外賣下午茶38蚊有粥有齋腸有豆漿,好似幾抵,粥細左都無問題,點知睇盒齋腸,無芝麻無甜醬無麻醬! 交比我時阿姐原整一包紥實,諗住齋腸有醬應該係慣例,至少幫過開既粥店,街邊檔都係,或者會問句要唔要曬啲醬同芝麻。見到純雪白既腸粉,梗係唔開心打去問阿姐,阿姐停左陣,之後就話你又無講要,阿姐,我都無話要豉油,你有比左包我?其實稍稍一句唔好意思同事可能跟漏左,應該效果會好好多。之後諗番,收銀阿姐掛住照顧上一張單個親戚,趕住同我落單之後就親自入左廚房指導。親疏雖然有別,我唔望加料,都唔好減我料啦。真心非常失望

親疏雖然有別,我唔望加料,都唔好減我料啦。

真心非常失望
2021-08-23
8 分鐘 (外賣自取)
2021-08-19 280 瀏覽
睇完中醫,都係食得清好啲,見到一間有個「西」字的粥粉麵飯店,一入店冷氣唔多夠,但又未至於太焗嘅😅。餐牌菜色包羅萬有,有一種家常菜的味道。叫左個粥餐連飲品$41,認真超值免治牛肉粥😑疑似用左米粉淆左落免治牛肉食落係有咬口,但冇左份牛肉味,呢個超級失望好彩粥底都算綿😅😅义燒腸粉腸粉太厚,义燒太乾,豉油較重口味。一個人食晒一碟,太飽喇!😁😁😁熱豆漿算是成個餐最出色,超級熱,熱到唔可以即時飲😅有豆味,唔太甜,好味😊
叫左個粥餐連飲品$41,認真超值

免治牛肉粥😑
疑似用左米粉淆左落免治牛肉
食落係有咬口,但冇左份牛肉味,呢個超級失望
好彩粥底都算綿😅😅

义燒腸粉

叫乜無乜。收銀個女人態度差。叫豬腰。話無。再講過粉腸。又話無。再問轉肥牛又話無。仲發難渣話同你講左豬腰。粉腸。肥牛都無。你有講過仲會咁問你咩。態度非常差。食都5想食起身走
2021-07-15 182 瀏覽
中午食飯食到口鞋鞋,經過入黎坐低食個晏,諗黎諗去都吾知食乜野。就試下個湯飯先,的左一陣,黎喇,豬膶咬落又真係幾夠味,魚肉都好多,差在啲骨多左少少,整體都吾錯,食晏諗吾到食咩可以試下,吾錯吾錯。

豬膶魚片肥牛湯飯
2021-07-14
豬膶魚片肥牛湯飯
2020-11-07 695 瀏覽
When you want some food light and freshing, come here to have porridge will be great, valuable and large portion haa, will be full Many different porridge combination, and I picked porridge with fish and thin meat, and they come with fish porridge lolll, but it's not bad and so hot, the texture is smooth and alright, you will feel satisfied after finishing it haaaZhaliang come in large portion with eight or nine pieces, yumm yumm, but so evilzzz, sharing will be betterSteamed plain rice roll is

fish porridge
Zhaliang Steamed plain rice roll
Zhaliang
Steamed plain rice roll is super good no matter the texture or taste, super smooth rice roll and adding just a bit of soya bean sauce is wonderful
, how can cook it that soft lovely one haaa
and you can eat more if you want cause it's less evil haaa
Steamed plain rice roll
insides:
menu:
The food quality is relatively high, the taste and texture both good, large portion too ha, if the environment getting better, itll be niceee
fish porridge
Zhaliang
Steamed plain rice roll
2020-02-02 550 瀏覽
最近有啲唔舒服,想食清淡啲!於是走去食粥麵,路經旺角,上網睇有布拉腸,又有好好嘅食評!就走咗去食🤣都好易就搵到個餐廳,係朗豪一轉彎再行3分鐘左右,就搵到喇!!!我見6點都有1/3爆曬,哈哈!!不過好多都係呀公呀婆,得一兩枱係後生!!haha叫咗一個粟米粥同布拉磨米腸,個布拉腸不得了!好滑而且唔落豉油都好好食~吃完一碟忍吾住要叫多碟!!結果飽到飛起抱住個肚腩走!個布拉腸真係不得了!!!超級強烈推薦🤣🤣🤣
超級強烈推薦🤣🤣🤣
2020-01-01 400 瀏覽
本人甚少寫食評,但今次真係忍唔住! 叫咗2樣嘢,一碗係魚腩粥,另一碗係胡椒豬肚湯米線。.先講魚腩粥張相就咁樣,但實際呢?.係成碗粥都充滿魚鱗!你無睇錯!係成碗粥都充滿魚鱗!.咁啲粥充滿魚鱗,啲魚就更加係啖啖魚鱗啦!仲未計啲魚腩好多碎骨(估計係刀功問題啦)你每食一啖,都要吐骨同吐魚鱗,我諗我真係見識少,唔知原來有人鍾意食魚鱗囉⋯⋯.另外碗胡椒豬肚湯米線就得個辣字,啲咸菜無味,啲豬肚都係無味,淡茂茂,完全唔掂!.唔使比錢都唔會再黎!😠😠😠
本人甚少寫食評,但今次真係忍唔住!
叫咗2樣嘢,一碗係魚腩粥,另一碗係胡椒豬肚湯米線。
先講魚腩粥

