2016-05-14 611 瀏覽
草莓溶心芝士蛋糕 ($168)諾亞除左半熟蛋糕之外,仲有溶心既芝士蛋糕架。
蛋糕表面以一層草莓果凍加上新鮮大大粒既草莓,
果凍同士多啤梨都好爽口,甜度一般但帶微酸。中間個層芝士蛋糕加上士多啤梨做,
香濃滑溜既忌廉芝士無蓋過士多啤梨味。
淡淡既香甜士多啤梨同芝士蛋糕平衡都唔錯。
蛋糕中間既部分係溶心,質地比較流質,食落更香滑
而相比無溶心既部分就顯得有少少太實身,但情況可以接受
底。下一層薄薄既朱古力海綿蛋糕,令芝士蛋糕無咁膩。整體清新唔膩,大家都岩食。
草莓溶心芝士蛋糕
草莓溶心芝士蛋糕 ($168)
諾亞除左半熟蛋糕之外,仲有溶心既芝士蛋糕架。

蛋糕表面以一層草莓果凍加上新鮮大大粒既草莓,
果凍同士多啤梨都好爽口,甜度一般但帶微酸。
中間個層芝士蛋糕加上士多啤梨做,
香濃滑溜既忌廉芝士無蓋過士多啤梨味。

淡淡既香甜士多啤梨同芝士蛋糕平衡都唔錯。

蛋糕中間既部分係溶心,質地比較流質,食落更香滑
而相比無溶心既部分就顯得有少少太實身,但情況可以接受
底。
下一層薄薄既朱古力海綿蛋糕,令芝士蛋糕無咁膩。
整體清新唔膩,大家都岩食。
草莓溶心芝士蛋糕
2016-05-13 496 瀏覽
晚餐吃得不夠飽,回家前特意去大坑買個蛋糕做宵夜 。諾亞推出了一人份的半熟蛋糕,用個杯子裝住,杯上還有貓貓圖案。我選擇了朱古力味 蛋糕的質地柔軟又棉密,朱古力味道非常濃郁。裏面的朱古力流心,滑滑地流出來,朱古力漿較爲濃厚,但甜度剛好,爆漿的流心餡配上軟熟的蛋糕,確實惹人喜歡。而且這一人的份量太適合我了,我常常覺得一整個蛋糕太大,西餅又太細,這個分量剛剛好。而且這個杯子的設計,方便進食而又保持衛生,不會滴到周圍都是蛋糕碎,適合OT時或者煲劇時,可以一心二用!由於吃得太心急,竟忘了拍流心漿 吃完後把杯子清洗一下,還能拿來用作水杯!超貼心的設計
晚餐吃得不夠飽,回家前特意去大坑買個蛋糕做宵夜
我選擇了朱古力味
由於吃得太心急,竟忘了拍流心漿

吃完後把杯子清洗一下,還能拿來用作水杯!超貼心的設計

宵夜
2016-04-30 398 瀏覽
芒果芝士溶心蛋糕 $138感覺諾亞愈來愈多分店很久以前都試過原味今次就試了這個!蛋糕真係有啲太唔結實切嘅時候會有啲哩hea同埋每次都會好膽心佢唔流心不過今次好彩係流心嘅!芒果都香甜,夾埋芝士味道幾特別但芝士味唔算太濃餅底係用上海綿蛋糕總體味道還可以但質感太軟太濕潤,似在吃慕斯多過像吃蛋糕喜不喜歡真的睇個人喜好了!
芒果芝士溶心蛋糕
芒果芝士溶心蛋糕 $138

感覺諾亞愈來愈多分店
很久以前都試過原味
今次就試了這個!

