餐廳: 謝謝儂 (東港城)
資訊:

2024-07-11 104 瀏覽
見住左坑口近水樓台咁耐都未食過,今晚第一次食,- 肉碎茄子段: 肉碎夠味,甜甜地,茄子係凍嘅,配搭幾好- 豬扒擔擔麵: 豬扒係我成世人食過最最最最最乾既豬扒! 個麵比想像中粗,個湯唔夠掛汁,花生味唔夠- 生煎小包子: 好一般,個皮太厚,太un- 凍豆漿: $18 蚊細細杯總結,無下次。
見住左坑口近水樓台咁耐都未食過,今晚第一次食,
- 肉碎茄子段: 肉碎夠味,甜甜地,茄子係凍嘅,配搭幾好
- 生煎小包子: 好一般,個皮太厚,太un
- 凍豆漿: $18 蚊細細杯

總結,無下次。
2024-07-11
2024-04-07 380 瀏覽
今日我同太太去東港城謝謝濃食午餐,當時都有幾張吉枱,職員要我地坐近廚房出面兩個位,但我見其他地方仲有位,於是我坐喺四人枱,職員話要搭枱,但當時還有幾張枱,我冇理佢坐低,當我哋坐低後,佢夾硬將張枱分開,我於是將枱推埋一齊,該職員走過來再分開張枱並話一定要搭枱,她的態度非常惡劣,其他有兩個人坐四人枱佢又唔將佢分開,跟住行開仲喺度鬧我哋,於是我離開無幫襯。唔怪得啲人話香港職員態度非常差。其實你可以話如果多人我哋就要分開張枱比其他兩人坐,無需惡言相向,死牛一面頸,做得咁唔開心,不如唔好做
2024-03-24 300 瀏覽
星期日出街玩,食返呢間上海餐廳。我地兩個人叫左菜肉雲吞麵配炸蝦春卷同口水雞飯。菜肉雲吞麵:麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁,與鮮嫩多汁的菜肉雲吞完美結合。菜肉雲吞內餡豐富,肉質鮮美,蔬菜的清爽口感為整道菜增添了層次。炸蝦春卷:炸蝦春卷外層炸至金黃酥脆,咬下去時發出脆脆的聲音,讓人垂涎欲滴。春卷內的蝦肉鮮嫩多汁,搭配蔬菜的清爽口感,口感絕佳。口水雞飯:嫩滑的雞肉保持了肉質的鮮嫩和多汁,每一口都能感受到肉汁在口中爆開的美味。配以獨特的口水雞醬汁,增添了層次感和風味。
星期日出街玩,食返呢間上海餐廳。

我地兩個人叫左菜肉雲吞麵配炸蝦春卷同口水雞飯。

菜肉雲吞麵:

菜肉雲吞麵
口水雞
炸蝦春卷
2024-02-26 284 瀏覽
Was not expecting such high quality food found in this random mall😮Xiao Long Bao is one of my must-order dish whenever I go to a Shanghainese restaurant, theirs is definitely top-notch❗️The crust is super thin while it holds a big spoonful of soup in the dumplings, the meat fillings is also very generous😍The Sweet and Sour Fish is my another go-to but not all restaurants can make it well, but again they wow-ed me😮The fish was in big chunks hence very juicy and with a solid texture, wrapped by a t
Xiao  Long  Bao

The Sweet and Sour Fish is my another go-to but not all restaurants can make it well, but again they wow-ed me😮The fish was in big chunks hence very juicy and with a solid texture, wrapped by a thin batter that gave the perfect crispiness and dipped in a nicely seasoned sweet and sour sauce, absolutely perfect😍
Sweet  and  Sour  Fish

Then we have the Signature Fried Rice and Banana and Red Bean Souffle Ball, of course, do not disaapoint at all👍🏼
Signature  Fried  Rice

