2019-08-04 1544 瀏覽
喝早茶是很多香港人的生活習慣,我也不例外,原來早起的鳥兒有蟲吃是真的,這裏的早茶時段由星期一到星期六十二點半前埋單,所有用小點計算價格,實在超值,今日點了四個點心。蝦餃,皮薄蝦肉多,一隻蝦餃至少有兩隻蝦在裏面,蝦新鮮而且好味道配合辣醬更惹味。珍珠雞,這個就比較一般了,因餡料不多,就像給你一舊糯米飯裏面加少少肉醬一樣。壽包,這個不得了,除了包身軟熟,內裏的蓮蓉餡更是滑而不甜,蛋黃大而味濃值得一讚。比較失望的是灌湯餃,湯沒有太多味道,餃餡料不多。味道: 不過不失環境: 一般衛生: 一般服務: 一般抵食: 超值
比較失望的是灌湯餃,湯沒有太多味道,餃餡料不多。

味道: 不過不失

環境: 一般
衛生: 一般
服務: 一般

抵食: 超值
2019-07-14 1590 瀏覽
我一枱10人10點鐘攞位,攞左C1飛,等到11點半都無位。算數,咁就埋去問大約幾點有。點知,佢話無枱喎,其實12點左右既枱book曬,同埋我地book枱優先。你咁即係玩嘢啫,如果係咁你應該一早講話下晝啲枱book曬,要起碼等3個鐘囉!你早講,我唔等啦!咩都要我問先,不知所謂!
2019-07-14
2 分鐘 (堂食)
午餐
2019-07-14 995 瀏覽
西苑飲茶冇乜服務呢樣嘢已習慣了 ! 所以每次嚟都係自己攞茶 , 寫完點心紙主動行去交畀伙計落單 , 唔會坐喺度等 , 嚟呢度飲主要因為佢啲點心好食同有優惠 , 但裝修完後又出現了好多食肆都有嘅毛病 , 食物質素大降 , 可能佢裝修完後點心加價幅度唔大掛 ! 所以以前好大粒 , 啲蝦好新鮮爽口嘅蝦餃變得細粒咗 , 啲蝦細隻又唔爽口 , 差好多 ! 連帶鮮蝦腸粉啲蝦一樣好差 , 相信入咗平價雪蝦代替咗 ! 煎旦牛肉蒸飯以前勁多牛肉 , 依家縮晒水 ! 其他好多點心質素都差了 ! 我諗我唔會再好似咁經常晨早走去排隊等攞籌飲茶了 !
2019-06-29 1462 瀏覽
千其不要去太古城西苑進食,不是熟客,最好不要去,食完一肚氣,激都激飽。本人睇过這間店劣語,全部屬實。以下是本人所遇到的情况。於2019年6月29日(星期六)上午11時才可入坐的,本人上午10時35分到西苑正門外,見大閘向上只打開了3份1的空間,同時見一名约六七十歲的男仕排隊攞飛,等了约十分鐘後,見另一名男仕要彎抵身進入去取飛,隨即我也要躬身進入,以為一定有位,誰知那位知客告訴我們已滿坐,要等第二輪。即時我向那位知客理論,為何大閘只打開3份1,大家以為還未開門,誰知要所有進入的人好似隻狗咁(娟)入嚟,當時見有兩位手揸拐杖的老人家也要手腳震震地(娟)入去。知客說十点開始攞飛,10点半70幾張枱已訂滿,本人在外排第二,輪候名單竟然是24号,這是十分不合理的事及客人受到非常惡劣的對待。我要求見经理反映,那位不知所謂的经理只會点点頭説會檢討。我建議他們十時開始派飛時就要打開晒大閘,不是閉門作弊,對其他食客有不公平對待。本人永遠不會再進入此店。
本人永遠不會再進入此店。