蛋糕真係有啲太唔結實
切嘅時候會有啲哩hea

同埋每次都會好膽心佢唔流心
不過今次好彩係流心嘅!
芒果芝士溶心蛋糕
芒果都香甜,夾埋芝士味道幾特別

但芝士味唔算太濃
餅底係用上海綿蛋糕
總體味道還可以
但質感太軟太濕潤,似在吃慕斯多過像吃蛋糕

喜不喜歡真的睇個人喜好了!
2016-03-21 297 瀏覽
今日生日有得食 福岡甜王草莓半熟芝士蛋糕 ... 真係甜到入心 當個蛋糕由雪櫃拎出黎既時候... 就已經聞到好香既草莓味...打開個盒既嗰陣... 香味就更加濃郁!!!到切蛋糕喇...  wow!!! 睇見啲cream cheese都口水流呀 自己好怕食啲假士多啤梨既嘢...但係理個蛋糕完完全全係 !!!士多啤梨好新鮮好甜... 絕對唔係假士多啤梨味既甜味一啲酸味都無... 士多啤梨都好大粒...cream cheese都有淡淡既士多啤梨味...成個蛋糕既口感好好... 完全唔會覺得溜 加上啲cream cheese半熟既畫面... 簡直係視覺、嗅覺、味覺既一大享受
今日生日有得食
... 真係甜到入心
福岡甜王草莓半熟芝士蛋糕
打開個盒既嗰陣... 香味就更加濃郁!!!
到切蛋糕喇...
wow!!! 睇見啲cream cheese都口水流呀
福岡甜王草莓半熟芝士蛋糕
自己好怕食啲假士多啤梨既嘢...
但係理個蛋糕完完全全係
!!!
士多啤梨好新鮮好甜... 絕對唔係假士多啤梨味既甜味
一啲酸味都無... 士多啤梨都好大粒...
cream cheese都有淡淡既士多啤梨味...
成個蛋糕既口感好好... 完全唔會覺得溜

2016-03-12
慶祝紀念
生日
2016-03-09 396 瀏覽
I was doing a night shift. As it was my turn to bring food during our break for my coworkers,  I decided to bring something sweet rather than than the usual cup of instant noodle.Noah Castella is already a popular cake shop that focuses on honey castella cakes that have a gooey center. The original shop is in Kowloon City but it has since expanded to various areas in Hong Kong. I discovered that Tai Hang was the closest location near me so I came here to buy a cake.When I arrived, I saw they had

When I arrived, I saw they had something new. They now have cup versions of their popular cake. $48 for one and $86 for two cups. If you don't want the cake, you can just buy the cups for a cheaper price. The cups were decorated with the popular Hong Kong cat, Cream Bro. I decided to pick up three cups as there were three of us working that night.
Each cup was packed in a nice box for easy transport. Useful as my coworkers and I could take the cups home after we finished eating out of them. Each came with a small plastic spoon.
The cups were super cute. My coworkers loved them a lot. As a cat lover, I loved them, too. There were only two flavors available. Honey and chocolate. I chose one chocolate and two honey.
We nuked in the microwave for a bit for a more gooey warm feeling. The honey version was SUPER SUPER sweet. I thought a bit too sweet.
The chocolate version was actually better. It wasn't as sweet as dark chocolate was used. So somehow, the sweetness of the honey balanced out the dark bitterness of the chocolate.
A nice little break during work as eating it warm was good. We tried it cold but warming it up made it better. A more comforting feeling as you wrap your hands around this pretty mug.
2016-02-21
外賣自取
$48 (宵夜)
記得第一次食諾亞原味半熟蜂蜜蛋糕,驚為天人,嗰陣台灣茘枝蜜清甜,完全乎合甜而不膩的味道,雖然出左N個新口味款式,但依然都情有獨鐘。之但係一個人真係食唔晒一個,而且切左之後唔即時食的話,係唔會想再掂佢....最近出左一人份的份量,仲有個 忌廉哥 的杯,咁啱我出去旅行前整爛左個杯,所以忍不住買左一對返家品嚐!雖然杯的正反兩面都印左諾亞的Logo,但整體都好得意唔會好搶眼!返到屋企,急不及待要自私食左原味先!係我鐘意的清甜台式荔枝蜜,食返第一次的味道,好似初戀咁,因為之前曾經轉過蜜糖,一食就感覺到唔同左味,嗰下都幾失望!杯裝份量大概係去到杯身的一半,唔會太多,半熟質地流心富蛋香,一人份量啱啱好!朱古力半熟蛋糕質感比較笠身偏甜,兩者份量相若,都係兩三啖就KO,如果兩款來說,我會喜歡清甜不膩的原味多啲!個人覺得杯裝比原個更易掌握到半熟效果,而且份量只係兩三啖KO,食完仲有個杯留念,都唔錯吖。
記得第一次食諾亞原味半熟蜂蜜蛋糕,驚為天人,