• 小籠包
  • 甜酸魚塊
  • 謝謝儂炒飯
2024-02-22 210 瀏覽
服務態度非常差,員工說話表情極不友善,粗聲粗氣,黑口黑面。早上食客不太員工亦夠人,但食物做好也沒人取食物給客人,以至食物冷卻,真的要改善,雖然食物質數可以,但要睇面色食飯。
2023-12-31 421 瀏覽
今日去咗將軍澳行街,經過謝謝儂,入咗去試午市套餐,價錢約$75-$90,一共叫了三個餐:1) 擔擔麵同牛肉包;2)炒鱔糊客飯;3)獅子頭客飯,整體的食物質素都很好、很有水準,值得再試
2023-11-11 462 瀏覽
食過好多次上海菜,因為住附近,久不久一定去食下,晚市時間一定坐滿人酸辣湯正 酸辣適中松子魚大大碟, 酸酸甜甜好好味辣辣土豆絲,食唔停口整體謝謝儂食物 穩定,價錢合理,想食上海菜朋友推薦大家去食下

酸辣湯正
酸辣適中

松子魚大大碟, 酸酸甜甜好好味

辣辣土豆絲,食唔停口

2023-08-23 541 瀏覽
我第一次留食評. 叫咗外賣嫩雞煨麵,湯同面竟然唔係分開裝,啲面色嗰時已經糊晒… 有啲失望,希望可以改善.我明白要裝多個碗好似好晒咁, 但係都最好體諒一下食客攞返屋企需時.

外賣自取
2023-05-02 1125 瀏覽
「謝謝儂」是一家提供港式上海菜餐廳。這裡的點心和菜式都十分吸引,尤其是麻婆豆腐和糖醋魚塊。麻婆豆腐是這家餐廳的招牌菜之一,豆腐口感嫩滑,配上微辣的麻辣醬汁,鮮香可口。擔擔麵則是十分普通,擔擔麵的口感不是很好,麵條有些軟爛且醬汁不夠香濃。「謝謝儂」的糖醋魚塊也值得一試。魚塊鬆脆可口,醋的味道恰到好處,微甜微酸的味道令人回味無窮。另外,「謝謝儂鴨丁炒飯」也是這家餐廳的招牌菜之一,炒飯煮得剛好,配上嫩滑的鴨肉,味道鮮美可口。總的來說,「謝謝儂」的點心和菜式都非常美味,飲品和服務也相當不錯。如果你想品嘗地道的港式飲食,「謝謝儂」絕對是一個不錯的選擇。

2023-04-27
2023-03-18 1081 瀏覽
話說路過兩點幾有啲餓入左呢間餐廳,店員溫提仲有十分鐘先有下午茶,咁我哋坐低左佢俾左menu同啲茶飲住先,抵讚!我地叫左個上海粗炒同咸肉湯年糕,另外加左兩個小食,仲有兩杯豆漿. 食物送到時勁shocking , 哇咁大碟係咪tea 嚟架! 咸肉湯年糕好好味有d 兒時外婆的味道,個湯我飲曬事後冇口渴,實証零味精. 至於上海粗炒(食物nature本身就係油同咸)我本身不太喜歡,但佢地煮得都OK我接受到. 雞絲粉皮都係大路質素,至於皮蛋肉鬆豆腐係好味師傅刀工幾好. 最後食淨半個粉打包做dinner.
2023-03-16
下午茶
2023-03-08 753 瀏覽
🐷😋落堂想係坑口附近搵d好西食 但附近選擇真係唔多🥵呢間之前食過係幾ok derrr!😗🥄 黃金炒飯 $88啖啖都充滿咸蛋同埋雞蛋香味 雖然無咩配料 但會令人想一啖接著一啖😗🥄 酸菜魚 $118水準大約我諗中上左右~ 佢既酸味都幾適中 但個香味都幾出~ 魚肉無咩骨 同時都好嫩滑😙 薯粉吸哂湯底就幾好食😋🥄 黑椒牛仔骨 $78黑椒味濃 但牛仔骨有粉粉細粒 口感唔算好好😮好味指數😋:8/10環境指數🖼:8.5/10服務指數💆🏻‍♂️:7/10Cp值💓:7.5/10人均消費💰:$120
🐷😋

