2021-04-18 1370 瀏覽
The food was great and the atmosphere was nice! The boss was very friendly and welcoming.We had some oysters, a garlic bread, a risotto, an aglio e olio pasta and a blueberry cheescake for dessert. All of them are very tasty, particularly the risotto!Definitely a visit next time!

Definitely a visit next time!

Garlic  bread
Oysters
Garlic  bread
Oysters
2021-03-31 863 瀏覽
去過哩間餐廳三四次,真係值得再去!今次都係晚餐時段去🦪🍝🍸蠔點有蠔嘅套餐,可以叫一打仲送兩碗湯添!不過果日我哋唔算肚餓,所我只叫咗四款新鮮蠔 - 韓國、南非、美國蠔都有店員好好,每次都會介紹下蠔既種類同埋口味!今次我就㨂咗重海水味、肥美嘅🦪🦪🦪🦪 個人就偏愛American peal 👍🏼仲叫咗熱食pasta - 墨魚汁意粉,有原隻魷魚添呀!好嫩又夠味小店細細間,隱世得黎都坐得舒服!加杯白酒配海鮮一流呀!重點係餐廳從來唔趕客,俾你可以舒服咁享用一餐晚餐
去過哩間餐廳三四次,真係值得再去!
今次都係晚餐時段去🦪🍝🍸

2021-03-28
2019-06-04 3543 瀏覽
餐廳附近又車行又單車舖,原來禾稈冚珍珠。餐枱唔多,但情調好好,同出面係兩個世界。暗暗嘅黃燈光,感覺好浪漫。叫得蠔點,點都要叫d蠔黎試下。唔識叫唔緊要,職員會好細心話比你知每款蠔嘅特色。蠔 (France La Jolie, Ireland Majestic, Canada Galiano) - 即開,第一款有淡淡嘅榛子味,然後有慢慢滲出鮮甜味。第二款蠔味濃d。第三款甜味黏口,豐滿口感。Spaghetti Carbonara- 醬汁利落咁留喺每條意粉,唔會成個底都係汁或者油。賣相亦幾好。100% USA black Angus Ribeye - 煎封技巧唔錯,肉汁保留得幾好,而且肉質夠腍。

唔識叫唔緊要,職員會好細心話比你知每款蠔嘅特色。

Oyster

Spaghetti  Carbonara

100% USA black Angus Ribeye
Oyster
Spaghetti  Carbonara
100% USA black Angus Ribeye
2019-04-24 2245 瀏覽
轉眼就黎到一百篇私心推介呢間好好食嘅餐廳外觀真係好唔起眼,會唔小心miss咗😂但真係cp值好高,短時間已回頭2次餐廳店員會好nice咁根據你對蠔嘅要求而介紹當日有嘅比你!由淡而濃咁食我鍾意爽甜,朋友鍾意濃海水味發現食蠔嘅樂趣有朋友唔食生蠔,所以appetizer叫咗熟嘅青口佢嘅青口煮得好嫩!而且個汁好惹味配上蒜蓉包完全停唔到另外仲叫咗蟹餅,非常足料,外脆內軟略嫌汁太稀佢嘅pasta都煮得好好味意粉口感al dente醬汁啱啱好愛上咗蟹肉明太子意粉2次黎,2次都有食佢不過佢d意粉份量都幾多,2個人一份就ok建議另外嘅主菜可以叫肉牛扒ok, 相比起其他就冇咩特別反而羊架有d驚喜肉嫰而且好香配上有黑醋嘅汁減少膩感誠意推介!
轉眼就黎到一百篇
私心推介呢間好好食嘅餐廳
外觀真係好唔起眼,會唔小心miss咗😂
但真係cp值好高,短時間已回頭2次
餐廳店員會好nice咁根據你對蠔嘅要求而介紹當日有嘅比你!
由淡而濃咁食
我鍾意爽甜,朋友鍾意濃海水味
發現食蠔嘅樂趣

