岩岩星期日去左元朗行街 ,咁就發現到元朗 “ 諾亞半熟蛋糕專門店 “ 分店 .上次食過草莓王融心芝士蛋糕 , 真係好好味丫 ,咁梗係唔執輸即時買返個啦 .2015 年度入圍了 “ 必食食店大獎 “ , 連忌廉哥都咁鍾意食添 .今次就呢個熱賣皇牌 “ 蜂蜜芝士蛋糕 “ ,蛋糕賣相真係唔太討好 , 感覺好似拿埋一齊咁 ,但有時 d 野就咁 , 越唔靚就越好食 !連包裝都轉埋新款添 , 用圓形膠兜 , 再附上乾冰 , 而底部一樣有紙碟同用具 .吸收左上次經驗 , 今次取出蛋糕等左 20 分鐘至切開 .yeah , 好流心丫 , 蛋糕食落陣陣蜂蜜味道 ,而中間芝士流心夠晒香滑柔軟 , 味濃濃郁 ,但唔好食太多丫 , 因為貪心既我 , 食左半個咁制 ,覺得有 d 滯 , 下次都要再試下其他味道先得 .
岩岩星期日去左元朗行街 ,
咁就發現到元朗 “ 諾亞半熟蛋糕專門店 “ 分店 .
上次食過草莓王融心芝士蛋糕 , 真係好好味丫 ,
咁梗係唔執輸即時買返個啦 .
今次就呢個熱賣皇牌 “ 蜂蜜芝士蛋糕 “ ,
蛋糕賣相真係唔太討好 , 感覺好似拿埋一齊咁 ,
但有時 d 野就咁 , 越唔靚就越好食 !
吸收左上次經驗 , 今次取出蛋糕等左 20 分鐘至切開 .
yeah , 好流心丫 , 蛋糕食落陣陣蜂蜜味道 ,
而中間芝士流心夠晒香滑柔軟 , 味濃濃郁 ,
但唔好食太多丫 , 因為貪心既我 , 食左半個咁制 ,
覺得有 d 滯 , 下次都要再試下其他味道先得 .
2015-05-10
15 分鐘 (外賣自取)
之前想食要專登去到荃灣店,但最近知道元朗都開左分店,身為元朗人的露露好開心, 即刻去買,果日去多已經有d款sold out,最後買左<朱古力半熟蛋糕>!<朱古力半熟蛋糕>HK$ 75蛋糕的賣相冇特別的裝飾,有個小小的缺點就係撕開紙張紙時會黏走一d蛋糕不過味道出乎意料地好味,鬆軟的蛋糕, 散發出濃濃的朱古力味!食之前要先係雪櫃取出放15-20分鐘,剪開後見到中間溶心朱古力會慢慢漏出味道香濃, 帶有淡淡的蜂蜜味,但又唔會太甜, 岩晒鍾意朱古力的朋友!下次要早d去買<比利時朱古力乳酪蛋糕>先!!
之前想食要專登去到荃灣店,

但最近知道元朗都開左分店,

身為元朗人的露露好開心, 即刻去買,

果日去多已經有d款sold out,

最後買左<朱古力半熟蛋糕>!
<朱古力半熟蛋糕>

HK$ 75

蛋糕的賣相冇特別的裝飾,

有個小小的缺點就係撕開紙張紙時會黏走一d蛋糕
不過味道出乎意料地好味,

鬆軟的蛋糕, 散發出濃濃的朱古力味!

食之前要先係雪櫃取出放15-20分鐘,

剪開後見到中間溶心朱古力會慢慢漏出

味道香濃, 帶有淡淡的蜂蜜味,

但又唔會太甜, 岩晒鍾意朱古力的朋友!
下次要早d去買<比利時朱古力乳酪蛋糕>先!!

