449/位,一於黎個超豐富海鮮大餐!!👏——✧台灣花尾龍躉片肉質爽脆,油脂豐富,果然係魚中之王💯✧加拿大野生海蝦肉質彈牙,好有鮮味🤤✧台灣九孔鮑魚 口感厚實, 比個size驚艷到😳超大隻!✧韓國斧山珍珠蠔 最鍾意食蠔,蠔肉質肥美,蒸得剛好🥰✧蟹皇大元貝 元貝肉質飽滿,加入蟹粉滋味滿滿😍.✧大西洋野生青口彈牙帶點咬口,有少少海水味更顯青口鮮味😚✧紐西蘭刀貝蚌肥美鮮甜,嫩滑爽口🤪.✧澳洲青年龍蝦一食落去已經感受到鮮味,估唔到仲有滿滿蝦膏,超濃郁滋味👍✧野生奄仔蟹 最期待係呢隻蟹,有啖啖蟹膏,蟹肉都好多,再拆埋蟹腳食,超滿足~~淨係食蟹同龍蝦都值回票價啊~🤩✧有機蔬菜籃有娃娃菜、粟米同唐生菜,新鮮翠綠,為大餐解一解膩~.✧粟米排骨粥 加入左各種海鮮嘅精華,粥底濃郁鮮甜! 我就覺得唔加蔥同菜甫都好好食~鍾意濃味嘅都可以隨意調較口味😋.✧椰汁雪燕 甜度剛好,又滋補,為晚餐劃上完美句號🤤--我地仲加左一樽竹蔗茅根$74 share飲,清熱解渴,係開胃之選☺️蟹仙海鮮蒸氣石碢唔止海鮮新鮮,店員仲好熱心服務,幫忙

——

✧台灣花尾龍躉片肉質爽脆,油脂豐富,果然係魚中之王💯

✧加拿大野生海蝦肉質彈牙,好有鮮味🤤

✧台灣九孔鮑魚 口感厚實, 比個size驚艷到😳超大隻!

✧韓國斧山珍珠蠔 最鍾意食蠔,蠔肉質肥美,蒸得剛好🥰

✧蟹皇大元貝 元貝肉質飽滿,加入蟹粉滋味滿滿😍
✧大西洋野生青口彈牙帶點咬口,有少少海水味更顯青口鮮味😚

✧紐西蘭刀貝蚌肥美鮮甜,嫩滑爽口🤪

✧椰汁雪燕 甜度剛好,又滋補,為晚餐劃上完美句號🤤

我地仲加左一樽竹蔗茅根$74 share飲,清熱解渴,係開胃之選☺️蟹仙海鮮蒸氣石碢唔止海鮮新鮮,店員仲好熱心服務,幫忙蒸海鮮之餘又會細心介紹每樣海鮮特色之處,服務100分!
2024-03-26
鯉魚門以海鮮聞名,附近鯉魚門燈塔更加是拍攝日落的好地方,今日雖然天陰陰,坐在「蟹仙海鮮蒸氣石碢」店裡面,仍然可以欣賞到靚絕的海景🌊店家經營海鮮進口超過40年,所以海鮮質量有保證,除了食材新鮮之外,餐廳採用了石鍋,由專業店員即場蒸煮,火候剛好,不加調味,原汁原味 更健康美味👍餐牌有多款套餐可供選擇,豐儉由人。我和朋友點了尊貴海鮮套餐$449/位,已經包括了10款時令海鮮/蔬菜1.罕有大黃奄蟹,肉質鮮味多膏,仲要係重皮蟹,實在太幸運🥳2.野生琵琶龍蝦,屬於龍蝦科的一種, 肉質鮮嫩,比龍蝦還要甜。3.韓國釜山鰻魚,將原汁原味的味道發揮到極致☺️,我喜歡不加任何醬汁,朋友就或喜歡點wasabi撈鼓油,兩種食法都好正。4.台灣九孔鮑魚,唔算大隻,但口感彈牙,味道鮮甜。5.大西洋野生青口,最環保的海產😆,充滿海洋的味道6.加拿大野生海虎蝦,蒸煮時擺成心形圖案❤味道爽甜7.韓國釜山珍珠蠔,非常飽滿,脹卜卜 肥嘟嘟,蠔味十足8.黃金翡翠螺,彈牙有嚼勁,螺味濃9.蟹黃大元貝,本身已經好鮮味,再加大量蟹膏,超正~10.有機蔬菜籃,新鮮又清甜除了海鮮/蔬菜,套餐還包括了粥和椰汁燉雪燕。 溫馨提示:粥底正是所有
鯉魚門以海鮮聞名,
仍然可以欣賞到靚絕的海景🌊

