餐廳: 譚仔三哥米線 (沙田廣場)
資訊:

2024-11-29 37 瀏覽
點解咁欣賞三哥呢😉因為大部分三哥分店啲姐姐服務態度都好好👍🏻湯底同啲小食又夠熱辣辣😊😋自選米線今次我就叫咗豬潤加麻辣鴨血加炸醬😚豬潤生熟岩岩好,亦都唔會好老😌不過次次口感都唔一樣好睇當日既來貨或者烹調控制🙂之後就係期間限定係麻辣鴨血,有成5-6舊咁多🥰好滑好入味好好食🤪最後就係炸醬,佢同出邊嘅炸醬唔同有種獨特嘅甜味撈埋啲米線食就一流啦😆三哥真係我既食堂🤭舔舔脷指數👉🏻8😋/10😋滿分 無理由唔試😋

😋自選米線

舔舔脷指數👉🏻8😋/10😋滿分 無理由唔試😋
2024-09-03 81 瀏覽
今次食沙田譚仔三哥,見店面好多人,所以叫外賣返屋企食。如果排隊唔知排幾耐啦🤔姐姐禮貌都OK,快靚正幫我落單。叫咗一碗蕃茄湯腩肉走芽菜米線。大概等咗10分鐘左右,都好有禮貌同我講拜拜☺️依家份量非常滿滿😋就咁睇米線份量好滿,然後逐片夾出黎數有10塊薄片腩肉!本身以為得5至6塊 冇諗過越數越多😳非常驚喜!仲有少少蕃茄肉☺️蕃茄湯都好濃郁味唔會覺得太淡 味道適中,啱啱好!佢嘅份量比其他店多 食到好飽啊😋😋😋
今次食沙田譚仔三哥,
見店面好多人,所以叫外賣返屋企食。
如果排隊唔知排幾耐啦🤔
姐姐禮貌都OK,快靚正幫我落單。
叫咗一碗蕃茄湯腩肉走芽菜米線。
大概等咗10分鐘左右,都好有禮貌同我講拜拜☺️

依家份量非常滿滿😋
就咁睇米線份量好滿,
然後逐片夾出黎數有10塊薄片腩肉!
本身以為得5至6塊 冇諗過越數越多😳
非常驚喜!

仲有少少蕃茄肉☺️蕃茄湯都好濃郁味
唔會覺得太淡 味道適中,啱啱好!

佢嘅份量比其他店多 食到好飽啊😋😋😋
2024-09-03
10 分鐘 (外賣自取)
2024-08-21 78 瀏覽
沙田廣場間三哥有兩位同事態度非常惡劣,我手機落單叫左個下午茶,米線配炸醬飯(炸醬飯我揀左走酸菜)之後果位姐姐拎碗無走到酸菜嘅炸醬飯俾我,我就同佢講叫左走酸菜喎,佢竟然話我無揀要走,我即時望返我手機落單記錄,我係有揀走酸菜,我俾埋佢睇點知佢仲要同我拗,話我米線揀走酸菜,炸醬飯無揀,我想問米線只可以走芽菜,腐皮同韮菜,何來有個走酸菜俾我揀?我有截圖做證據,俾埋佢睇仲要堅持同我撐落去,本身一件好簡單嘅事都可以搞到咁,如果真係我錯我食返無問題,但我俾埋佢睇佢都仲可以拗,仲堅持係我落錯,點解服務態度可以差成咁,我都係做服務業,咁簡單嘅事明明可以好容易解決,仲要係有兩位女同事同我拗(其中一個係黑色衫收銀)
2024-08-19
下午茶
2024-04-03 134 瀏覽
譚仔三哥米線 (沙田)沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖見三哥出左新野 又係時候要試下啦酸菜湯好duck duck 米線:新野喎 一定要試下嘅新口味,唔會怕好酸,又有鴨腎,識食嘅一定要試下。再配埋佢新嘅黑芝麻豆奶,簡直一絕呀🤤🤤🤤
譚仔三哥米線 (沙田)
沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖

