2024-06-20 1679 瀏覽
這間中菜館位於鴨脷洲西邨街市,鄰近海怡半島站,主打泰粵小炒。店內環境寬敞舒,設有戶外座位,以藍白色為主調,擺放船舵及水抱等船上物品作裝飾,適合多人聚會。最近與海鮮公園合作「食本地鮮」活動,凡惠顧指定菜品,可獲贈送蟹點餐飲優惠卷。招牌白胡椒蟹 - $628超大隻新鮮本灣肉蟹,蟹身裡面肉質肥厚,蟹鉗又肥美飽滿,蟹蓋上更有豐富的蟹膏好甘香,有絲滑的口感。以熱呼呼的鐵板保持溫度,淋上自家秘製的白胡椒醬汁,香辣惹味,辣而不嗆,同時能突出螃蟹的鮮味,啖啖都是蟹鮮味。本地雞蛋蒸花甲皇 - $128中式蒸蛋採用本地雞蛋特別新鮮,如絲綢般滑順,鋪滿大量花甲,鮮甜無沙。泰式豬頸肉炒乾河 - $78煙韌彈牙的河粉染上鹹香的醬油,一片片豬頸肉有著豐富的油脂,特別軟滑爽彈,還有紅蘿蔔及芥蘭菜等。椰青 - $45大大個椰子有著清甜且解熱生津的椰青水,微涼好清爽,厚厚的椰子肉嫩滑鮮甜。 珍多冰 - $25香甜的椰奶好順滑,有一條條綠色粉條好軟滑,以糯米粉製成,帶淡淡斑蘭葉香。