已經包括了10款時令海鮮/蔬菜
1.罕有大黃奄蟹,
肉質鮮味多膏,
罕有大黃奄蟹
仲要係重皮蟹,實在太幸運🥳
2.野生琵琶龍蝦,
野生琵琶龍蝦
屬於龍蝦科的一種, 肉質鮮嫩,
比龍蝦還要甜。
3.韓國釜山鰻魚,
韓國釜山鰻魚
4.台灣九孔鮑魚,
台灣九孔鮑魚
唔算大隻,但口感彈牙,味道鮮甜。
5.大西洋野生青口,
大西洋野生青口
最環保的海產😆,充滿海洋的味道
6.加拿大野生海虎蝦,
8.黃金翡翠螺,
彈牙有嚼勁,螺味濃
9.蟹黃大元貝,
蟹黃大元貝
本身已經好鮮味,再加大量蟹膏,超正~
10.有機蔬菜籃,
有機蔬菜籃
新鮮又清甜
除了海鮮/蔬菜,套餐還包括了粥
和椰汁燉雪燕。
椰汁燉雪燕
溫馨提示:粥底正是所有海鮮嘅精華所在,再飽也不能錯過🤣
6天前
3天前 0 瀏覽
聽朋友講今時今日嘅鯉魚門海鮮已經非常抵食,所以就約左朋友去試吓有幾抵?蟹仙位於三家村碼頭佢哋本身係經營超過40年的海鮮供應商,所有套餐主打全海鮮,同坊間唔同嘅係佢哋搜羅各國優質嘅海鮮。優質海鮮的要求:來源地、新鮮度、標準大小、不受污染等等……不同國家的海鮮如:澳洲龍蝦、波士頓龍蝦、蘇格蘭大蟶子、 韓國大元貝、韓國釜山鰻魚、台灣九孔鮑魚等等……海鮮每日空運到港。🍴尊貴海鮮套餐$449pp罕有大黃奄蟹🦀野生琵琶龍蝦🦞韓國釜山鰻魚🐟台灣九孔鮑魚大西洋野三青口加拿大野生海虎蝦🦐韓國釜山珍珠蠔🦪黃金翡翠螺蟹黃大元貝有機蔬菜籃🥬今晚負責我們這張枱的,就是這間店的店長May姐。May姐詳細講解海鮮來源,再講解蒸海鮮每個過程都由他們服務團隊負責的,因為每款海鮮掌控蒸時間不同。介紹完之後May姐就開始蒸第一道海鮮,我問May姐調味應如何配搭呢?她回答我「清蒸」,新鮮優質的海鮮不用加任何調味料,因為咁先可以食到海鮮嘅原汁原味,健康又養生。個人特別推介➡️台灣九孔鮑魚~Q彈鮮嫩韓國釜山珍珠蠔~漲卜卜,鮮甜無窮蟹黃大元貝~蟹黃鮮味滿滿整體來說,一個字「鮮」食完十道菜後,鍋底內有乾坤,就是粟米淮山豬骨粥,May姐