2015-05-01
  • 朱古力半熟蛋糕
2015-05-07 723 瀏覽
最近諾亞半熟蛋糕非常出名,就連元朗也開了一間。饒嘴的我又怎能抗拒蛋糕的誘惑呢。一個個蛋糕整齊地放在廚櫃內,好讓我們選擇。玻璃窗上還有貓貓溫馨提示,教我們如何吃蛋糕才對。相信店鋪老闆是愛貓之人,不論店內還是蛋糕盒都是以貓為主,真的可愛!比利時朱古力芝士蛋糕 $98欣賞完漂亮的貓貓蛋糕盒後,當然係時候吃蛋糕了。切蛋糕時已感受到蛋糕非常幼滑,吃下去不但如切的時候一樣幼滑而且十分creamy。芝士味特濃,還帶一點點朱古力香。這個蛋糕是我吃過之中芝士味最濃的,芝士的香濃長留在口中。我只是從蛋糕切了小小的一件,就已經十分飽肚呢。除了蛋糕美味外,還要多謝店員細心的講解,好讓我正確地享用這蛋糕。
一個個蛋糕整齊地放在廚櫃內,好讓我們選擇。
玻璃窗上還有貓貓溫馨提示,教我們如何吃蛋糕才對。
比利時朱古力芝士蛋糕 $98

2015-05-06
2015-05-06 723 瀏覽
諾亞半熟蛋糕咁HIT, 趁有朋友生日, 今次就用了諾亞這個比列時朱古力芝士蛋糕來慶祝生日了!蛋糕面是朱古力醬 – 朱古力味算香同時是一個好滑的朱古力.中間為芝士蛋糕融心 - 芝士味都不錯,蛋糕底朱古力海綿蛋糕 – 這令整體蛋糕口感更有層次更豐富。個蛋糕整體味道不錯, 朱古力醬與芝士融心都是味濃的, 但配合一起不單沒有搶到另一種味道, 反而十分平行! 這讓我想起兒時朱古力奶的廣告……不過, 愛芝士的朋友說想芝士再濃一點, 不知這樣效果會如何呢?題外話: 起初, 我個人上都幾抗拒呢個半熟蛋糕…但朋友再三告訴我不是生的, 只是融心才叫做半熟…另外,店員姐姐知我要成個鐘車程,特別給了我乾冰呀!真細心!
蛋糕面是朱古力醬 – 朱古力味算香同時是一個好滑的朱古力.

中間為芝士蛋糕融心 - 芝士味都不錯,

蛋糕底朱古力海綿蛋糕 – 這令整體蛋糕口感更有層次更豐富。

另外,店員姐姐知我要成個鐘車程,特別給了我乾冰呀!真細心!
題外話/補充資料: 題外話: 起初, 我個人上都幾抗拒呢個半熟蛋糕…但朋友再三告訴我不是生的, 只是融心才叫做半熟… 另外,店只姐姐知我要成個鐘車程,特別給了我乾冰呀!真細心!
2015-04-26
慶祝紀念
生日
2015-05-03 532 瀏覽
諾亞半熟蛋糕專門店,這店名你必略有所聞。在九龍城的總店動不動也有排隊長龍在店外,近日的分店可算是分佈新界港九。小妹居住附近也有一所分店,元朗真是名店分店聚集點。我也慶幸不用出遠門就能一嘗名氣店家。但元朗店好像較為冷清,沒有排隊長龍也有很多很多蛋糕的存貨。小妹是在六點多經過門口的,時間剛好趕上晚餐前小食。所以小妹點了抹茶泡芙,其他味也售罄。抹茶泡芙$18  抹茶醬和泡芙是分開上的,自己動手把擠出抹茶醬,小妹最愛這些又可以自己動手又有趣味的食物。泡芙的蓬鬆的氣泡洞,泡芙是有點冰涼的感覺,應該是剛從冰箱拿出來,泡芙的外皮蓬鬆酥脆,略微鬆軟,但冰感頗強有點硬。抹茶醬很濃厚的抹茶香,不會有膩口的感覺,香味撲鼻,配著泡芙頗好的,醬的份量很足夠。All:7.5/10

抹茶泡芙$18

抹茶泡芙$18 :bowl: :chopstick:
抹茶泡芙$18 :bowl: :chopstick:

