2018-08-12 831 瀏覽
這間鄰近奧海城的越南平價湯粉鋪頭。平均每人50元的價錢,值得推薦的店鋪。四個人每人一碗湯粉或者檬粉。另外再叫蝦餅與春捲。飲品有奶茶,熱檸水,以及鹹檸七。最後埋單219元。烤豬肉撈檬,烤豬肉加上,不同的新鮮蔬蔬菜路上越南檬粉。味道不錯。烤豬扒湯河,豬扒都幾好味,但係湯河的湯底稍為淡了一點。豬頸肉湯河都唔錯。最後嗰個係生牛肉牛腩湯河。呢個湯粉就普普通通,但都ok嘅,牛肉有牛肉味。奶茶就反而唔係好ok,因為冇乜味。反而鹹檸七已經代你篤爛了的咸寧再上比你,唔錯。
2018-08-12
午餐
  • 蝦餅與春捲
2018-07-27 407 瀏覽
小秘書今日特登過嚟「西貢越南真味」🌱 係想懷舊一吓正宗越南風味。對上一次幫襯大概係七八個月之前嘅事。或許大家會覺得呢間餐廳其貌不揚,甚至覺得佢有啲殘舊同污糟... 因為小秘書第一次遇上佢,都一樣有咁嘅感覺😈 不過當你試過之後,可能會慢慢愛上佢🙃今日我又再次order一個烤豬排飯,另加老闆嘅推介嘅蒜蓉雞中翼+青檸水🍋 先講個烤豬扒飯,水準仍然咁好,炸蒜片同啲蔥油加喺白飯上面,出奇地好食,塊烤豬扒就更加唔使講,入味得嚟肉質夠鬆化,小秘書好快就K.O哂半碟飯😉 而另加嘅雞翼亦相當有水準👍🏻👍🏻 好在公司/屋企附近都無啲咁平靚正嘅餐廳🍚 唔係小秘書就一定肥死喇🤪

2018-07-27
  • 烤豬排飯
2018-06-11 425 瀏覽
今晚係 大角咀做完野,就係這區食晚飯。原來這區有好多小店。行了會,決定食越南菜。入到餐廳,叫了越南火車頭牛肉湯河和法式鮮茄牛坑腩湯河。火車頭湯河有生牛肉牛坑腩牛丸及牛柏葉 , 湯底較清 , 牛坑腩夠淋。而法式鮮茄牛坑腩湯河, 湯底濃味,似飲羅宋湯。
入到餐廳,叫了越南火車頭牛肉湯河和法式鮮茄牛坑腩湯河。

2018-04-24 518 瀏覽
按個人喜好,烤豬肉撈檬好味過春卷扎肉撈檬,豬肉好juicy,夠惹味,肉量比預期多。至於蝦餅湯檬同墨魚餅撈檬比較,兩隻炸餅都出色,咬落彈牙,有嚼頭,不規則外形充滿手打 feel,即叫即炸,唔使點醬汁都夠晒味,蝦餅相對香啲。呢四款之中,至愛係蝦餅,不過一定要跟撈檬食。撈檬配菜超豐富,紅蘿蔔絲、菜絲、青瓜絲、蔥、花生同蒜片等等,大量入碗,見到咁多菜,即時覺得呢餐好健康,麵底唔會因為多菜而少咗,一碗撈檬夠飽肚。最精彩係佢樽撈檬酸汁,甜酸鹹都調到恰恰好,係暫時食過最難忘的,亦令成碗撈檬的味道更上一層樓。午巿跟餐奶餐用大杯上枱,味道不輸蝕於茶記,有驚喜。
蝦餅湯檬

墨魚餅撈檬

• 蝦餅撈檬
2018-03-29 420 瀏覽
今日跟同事一樣去大角咀覓食,見到呢間外表簡陋的越南餐廳,但係一班同事話試下,就入去試試啦。入到走地方確欠光鮮,而用具亦有點舊既感覺。不過入得黎就試下啦。睇睇餐牌先,一於就試下牛肉湯濛粉啦。黎到啦,賣相都ok so, 一大碗越南濛粉,湯底有越南風味,唔錯。再黎,要講下就係d牛肉醃得唔錯,而且非常薄身,冇咩肥肉,岩哂我呀。而且份量都唔少架。仲跟埋一杯飲品,竟然可以選青檸梳打,唔洗加錢呀。飲落似7喜咁,冰涼又爽,畫上一個完美的句號。埋單都只係$46.