蟹仙
位於三家村碼頭

優質海鮮的要求:來源地、新鮮度、標準大小、不受污染等等……

🍴尊貴海鮮套餐$449pp

加拿大野生海虎蝦🦐
韓國釜山珍珠蠔🦪
蟹黃大元貝

有機蔬菜籃🥬

今晚負責我們這張枱的,就是這間店的店長May姐。

個人特別推介➡️
台灣九孔鮑魚~Q彈鮮嫩
韓國釜山珍珠蠔~漲卜卜,鮮甜無窮

蟹黃大元貝~蟹黃鮮味滿滿

整體來說,一個字「鮮」

食完十道菜後,鍋底內有乾坤,就是粟米淮山豬骨粥,May姐問:「你哋要唔要蔥同蒜撈埋落粥?」,我答:「梗係要😋,我喜歡多蔥。」

我特別喜歡最後煮出來的粥,濃郁綿密,帶海鮮的甜味。

甜品:椰汁燉雪燕
超清潤又滋陰

這間是我暫時食過CP值最高的蒸氣海鮮。

服務員好專業和熱情,幫我哋解答問題,令用餐體驗更佳。

仲有好多我未食過嘅海鮮呀,一定要嚟再食,支持留港消費。

#香港#美食#小店#鯉魚門#蟹仙#海鮮蒸氣石鍋
6天前
2024-09-15 0 瀏覽
我地今日食個$449既套餐,有多款蒸氣海鮮仲有粥底,蒸完啲海鮮精華滴晒落啲粥度,諗起都流晒口水🤤仲要有專人幫手整,唔洗怕自己蒸過龍蒸唔熟,岩晒我呢啲懶人🤭套餐入面有野生奄仔蟹🦀太平洋饅頭蟹🦀野生琵琶蝦🦞台灣九孔鮑魚、大西洋野生青口、加拿大野生虎蝦🦐韓國釜山珍珠蠔、蟶子、蟹黃大元貝、有機蔬菜籃🥬仲有個芋頭粟米豬骨粥底🍲個粥底要特別分享一下,因為真係真係好正🤤以上既海鮮放喺上面蒸,一路蒸啲精華一路滴晒落粥底😍仲有蔬菜籃,所以個粥除咗有海鮮味仲有蔬菜嘅甜味,再加上個粥底有芋頭粒、粟米同豬骨,令到個粥味道超豐富有層次,我都食咗兩大碗真係不得了🤤🤤咁多款海鮮我同奴才爸最欣賞既係奄仔蟹🦀琵琶蝦🦞琵琶蝦肉質爽彈勁新鮮!而且一樣勁甜🤤比起食龍蝦我更喜歡琵琶蝦😋奄仔蟹蟹肉鮮甜超爆多膏😍啲膏仲好濃味好甜🤤最後食碗椰汁燉雪燕糖水完美作結😋

咁多款海鮮我同奴才爸最欣賞既係奄仔蟹🦀琵琶蝦🦞

奄仔蟹蟹肉鮮甜超爆多膏😍啲膏仲好濃味好甜🤤

最後食碗椰汁燉雪燕糖水完美作結😋

2024-09-12 98 瀏覽
今次我喺一間餐廳叫咗一個超值海鮮套餐,真係好驚喜!呢個套餐包括咗野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹、野生琵琶龍蝦、台灣九孔鮑魚等等,仲有韓國斧山珍珠蠔、蟶子同有機蔬菜籃,而粥底係用咗日本珍珠米、芋頭、粟米同豬骨煮成,真係非常鮮味。其中最讓我印象深刻嘅就係嗰隻琵琶蝦蒸到色澤鮮艷,肉質爽嫩,食完真係想叫多一份!而蟹黃元貝就更加唔可以錯過,口感剛好,肉質爽脆,加埋蟹黃嘅甜味,令整道菜嘅風味升華咗好多。至於大西洋青口,肉質滑嫩又飽滿,味道真係好有驚喜,同平時食嘅青口相比,完全係另一個層次最緊要嘅係,呢個套餐加上服務費淨係約500蚊,對於咁新鮮嘅海鮮,真係非常抵食!坐喺維港旁邊,食住美食,仲可以欣賞到美麗嘅景色,簡直好開心。食完海鮮之後,粥底已經吸收咗所有海鮮同蔬菜嘅精華,變得鮮美、質感綿密,真係每一口都好滿足!呢間餐廳真心推薦俾鍾意海鮮嘅朋友!