見佢啱啱裝修完, 睇吓服務同食物質素有無改善...點知, 係我喺太古遇過最差的服務質素!裝修完加價是常識吧, OK...呢樣我接受! 但你都要能提供相應的服務質素先好意思收呢個價錢呀!  收酒店價錢, 但提供茶餐廳...都不如的服務! 入面其實有好多位, 但要你等...OK, 呢樣都正常, 無咁多人手嘛, 等下合理...點知等咗15分鐘, 入到去開個茶, 又等多15分鐘都未嚟...催咗個女侍應5次, 應咗2次話嚟緊, 有幾次就扮見唔到...想叫嘢食又係等足15分鐘都無人理你...這樣的服務質素, 茶餐廳都唔會啦! 其實你唔夠人手, 真係唔應該開業...坐喺度幾個字連茶都開唔到, 又落唔到單, 咁你開業嚟做咩? 仲要收呢個價錢...寧願去美心無咁嬲!
2019-06-23
15 分鐘 (堂食)
2019-02-01 2458 瀏覽
約左移居海外多年嘅老友喺太古城西苑飲茶。叉燒拼盆老友話移居海外多年,好掛住香港嘅叉燒。叉燒夠稔吾太肥,好香蜜糖味,燻蹄也不錯, 鹵水豆腐頗滑,而海蜇就爽口香麻油味。雪影杏汁包名字美麗動人,個飽鬆軟,杏汁餡料。個人覺得比較甜。鮮蝦腸鮮蝦爽口彈牙,腸粉不算太薄但都是滑的,加入豉油,味道鮮美。 菠蘿咕嚕肉彩椒新鮮爽口,菠蘿酸酸甜甜,咕嚕肉不會太肥,甜酸度調控得啱啱好,令人胃口大開。 香芋南瓜煎薄罉薄罉煎到金黃色,味道也不錯只是香芋南瓜味不太濃。
約左移居海外多年嘅老友喺太古城西苑飲茶。

叉燒拼盆

雪影杏汁包
名字美麗動人,個飽鬆軟,杏汁餡料。個人覺得比較甜。

鮮蝦腸
鮮蝦爽口彈牙,腸粉不算太薄但都是滑的,加入豉油,味道鮮美。
菠蘿咕嚕肉
香芋南瓜煎薄罉
薄罉煎到金黃色,味道也不錯只是香芋南瓜味不太濃。
2019-01-10 1974 瀏覽
話說今天又同媽子去飲茶,真心覺得今天不宜在外用餐。平日去得翠園多今天落了太古城試西苑,即中蕉🤦🏻‍♀️未試過D點心冇味,明明牛展個樣已切哂片放雪櫃,仲話係即切,D汁都已經乾哂喺碟底,仲講即🔪👎🏼。問女侍應要盒紙巾,第一個唔理你,第二個係旁邊張吉枱抽二張比你。。。咩料吖😠? 問個部長是否有盒裝紙巾可安排,佢話睇下有冇需要,但點解前面張枱,茶未到,紙巾已先上枱先呢?因熟客囉⋯⋯ 你D嘢食好D我都忍你,但真係...零分囉。
話說今天又同媽子去飲茶,真心覺得今天不宜在外用餐。
2019-01-10
午餐
2019-01-03 1623 瀏覽
#小秘書 有部份嘅同事因為工作需要,每日都要去唔到嘅地方工作🚘 好難得先集齊人坐埋一齊食飯🍽 今日就襯新一年搵個藉口食一餐😝 太古城呢區食市多不勝數,不過講到有口碑嘅,#西苑 都算數一數二🤩 不過今非昔比,食物質素變得只係非常一般🧐 我哋叫咗個套餐、另外加咗啲點心,無咩大製作,而且當時客唔多,但係就單係上菜都亂晒龍🥴 一時嚟點心、一時嚟飯麵,反而主菜就搞到大家食飽哂先嚟到😏 搞到我食影張打卡靚相都難,要續一微調先擺得出嚟👀講返啲食物,我其實無咩特別印象,因為口味實在太普通😌 不過如果一定要揀,我會揀 #滷水無骨鴨舌、#帶子粒草菇蒸豆腐、#紅豆沙... 點解?因為我食嘅時候一路諗🦆 #鴨舌 咁細條都可以去骨,唔通係阿婆嘅所為?🤣 至於個 #蒸豆腐、#紅豆沙 真係唔錯嘅,豆腐索哂帶子嘅鮮味、而個 #紅豆沙 絕對唔係嗰啲一pat pat嘅口感,有啲水準👍🏻 話雖如此,而張單嘅價錢嚟衡量,睇怕 #小秘書 一段時間唔會再嚟 #西苑 lu!!!!