最近出左一人份的份量,仲有個 忌廉哥 的杯,
咁啱我出去旅行前整爛左個杯,所以忍不住買左一對返家品嚐!
返到屋企,急不及待要自私食左原味先!
係我鐘意的清甜台式荔枝蜜,食返第一次的味道,好似初戀咁,
因為之前曾經轉過蜜糖,一食就感覺到唔同左味,嗰下都幾失望!
原味半熟蛋糕
如果兩款來說,我會喜歡清甜不膩的原味多啲!
朱古力半熟蛋糕
個人覺得杯裝比原個更易掌握到半熟效果,
而且份量只係兩三啖KO,食完仲有個杯留念,都唔錯吖。

2016-02-23
外賣自取
$50 (宵夜)
原味半熟蛋糕
朱古力半熟蛋糕
台灣品牌諾亞最近又有新攪作,推出了一人份量的杯裝半熟芝士蛋糕,而這次蛋糕已經不是重點,重點是買杯裝蛋糕,便可把印有忌廉哥肖像的杯子帶回家!杯裝半熟蛋糕提供原味蜂蜜及朱古力蜂蜜共兩款口味,每杯$48(兩杯$86),而且每間分店的供應數量有限,晚一點選購都有可能撲個空失望而回。幸好是日還見有數杯在雪櫃裡,立即買下全部兩款,一次過滿足兩個願望。先試原味蜂蜜味吧,半熟蛋糕質感依舊棉密鬆軟,稍微用食匙輕輕插進富有蛋味的蛋糕內,流心的蜂蜜已如泉水般湧出。淡淡的蜂蜜除了不會予人過甜的味道,入口的感覺亦讓人感到滋潤,而杯裝份量亦剛剛好一人食用。至於朱古力蜂蜜味蛋糕,內餡香醇的朱古力味道突出之餘,也未有淹蓋清甜的蜂蜜味,絕對甜而不膩,還可吃到淡淡的芝士香味,非常清新。建議先於室溫放置約15分鐘才食用,流心效果更佳。吃過杯子蛋糕後,燈泡形的玄米奶茶($18)正好作解渴用。玄米奶茶以玄米、鮮奶及紅茶混合而成。香濃的紅茶加入細滑的鮮奶,除重奶味外,每一口也傳出陣陣的玄米香,口味非常符合偏愛淡奶茶的我喔!這次除了杯子蛋糕附送印有超萌忌廉哥肖像的杯子外,還有玄米奶茶創意度滿分的燈泡形器皿,讓我把它們一併帶回公司作
玄米奶茶(後)
這次除了杯子蛋糕附送印有超萌忌廉哥肖像的杯子外,還有玄米奶茶創意度滿分的燈泡形器皿,讓我把它們一併帶回公司作個擺設吧!
2016-02-27
玄米奶茶(後)
2K
2016-02-29 174 瀏覽
香芒溶心芝士蛋糕朋友生日,想到諾亞款式眾多,梗有一款喜歡。今次我選了香芒溶心芝士蛋糕($138),朋友都很喜歡。蛋糕面上鋪滿大大粒的芒果肉,非常吸引,教人垂涎三尺。 芒果上層是芒果啫喱狀的布甸,芒果肉香滑清甜,採用的是芝士,味道而太濃厚感覺輕盈。底層是朱古力海綿蛋糕,一個蛋糕有齊三種不同口感,感覺不錯呢!