All:7.5/10
2015-05-03 484 瀏覽
話說不時會吃到諾亞的出品,有時朋友會買來慶祝什麼的。只是有名的都是半熟蛋糕,芝士蛋糕及其他出品甚少吃到。早前看到沸沸揚揚的草莓熱,但價位不算便宜,沒由來就不會興起去買。  其後出的香蕉版本價位降回一百內,而且有我喜歡的香蕉。這次元朗行路經看到,忍不住買下,在友人家分享。  不過循例還是要質疑一番。我相信鍾情於香蕉這水果的人都會擔心吃蕉味食物時會中伏。很多是用到人工香精,吃是可以吃進肚子,但味道總是那倒人胃口的藥水味。不說太多前言,直接入戲。香蕉芝士溶心蛋糕 $89  一拆盒就已有淡淡甜香的香蕉香氣傳出。很久以前在九龍城店試食過的朱古力芝士蛋糕(看文請剔除隱藏功能。以及之後推出的草莓版本,都是蛋糕面頭加上大量主料。這個沒有看到香蕉片,但聽聞用上真正香蕉製作,非加香精添味。看著就只是普通的芝士蛋糕,也許是芝士漿混入了香蕉蓉吧?  芝士部分濃郁紥實,還有點烤焗焦香。入口有微微香蕉清甜味道,質感細滑不粉。至於溶心則是合格的,細密順滑,稍稍中和忌廉芝士原有的奶膩感。底部的朱古力蛋糕鬆綿濕潤,甜度不高,很順口。  友人早前買過這家的半熟蛋糕,但那時不是半熟。而是過分澎湃的未熟版本,即是說流心是有如
香蕉芝士溶心蛋糕 $89

友人早前買過這家的半熟蛋糕,但那時不是半熟。而是過分澎湃的未熟版本,即是說流心是有如水的稀身。這次說難得吃到不是香蕉糕那種假味,算是對諾亞沒有那麼失望。不過重點還是在於品質監測,水準穩定才是最重要的一環啊。
  • 香蕉芝士溶心蛋糕
平時放工,次次去諾亞都因為啲蛋糕賣晒而摸門釘,而上星期六,剛好同朋友入左元朗搵嘢食,由於食得飽飽的,於是在附近行行街...想不到,唔覺唔覺行左去元朗諾亞新店,這店子比荃灣分店較大、較寬敞!店子放滿了各式蛋糕,無意間仲要俾我見到佢淨番一千零一個「日本士多啤梨溶心蛋糕」,好吸引呀!所以二話不說就揀左佢。店員很細心,問我要拎幾耐,心想,行多一陣先走,個多鐘罷!店員即加了些乾冰給我,很貼心呢!回到家中,已是晚飯時間,BeautySearch 先把蛋糕放進雪櫃內,留待作飯後甜品,哈哈!太美好了!「日本士多啤梨溶心蛋糕」是暫時諾亞唯一一款舖上生果的溶心蛋糕,蛋糕用上了啫喱把士多啤梨固定於蛋糕上,嘅美觀,感覺亦份外 fresh!食用時,只需置於室溫環境下數分鐘,溶心現象就會即時呈現!個人就覺得,這「日本士多啤梨溶心蛋糕」的溶心效果較之前明顯。如果糕底感覺有點濕笠笠,如感轉用 cookie 或 oreo 等質地較實較脆的糕底,口感可能更吸引!
日本士多啤梨溶心蛋糕
食用時,只需置於室溫環境下數分鐘,溶心現象就會即時呈現!
日本士多啤梨溶心蛋糕
聽朋友介紹來自台灣「諾亞的半熟蛋糕」很有名氣,香港的專門點,往往中午已售罄所有蛋糕,稟承香港人「唔執輸」(容許我這樣說)的心理,也湊一下熱鬧,去探索半熟的誘惑!所謂的半熟,就是把蛋糕的麵粉份量減少,令烤焗後的蛋糕變得較軟身和凝固度降低,所以做到蛋糕中間有點流心的效果;當然口感相對較腍、黏一點。因為跟朋友到元朗吃飯,所以順道一訪諾亞專門店,聰明的AW起行前先打通電話問問還有沒有蛋糕,以免白走一趟! 蛋糕看上去很「柔弱」,店員都很小心地裝在盒子裡,亦貼心地詢問回家的路程遠近,事關蛋糕需要雪藏(普通冷凍就可以了,千萬別雪進冰格),也在盒子加上乾冰保存蛋糕在最佳溫度。選了比利時朱古力芝士蛋糕,AW一向喜歡硬身、有咬感的蛋糕,但半溶的朱古力配上香滑軟腍的芝士蛋糕,軟棉棉,很豐富的口感。雖然蛋糕很吸引,但不可以獨食啊,芝士蛋糕相對膩一點,還是跟朋友一起分享吧!貓瞄盒子裝上的半熟蛋糕,被我這個所謂的「輕淑女」帶回家囉~ 哈哈~諾亞蛋糕有很多款式,忌廉哥也很想吃吧!店員在盒中加進乾冰,保持蛋糕溫度要開動了~回家先放進雪櫃一般存放食物的溫度,取出後放室溫約五分鐘就可以吃了半熟蛋糕切開看到中間軟身的效果看