睇睇餐牌先,一於就試下牛肉湯濛粉啦。

仲跟埋一杯飲品,竟然可以選青檸梳打,唔洗加錢呀。
飲落似7喜咁,冰涼又爽,畫上一個完美的句號。
埋單都只係$46.

ok
2017-11-12 397 瀏覽
可能是周末,这家在汇丰背后的小店人不是太多,下雨天和老公逛了一圈,走到这,正好晚饭时间。干干净净,越式汤河粉,中规中矩,味道还是很正宗的。其实套餐是很合算的,晚上不想多吃,两份河粉搞定。
2017-03-25 1647 瀏覽
那是一個很慘情的晚上,大廈外牆维修,師傅攪左-日,晚上9時我溜出去食飯已經餓死了。下著微雨,冷冷的天氣下,我走到這裡唯一想做的,就係食碗熱辣辣嘅麵。咦,店內很少人,同平日下晝人逼人好唔同啦!我叫了法式蕃茄牛腩金邊粉。蕃茄湯味很濃郁,有茄味,牛腩亦淋同好食,多d 牛就好點。因為自己-個人就無叫其他小食。食完個粉真係覺得很開心,可能太餓太冷了。我本來想攞外賣紙,打算下次有類似情況,叫佢地送野食上來。但可惜,佢地唔夠人手,最多只可以電話預訂自己去攞。
法式蕃茄牛腩粉
2017-03-18
法式蕃茄牛腩粉
2017-03-12 1020 瀏覽
外表簡約,內裏樸實,只有幾幅牆及掛畫,餐牌也是底色及文字。春卷撈檬,下午茶,即使沒說迷你也是迷你,似乎已成了本港茶餐廳的潛規則,習以為常,積非成是。小小一碗,有春卷兩條,新鮮弄熱,外皮脆不油膩,內裏有蘿蔔絲等,還不錯。除了撈檬魚露汁,還有綠色版是拉差醬,酸酸辣辣,青綠怪異。檬粉也頗細碗,要慢慢吃才能吃十分八分鐘,否則兩三分鐘便爬完。檬粉黏著一團,質地一般,並無特別之處。滴滴咖啡,小杯玻璃杯,外表不太吸引;先不理,等它滴完試試味道才算。咖啡也如北河街街市那間那麽香,但又有另一種獨特香氣,可能使用別種咖啡豆/粉吧。本來打算查問有沒有煉奶,但一不起,就發現杯子底部已有煉奶,真好。
外表簡約,內裏樸實,只有幾幅牆及掛畫,餐牌也是底色及文字。
。小小一碗,有
春卷兩條,新鮮弄熱,外皮脆不油膩,內裏有蘿蔔絲等
,還不錯。
除了
撈檬魚露汁,還有綠色版是拉差醬,酸酸辣辣,青綠怪異
檬粉黏著一團,質地一般,並無特別之處。
,但又有另一種獨特香氣
,真好。
2016-07-02 1454 瀏覽
之前曾經經過這裡,說着下次可以試試,終於今天剛好在附近,決定試一下這小店。在外面看覺得門面Ok,入內還是家庭式小店風味。我們兩人各要了豬頸肉湯檬及烤牛肉湯金邊粉,另有豆漿及凍青檸水。先上湯粉,再上豬頸肉及烤牛肉,都是以生菜鋪底,賣相0k。湯頭好清甜,有熟蒜、洋蔥絲、芫茜,好香👍檬及金邊粉都好,不會太稔。燒牛肉伴以熟葱蓉,淋上微甜燒汁,肉質味道0k,沒有筋;豬頸肉烤得唔錯,沒再加汁,較香口,個人較喜歡豬頸肉。豆漿可以,凍青檸水較淡,只有三小片靑檸,但在這大熱天時,喝這個都幾舒服😎小店老伯伯幾和藹,主動問要不要辣椒絲,原來仲有1/4粒青檸!加入湯內令味道更好!湯粉份量不少,我倆吃的清光,好飽😁小妹話可以encore,下次要試下午茶,似乎幾抵食😊😊