招牌白胡椒蟹

珍多冰 - $25
2024-06-18
1K
2024-05-17 1810 瀏覽
今日去完海洋公園,  表弟話請食海鮮, 乘地鐵只三個站便到海怡半島.  目標餐廳 :  蟹點, 位於鴨脷洲西邨.   從地鐵站出口已看見.  蟹點,  位於一樓, 乘電梯可直達.   門外有張貼餐廳簡介, 也有餐牌. 設多個大魚缸,   魚, 蝦, 蟹, 龍蝦好生猛,  貝類品種多.  有泰菜, 中菜, 潮式, 提供食品多元化.餐廳裝修以藍色為主, 帶濃厚海洋風味.  座位多, 有大圓檯, 適合朋友, 家庭聚餐. 室外也有座位, 今晚剛下微雨, 店員提議室內坐. 餐牌食品豐富, 價錢中肯,  試試 行動.   鎮店之寶,  必食招牌蟹:  有白胡椒蟹, 避風塘炒辣蟹, 咖喱蟹, 也有泰式蟹,  咖喱炒海鮮. 沙律, 頭盤, 中式小炒.還有晚飯必食四寶, 好抵食.   落單無難度. 招牌白胡椒蟹(大蟹),   用鐵板盛載, 熱騰騰上檯, 侍應淋上熱汁,  即時聞到蟹香, 加上紫蘇葉天然氣撲鼻, 蟹大約重 1 斤半.   紅卜卜,   白胡椒香辣惹味,  芳香而不搶喉,  先取蟹蓋, 鐵板墊底有大量洋蔥,  蟹蓋有膏,  蟹膏甘香滑溜.   食得真滋味.蟹肉鮮嫩多汁, 柔嫩粉白, 肉質爽
蟹點,  位於一樓, 乘電梯可直達.
門外有張貼餐廳簡介, 也有餐牌.
泰菜, 中菜, 潮式, 提供食品多元化.
餐廳裝修以藍色為主, 帶濃厚海洋風味.
座位多, 有大圓檯, 適合朋友, 家庭聚餐.
室外也有座位, 今晚剛下微雨, 店員提議室內坐.
 餐牌食品豐富, 價錢中肯,  試試 [食本地鮮] 行動.
也有泰式蟹,  咖喱炒海鮮.
沙律, 頭盤, 中式小炒.
還有晚飯必食四寶, 好抵食.   落單無難度.
招牌白胡椒蟹(大蟹)
先取蟹蓋, 鐵板墊底有大量洋蔥,
 蟹蓋有膏,  蟹膏甘香滑溜.   食得真滋味.
蟹肉鮮嫩多汁, 柔嫩粉白, 肉質爽口.  白胡椒嘅香味滲透全只蟹,  蟹肉味道層次豐富.
招牌白胡椒蟹(大蟹)
蟹鉗巨形多肉,  微辣, 味道濃郁, 大家慢慢食, 細細品嘗.
晚飯必食四寶, 泰式燒雞半隻, 份量很多.   燒雞微焦, 雞肉滑, 有雞味.
泰式燒雞半隻
 沙律菜伴碟,  沾上自家製甜辣醬,  富泰式風味.  調味至正.
 [食本地鮮] 行動.   選了 本地雞蛋蒸花甲皇, 吃過濃味菜式, 好適合來一客雞蛋蒸花甲皇.   用蔥花作點綴,
本地雞蛋蒸花甲皇
蒸雞蛋有蛋味, 相當順滑,  加上鮮甜的花甲皇, 花甲皇大粒好飽滿, 入口鮮甜,  無沙.  好滿意.
本地雞蛋蒸花甲皇
楊州炒飯,  飯粒飽滿炒得乾身, 材料多,  有雞蛋, 鮮蝦, 叉燒粒,  和蔥花等一起來炒飯, 油分不多, 非常可口.
楊州炒飯,
離開餐廳時,  看見這幅蟹畫, 蟹好勇猛啊,  大家不忘打卡留念.  下次來吃咖喱蟹.
泰式燒雞半隻
楊州炒飯,
  • 楊州炒飯
3天前 0 瀏覽
去鴨脷洲食飯真係冇乜嘢好揀,小炒店寥寥可數,不過鴨脷洲西邨呢間蟹點又真係幾唔錯串燒拼盤叫咗半豬半雞,個人鍾意雞肉多啲,爽口彈牙啲記得要點沙嗲醬,好濃郁嘅花生味,就食到粒粒嘢,花生碎滷水拼盤拼盤勁大份又足料,6-8人share都無問題鵝片滷的又淋又入味,底下的豆腐亦好入味冰糖咕嚕肉咕嚕肉真系必叫好有驚喜面層有層薄薄脆脆的冰糖甜甜地好正,裏面的咕嚕肉熱辣辣兩種口感好得意黃金大蝦黃金大蝦好重咸蛋黃味,咸咸地好香大蝦炸完逼左D蝦油出黎,更加香粉絲雜菜煲食左咁多野都要叫留D清淡健康野中和下

串燒拼盤
叫咗半豬半雞,個人鍾意雞肉多啲,爽口彈牙啲
記得要點沙嗲醬,好濃郁嘅花生味,就食到粒粒嘢,花生碎
滷水拼盤
拼盤勁大份又足料,6-8人share都無問題
鵝片滷的又淋又入味,底下的豆腐亦好入味