香芒溶心芝士蛋糕

朋友生日,想到諾亞款式眾多,梗有一款喜歡。

今次我選了香芒溶心芝士蛋糕($138),朋友都很喜歡。

蛋糕面上鋪滿大大粒的芒果肉,非常吸引,教人垂涎三尺。

2016-02-27
2016-02-28 170 瀏覽
在大坑吃過晚飯後,諾亞真的是總有一間在左近,鮮黃色招牌總能吸人途人的目光。本來進來是想購買杯裝蛋糕連杯子一起附送,可惜忌廉哥杯裝住蛋糕已售罄了。在沒吃到杯裝蛋糕下,發現也同時推出新春系列,六款不同口味的芝士蛋糕,一次可以滿足六個味道,決定一試究竟。價錢為一路發,買一個好意頭價錢。六款芝士蛋糕 HK$168六款不同口味分別是原味芝士、黑森林、香芒芝士、朱古力榛子、檸檬芝士、開心果芝士。可以迎合家人不同口味,不用擔心買回家沒人吃,然而買回家後家人們喜歡芝士蛋糕程度遠超想像。回家後,與家人立刻分享這六款不同口味芝士蛋糕。首嚐開心果芝士,在外面好像沒見過用開心果材料的甜品或蛋糕。這款確能吃到出微微開心果味道,不時帶出小清香,配搭上芝士蛋糕,兩者交錯下味道相當特別,不會過膩且每件份量適中。其餘各款芝士蛋糕也很快地家人們清光了,看來這款新春系列還是頗受歡迎。
六款芝士蛋糕 HK$168
回家後,與家人立刻分享這六款不同口味芝士蛋糕。

外賣自取
週日途經大坑,經過諾亞半熟蛋糕專門店,忽發奇想買下一只蛋糕作早餐。餐廳的蛋糕選擇不下十餘款,頓時眼花撩亂。店員見狀亦主動提供援手,推介了一個時令推介福岡甜王草莓半熟芝士蛋糕。這個蛋糕需冷凍處理,店方可安排乾冰作短程運送之用。這個草莓半熟芝士蛋糕,面上放滿大粒紅潤的日本草莓。半熟芝士蛋糕的質感比一般蛋糕水潤軟身。將蛋糕放於室溫稍稍閒置一會,蛋糕的半溶狀態更為明顯。相比一般芝士蛋糕,這個蛋糕口味酸感重一點,食感輕盈,半溶的芝士亦份外滑口。更吸引的是面上的草莓,口味十分之甜,難怪有福岡甜王這名號!值得一試!
這個蛋糕需冷凍處理,店方可安排乾冰作短程運送之用。
[22/2/2016; Mon]

2016-02-22
2 分鐘 (外賣自取)
$189 (早餐)
2016-02-12 268 瀏覽
年廿九行完年宵,途經大坑諾亞又心思思想再食啦!決定買一個半熟蛋糕回家與家人分享! 近期店鋪最新主打,忌廉哥杯真係大人小朋友都鍾意的系列。新春佳節還有特別系列,包括:香芒芝士,黑森林,檸檬芝士,朱古力榛子芝士,開心果芝士及原味芝士等等。今次決定買桂花味半熟蛋糕回家,店員悉心講解必須放入雪櫃冷藏而且食前可以冷卻或微波爐叮熱。回家路途徧遠的關係,店員還有附上乾冰保持蛋糕質素。新春期間,照常營業!年終無休,不得了~ 食完團年飯,急不及待拿取桂花味半熟蛋糕!在冰格拎出來時猶如石頭一樣似的,經過半小時冷卻後慢慢變軟! 一切開滿滿桂花味的半熟醬流出,不甜而且滲透著桂花味道!岩囇一家人分享,半熟蛋糕外型不算太大,5-6人分享剛剛好。蛋糕鬆軟而且每啖蛋糕都有桂花,超級足料! 諾亞半熟蛋糕遍佈港九.新界,可見受歡迎程度!下次朋友生日都要買佢先得~
新春期間,照常營業!年終無休,不得了~