2019-01-03
2018-12-29 1129 瀏覽
琴日同屋企人燒完嘢食之後佢哋就話今日想飲茶。我就揀咗一間位置相對我哋方便嘅西苑。我約咗親戚十點九去到等,因為我知道呢度好快就會坐滿。我哋準時11點坐低,11:15已經見到差唔多錯門晒人。星期六日及公眾假期12點前買單全部少點計,即係每一個點心$30。頂點都係$30非常之抵食。呢度有最出名嘅叉燒,非常好味。仲有懷舊點心臘腸卷,都係要俾個讚佢。其他點心就係普通出邊酒樓嗰啲,味道亦都十分之唔錯。今日食得比較匆忙記拍照
2018-12-29
2018-11-20 1606 瀏覽
book左枱放假同屋企人飲茶,呢度D野食好多款式,可以再來。好耐冇食蠟腸卷啊 西苑整得好正呀,個包熱哄哄 臘腸好有肉汁☺個斑片粥粥底好綿,D骨拆得好乾淨,好可多瑤柱依然都係咁好食!
2018-11-17
10 分鐘 (堂食)
  • 班片粥
  • 臘腸卷
2018-09-04 2563 瀏覽
這是一次非常掃慶的體驗當日旁晚,因為有老輩有小朋友,所以較早晚膳,又可能正值剛落完場,在場只有3,4小台入坐,要點菜時,又耍手又揮手,但員工雙眼的功能好像只能直線望還是有心不想過來服務,點好了一些基本菜後,我們一直等,40分鐘後,期間晚市亦有客人入坐,再等。。。。怪事開始發生了,數名員工站在入單機前望著我們,我們亦感奇怪地望返佢地,佢地竟然開口問。。。你地落左單未?你地同邊個落單架?你記吾記得邊個同你地落單架?嘩!我真係比吾切反應,然後我表姊問出左咩問題,員工答。。。。無。。。睇下你同邊個落單既?因為無你地落既單。。。你地再點過啦!但老實講落完單,成件事己落超過1個鐘,表姐亦提議,算吧。。。附近有西餐廳,走吧。。。。。最奇妙的是,有員工說,下!吾落呀?你再落10令分鐘就上比你地啦。。。唉。。。。一間曾經都叫中上級中菜,無淪落到咁。。。。失望!真係吾會有機會再去