2024-09-02 149 瀏覽
今日招呼朋友食好西,即刻諗到鯉魚門既蟹仙,又有靚景,又有靚海鮮食。一早訂定左枱,服務員幫我地留左窗邊大梳化,坐得好舒服。蟹仙由平到貴既套餐都有,適合唔同要求既食客,我地今晚食尊貴套餐,另加龍蝦刺身同松葉蟹,全部都係新鮮海鮮,食到朋友仔好開心。份量一定夠食,最後要將雞肉換成牛肉,連牛肉都好好食。成晚食得好開心,因為服務員服務貼心周到,仲幫我地影左好多靚相打卡。下次如果又有朋友黎香港,一定再帶佢地黎食。
2024-08-28 239 瀏覽
今日黃昏相約了舊同事到位於鯉魚門碼頭隔離的 蟹仙蒸鍋,這間新店內有很多打卡位,窗戶採用 闊銀幕大玻璃令美景一覽無遺, 戶外更有多個座位, happy hour三五知己來吹吹海風,欣賞夕陽美景真是一樂也。我們選了一個刁鑽海鮮套餐,套餐有:1. 加拿大海虎蝦:是一種來自冷水地區的蝦,肉質鮮美、細嫩。2. 黃膏肉蟹:這道菜是整個套餐的焦點,蟹肉和蟹膏混合來吃,口感豐富,味道鮮甜。3. 日本大帶子[刺身]:這是新鮮的日本大帶子,厚厚的帶子刺身,清甜爽口。4. 野生琵琶蝦:肉質彈牙,蝦肉帶有鮮甜味道。5. 龍蝦半隻[刺身]:生吃龍蝦,肉質爽口,鮮甜滋味,是一種獨特的享受方式。6. 龍蝦半隻:蝦膏很鮮甜,一絲絲的蝦肉混合蝦膏來吃令龍蝦肉也特別鮮甜。7. 蟹皇海哲:蟹皇海哲結合了海鮮和蟹黃的美味,是一道豐富奢華的小吃。8. 韓國大元貝:大元貝是韓國的特色美食之一, 加了蟹黃的蒸元貝口感特別鮮甜。9. 韓國珍珠蠔:蠔肉的獨特味道很濃,讓人回味無窮。10. 八頭南非鮑魚:肉質鮮嫩,是一種高蛋白低脂肪的美味選擇。11. 椰汁燉雪燕:口感滑嫩,帶有椰香,是一道兼具營養與美味的甜品。最後還吃了蒸有機蔬菜及海鮮

我們選了一個刁鑽海鮮套餐,套餐有:

4. 野生琵琶蝦:肉質彈牙,蝦肉帶有鮮甜味道。

6. 龍蝦半隻[蒸]:蝦膏很鮮甜,一絲絲的蝦肉混合蝦膏來吃令龍蝦肉也特別鮮甜。

9. 韓國珍珠蠔:蠔肉的獨特味道很濃,讓人回味無窮。

最後還吃了蒸有機蔬菜及海鮮粥,總括來說海鮮食材很新鮮,感覺物有所值。
2024-08-26 133 瀏覽
食海鮮我今次揀咗海鮮蒸氣石鍋,可以吃到海鮮的鮮味,是一個美好的享受海鮮饗宴。蟹仙的老闆從事海鮮入口超過40年,並承包漁船出海捕穫海鮮,即時送往香港。今次揀左這道菜入門版:$449/位,總共十款食材。首先上場的一盆海鮮包括:韓國釜山鰻魚、野生琵琶蝦、台灣九孔鮑魚、大西洋活青口、加拿大海虎蝦、韓國釜山珍珠蠔、黃金翡翠螺、韓國大元貝、蘇格蘭大蟶子。過程由專人操作,我們只需要翹起雙手等食,不用擔心烹煮的過程。鰻魚非常肥美,魚肉的鮮和油脂味爆滿,沾醬層次更加豐富。琵琶蝦肉質鮮美,九孔鮑魚肉質肥厚,鮮嫩而且完全不靱,青口海水味濃郁,翡翠螺肉質甜美,珍珠蠔肥美飽滿,鹹香味十足,留下美好印象。重頭戲大黃奄蟹其甜美多汁的蟹肉令人難忘。奄仔蟹由菲律賓即日運到,基於未交配,又叫處男/女蟹,肉質特別嫩滑。餐廳還提供了新鮮有機蔬菜,用蒸的烹製方法,保持菜的原汁原味,也為整個用餐體驗更加平衡。最後粥底吸收蒸海鮮的精華,加入菜粒,香醇可口的粥底,不需過多的調味都非常滋味。最後每人一碗甜品,作為完美結局。