冰糖咕嚕肉
咕嚕肉真系必叫好有驚喜
黃金大蝦
黃金大蝦好重咸蛋黃味,咸咸地好香
大蝦炸完逼左D蝦油出黎,更加香
粉絲雜菜煲
食左咁多野都要叫留D清淡健康野中和下
每逢十月初都會去海洋公園哈囉喂玩完要搵好野食,靠海食海梗係係本地搵海鮮食,原來喺鴨脷洲開咗間港式大排檔仲有海鮮食,搭地鐵3個站就去到,呢到仲有車巴士出旺角同中環夠哂方便仲可以睇下夜景,如果揸車去附近就有停車場泊車,食完飯仲有得平返d泊車錢餐廳地方闊落,室內有冷氣,室外有大排檔氣氛得黎有頂又唔怕會落雨,樓底夠哂高,一入門口有個大魚缸揀海鮮,旁邊就有潮式鹵水,周圍仲貼滿各種小炒既照片,令人食欲大增,款式五花八門食多幾次都唔會悶我地三個人叫左唔係好多野招牌白胡椒蟹(大蟹)用個鐵板上,一黎到淋上醬汁先刺激嗅覺同視覺,鐵板上食到尾都仲係熱辣辣,蟹肉鮮甜結實,醬汁惹味香辣原隻脆皮炸豬手,起哂肉切好哂大大舊,皮脆肉嫩最適合送啤酒招牌脆皮咕嚕肉,醬汁掛身加上香口脆皮,肉嫩多汁,配上新鮮菠蘿減輕油膩感芒果蟹肉炒飯,芒果鮮甜多汁,陪上滿滿嘅蟹肉,乾身嘅炒飯,真係食到一碗接一碗配埋大排檔文化-戰鬥碗,真係飲得特別暢快地址:鴨脷洲西邨街市一樓(港鐵海怡半島站A出口)(鴨脷洲商場停車場可供泊車)營業時間:11:00am - 12:00pm#海洋公園 #海洋公園哈囉喂 #哈囉喂全園祭2024 #厲鬼圍城 #亡了忘

我地三個人叫左唔係好多野
原隻脆皮炸豬手,起哂肉切好哂大大舊,皮脆肉嫩最適合送啤酒
配埋大排檔文化-戰鬥碗,真係飲得特別暢快

地址:鴨脷洲西邨街市一樓
(港鐵海怡半島站A出口)
(鴨脷洲商場停車場可供泊車)
營業時間:11:00am - 12:00pm

#海洋公園 #海洋公園哈囉喂 #哈囉喂全園祭2024 #厲鬼圍城 #亡了忘不了 #城寨 #門票正式預售 #OceanPark
2024-10-08 185 瀏覽
我哋作為南區之友真係成日去蟹點食飯🦀蟹點份量充足佢哋仲自設魚缸海鮮夠哂新鮮🐟而家佢哋仲可供多種類食物連泰菜都有🇹🇭真係想食咩都有得食另外置有戶外雅座啱哂鍾意坐戶外嘅朋友而且鄰近海洋公園 可以玩完一家大細過嚟食就啱啱好👍🏻今次我哋就叫咗🔺薑蔥炒蟹🦀🔺本地雞蛋蒸花甲🔺蒜蓉粉絲蒸聖子皇🔺招牌脆皮咕嚕肉每碟餸都好足料大大碟👍🏻大人就最欣賞炒蟹🦀炒得好香 🦀大大隻又好肉仔仔就最欣賞咕嚕肉外脆內淋 拎嚟送飯一流☺️下次要再嚟食過
我哋作為南區之友

仔仔就最欣賞咕嚕肉
外脆內淋 拎嚟送飯一流☺️
下次要再嚟食過
2024-10-06 185 瀏覽
昨天晚上在餐廳食飯一肚氣。首先,叫了兩碗白飯等了很久還未到,於是向一名男侍應查詢。男侍應第一句就問:「你同邊個落單?」,跟住走開了!請問我是否要記住幫我下單的侍應,直接向他追單?經多次向不同侍應追單後,兩碗白飯最終在1 5分鐘後送到,餸菜可以凍曬!更離譜的是,當甜品送到時,我們發現並非我們點的甜品。於是向一名貌似老板娘的女士反映。該女士好大聲話我們點的甜品「要等好耐」,明顯是希望我們接受餐廳做錯的甜品。當我們拒絕後,該女士一聲不響走開。由於該女士表示我們想食的甜品「要等好耐」,我們決定不再等,起身走到收銀處結帳。結帳時要求餐廳將甜品的金額扣除,該女士突然表示甜品已準備好,並將甜品拿到我們面前!當時我們已經離開餐枱,部份人更已離開餐廳,所以表示不需要。該女士表示甜品已做好,堅持要收費。經過一輪爭論後,該女士才不情不願地同意扣除甜品價錢。在我看來,整件事已經不是服務態度問題,是誠信問題!餐廳落錯單很平常,說聲「唔好意思」,相信大部份食客都會接受!令人難以接受的是餐廳用一個謊言去掩蓋自己的錯誤,當乘客拒絕接受他們的錯誤時,又立即表示錯誤已經更正,要求客人接受。最近經常講香港人北上消費影響餐廳
昨天晚上在餐廳食飯一肚氣。