諾亞蛋糕有很多款式,忌廉哥也很想吃吧!
店員在盒中加進乾冰,保持蛋糕溫度
要開動了~
半熟蛋糕切開看到中間軟身的效果
看到面層的比利士朱古力、中層的芝士蛋糕、

底層帶點酒香(好像是)的朱加力蛋糕,不論賣相還是口感都很豐富

2015-04-25
2 分鐘 (外賣自取)
2015-04-27 900 瀏覽
YA~諾亞半熟蛋糕開到黎元朗喇!地址係教育路68號,即係以前城市獸醫果度呀!"凍食鬆軟,熱食煙韌"睇到都覺得好味因為星期日屋企好齊腳..咁3點左右同男朋友去買蛋糕俾大家使晚餐後的甜品啦但草莓王流心鮮乳卷>>缺貨草莓王流心芝士蛋糕>>售罄再晏D黎會唔會咩都賣哂ga職員會問下返屋企要幾耐,幫你準備定乾冰~蛋糕的紙盒係貓貓設計,好可愛盒上都有說明食用方法我地買左兩個,一個揀左半熟蜂蜜蛋糕這個是要放係冰的那層..分好之後要等5-15分鐘左加,等佢退冰先有流心效果10分鐘左右已經見到流心口感鬆軟又帶點濕潤,蜂蜜味十分清甜又唔漏,會令人有再食多件的意欲呢另外仲買左個香蕉芝士溶心蛋糕這個不用放冰格,放雪櫃就可以了打開個盒已經聞到好香好香嘅香蕉味口感好creamy,亦帶一點new york cheese cake般嘅紮實驚喜位係食落口芝士味道好夠濃食得出芝士淡淡嘅酸再配上面頭灑上的糖粉嘅微甜,真係好夾!雖然香蕉味道比芝士味低調,香蕉迷(minions嗎?)可能會有點失望..但對我來說,就十分欣賞蛋糕那突出嘅芝士味喇買蛋糕時,職員提我地食幾多切幾多但我地9個人,每個蛋糕分
YA~諾亞半熟蛋糕開到黎元朗喇!
地址係教育路68號,即係以前城市獸醫果度呀!
"凍食鬆軟,熱食煙韌"
睇到都覺得好味
因為星期日屋企好齊腳..
咁3點左右同男朋友去買蛋糕俾大家使晚餐後的甜品

但草莓王流心鮮乳卷>>缺貨
草莓王流心芝士蛋糕>>售罄
再晏D黎會唔會咩都賣哂ga
職員會問下返屋企要幾耐,幫你準備定乾冰~
蛋糕的紙盒係貓貓設計,好可愛
盒上都有說明食用方法
我地買左兩個,一個揀左半熟蜂蜜蛋糕
這個是要放係冰的那層..
分好之後要等5-15分鐘左加,等佢退冰先有流心效果
10分鐘左右已經見到流心

口感鬆軟又帶點濕潤,

蜂蜜味十分清甜又唔漏,會令人有再食多件的意欲呢
另外仲買左個香蕉芝士溶心蛋糕
這個不用放冰格,放雪櫃就可以了
打開個盒已經聞到好香好香嘅香蕉味

驚喜位係食落口芝士味道好夠濃

食得出芝士淡淡嘅酸
香蕉迷(minions嗎?
)可能會有點失望..
但對我來說,就十分欣賞蛋糕那突出嘅芝士味喇
香蕉芝士溶心蛋糕
買蛋糕時,職員提我地食幾多切幾多
但我地9個人,每個蛋糕分9件..
每人兩小件就剛剛好食哂lu
2015-04-27 712 瀏覽
一直聽聞諾亞蛋糕的盛名,耐何我家和公司附近沒有分店未能一試。這天出元朗辦事,想起諾亞最近在元朗也開了分店,立即帶著Google Map去尋蛋糕了!位於教育路的諾亞分店與西鐵站距離甚遠,找了好久才找到幸好各款蛋糕還未售完,不然便要白行一趟選好蛋糕後店員會一邊進行包裝一邊講解冷藏和進食的注意事項,還會細心詢問回家時間並在蛋糕盒裡加上適量乾冰,以確保蛋糕不會提前融化呢!很貼心的服務,乾冰也不用另行付費,值得一讚!每款蛋糕都很漂亮,最後選了芝士香蕉流心蛋糕~一打開盒子便聞到濃濃香蕉香味,切開能看到像吉士醬軟軟的黃色香蕉夾心但可能雪的不好,並沒有非常流心…嗚嗚香蕉與芝士蛋糕味道稍甜,但兩者味道出奇的相配覺得香蕉跟芝士味完全融在一起而不會突兀,讚!怕甜的話可以配搭紅茶一起吃~有機會也想試試其他款式的蛋糕啊!