小妹話可以encore,下次要試下午茶,似乎幾抵食😊😊
豬頸肉湯檬
烤牛肉湯金邊粉
2016-07-02
豬頸肉湯檬
2016-06-26 903 瀏覽
晚市$125二人餐,兩個主食+兩個小食+兩杯飲品,青檸梳打要每杯加$10.撈檬原價$42-$44。撈檬嘅精華之一在於個碌冧,但呢度個碌冧淡而無味,既唔酸又唔甜,大大扣分。小食比主食優勝小小,蝦餅炸得非常香脆,但碟底油多了一點。春卷扎緊,餡料有肉末和粉絲,調味與口感不俗。
烤牛肉撈檬
蝦餅+春卷
2016-06-25
2016-06-25 739 瀏覽
大角咀開了很多食店,有時經過光缐暗不起眼,看見這麽多人,應該平或好味。。 下午茶份量剛好,天氣熱熱地食蝦餅撈檬 凍青檸冰。。美味解喝顏色靚。。食慾大增蝦餅很脆,蒜片花生惹味

下午茶份量剛好,天氣熱熱地食蝦餅撈檬

凍青檸冰。。美味解喝

顏色靚。。食慾大增蝦餅很脆,蒜片花生惹味
2015-01-11 1009 瀏覽
以前在大角咀上班的幾個月,這間越南菜可算是我的至愛,又近又平又好食,每次吃完都很滿足。年多前還未開始寫食評,不能跟大家分享。舊地重遊,沒有點我最愛的烤豬肉撈檬,卻叫了烤豬肉飯。二人餐$118, 兩個主菜,兩款小食,兩杯飲品。加$60可轉成3人餐。烤豬肉飯其實有點懷疑來錯了豬扒飯,從前吃的烤豬肉是切得很薄,一片片的,烤得充滿炭香,十分滋味。這個卻有骨,肉質完全不同,較實,但不嚡不韌,都不錯。雖然沒有炭香,但也很入味。白飯乾度剛好,可是少少乾。始終都是撈檬較出色。墨魚餅,蝦餅,春卷全都是剛炸好,又熱又脆。墨魚餅和蝦餅金黃的外層得鬆脆。墨魚餅特別好吃,彈牙得很,而且還有粒粒墨魚。美中不足是偏油膩。飲品選了熱青檸水,正好清一清口中的油膩。友人點了凍青檸水,但過甜,沒熱的好喝。