最近經常講香港人北上消費影響餐廳生意,餐廳自己有否想過究竟原因是否出在自己身上?
2024-10-05
2024-09-24 255 瀏覽
阿美鴨脷洲街市海鮮之旅🦀🍤鴨脷洲西邨街市有一間叫做「蟹點」嘅海鮮大排檔,阿美最近去咗試,真係唔試唔知,一試嚇一跳!嗰度嘅海鮮又平又抵食,仲要夠晒新鮮。阿美點咗幾款招牌菜,以下係佢嘅體驗分享。招牌白胡椒炒蟹(大蟹) - $628 🦀🔥呢道菜真係不容錯過!白胡椒蟹啲味道同阿美之前喺新加坡食過嘅差唔多,甚至仲好味啲!隻蟹好新鮮,肉質豐滿,白胡椒味非常出色,有啲辣但又唔會太刺激,食落去感覺好舒服。呢個真係必試之選,絕對係舖頭嘅招牌菜。👍🌟金沙黃金蝦 - $108 🍤✨黃金蝦係其中一道大家成日食嘅菜,但呢度嘅黃金蝦真係有驚喜。蛋黃味突出,但又唔會太油膩,唔似其他地方嗰啲碟底鋪滿油,食落去感覺好健康。蛋黃落得啱啱好,淡淡金沙味道真係超正。👌🥳蟹點小炒王 - $108 🍲👌每次去到新嘅地方,阿美都會試下佢哋嘅小炒王,呢度嘅小炒王真係正!入面嘅海鮮都係新鮮貨,絕對唔係雪藏貨,仲好有鑊氣。韭菜嘅味道啱啱好,唔會過腦,阿美覺得非常滿意,對呢度嘅師傅好有信心。👏👨‍🍳總括嚟講,蟹點真係一個值得推薦嘅地方,海鮮新鮮又美味,價錢亦都合理,真係要試過先知。下次去鴨脷洲,唔好錯過呢度嘅美食呀!😋🎉🍽️📍 蟹點 (鴨脷
阿美鴨脷洲街市海鮮之旅🦀🍤

招牌白胡椒炒蟹(大蟹) - $628 🦀🔥

金沙黃金蝦 - $108 🍤✨

蟹點小炒王 - $108 🍲👌

📍 蟹點 (鴨脷洲)
鴨脷洲鴨脷洲橋道322號西邨街市1樓

💰招牌白胡椒蟹(大蟹) - $628
💰金沙黃金蝦- $108
💰蟹點小炒王- $108
今日經過海怡,係Openrice搵到呢間中菜,叫左個花甲蒸水蛋,避風塘炒蝦,金沙鮮魷,砂鍋蔥油雞。金沙鮮魷無乜咸蛋黃味,不建議叫。花甲蒸水蛋份量很大份,可惜花甲有啲都有沙。避風塘炒蝦則最出色,整體來講,味道呢個價錢都尚算可以。最後最令人失望嘅係我哋一早落咗單過咗40-50分鐘都仲未出到個砂鍋蔥油雞,後尾我哋話如果未出就唔要啦,因為基本上已經食完其他嘅嘢食連白飯都食晒唔,然後叫佢哋話未做就唔要,點知佢哋都夾硬要落,最後又要等多10幾分鐘先有碟雞出嚟,最後我哋食都冇食過就直接打包。總體嚟講,呢個價錢性價比OK,但服務強差人意,唔值得特登走過來食。