張相就咁樣,但實際呢?
係成碗粥都充滿魚鱗!你無睇錯!係成碗粥都充滿魚鱗!
唔使比錢都唔會再黎!😠😠😠

2020-01-01
2019-12-03 261 瀏覽
今天去逛旺角一整天,肚子餓了想吃點性價比高一點的,想起了在朗豪坊附近的茶餐廳西記除了有麵飯外,還可以試到生滾粥,而且這家店的價錢算是在旺區裡面非常便宜的了叫了一碗玉米瘦肉粥,清一點可以清清這幾天吃的油膩食物。這裡的粥口感綿密,熬到咬不到米粒,我喜歡這種口感。玉米跟瘦肉也不少了,整碗粥份量也很夠,建議加點胡椒粉令味道更出。也試了這裡的麵,是生滾的,就是料全部是現點現煮,不會預先加工過,你吃到的都是新鮮現做的。叫了四款配料好滿足,有豬心、豆卜、雞肉跟菜心,一碗吃下去連湯都喝光,捧腹走好滿足最後還叫了個炸兩,每次吃粥也一定要配這個。是腸粉皮包裹脆脆的油炸鬼,再加甜醬、花生醬、辣醬跟醬油,非常非常捧,必點的

2019-12-03 217 瀏覽
感恩節的關係,這幾天很多商場都做活動。去了旺角朗豪坊血拼後,就到位於附近的西記粥店開餐。我是看著散餐來點的。服務員非常好,主動讓我看套餐餐牌,價錢會更便宜,很有良心。因為我想要雙拼的粥品,套餐沒有提供,所以還是點了散餐了。每一份的份量挺大的,可以兩個人分享,性價比高。馬拉糕(是冷的,口感較硬)生滾牛肉粥+艇仔(非常好吃😋)鮮蝦腸粉(非常好吃😋)整體而言是高質的,粥底很綿,用料新鮮量多!腸粉滑滑的,配上鮮蝦,每一口都很滿足。埋單是$70多,如果是套餐,性價比真的很高。至於服務生都很好,上菜也快,值得一讚。

每一份的份量挺大的,可以兩個人分享,性價比高。

馬拉糕(是冷的,口感較硬)
生滾牛肉粥+艇仔(非常好吃😋)
鮮蝦腸粉(非常好吃😋)

埋單是$70多,如果是套餐,性價比真的很高。

至於服務生都很好,上菜也快,值得一讚。
馬拉糕
生滾牛肉粥
生滾牛肉粥
早前行完朗豪坊,大門一出轉右,去左呢間茶餐廳—西記。見到餐牌,簡直震驚,完全冇諗過今時今日,仲會有咁平價嘅食物😨!📍鴛鴦面米($16),炒麵拼炒米,量好大!麵條不油膩,夠乾身,夠香味😋!仲可以一個價錢食晒2款不同口味!📍爽滑皺皮腸粉($13),全港最平腸粉,仲要勁好味😋,超爽滑彈牙!大推!📍蛋黃鹹肉糭($18),香濃蛋黃,配上鹹肉的脂香油香👍🏻抵食又飽,全澱粉,岩我丫😹真係唔明白呢區點解可以有咁平嘅食物!why!3個人食,每人10幾蚊,可以個個食飽出來!!!

📍蛋黃鹹肉糭($18),香濃蛋黃,配上鹹肉的脂香油香👍🏻

3個人食,每人10幾蚊,可以個個食飽出來!!!
2019-11-27
  • 爽滑皺皮腸粉
2019-11-22 67 瀏覽
這店在旺角區已經是第4分店,質素一定不錯!今次到砵蘭街新店一試。位置在朗豪坊商場斜對面,由旺角港鐵站F1出口步行3分鐘便到。服務員的態度很好,店內環境整潔,有卡位,到店是平日時間約2:00,不用輪候座位。港式奶茶:茶味濃郁,口感香滑!油條:新鮮香脆不油膩!即蒸蝦米腸粉:即叫即做,內含很多蝦米和蔥粒,腸粉嫩滑,必食之選!生滾魚腩粥:魚腩分量十足,魚骨較少啖啖肉。整體來說食物和環境質素很好,價錢大眾化!
港式奶茶:茶味濃郁,口感香滑!