一直聽聞諾亞蛋糕的盛名,
耐何我家和公司附近沒有分店未能一試。
這天出元朗辦事,
想起諾亞最近在元朗也開了分店,
立即帶著Google Map去尋蛋糕了!
位於教育路的諾亞分店與西鐵站距離甚遠,找了好久才找到
幸好各款蛋糕還未售完,不然便要白行一趟
選好蛋糕後店員會一邊進行包裝一邊講解冷藏和進食的注意事項,
很貼心的服務,乾冰也不用另行付費,值得一讚!
每款蛋糕都很漂亮,最後選了芝士香蕉流心蛋糕~
一打開盒子便聞到濃濃香蕉香味,
切開能看到像吉士醬軟軟的黃色香蕉夾心
但可能雪的不好,並沒有非常流心…嗚嗚
香蕉與芝士蛋糕味道稍甜,但兩者味道出奇的相配
覺得香蕉跟芝士味完全融在一起而不會突兀,讚!
怕甜的話可以配搭紅茶一起吃~

有機會也想試試其他款式的蛋糕啊!

2015-04-25
  • 芝士香蕉流心蛋糕
2015-04-26 521 瀏覽
3月尾有日在元朗見到諾亞在教育路圍板裝修,自從吃過諾亞之後,一直念念不忘,筌灣不是我會成日去地方,而家元朗有了分店之後,更加方便我,它開了一段時間,一直冇時間去元朗店光顧,今日和屋企人飲茶之後在元朗行街,經過教育路分店不算太多人排隊,決定買新出蛋捲系列,一直在抹茶同蜂蜜之間作出選擇,草莓不是考慮之列,我不愛吃草莓,最後揀了蜂蜜買回家,我而家返屋企好近,我買番去做下午茶,我返到屋企之後,立即用刀切開蛋捲,蜂蜜味道剛剛好,口感又不太甜,Cream又好多,十分好味,下次再買抹茶系列食物水準原味蜂蜜鮮乳蛋捲,我覺得好好味,Cream又好多甜味,我覺得甜味剛剛好,又不會太甜服務我覺得元朗店都OK環境比筌灣店,地方大好多,感覺幾好價錢79元,合理價錢,並不算太貴番吃有時間再買

食物水準

原味蜂蜜鮮乳蛋捲,我覺得好好味,Cream又好多

甜味,我覺得甜味剛剛好,又不會太甜

我覺得元朗店都OK

比筌灣店,地方大好多,感覺幾好

價錢
79元,合理價錢,並不算太貴

番吃
有時間再買
原味蜂蜜鮮乳蛋捲
2015-04-26
原味蜂蜜鮮乳蛋捲
1K
坐月期間搬了我媽家暫住,發現諾亞在元朗開了分店。因為bb滿月,決定近近地買個蛋糕慶祝。流心系列已經試過,今次試試新品蛋卷(因為我愛忌廉)。我要了綠茶和蜂蜜原味各一。先試原味,蛋糕好鬆軟,淡淡的蜂蜜味,不會過甜,味道亦沒那些很假的香精味,忌廉超滑!綠茶味亦是淡淡的,如果可以濃一點更好。試罷覺得蛋卷比流心系列好吃,可能因為自己喜歡忌廉(大量),而且蛋糕顯得更鬆軟。一家五人分享一條剛剛好,小食多滋味!希望bb快高長大,很快便可以一起吃蛋糕了~
綠茶味亦是淡淡的,如果可以濃一點更好。