有朋友唔食生蠔,所以appetizer叫咗熟嘅青口
佢嘅青口煮得好嫩!而且個汁好惹味
配上蒜蓉包完全停唔到

另外仲叫咗蟹餅,非常足料,外脆內軟
略嫌汁太稀

佢嘅pasta都煮得好好味
意粉口感al dente
醬汁啱啱好

愛上咗蟹肉明太子意粉
2次黎,2次都有食佢

不過佢d意粉份量都幾多,2個人一份就ok
建議另外嘅主菜可以叫肉
牛扒ok, 相比起其他就冇咩特別

反而羊架有d驚喜
肉嫰而且好香
配上有黑醋嘅汁減少膩感

誠意推介!

• 蟹肉明太子意粉
2019-04-05 1564 瀏覽
平時很少會來大圍這一帶,只因我和朋友住的距離差太遠,硬要找個中間點,加上朋友想吃生蠔,就選揀了蠔點。店內坐位不多,只有數枱,開放式吧枱前有塊小黑板列明有不同品種的生蠔,生蠔新手的我們顯然眼花繚亂,不知道該怎樣選擇,店員主動前來介紹各品種的生蠔,非常詳細地說明不同品種生蠔的口感,我們於是叫了每人3隻生蠔,說實話價錢不算平宜,但吃了才知道為何值這個價錢,生蠔非常的新鮮,令我們意猶未盡,後來再追加😋單吃生蠔不會多飽,我們再叫了個黑松露意大利粉意粉強差人意,有點乾和硬,未完全煮透,幾乎沒有醬汁,沒有甚麼味道,我們要加芝士粉去調味。結論是,假如你只想吃蠔,蠔點絕對是一個可以值得考慮的餐廳,但主食則需要改進。

單吃生蠔不會多飽,我們再叫了個黑松露意大利粉

2019-03-11 1117 瀏覽
舖頭雖然細細,但係食物質品質一流,生蠔非常新鮮,有好多唔同國家既生蠔,而且每款都各有鮮味,個人覺得韓國蠔雖然比較細隻,但係就好鮮甜,蠔味好耐都未散,而且價錢唔算貴,$398已經有一打,不過係包$36既蠔,如果揀貴過$36既就補差價,但係最估唔到就係意粉原來仲好食,櫻花蝦好香,明太子就非常足料,味道超濃意粉又有口感,飲品亦都唔算貴,叫左一杯白酒都係$60~不過舖頭唔大所以座位並唔多,全場加埋都係得十幾個位,所以下次再食穩陣起建book定位會安全啲,如果人多就更加需要book定枱~而且職員又會好耐心咁逐式生蠔介紹,好明顯係真係對生蠔有研究並唔係求其亂咁答,整體對呢間餐廳既服務同食物品質都十分滿意
2019-02-03 1326 瀏覽
生日飯約一家大細係大圍食蠔,一向都知大圍多嘢食,但今次如果不是有人帶路,我未必發現這間餐廳……Oyster MP,它位於大圍近垃圾站嗰邊,比較静,門口燈光暗亮,營造咗浪漫氣氛,位置算係較難找。地方雖然細,大概開到5張4人枱啦,環境整潔較靜,老闆做埋待應,待人有禮又會主動介menu,他詢問我們对蠔的喜好後,就推介了3款,由淡味慢慢食至濃味,首先是鋪頭新入既Korea Golds……带少甜肉質較實細隻,跟住是 France 嘅 La Jolie……偏咸带濃海水味中size,最後是 Ireland 嘅 Majestic……海水味較濃,較肥美,3款都不錯,我們還想試些 creamy 的,於是他提議 Canada 嘅 Gauano,這款比較肥,少少creamy ,偏甜,味較淡,不錯,最後 final call,再点多round Gauano👍大滿足😋老闆提我地每order 1打蠔就送2个薯仔湯,手打既湯不錯幾甜加上幾粒薯仔,有咬口,現在是時候食主菜啦。黑松露野菌意粉,黑松露香但不太濃,意粉爽,味道適中。另一款是肉醬芝士千層闊麵,焗香的芝土,肉醬填滿濶麵內,幾好味。最後他建議一份T-bone 可供