人均消費💰:$120
黃金炒飯
黃金炒飯
2023-02-12 725 瀏覽
突然間好想食擔擔麵,呢間以前都食過,算OK,見佢啱啱開門,有$68假日午市麵餐,入去試吓。除咗擔擔麵,小食我揀咗菜肉大雲吞,對個雲吞冇乜期望,嚟到個賣相幾OK,大大隻皮唔厚,欣賞佢個湯有芽菜紅蘿蔔絲仲有荷蘭豆,仲有唔少蔥花,個雲吞餡幾好味,慶幸有叫套餐。個擔擔麵普普通通,大量花生同芝麻,小小辣。如果有老人家要坐輪椅,似乎都幾方便,今日見有兩個婆婆坐輪椅入,啲侍應都好照顧。個餐$68包埋茶錢,另外再加一。
上海菜肉大雲吞
擔擔面
上海菜肉大雲吞
擔擔面
2022-10-30 951 瀏覽
今日去釣魚翁行山,行到去布袋澳走人,落到坑口東港城揾食,大約三點半到揾左呢間謝謝儂揾食,自已本身好想食上海菜,就入去食啦,餐廳尚算闊落都好有上海風格,入到去揀左午市假日套餐食野山牛肉拌麵$68,另外跟餐配小籠包4隻加$15,此外再加左$18酒釀丸子,另外呢度唔使收茶芥但要收加一野山牛肉拌麵:牛肉份量算多,好有牛肉味,麵條都幾彈牙,配埋d指天椒同辣油都好惹味小籠包都幾有肉汁,都幾夠熱,酒釀丸子糖水同米酒分量均勻,丸子尚算煙韌有酒香味今日呢餐完全滿足到本人食上海菜嘅意慾

今日呢餐完全滿足到本人食上海菜嘅意慾

野山牛肉拌麵

野山牛肉拌麵
2022-10-09 670 瀏覽
前幾天去了東港城商場shopping,肚子餓了,於是找了一間食上海菜的謝謝儂菜館食午餐。開胃豬手粒 , 豬手粒非常爽脆, 加上少許的 醋酸味 ,非常醒胃。椒鹽小黃魚一條, 外皮炸得脆脆的 ,內裏的魚肉也很鮮嫩,很是美味。板栗紅燒肉, 紅燒肉咬口非常鬆化, 一點也不覺得肥膩, 不愛吃肥肉的我, 也覺好味。栗子口感軟糯, 味道香甜, 還有很入味的百頁結, 此道菜不妨一試。酒釀丸子, 小丸子與帶有淡淡酒香和桂花香味的糖水,且味道不太甜, 很合我的口味。

2022-09-12 620 瀏覽
咁啱放工喺附近又唔係好熟附近有咩嘢食咁岩行過見到假日都有午市套餐就入去試吓選擇都多嘅有飯或者麵套餐麵餐就會有得加小食例如小籠包呀或者可以追加甜品或者前菜因為好多時啲餐廳假日都冇套餐公眾假期食嘢來講,我覺得價錢算OK!不過味道就中規中矩嘢食都夠鑊氣但係味道就唔算好出眾如果喜歡味道比較濃既朋友可能唔係好夠今日嘅例湯係酸辣湯有啲驚喜竟然係送酸辣湯但係味道比較淡但係我覺得價錢適合都坐得舒服同埋姐姐做嘢速度都快唔會等好耐
咁啱放工喺附近
有飯或者麵套餐
麵餐就會有得加小食例如小籠包呀
或者可以追加甜品或者前菜

因為好多時啲餐廳假日都冇套餐
公眾假期食嘢來講,我覺得價錢算OK!

不過味道就中規中矩
嘢食都夠鑊氣