2018-09-01
2018-08-10 2273 瀏覽
我哋一個月都有去一兩次西苑食晚飯,啲男經理同部長及待應永遠都係黑口黑面,成日企係熟客張枱傾計,其他唔係熟客就唔理!落單嘅女待應,兩個人食就比四人份量嘅例湯,價錢多咗幾十元,但兩個人確實飲唔晒,每人三碗仲有剩,如果兩個人去,大家落單時一定要講明二人份量嘅例湯,否則落錯Order! 個湯煲邊爛晒都繼續用,好危險!例湯係鱆魚蓮藕湯,好咸好似有落味精!另外南瓜炒黑毛豬,啲油好多,又肥又肥膩,又重味精,完全失晒水準!蒜蓉炒通菜就比較好,酒樓嚟講算大碟,通菜都新鮮,嫰口唔老!最後有糖水送,有紅豆沙同綠豆沙比我哋揀,我哋揀咗一個紅豆沙一個綠豆沙,個黑口黑面嘅女職員落單嘅時候又聽唔清楚,比咗兩碗綠豆沙,然後就掛住走去啲熟客嗰度傾計,成間酒樓啲職員都係咁樣,仲有呀每次飲完湯都係要我哋自己動手去添湯,其他酒樓點會咁樣㗎,呢間酒樓如果再繼續用呢班員工簡直趕客,希望佢哋有所改善!
2018-08-05 1639 瀏覽
西苑,開了多年,是質素的保證;這裏必然不會便宜,但如你懂叫,也還是可以很便宜而且吃到好東西。這裏的招牌菜式是叉燒,保證一試讓你難忘,而且和別的店子絕難比較,贏足一條街。可以 bench mark 的有利園,你大概會明白質素怎樣。而我覺得,這裏的叉燒又比利園高了一級。叉燒顯然是用心製作,半肥瘦,口感極佳,入口即溶化;你吃這個,你會忍不住叫一碗白飯往咀裏送。班腩煲也是我真心推介,只是百五元而已,但你可以吃到班腩,而且份量甚多,我想在十五件至二十件之間;以酒樓來說這間最大方。非常入味,而且吃得很開心。好了,兩個人,這樣算,叉燒百多,班腩又百多,合共只是二百多;再加白飯,加一,茶芥,三百元有找。請別忘記,你現時是身處在太古城的高級食府之中,不是旺角。還可以有免費泊車,那你說,如何貴?當然,你也可以叫別的菜式,這裏的廚師煮功甚好,我看上去隔離枱的客人,叫的不同菜式,看上去都很好味。我也看到隔離枱有叫例湯,我也忍不住,明知喝不完的情況下,也叫了一個。湯做得甚好,我不肯定是否完全沒有味精,但即使有我想也是很少很少很少,因為我喝了之後完全沒有口渴。結果我要喝了六碗,我朋友喝了四碗。因為太好味,所以到最

而我覺得,這裏的叉燒又比利園高了一級。

非常入味,而且吃得很開心。

請別忘記,你現時是身處在太古城的高級食府之中,不是旺角。

還可以有免費泊車,那你說,如何貴?

結果我要喝了六碗,我朋友喝了四碗。

因為太好味,所以到最後我也喝得完。

飯後還有糖水送。

要再來算表面數,在酒家如付錢叫糖水,怎樣也要三十元一碗吧?兩個人又賺了六十元。

所以,價錢無論如何算都是物值很高的,而且他真的很美味,吃了之後第二天還在回味,值得一來再來。

真的,如不叫湯,每人百五元有找,簽信用咭還可以賺分,再免泊車;叫了湯也是每人二百多元,但我很樂意,而且很開心。
2018-07-31
2018-05-30 2436 瀏覽
對食客呼呼喝喝,要睇侍應面色,食得唔開心。點解會咁?公司對侍應唔好?餐廳出名就不理服務質素?你有壓力,我都有壓力,翻緊工應該敬業少少,唔好對客咆哮。正宗貼錢買難受。唔值得為呢度嘅食物而被侍應鬧。

你有壓力,我都有壓力,翻緊工應該敬業少少,唔好對客咆哮。

正宗貼錢買難受。

唔值得為呢度嘅食物而被侍應鬧。
2018-04-24 2474 瀏覽
今日同男友到西苑飲茶,坐低咗見枱面冇筆,咪問女侍應借支筆用囉!點知比人回一句「唉!最後一支筆都借埋比你」,真係好好笑,你唔借比我,我點落單呢?好,落咗單搵唔到個女侍應,咪比部長囉!點知同部長講你同事態度唔好,佢回一句「得啦!得啦!放低支筆得啦!」好嬲好嬲!啲野食幾好都冇用!
好嬲好嬲!啲野食幾好都冇用!