最後他建議一份T-bone 可供6人分享,於是就点了,T~bone是一隻手掌大,6人份似乎少了一点,牛肉味有但不濃,還算可以吧。

25隻新鲜生蠔,order 2打生蠔,有少許折扣,另加三個主菜,每人平均$300。

喜歡食不同種產地生蠔的話,Oyster MP係一個選擇。如果只想食蠔,又要抵食,選擇有生蠔嘅buffet 啦,更加化算。

lasagna
生日
lasagna
2019-01-13 662 瀏覽
黎到哩間專食蠔嘅小店,真係名不虛傳!一枱6人試左4款蠔,有韓國,有愛爾蘭,有法國,有意大利蠔。韓國蠔味道幾清甜,愛爾蘭蠔就有海水味得黎偏咸嘅,法國蠔都係有海水味不過就無愛爾蘭蠔咁咸,最後最值得推介嘅就係意大利蠔,少許厚肉 creamy 得黎仲甜甜地,海水味唔係特別濃,不過就好鮮甜!食完蠔之後,就黎左餐湯薯仔忌廉,佢哩度每嗌叫1打蠔就會送2碗餐湯,我地總共嗌左2打,前後就送左4碗薯仔粒重,湯都幾 creamy,不過就有啲咸?焗肉醬意粉用酥皮焗,茄醬濃,意粉夠煙韌,正!黑松露意粉幾香,不過就有啲乾身,意粉有啲硬,無乜汁。仲嗌左 T 骨扒,5成熟的,煎得不錯。
黎到哩間專食蠔嘅小店,真係名不虛傳!

薯仔忌廉湯
薯仔粒重,湯都幾 creamy,不過就有啲咸?
焗肉醬意粉

焗肉醬意粉用酥皮焗,茄醬濃,意粉夠煙韌,正!

黑松露意大利粉
黑松露意粉幾香,不過就有啲乾身,意粉有啲硬,無乜汁。
T  Bone  Steak
仲嗌左 T 骨扒,5成熟的,煎得不錯。
2019-01-12
10 分鐘 (堂食)
焗肉醬意粉
2018-08-20 1280 瀏覽
蠔點的蠔新鮮冇失準 叫了蠔拼盤 每款一隻 有美國英國韓國 法國ireland 本來不想要韓國的 但得老闆本力推介 即管試一試 又真係竟然最出色既一款順時針方向一路食 由淡至濃味我唔落任何調味醬 檸檬也不加才食到鮮味法國個兩隻第一次試,味道都不及韓國 so surprise😵本來打算叫湯飲 原來送湯 真係好正既小店呢個蟹肉明太子意粉我至愛每條意粉都好入味同有蟹肉忍唔住問老闆點解可以咁食到我停不到口雖然好想試其他,但都係獨沽一味 間店得十二個位左右 所以一定要打去book 係好好味既小店