2024-09-21
2024-08-30 368 瀏覽
疫情時大家都話去行山,疫情過去唔知大家仲有無行山呢? 前幾日好天,朋友捉左我去鴨脷洲,同我行左一轉玉桂山⛰️,位於利東邨同海怡半島的短途山徑,遠望南丫島風景,真係風景如畫🖼️行完山肚餓,就去搵食,行下路經見到啲間個名好正!就入去食,佢原來除左中菜仲有泰菜,岩曬我地🥰🥰🔆 泰式粉絲蟹煲(大蟹)以泰式秘製醬汁,配以薑蔥炒新鮮本灣大肉蟹🦀!肉蟹好肥美又超大隻、有膏之餘仲要啖啖肉!醬汁野味吸引,配埋粉絲真係一流😋🔆薑蔥瓦罉焗長江鰵魚(例)薑蔥鰵魚🐟煲,營養價值比普通魚高、而且鰵魚肉質鮮嫩、甜美,食落比普通魚腩煲更好味!🔆椒鹽八味脆皮豆腐粒炸豆腐,個皮炸到金黃色之餘仲脆卜卜,而內𥚃豆腐好軟滑,又有豆味!配上椒鹽,應該配酒一流,可惜我唔飲酒🤣🤣🔆西瓜沙冰行山行到熱辣辣,梗係叫聲杯凍飲醒醒神!西瓜沙冰飲得出無溝糖水,西瓜味濃,真係消暑解渴!👍🏻👍🏻👍🏻而家餐廳仲同海洋公園合作「食本地鮮」活動,凡惠顧指定菜品,可獲贈送蟹點餐飲優惠卷😋
疫情時大家都話去行山,疫情過去唔知大家仲有無行山呢?

🔆 泰式粉絲蟹煲(大蟹)

🔆薑蔥瓦罉焗長江鰵魚(例)

🔆椒鹽八味脆皮豆腐粒

🔆西瓜沙冰
行山行到熱辣辣,梗係叫聲杯凍飲醒醒神!

2024-08-28 519 瀏覽
一行六人去完水上樂園大家餓到暈朋友介紹去食蟹點,距離唔使十分鐘的士鴨脷洲一間頗出名嘅小菜館,大家食得好盡興,小菜值得推介小炒王,好多料,咸咸香香今日餐廳推介,自己覺得唔夠辣呢個金銀蛋菜苗,非常出色,湯底夠味,平時唔食呢種菜苗都畀我清曬鐵板黑椒牛仔骨,正常嘢一般般豉油王鵝腸,夠曬香,如果份量再多啲就更好呢個牛雜煲都有驚喜,全部都大大舊好新鮮紅燒乳鴿,比較妙齡今日最推介嘅一道菜菠蘿咕嚕肉新鮮菠蘿配上好脆卜卜嘅咕嚕肉好有驚喜會返兜場內仲有原漿啤酒,正常價錢,可以一試另外仲叫咗椒鹽鮮魷冇影相,都係好好味嘅
一行六人去完水上樂園
大家餓到暈
朋友介紹去食蟹點,距離唔使十分鐘的士
鴨脷洲一間頗出名嘅小菜館,大家食得好盡興,小菜值得推介