今次揀左這道菜入門版:$449/位,總共十款食材。

首先上場的一盆海鮮包括:

最後每人一碗甜品,作為完美結局。
2024-08-18 155 瀏覽
位於鯉魚門碼頭附近既蟹仙,無論環境定係食物質素都非常高質。今次我地招呼外地黎既朋友,好豪氣咁點左龍蝦刺身同松葉蟹。隻龍蝦上枱果陣,個鬚仲係到郁緊,哇,真係好正,證明有幾新鮮。服務好熱情咁幫我地影相,仲有兩支迷你煙花做裝飾,比我地打卡影相拍片。有幾隻蝦係餐廳送比我地食,蝦同龍蝦啲肉都鮮甜可口,龍蝦既肉係比較薄啲鮮啲。另外,我同朋友都係第一次食松葉蟹,餐廳已經係廳度蒸左先拎出黎,松葉蟹啲膏非常多同濃味,真係冇揀錯。
位於鯉魚門碼頭附近既蟹仙,無論環境定係食物質素都非常高質。

2024-08-15 140 瀏覽
海鮮套餐這道套餐包括野生膏仔蟹、日本深海石斑、夜乾野生琵琶龍蝦、台灣九孔鮑魚、日本野生大赤蝦、大西洋野生青口、期間限定的蟹醬元貝、韓國斧山珍珠蠔以及有機蔬菜籃,底部則是粥底,選用了日本珍珠米、芋頭和粟米。這個套餐相當划算,加上服務費只需約 $500,便能享用各種新鮮甜美的海鮮,還能一邊品味美食,一邊欣賞維港的美麗景色。其中我們最喜愛的是龍蝦、青口以及蟹醬元貝。琵琶蝦蒸熟後色澤鮮艷,味道更是無比鮮美,讓我們忍不住想再吃一次。野生青口與平常吃的差別很大,肉質滑嫩且飽滿,味道鮮美得多。蟹醬元貝則是期間限定,因為紐西蘭的風災導致其中兩款海鮮缺貨,餐廳便免費升級了元貝,口感剛好,肉質爽脆。搭配蟹醬,蟹膏的甜味讓整道菜肴的味道更上一層樓。在享用完海鮮後,蝦脣、蟹膏以及其他海鮮的精華全融入了粥底,令粥變得鮮美、質感綿密,最後以椰汁雪燕作為甜品,整體用餐體驗實在出色。