順時針方向一路食 由淡至濃味
我唔落任何調味醬 檸檬也不加才食到鮮味

本來打算叫湯飲 原來送湯 真係好正既小店
呢個蟹肉明太子意粉我至愛
每條意粉都好入味同有蟹肉
忍唔住問老闆點解可以咁
食到我停不到口

雖然好想試其他,但都係獨沽一味

間店得十二個位左右 所以一定要打去book
係好好味既小店

2018-08-20
  • 蟹肉明太子意粉
2018-06-10 1158 瀏覽
同大家推一下大圍好店,西菜,蠔+扒⋯⋯蠔款黎講,韓國,加拿大,美國同法國蠔都好正,豬扒,牛扒亦非常好,隱世好店!同一個月食左兩次,老友同老婆都like👍。價錢不貴,兩個大男人開埋白酒,一人一扒加蠔盤都只係千頭,值!同老婆果次,難得唔洗睇囡,洗費就近千元,包括蠔盤,豬扒同明太子意太利粉(怕生冷嘅佢都話蠔好正,下次要吃埋靑口)值得一提係食蠔盤有餐湯送,前後試過2款,蔬菜湯同芝士西蘭花湯,兩樣都好好,個人比較偏好前者
2018-06-10
2018-02-28 1425 瀏覽
我們試了第一次印象很好,特別是牛肝菌意大利飯。 今次再次光臨便要試下其他菜式看看如何。叫了一個自選生蠔,每人三件。便根據他們介紹的由淡食到濃吧。1. Scottish Rock 來自蘇格蘭, HKD362. Fine De Claire 來自法國 HKD433. Ancelin 來自法國 HKD52我特別愛食來自法國的生蠔,因為生蠔味、海水味比較明顯,也較鮮甜。 特別 Gillardeau 系列。但今次嘗試新的生蠔吧。我發現第三款海水味、甜味較第二款濃,是否他們混淆了? 食第二款前沒有用清水清清口腔,令第二款一入口的味道較為奇怪,比較起來第一款味道真的很淡。第二個菜便是意大利肉腸濃蕃茄意粉。我聽說蕃茄意大利粉過百元一碟便沒有加入蕃茄膏,但我不應為是正確的。因為這碟已很明顯加了蕃茄膏,意大利腸有两款,我不知道名是什麼,但两款都是辣,其中一款很辣,意大利粉口感都比較適中。有加入蕃茄膏看下去比較靚,但味道會便得很假,所以個人不太喜歡。

叫了一個自選生蠔,每人三件。便根據他們介紹的由淡食到濃吧。

1. Scottish Rock 來自蘇格蘭, HKD36
2. Fine De Claire 來自法國 HKD43
3. Ancelin 來自法國 HKD52

2018-02-10
  • 牛肝菌意大利飯
2018-02-09 1131 瀏覽
豬牛羊扒都好多汁,入味最好食係青口,大家一定要試,加個熱騰騰既蒜包,不得了😄建議先訂枱,好多人排白酒好好飲,有十幾款比你選擇,正我生日一早朋友預定左個甜點,好開心丫
2018-02-09
5 分鐘 (堂食)
生日
2016-07-21 5233 瀏覽
本身好少在香港食生𧐢,至多食buffet時食兩三隻就算,第一次在專食𧐢嘅食店食,的確好新鮮,補幾十蚊就試咗6種不同國家嘅蠔!老闆(我地估係)好細心,寫好所有國家名和名稱,教我地順住品嚐,的確有唔同(突然覺得自己係食家)。除了𧐢,仲有叫咗鱈魚醬意粉同鴨脾(雖然份量細,但質素搭夠)!忘記影相雖然我地坐出面,但入過去室內,發現如果坐滿客人會好嘈,傾計D聲音困在裡面,反而我地在門口坐,雖然對面街係垃圾站,但冇臭味,靜靜地幾好,食緊時才發現當日係十幾週年結婚紀念日,有值口食貴少少,哈哈!
2016-07-19
紀念日
  • 鱈魚醬意粉
2016-01-17 5363 瀏覽
朋友知我喜歡吃生蠔,特別帶我來到這家小店。朋友預約好,準時到達。店子小小的但簡約舒服,如果不告訴你是大圍,真有置身soho的感覺。來這裡,當然要吃生蠔。當天會售賣的蠔的名字會寫在黑板上,我和朋友看著黑板,有少許迷惘。此時,醒目的女服務生立即過來,並為我們介紹了各式生蠔。我們有四個人,來一客oyster platter 最抵,可以試三種不同的蠔。生蠔到~ 朋友沒介紹錯,很新鮮美味!由淡味的開始吃,感受到鮮甜。吃到濃味的,充滿礦物味和海水味。吃得出來貨的質素很高,而價錢不算貴,正~當我在回味蠔的鮮味時,餐湯和蒜蓉飽送上來了。餐湯不錯,夠creamy味道也好。蒜蓉飽也是一絶,麵包香軟,蒜蓉面焗得香脆。蒜味足,是我喜愛的味道。牛蒡蟹餅,吃到清新的牛蒡味,想不到牛蒡和蟹會夾啊,不俗。主菜部分,我們選了mushroom risotto. 想不到這個也給我一個驚喜。這個意大利飯很有咬口,不少人以為那是生飯,但這正是意大利飯的特點。從相片中可以看到,汁煮得剛剛好,不會很濕很水。味道濃郁,色香味俱全,我至少給90分。無論生蠔、前菜和主菜都那麼出色。我想,這裡會成為我的飯堂~
Oyster  platter