烤豬肉飯
墨魚餅,蝦餅,春卷
2015-01-10
2014-12-15 815 瀏覽
外表似間茶記, 內裡係香噴噴既越南菜~伙計都應該係越南人~~夜晚order左個二人套餐...$118, 已經有好多野食喇~~豬頸肉凍檬 + 烤牛肉湯金邊粉 + 兩杯青檸水(一凍一熱)仲有兩款小食: 蝦餅(2件) + 墨魚餅(2件)order左之後5分鐘內就有野食喇, 都算好快手呀...可能廚房夠人~同埋出面又唔多客人...不過就來錯左河粉lor, 我叫佢轉返做金邊粉~個職員都肯, 不過就黑口黑面, 算啦...食物夠好味就由佢黑面...-_-烤牛肉非常鞋口..不過夠香夠惹味, 如果唔烤得咁老就好, 應該係翻烤既~豬頸肉就同一般舖頭差不多, 夠香口, 口感夠爽滑, 份量都足...凍檬麻麻地, 淋左d, 同埋個汁唔好味, 味道唔多元化...好似得好少材料...金邊粉好食, 麵質夠幼細, 煮得岩岩好, 唔會太淋, 同埋索哂d湯...好重莞茜味ga~ 如果你地唔鍾意莞茜就千其唔好幫襯喇...但係我就好ok!蝦餅&墨魚餅先至最正, 應該岩岩炸起, 好熱好脆好香口...口感非常彈牙, 蝦餅就更加彈牙, 不過墨魚餅材料多d, 味道更多層次...所以我兩款都推介!!! 仲有杯青檸水, 好香呀! 好飲過檸

豬頸肉凍檬 + 烤牛肉湯金邊粉 + 兩杯青檸水(一凍一熱)

仲有兩款小食: 蝦餅(2件) + 墨魚餅(2件)

所以我兩款都推介!!! 仲有杯青檸水, 好香呀! 好飲過檸檬水好多...

同埋d料夠足, 應該係咸檸水, 飲到少少咸味, 但又唔會搶左青檸陣香味...

所以overall呢餐都幾滿意...下次幫襯會想試下其他野食...
2014-12-12
2013-12-11 720 瀏覽
當日經過此店門外,店員向我們招手入內晚餐, 見入面座位很窄,但由於不須等位, 而且心想未試過, 便抱住一試心理進內了, 入到店內, 的確很窄, 不甚舒適, 但店員很熱情, 而且感覺很像是越南的地度人, 再看看Menu, 也只是一般越南餐廳的食物, 食後也沒有驚喜, 套餐也包了普通飲品, 但見加 $20可飲越南咖啡, 便問店員是什麼, 她說是正宗越南滴滴咖啡, 由於未曾試過, 便馬上order了來到面前時, 上面的迷你咖啡壺在一滴一滴的向下面的杯滴進咖啡, 店員叮囑一定要待所有上面的咖啡滴完才能喝, 我們看着上面咖啡滴完後便拿走上面的迷你壺, 並開始品嚐那咖啡了, 真的是第一次接觸此咖啡, 不是像那3 合1 "G7"一樣, 這滴滴咖啡味很濃, 如果喜歡多奶的人一定不會喜歡, 我比較喜歡多奶多泡的西式咖啡, 所以這個不大適合自己口味, 但到此店可嚐試這越南特色滴滴咖啡, 也是不錯的體驗及見識, 未嚐過的朋友, 可以去試試, 都是值得的
越南滴滴咖啡
2013-09-17
越南滴滴咖啡
2013-11-05 555 瀏覽
男朋友以前住大角咀, 我哋經常嚟呢度開飯!今日重遊舊地, 專誠返嚟回味一番 ^^ 其實大角咀有好多好嘢食, 我哋鍾情呢度, 係因為佢哋夠地道 (越南風味), 唔似一般連鎖店 - 間間嘅味道都一樣!!我哋兩個都叫咗 "法式鮮茄牛坑腩湯河粉", 蕃茄湯嘅味道超濃, 牛坑腩亦好腍! 粉河雖唔算好薄, 但都好好食 ^^另外直得一讚嘅係佢哋嘅 "滴滴咖啡", 既香濃又順喉鹹檸七亦不錯食完呢個 lunch, 我倆都好滿足 ^^
男朋友以前住大角咀, 我哋經常嚟呢度開飯!

法式鮮茄牛坑腩湯河粉
另外直得一讚嘅係佢哋嘅 "滴滴咖啡", 既香濃又順喉
滴滴咖啡
鹹檸七亦不錯
鹹檸七
食完呢個 lunch, 我倆都好滿足 ^^

2013-11-02
法式鮮茄牛坑腩湯河粉