海鮮套餐

2024-07-25
好久沒到鯉魚門走走,順道吃海鮮,看到新開的蟹仙,明碼實價,價錢合理,於是去試試一進店剛好正日落,餐廳的大窗戶正對海景,邊吃海鮮,非常寫意在等上桌時,送了新鮮炸魚皮給我們,香脆且魚味香濃點了尊貴海鮮套餐 $449 包10款海鮮,在鯉魚門吃海鮮算超值加拿大野生海虎蝦台灣九孔鮑魚黃金翡翠螺大西洋野生青口店員蒸每款海鮮前都會用心介紹來源,全部都非常鮮甜,虎彈肉質彈牙,鮑魚味濃郁,特別一讚野生青口,上桌時仍連著海草保持新鮮,然後店員會細心處理乾淨才上菜,青口帶海水鮮味,與平時吃的青口截然不同,好吃韓國生蠔/蟹皇大元貝加了香辣蒜蓉的生蠔及蟹皇的大元貝,兩者的調味將鮮味帶出,貝殼把蒸完的海鮮汁水兜住,吃時連海鮮汁一起吃特別鮮味野生琵琶龍蝦琵琶龍蝦摸上去質感很特別,像有層絨毛一樣軟軟的,清蒸後保留原汁原味,蝦肉鮮甜爽脆,比一般龍蝦肉更鮮甜太平洋饅頭蟹/野生重皮膏仔蟹野生太平洋饅頭蟹較罕見,雖然肉不多,但其海水味及鮮甜非常出色;而更驚喜的是重皮膏仔蟹,可以見到蟹膏滿溢,非常甘香,蟹肉帶海水咸味,口感紮實,讓人回味,不愧蟹仙之名有機蔬菜籃/海鮮粥最後會蒸少量蔬菜和粟米,而剛才蒸的海鮮精華,全部滙聚在底層的

一進店剛好正日落,餐廳的大窗戶正對海景,邊吃海鮮,非常寫意

在等上桌時,送了新鮮炸魚皮給我們,香脆且魚味香濃

加拿大野生海虎蝦
大西洋野生青口

韓國生蠔/蟹皇大元貝

太平洋饅頭蟹/野生重皮膏仔蟹

有機蔬菜籃/海鮮粥
最後會蒸少量蔬菜和粟米,而剛才蒸的海鮮精華,全部滙聚在底層的粥底中,每啖粥都帶著海鮮的鮮甜味,非常滿足

椰汁燉雪燕
最後還有自家製的甜品送上,椰汁不會太甜,配上一絲絲雪燕,畫上完美的句號

總括來說性價比超高,味覺視覺的享受,下次會再來
蟹仙 @ 鯉魚門去鯉魚門吔海鮮…還記得以前去鯉魚門是坐船的…有無人試過🤫🤫🤫 早排去東龍島見到呢度開左蟹仙…所以今晚黎試下點左最基本套餐…原先想加碼升級去頂角膏蟹…不過姐姐好老實話而家未係season…咁就下次先套餐原先饅頭蟹同鰻魚二揀一…點知饅頭蟹賣哂…我又唔太好蒸鰻魚…姐姐俾我轉其他海鮮最後個餐有琵琶龍蝦, 鮑魚, 青口, 虎蝦, 珍, 蠔, 翡翠螺, 扇貝, 菜籃, 粥同甜品呢度既海鮮每次黎都唔會失望…好靚又新鮮…望下膏蟹同琵琶龍蝦d膏就知揀手貨。蟹膏好腍又香…蟹肉鮮甜…除左細左dd外…無投訴姐姐都會幫忙蒸海鮮…全部蒸既時間地啱啱好…所以全部都蒸得好嫩。食蒸鍋除左海鮮外…當然係最尾嗰碗粥…吸收哂所有海鮮精華…加埋排吉同芋頭粒…最後加d蔥花同菜莆粒…好好味食完仲有個椰汁雪燕做甜品😍😍😍蟹仙間間分店都唔錯…服務周到…食材新鮮👍🏻👍🏻
蟹仙 @ 鯉魚門