油條:新鮮香脆不油膩!

生滾魚腩粥:魚腩分量十足,魚骨較少啖啖肉。

整體來說食物和環境質素很好,價錢大眾化!

2019-10-30 57 瀏覽
今晚和朋友到朗豪坊附近,朋友想吃得清淡些,就隨便找了一家粥粉麵店。原先對這家期望不高,覺得只是普通的粥粉麵店,但吃過後頗有驚喜,值得推介食物:4/5 「蝦米腸加粟米」超級好吃蝦米很香、味道很突岀,配上葱花及鮮甜的粟米粒腸粉皮很薄很滑!必食推介「豉汁蒸倉魚」蒸得剛好,魚肉嫩滑,只是略嫌不夠咸,我們叫侍應多加點生抽就剛好!「西洋菜」迎合我們個人口味,整碟不放油。份量滿大,夠兩人吃!可能會再來吃腸粉太美味了!

食物:4/5

蝦米腸加粟米

「蝦米腸加粟米」超級好吃
蝦米很香、味道很突岀,配上葱花及鮮甜的粟米粒
腸粉皮很薄很滑!必食推介

蝦米腸加粟米
豉汁蒸倉魚
西洋菜
2019-10-29 35 瀏覽
近年吃广东粥粉面的潮流在国内和香港不断的红起来。其实广东人吃粥最重要是粥底,但遗憾的是很多粥店只专注推销贵价配料的粥,而完全没有用心做好自己啲粥底,这是有违广东粥文化和初心。但今天我终于遇到了。这店的粥底非常绵而顺滑,一口下去便感觉到老板所用时间和心思。也点了一碟蝦肠粉和面,肠粉很幼滑,应该是采用了老广所坚持的磨粉和卷粉的手法。麵也不错,炒来非常乾身和爽口,混上些广式辣椒酱和甜酱一起吃,味道和口感的层次都出来了。唯独有点美中不足便是他的炸兩,油条太软,有待改善
2019-10-27
2019-10-19 67 瀏覽
我們點了三餸湯飯(肉片、豬腰、牛丸、菜心)加凍奶茶少甜,又點了鮑片免治牛肉雞粥。飲品最先送上,茶底不錯,不苦澀,而且真的是少甜。粥接著送上,粥底綿滑,三種食材味道都很好,好吃。湯飯最後送到,三餸在湯中,飯另上。先試湯,好喝。餸方面,肉片很滑,豬腰一般,牛丸原來是有黑椒的,我氣管敏感,不能吃黑椒,老公全吃了。這湯飯餸的量不少,白飯更是份量很大,結果白飯吃不完。我覺得這兒的食物不錯,不過更值得一讚的是服務。我們點餐後,由於空調太冷,想換到另一空桌,侍應立即到傳菜口替我們改桌號。誰知那桌子原來是有顧客的,只是去了厠所,他回來後,我們又回到原桌,侍應又要為我們跟進。我向她道歉,她説不要緊,還主動為我們調較空調,完全沒有不悅之色。這店性價比高,環境不錯,服務又好,下次再到旺角也可再來吃東西。
飲品最先送上,茶底不錯,不苦澀,而且真的是少甜。
粥接著送上,粥底綿滑,三種食材味道都很好,好吃。
2019-10-19 55 瀏覽
今日有時間去旺角吃一頓,店裏的裝修都很新淨座位都非常舒服,我們點了,最值得一讚的是,店員態度十分好,有笑容,點了菜後,上菜的時間非常快,環境冷氣溫度及服務質素都非常好。韭菜豬紅 $30***豬紅不新鮮,不爽口鴛鴦麵$16****沒太特別炸兩$16**腸粉皮太厚豬雜粥$34***豬什OK,粥底太水,沒有米粟米蒸腸粉 $20*腸粉皮太厚豆漿$16****普普通通味道剛剛好,吃完之後不太口乾,適合小朋友給老人家吃。

韭菜豬紅 $30***
豬紅不新鮮,不爽口

鴛鴦麵$16****
沒太特別

炸兩$16**
腸粉皮太厚

豬雜粥$34***
豬什OK,粥底太水,沒有米

粟米蒸腸粉 $20*
腸粉皮太厚

豆漿$16****
普普通通

味道剛剛好,吃完之後不太口乾,適合小朋友給老人家吃。