2016-02-07
$78 (宵夜)
2016-02-10 186 瀏覽
年廿九去維園行完花市,就梗係去大坑搵食啦!今日行過諾亞半熟蛋糕專門店發現佢地出左新野!就係巨lin哥既杯子蛋糕啦$48/一杯 $86/兩杯。身為貓奴既我就諗都唔諗就買左2杯啦,因為2隻杯都唔同架!儲夠一對就可以同我屋企人"些牙"一齊好sweet咁用啦!e~ 其實都真係可以當作情人節禮物wor! 杯子蛋糕比平時的份量要少一點不過一個人食的話就會係岩岩好,而且都十分足夠!一黑一黃,就係朱古力味同蜂蜜味,其實我未食過架所以我好緊張呀 !店員話返要叮1分鐘先食得架,如果雪過,就拎出嚟放涼後叮,拎到返屋企先慢慢嘆先。店員好細心地將2隻杯子蛋糕放入細盒入面,個位岩岩好,拎到返屋企都唔會散曬。 跟住仲有個靚靚既黃色袋裝住,搞到我係返屋企途中係咁比人望下望下 -_- 返到屋企lu ~叮1分鐘後~打開門有好濃朱古力味,叮後快高長大咗!筆落仲好鬆化,食落就有濃朱古力味,有少少朱古力苦澀,蛋糕別後都仲濕潤,溫暖咁食,好鐘意 ~叮後~打開微波爐門就聞到清香蜂蜜味,味道比朱古力味更香,蛋糕身沒有再長高,但仍然鬆輕,食落口蜂蜜味無聞到的咁重,但都好清新,甜甜地感覺好滋潤。
e~ 其實都真係可以當作情人節禮物wor!

返到屋企lu
~叮1分鐘後~

打開門有好濃朱古力味,叮後快高長大咗!
~叮後~

最開心係暖笠笠咁食,食完又多左兩個新杯用,忌廉哥陪我迎接新一年

2016-02-06
5 分鐘 (外賣自取)
$86 (宵夜)
  • 原味蜂蜜半熟蛋糕
2016-02-06 227 瀏覽
整個蛋糕比較難吃完,但有時候真的很想吃蛋糕的時候,這個cup cake 就正合我心意。看見2件有特價的關係加上杯很可愛,師奶仔性格的我就當然要買2個裝😂雖然店內有位置可以坐下品嚐,但我因為趕時間的關係就帶回家和家人一起分享。盒子的造型也很可愛啊!因為天氣較冷的關係,將蛋糕放置空溫也很難流心,所以我將蛋糕放進微波爐叮30秒。蛋糕有頗重的蜂蜜味,是有花香的蜂蜜味而不是死糖的蜜糖味,兩者是有分別的😂朱古力是屬於輕甜類型,對於不太喜歡吃太甜的我剛好,朱古力味也十分濃。鬆軟的蛋糕加上流心,在口裏輕易融合👍兩者對比我更喜歡朱古力,因為我真是個不愛吃太甜的女生😂以味道來說,我比較喜歡整個完整蛋糕的,但這個份量剛好正常和朋友一人一杯,不會太多。杯也可以再用,很環保!所以各有各好處😊

兩者對比我更喜歡朱古力,因為我真是個不愛吃太甜的女生😂
所以各有各好處😊
2016-02-05
外賣自取
$86 (其他)
我喜歡小動物, 特別是貓和狗。因為我覺得自己前世是一頭小野貓。今世輪迴做人只因為上天要我感受凡人的七情六慾。So far 桃花都唔小, 特別是爛個隻。希望2016農曆新年後桃花重回正軌。我唸喜歡貓貓的港人無邊個唔識忌廉哥, 牠就是一粒閃到澎澎聲既巨星。聽講貓品就串左小小。點解佢會咁紅呢, 原因咪一個字。 呢家野當發生係人既身上就比人叫 但發生係用係小動物身上則會被大讚 點解會咁 …… 事實就係永遠唔會有公平, 所以做人時刻都要裝備自己。覺得肥咪去減, 太瘦咪食完就去訓, 唔好灰心。又要講返忌廉哥隻杯。雖然忌廉哥我就無緣見過, 不過當得知諾亞半熟蛋糕專門店和忌廉哥 Cross Over 之後就梗係去襯下。一隻$48 兩隻$88 限量 20,000隻新年流流梗係要一相一對, 我就帶左佢地返屋企。杯中蛋糕有兩款口味, 分別是蜂蜜原味和朱古力味。忌廉哥魅力果然是沒法擋, 連我媽咪見到對杯都大讚好靚, 好得意, 好可愛…..老實講真係幾令人愛不釋手, 我會將佢放係屋企收藏。至於蛋糕有食過的都知吃之前要從冰箱中取出放室溫15-20 分鐘, 冬天可以放30 分鐘左右。而預期的流心亦會盡現眼前。由於我
我喜歡小動物, 特別是貓和狗。
因為我覺得自己前世是一頭小野貓。
今世輪迴做人只因為上天要我感受凡人的七情六慾。
So far 桃花都唔小, 特別是爛個隻。
希望2016農曆新年後桃花重回正軌。
聽講貓品就串左小小。
點解佢會咁紅呢, 原因咪一個[肥]字。
[肥] 呢家野當發生係人既身上就比人叫 [扒]
但發生係用係小動物身上則會被大讚 [萌]
覺得肥咪去減, 太瘦咪食完就去訓, 唔好灰心。
又要講返忌廉哥隻杯。
雖然忌廉哥我就無緣見過, 不過當得知諾亞半熟蛋糕專門店
和忌廉哥 Cross Over 之後就梗係去襯下。
一隻$48 兩隻$88 限量 20,000隻
新年流流梗係要一相一對, 我就帶左佢地返屋企。
杯中蛋糕有兩款口味, 分別是蜂蜜原味和朱古力味。