無論生蠔、前菜和主菜都那麼出色。我想,這裡會成為我的飯堂~
2016-01-16
Oyster  platter
  • Mushroom  risotto
2016-01-03 3975 瀏覽
諗住2016年新開始,同女朋友食餐好嘅,又唔想去到尖沙咀,銅鑼灣咁遠,就搜尋下沙田區有咩唔錯嘅餐廳啦,睇見openrice啲食評話呢間餐廳氣氛有情調, 服務員细心, 食物質素高。因為做哂工課,睇咗食評先嚟,諗住無死啦,呢間一定係水準之作。一入到去,見到環境好似唔錯喎。就坐低點餐啦,我地叫個waitress介绍下有咩蠔好食。最後order咗個蠔拼盤 $398 (包12 隻 $36 以下嘅蠔,2個餐湯 ) 但我地補咗百零蚊差價食埋其他款嘅蠔, scampi, 牛蒡蟹肉薯餅,卡邦尼意粉。首先講咗食物質素1. 蠔,不過不失,正常即開生蠔味道,新鲜嘅.... 不過,我食到成口殼... 唔小心啲食,𐝹爆咀都似。2. scampi, 都算新鲜嘅, 但係细隻。3. 薯餅, 我肯定佢有落蟹, 因為食到有蟹殼,唔知呢D係咪叫原汁原味呢。4 卡邦尼,我本身對佢期望最高,因為見有其他食家大讚.... 但係一食落去,灰咗, 個卡邦尼超級乾身,食落口感就如某大薄餅餐廳的香蒜肉絲意粉, 同埋好咸, 我食咗2啖,真係食唔落, 但為免浪費, 我打包返屋企加工再煮。5. 餐湯係磨菇湯,同金寶湯無分別。講完食物就講環境同服
首先講咗食物質素

2. scampi, 都算新鲜嘅, 但係细隻。

5. 餐湯係磨菇湯,同金寶湯無分別。
講完食物就講環境同服務
1. 餐廳環境唔錯嘅,我好欣賞佢張好靚嘅石面枱,但係我去嗰日唔知係咪咁啱啦, 有2枱手抱小朋友, 不停叫囂.... 我覺得好似去咗迪士尼咁,同女朋友去真係大殺風境
( 利申:我本人十分喜歡小朋友, 但當日我係打算同女朋友靜静地食餐飯)
2. 服務質素呢樣要重點講喇, 間舖得一個女waitress, 講嘢十分大聲。 我食咁耐,就聽佢摸住酒杯底同隔離枱大聲傾計傾足咁耐。 搞到我想揾佢斟水, 都唔好意思叫佢。 態度同服務, 一個字差

總结,我地食咗$9百幾蚊, 我地用餐時間只係用咗1 個鐘,因為我地實在不能忍受落去。原本滿心歡喜去食開年飯,但換嚟一餐黑面飯。成餐飯, 一張相都無影過。

2016-01-02