小炒王

小炒王,好多料,咸咸香香

酒煮花螺

今日餐廳推介,自己覺得唔夠辣

金銀蛋時蔬

鐵板黑椒牛仔骨

鐵板黑椒牛仔骨,正常嘢一般般

豉油王鵝腸

豉油王鵝腸,夠曬香,如果份量再多啲就更好

呢個牛雜煲都有驚喜,全部都大大舊好新鮮

紅燒乳鴿

紅燒乳鴿,比較妙齡

今日最推介嘅一道菜
新鮮菠蘿配上好脆卜卜嘅咕嚕肉
好有驚喜會返兜

原醬啤酒

場內仲有原漿啤酒,正常價錢,可以一試
另外仲叫咗椒鹽鮮魷冇影相,都係好好味嘅

小炒王
  • 蟹點小炒皇
  • 椒鹽鮮魷
  • 咕嚕肉
2024-08-21 368 瀏覽
自從鴨脷洲街市翻身後,位於一樓的蟹點便成為家庭節日聚餐首選,皆因地方光潔寬敞,冷氣充足,亦有泰式粵菜,即叫即炒,選擇多!特別是最令人回味的招牌大肉蟹!試過就知道~🔸避風塘炒辣蟹($648)🔸福建炒飯($68)🔸泰式炸蝦餅($88)炒蟹好足料,重成一斤半!蟹鉗有如拳頭般大,蟹肉鮮味十足,既帶鮮甜,而且入口彈牙.加上避風塘椒鹽配料,香口而不辣! 福建炒飯配料多,醬汁濃稠.炒飯底有鑊氣! 炸蝦餅即叫即炸,件件彈牙~除咗泰式越式菜,更有潮州拼盤等,選擇繁多,多次回訪都吃不厭~

🔸避風塘炒辣蟹($648)
🔸福建炒飯($68)
🔸泰式炸蝦餅($88)

2024-08-15 315 瀏覽
行完港島南區玉桂山,之後深度遊特色景點去幫襯海怡半島站旁邊既蟹點,同行山友聚下見下面,餐廳位置夠大,有室外室内都有座位供應,蟹點當然著名食蟹等海鮮,而且還有多款泰式menu可order, 款式超多。黑白胡椒炒蟹約1.5斤大蟹呢個真係一絕!🦀🌶️ 蟹肉好嫩好滑,又有點Q彈,香濃滑潤嘅黑白胡椒汁就係完美配搭。個個蟹腳都又大又飽滿,入口化開💯 仲要配埋啲清脆爽口洋葱完全帶出蟹肉嘅鮮甜滋味,又清新又開胃! 雞蛋蒸花甲皇🦪🥚,花甲肉又肥又嫩,配埋入面流出嘅雞蛋汁,實在太誘人啦!💕💕💕 個口感既軟糯又扎實,每一口都會溶化喺口中。另外,佢哋仲用左少少蒜蓉調味,添加左少少香氣,令整個菜式更加惹味!🤤🤤🤤 完全係女神級嘅美豉油王炒麵呢個係老牌經典!🍜🔥麵條又彈牙又有咬勁,豉油王嘅鮮味,絕對係無人可以抗拒嘅口味!👌👌👌 佢哋用左芽菜大葱去襯托,又香又脆,配埋麵條真係完美搭配!😋😋😋 一開始見到可能覺得單調,但一'真係食落口,就會被迷惑到停唔到筷子!💯💯💯 #無可替代嘅好味#麵條控必試

2024-08-11 393 瀏覽
朋友首次來港旅遊,現時流行香港深度遊,我一盡地主之誼,先帶他們去港島南區行山,看看香港美麗的風景。當然要讓他們品嚐一下香港的美食,就選擇了港鐵直達的「蟹點」,方便飯後送他們回酒店。乘專用升降機上一層便到了,户外用餐區開揚,室內亦坐得舒適。主推中菜及泰菜,還有鮮活海鮮,那要點著名的炒蟹。✨ 咖喱炒蟹濃郁的香氣撲鼻而來。新鮮的蟹肉味道鮮美,蟹肉肉質飽滿扎實帶彈性。金黃色的咖喱色香味俱全,非常惹味。✨蒜蓉包用蒜蓉包來蘸惹味的咖喱實在是絕配,美味非常😋✨燒豬頸肉燒豬頸肉表皮焦香,肉質爽口又香口。蘸點泰式酸辣汁,風味絕佳。  ✨本地雞蛋蒸花甲皇選用優質本地食材,新鮮之餘亦有助減低碳排放。花甲新鮮清甜,雞蛋富蛋味及滑溜。✨金沙黃金蝦金黃色的外層薄脆,酥化而不油膩,蝦肉保持爽彈,鹹香味足。這裏交通便利,食物美味,正是聚會及飯局的好地方。
主推中菜及泰菜,還有鮮活海鮮,那要點著名的炒蟹。
✨ 咖喱炒蟹
咖喱炒蟹
✨蒜蓉包
蒜蓉包
用蒜蓉包來蘸惹味的咖喱實在是絕配,美味非常😋
✨燒豬頸肉
燒豬頸肉