老實講真係幾令人愛不釋手, 我會將佢放係屋企收藏。

心亦會盡現眼前。
由於我急性子, 未經解凍就強將它舀出, 所以流心效果就沒有。

我比較喜歡蜂蜜原味 , 那淡淡蜂蜜香, 甜度適中, 就算未完全解凍質感亦濕潤。
這個份量岩岩好可以當早餐或下午茶.... Perfect

而朱古力非常濃郁, 甜度就爆晒燈。

要買就買一對,將其中一隻送給他/她。
2016-01-28
0 分鐘 (堂食)
2016-01-29 315 瀏覽
Honey尋日朝早喺互聯網上見到「諾亞半熟蛋糕專門店」新推出咗兩款杯裝半熟蛋糕 ,電話提到好想試。為博紅顏一笑,即使落緊滂沱大雨,XO仔亦遠赴大坑,於港島區唯一一間「諾亞」分店買齊兩款口味 。女店員非常細心,包裝時先問及將會幾時食用,並告知蛋糕應保持冰藏(freezer),食用前必先預三十至四十五分鐘解凍時間 。靚靚o既黃色貓形盒剛好放得入兩隻杯。冇錯,除咗有蛋糕食,仲有靚杯送添! 兩款杯o既前後都唔一樣,幾隻肥貓都喺度叫「賣飛弗」 ,搞鬼又可愛,逗得情人笑瞇瞇。黃色o既為「原味蜂蜜半熟蛋糕」,深啡色o既則為「朱古力蜂蜜味半熟蛋糕」,兩者糕面同樣香口軟身。解凍後餡心呈半流心狀態,微甜o既蜂蜜味極之清香 ,不過食完真係有啲滯。意外地,朱古力蜂蜜味雖然好似甜啲,但又冇原味咁溜,個人like爆!「諾亞半熟蛋糕專門店」o既杯裝蜂蜜半熟蛋糕有原味同朱古力味兩款,一杯單售$48,兩杯平啲$88,有蛋糕食,又有新杯用,一次過滿足哂honey兩個願望,難怪佢都要高呼「賣飛弗」 !
,電話提到好想試。
靚靚o既黃色貓形盒剛好放得入兩隻杯
靚靚o既黃色貓形盒剛好放得入兩隻杯。
兩款杯裝半熟蛋糕
冇錯,除咗有蛋糕食,仲有靚杯送添!
兩款杯裝半熟蛋糕
兩款杯o既前後都唔一樣,幾隻肥貓都喺度叫「賣飛弗」
,搞鬼又可愛,逗得情人笑瞇瞇。
朱古力蜂蜜味半熟蛋糕
解凍後餡心呈半流心狀態,微甜o既蜂蜜味極之清香
,不過食完真係有啲滯。
2016-01-28
2 分鐘 (外賣自取)
$44 (其他)
靚靚o既黃色貓形盒剛好放得入兩隻杯