早排去東龍島見到呢度開左蟹仙…所以今晚黎試下

蟹膏好腍又香…蟹肉鮮甜…除左細左dd外…無投訴

食完仲有個椰汁雪燕做甜品😍😍😍

蟹仙間間分店都唔錯…服務周到…食材新鮮👍🏻👍🏻
2024-06-26 134 瀏覽
一個鯉魚門之旅成就咗呢餐飯。呢日嚟到鯉魚門的牌坊附近週圍影相,突然間應見到好大好大個字“蟹仙.....”之前喺第二度食過,但估唔到鯉魚門都有了呢間餐廳,咁對各位來講,下次到鯉魚門又多一個選擇啦。而我今晚呢餐當然喺度解決喇。老闆係做海鮮批發嘅,D海鮮當然新鮮啦,睇過D魚缸.....點咗經濟的“尊貴海鮮套餐”,有埋大黃奄蟹,韓國釜山鳗魚,野生琵琶龍蝦,台灣九孔鮑魚,大西洋野生青口,加拿大野生海虎蝦,韓國斧山珍珠蠔,黄金翡翠螺和蟹皇大元貝,清楚楚話你知,你食過D乜,非常之唔錯,餐廳喺三家村碼頭隔離,裝修得好好睇睇,有包房,有大廳位,大廳亦有大大個窗望住個海景同埋來往西灣河的渡輪,非常之享受。鰻魚好厚肉,肥美,店家仲特登整咗碟wasabi 豉油來點,正吖。翡翠螺亦都好新鮮大隻同埋彈牙。食完海鮮再蒸埋有機蔬菜,仲有最最精華的海鮮粥喺底,都仲未夠,送埋個椰汁燉燕窩,滋潤養人,暑氣盡消。

位於油塘鯉魚門渡輪碼頭蟹仙海鮮蒸氣石碢雅致座位並擁無敵海景品嚐尊貴海鮮套餐老闆嚴選多款新鮮海鮮每檯專享即蒸服務店內更設獨立私人房間露天欣賞夜景 感受愜意海風店員解說細心,把每樣海鮮的特色都講解一次,還跟我們談笑風生,很幽默~ 餐前於客人面前先高溫蒸洗餐具,經過高溫消毒殺菌,吃得安心😌 每一道海鮮都有店員即場蒸煮,確保火候才把海鮮的精髓讓客人享受。這裏是用石鍋煮粥,因此不會黏底。店家為求保留海鮮最純粹的鮮味,採用蒸氣烹調,過程中不加調味料,將原味發揮到極致。而每臺石碢下都有蒸餾水,水份跟海鮮的精華都保留到粥底,可品嚐到鮮味的粥底。✨我們點了尊貴海鮮套餐($449):1)底層是一層粥底:內面已有芋頭、粟米、南瓜、咸豬骨(這是留待到最後吃的粥底,海鮮的精華到最後會混淆粥水裡去)2)罕有大黃奄蟹 (鮮味跟肉身的嫩滑感滿滿的,蟹膏十分鮮味,吃完整只蟹完全沒有點過半滴鼓油。肉汁清甜,完全能吃出蟹肉自身的鮮味。)3)韓國釜山鰻魚(肉質鮮甜嫩滑,帶出強烈鮮味)4)野生琵琶龍蝦 (汁鮮肉嫩,肉味鮮甜嫩滑,淡而柔軟,蛋白質含量非常高,千萬不要沾醬,本來的龍蝦鮮味已經十分足夠!)5)台灣九孔鮑魚(鮑魚肉質很
位於油塘鯉魚門渡輪碼頭
蟹仙海鮮蒸氣石碢
雅致座位並擁無敵海景
品嚐尊貴海鮮套餐
老闆嚴選多款新鮮海鮮
每檯專享即蒸服務
店內更設獨立私人房間
露天欣賞夜景 感受愜意海風

餐前於客人面前先高溫蒸洗餐具,經過高溫消毒殺菌,吃得安心😌

✨我們點了尊貴海鮮套餐($449):
3)韓國釜山鰻魚(肉質鮮甜嫩滑,帶出強烈鮮味)
5)台灣九孔鮑魚(鮑魚肉質很彈牙,鮑心不會太韌,很有嚼勁)
6)加拿大野生海虎蝦(很大一隻,蝦肉滿滿)
7)韓國慶南蠔(軟熟清甜)
8)大西洋活青口(青口很鮮甜,蒸的時間拿捏得剛剛好)
9)黃金翡翠螺,螺肉超大的一隻!
10)蟹皇大元貝,又是很大的一隻,爽口彈牙,完全不需要加醬料也吃到海鮮味
11)蒸蔬菜配滿滿海鮮精華的粥底,把營養吃到肚子裏去~
🍋🍐 陳皮檸檬桔梨 清熱解渴
店家贈送滋補養顏椰汁燉雪燕