✨本地雞蛋蒸花甲皇
✨金沙黃金蝦
金沙黃金蝦
金黃色的外層薄脆,酥化而不油膩,蝦肉保持爽彈,鹹香味足。
這裏交通便利,食物美味,正是聚會及飯局的好地方。
2024-08-06
咖喱炒蟹
蒜蓉包
燒豬頸肉
金沙黃金蝦
2024-07-25 333 瀏覽
行完南區d山路真係好攰好餓🤤但難得黎到鴨脷洲,梗係唔想食連鎖集團d野啦!🥹無意中竟然比我喺海怡嘅熟食中心搵到間餐廳食海鮮😍一場黎到,試下佢!❤️呢間熟食中心有冷氣架!🤤炎炎夏日,必須!🧡座位好舒服!大玻璃可以望到好靚嘅戶外青青綠色大自然,自然光照射住好愜意💛假日好多人😂好彩唔駛等位!💚望見隔離檯點左胡椒蟹香噴噴冒曬煙~我都一於試埋一份!咁大隻,流晒口水!🩵好惹味!好多肉!仲有成個手心咁大個嘅蟹箝🦀~胡椒嘅香氣真係好能帶出蟹嘅鮮甜,蟹肉充分吸收調味料嘅味道,醬油又唔會喧賓奪主,而且肉質唔會乾或老~💙第二個好抵讚嘅係佢嘅炒海鮮粉絲,甜酸甜酸🤤好開胃,好適合夏天食😍又有蝦🦐、青口、🦑☺️💜鹵水鵝就太多飯了,食唔曬🤣🤣🤣🩶泰式奶茶都好正!超級解渴!😚😚正常糖度都唔會太甜!

❤️呢間熟食中心有冷氣架!🤤炎炎夏日,必須!
💛假日好多人😂好彩唔駛等位!
💜鹵水鵝就太多飯了,食唔曬🤣🤣🤣
🩶泰式奶茶都好正!超級解渴!😚😚正常糖度都唔會太甜!
2024-07-23 303 瀏覽
陪外地朋友遊玩海洋公園之後,他渴望品嚐地道的海鮮,特別是薑蔥炒蟹,所以就帶他到“蟹點”。這個地點方便由海洋公園搭幾個站地鐵到海怡半島站A出口,就能在西邨街市樓上找到。這裡給人有地道大牌檔的感覺,但地方整潔且冷氣足夠。如果天氣凉爽還可選擇坐在戶外,享受另一番風味。當然,第一道必叫的就是薑蔥炒蟹,這個蟹用鐵板上,熱辣辣鑊氣十足,蟹肉新鮮厚實又鮮甜,搭配滿滿的薑蔥和洋蔥好惹味,外地朋友讚口不絕。再來枝冰凍啤酒配埋冰凍戰鬥碗絕配。這裡還有其他海鲜和有泰·粤·潮菜,選擇非常多,其中泰式串燒大大串都是必食的,串燒烤得香口配合特色沙嗲醬好滋味,椰青冰凍又清甜好滿足。再加多一個雞湯雜菜煲,大大煲用料充足 價錢只是$78超值。朋友非常滿意這個地道大排檔,表示下次還要叫上更多朋友一起來用餐更熱鬧和有氣氛,還可以試試其他粤·泰·潮美食。

再來枝冰凍啤酒配埋冰凍戰鬥碗絕配。

再加多一個雞湯雜菜煲,大大煲用料充足 價錢只是$78超值。