2023-10-07
屋企附近開左西樹泡芙,一直都無機會試,今日趁住打風無街去,一於買黎試下。店名係「西樹泡芙」,當然係主打泡芙啦,除此之外,都有各式各樣嘅飲品選擇。泡芙有多款味道,我揀左「北海道牛奶泡芙」 同「芒果乳酪泡芙」。北海道牛奶泡芙泡芙入面除左夾著香滑嘅忌廉之外,仲有一大舊牛奶布丁,牛奶味香濃,唔算好甜。芒果乳酪泡芙大大舊泡芙入面夾住勁多大大粒嘅芒果粒,食落酸酸甜甜,配埋乳酪忌廉先食,比起純忌廉 無咁滯。口感方面,泡芙外皮微脆,咬落鬆軟,每一口都食到cream ,非常香滑,甜而不膩。下午茶食泡芙再嘆返杯飲品都係唔錯嘅配搭,我地揀左「芒果抹茶」同「白玉鮮奶焙茶」。芒果抹茶抹茶味相當香濃,配埋芒果粒粒,非常爽口,甜度同冰亦都可以因應個人口味而選擇,非常貼心。白玉鮮奶焙茶柔滑的日本焙茶加上熱鮮奶,入口香滑,配埋白玉,煙煙韌韌,勁有口感,值得一讚。
北海道牛奶泡芙
芒果乳酪泡芙