外賣自取
$170 (其他)
2015-04-19 599 瀏覽
回到家發現屋企人買左諾亞嘅蛋卷,仲買左兩種味,每樣留左一半比我,放工鬼咁肚餓,立即開黎食先。貓形盒好可愛原味蜂蜜蛋糕 $78嘩,一見到就覺得正,最鐘意食cream!試下先,真係有淡淡嘅蜂蜜味喎,甜甜地但唔膩,個cream好滑。綠茶蛋糕 $88另一款係綠茶,望落去個色就好得啦,試一啖,蛋糕有綠茶味,cream都有,但唔濃,比想像中較甜,仲諗住佢咁綠會係苦個種綠茶添。兩個都好好味,啱哂啲鍾意食忌廉嘅人呀!
貓形盒好可愛
原味蜂蜜蛋糕 $78
綠茶蛋糕 $88

兩個都好好味,啱哂啲鍾意食忌廉嘅人呀!
2015-04-17
10 分鐘 (外賣自取)
$88 (宵夜)
2015-04-17 514 瀏覽
之前見好多人排隊,亦好多蛋糕都售罄,睇左有幾款口味,今日再經過見到就買左個返屋企,終於都食到!好好味,芝士同香蕉味道好balance!!! 好細心,個蛋糕底仲有紙碟膠叉!
  • 芝士香蕉流心蛋糕
我是70後!記得小時候,曾經食過一個類似蛋糕又似雪糕的蛋卷,外層是清蛋糕的,入面卷著的是雲呢拿雪糕,蛋卷狀,記憶上,售價不是很貴,但每次見到都會好開心,好想好想食多d!!人大左,揀飲擇食,有一段時間,我只食哈根大師!有一天,看回兒時相片,忽然想起,發現已經全線停售了,嗚嗚!!為何會提起這件事,因為前一陣子吃過諾亞新出的京都抹茶鮮乳卷,就是想起一樣食物,說到口邊又說不出來....忽然想起!原來感覺就是那個雪糕蛋卷,呀!!!!!一直同媽媽講似什麼,似什麼,我媽睬我都傻,同貓貓掛住食....完全無視我的存在! ((舊圖重溫))上次的蛋卷圖,食評可參考上一篇食評,我覺得蛋糕部分太濕,不夠鬆軟,不太甜也是一個可取處!復活節假期的最後一天,同朋友去了元朗食拉麵,行著行著又見到諾亞的新分店,同媽咪通了電話,就帶了一個蛋卷回家,當日人很多,本來在草莓味同抹茶味兩者中糾結,不消一會,草莓也賣光了,唯有帶京都抹茶鮮乳卷回家.....最近有新的Gimmick,是可以做到流心的效果,在深水埗店有限定活動,可免費得到這兩支小果醬,其他舖就要加$10~回到家,打開盒子,樣子好像靚仔了,觀感上,蛋糕的氣孔感覺綿密
我是70後!
記得小時候,曾經食過一個類似蛋糕又似雪糕的蛋卷,
外層是清蛋糕的,入面卷著的是雲呢拿雪糕,蛋卷狀,
人大左,揀飲擇食,有一段時間,我只食哈根大師!

就是想起一樣食物,說到口邊又說不出來....
忽然想起!原來感覺就是那個雪糕蛋卷,呀!!!!!

一直同媽媽講似什麼,似什麼,
我媽睬我都傻,同貓貓掛住食....完全無視我的存在!

((舊圖重溫))
上次的蛋卷圖,食評可參考上一篇食評,
我覺得蛋糕部分太濕,不夠鬆軟,不太甜也是一個可取處!
上次的蛋卷
復活節假期的最後一天,同朋友去了元朗食拉麵,
唯有帶京都抹茶鮮乳卷回家.....

最近有新的Gimmick,是可以做到流心的效果,

回到家,打開盒子,樣子好像靚仔了,
觀感上,蛋糕的氣孔感覺綿密了,忌廉的比例多了
京都抹茶鮮乳卷
切開一件試試,忌廉比之前更企身,味道不甜,所以一陣風已經 KO半條!!!
大佬!我仲未食飯!咁快就食光今晚的甜品/宵夜,
把她們先截停(我媽及貓貓),要放雪櫃,看看雪凍會不會更似雪糕...

大概三數小時後,
雪硬了的忌廉,口感同兒時所吃的雪糕卷差不多,好有那一份童年回憶,
不過我覺得原味係會好好好似,始終呢個都有少少抹茶味吧!

最後仲得閒到用流心醬畫公仔,哈!
Bye Bye to Holiday! 玩完早D瞓,聽日要返工啦!!!傻瓜!
如果,你的記憶中還有那個夾心雪糕蛋卷,可以試下雪耐D,真心好相似!
2015-04-07
外賣自取
$45 (宵夜)