見三哥出左新野 又係時候要試下啦
再配埋佢新嘅黑芝麻豆奶,簡直一絕呀🤤🤤🤤
2023-11-21 181 瀏覽
我在中午時候入三哥吃米線,誰知等了很久都沒有人過來落單😡 然後到我落完单位,等了超過半小時還未送到😡😡😡😡 真系令人勞氣。我應該不會再去這里再食米線😡😡😡
我應該不會再去這里再食米線😡😡😡
2023-07-16 358 瀏覽
試試譚仔三哥米線新品 ⭐️水煮湯軟殼蟹米線 網上負評如潮 負評主要話佢地又腥 又食到肚痛 湯底又咸 有興趣可以上去自己睇 伏到譚仔變番可以自由配搭🤣 睇完搞到我都想去試試.⭐️水煮湯軟殼蟹米線 配魚腐$54 5小辣起第一眼望碗米線 小小空虛 $54黎講 幾貴👎🏻三塊魚腐 2兩塊豆卜 一隻軟殼蟹軟殼蟹俾湯浸住 要搵一搵先見到🤮第一啖 食個蟹蓋 的確腥味明顯👎🏻軟殼蟹 俾湯浸住 但其實唔入味👎🏻軟蟹殼口感都比較韌 少少毛巾feel(‼️首先我唔會帶住軟殼蟹一定要炸嘅偏見去試)但老實講 如果軟殼蟹拎去炸 口感鬆化好食好多👌🏻個人比較重口味 偏咸都接受到 所以湯底我覺得OK 普通辣湯.整體完全明白網上點解咁多人唔鍾意個人覺得未到會食到肚痛 但炸軟殼蟹 一定好食過湯呢碗嘢加埋嘢飲 接近$70 真心唔推介成功加入以身試伏系列.題外話 上一個post果間軟殼蟹好好食🤣但配料上都係咁空虛.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_沙田#hkfunfoodrecord以身試伏 .#譚仔三哥米線 (沙田)地址:沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖.⭐️評分:味道:1.5/
⭐️水煮湯軟殼蟹米線 配魚腐$54 5小辣起
第一眼望碗米線 小小空虛 $54黎講 幾貴
👎🏻三塊魚腐 2兩塊豆卜 一隻軟殼蟹
軟殼蟹俾湯浸住 要搵一搵先見到
🤮第一啖 食個蟹蓋 的確腥味明顯
👎🏻軟殼蟹 俾湯浸住 但其實唔入味
👎🏻軟蟹殼口感都比較韌 少少毛巾feel
(‼️首先我唔會帶住軟殼蟹一定要炸嘅偏見去試)
但老實講 如果軟殼蟹拎去炸 口感鬆化好食好多
題外話 上一個post果間軟殼蟹好好食🤣但配料上都係咁空虛
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_沙田
#hkfunfoodrecord以身試伏
#譚仔三哥米線 (沙田)
地址:沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖
⭐️評分:
味道:1.5/5
環境:2.5/5
服務:2.5/5
抵食:1.5/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #沙田美食 #旺角美食 #週末好去處 #譚仔三哥 #譚仔 #米線關注組 #伏 #米線 #美食照妖鏡
2022-10-24 538 瀏覽
總分,4/5食物方面,6.8/10三哥好多分店,我覺得呢間好食,中學食到而家,比較常食過橋以及大部份小菜。調味溫度湯底其實都真係唔錯,明明係連鎖店唔明白點解分店之間會有距離。有啲真係好難食,但係呢間係好食嘅三哥。雖然舖頭比較細但係食物質量完全唔會差。我覺得唔會因為連鎖店而所有嘅評分都係一樣,每一間舖頭都有佢唔同嘅地方同埋好食嘅地方。呢一間係整體都好好食。環境方面,5/10佢啲位置分配得好神奇,睇落去唔舒服,但係其實坐落去都幾好。佢咩類型嘅座位都會有,去睇一次就知道真係好好笑。但係唔知咩原因成日覺得個冷氣唔夠凍,好熱喺裏面。食咗幾次坐唔同嘅位置都係咁樣。服務方面,6/10正常服務,冇咩解釋
總分,4/5

2022-10-23
  • 過橋米線
  • 土匪雞翼
2022-08-11 418 瀏覽
一想食辣就會嚟三哥,今日入到嚟,本來叫返平時叫嘅「湖辣」湯,突然之間落單姐姐🧑🏻‍🦱問:呀味!c唔c下哩個呀?原來出咗個「砂砂湯肥牛米線」😱開心大發現呀!即刻叫咗,仲加咗冬菇同魚腐🤭仲有新出嘅黑椒豬肚絲🐖砂砂湯真係好好味呀!🥰有d似喇沙mix擔擔麵湯咁,食落口感好濃,魚腐吸哂d汁揀直開心到飛走🕴🕴而且肥件都落得重手,唔會話得幾塊就算😆完全滿足到我食肉嘅意願!咪阻我食肉啦!!🐂🐮🦬

原來出咗個「砂砂湯肥牛米線」😱開心大發現呀!
即刻叫咗,仲加咗冬菇同魚腐🤭
仲有新出嘅黑椒豬肚絲🐖

而且肥件都落得重手,唔會話得幾塊就算😆
完全滿足到我食肉嘅意願!
咪阻我食肉啦!!🐂🐮🦬
2022-06-27 277 瀏覽
我又食譚仔喇。難得做晒手頭上嘅工作,咁啱老闆又唔喺公司。喺公司Hea咗一陣諗住晏啲先出去食午餐因為星期六嘅lunch time特別多人。但係其實星期六嘅話任何時間周圍都好多人。即是我兩點幾先出去食午餐都要等位。等我大概15分鐘左右先安排到我入座。對上一次食譚仔已經差唔多兩星期之前呀,對於我呢個譚仔迷嚟講實在係太耐啦,一如以往今日點左雞肉魚腐麻辣中辣走芽菜,加一杯凍咖啡。鍾意食譚仔嘅原因係因為佢每間分店嘅水準都唔會話太參差。所以呢個就係我經常食譚仔嘅原因。

2022-05-03 287 瀏覽
譚仔三哥嘅鴨血終於返咗嚟,仲要係由Tyson Yoshi代言,當然要去支持啦~😍估唔到除咗新米線,佢地嘅menu仲多左唔少新小食、新飲品同新配料😃三哥水煮湯老油條鴨血米線🦆🍜($42)湯底由5小辣起跳,用左多種香料、醬料同埋鮮辣椒烹製而成,既香濃又辛辣,辣得黎好有層次🌶🔥!值得一提嘅係米線嘅主角:鴨血+老油條,都係由台灣直送!鴨血嫩滑、入口即化;老油條炸得金黃香脆,浸水煮湯食一流🤤👍🏻。呢碗咁足料嘅米線,唔食一定會後悔😌麻辣10小辣配油揚、京白菜🥬、鵪鶉蛋🇯🇵🍜見到三哥menu多左幾款米線新配料,即刻叫黎試吓😋:油揚大大塊、吸滿麻辣湯;鵪鶉蛋又彈牙又多粒;京白菜清新爽甜又多汁😃蒜香雞翼尖及蒜辣雞翼尖🧄🐥 ($15/碟)我同朋友仲試埋三哥辣同唔辣嘅涼拌蒜香雞翼,配以秘製醬汁、蒜泥同炸蒜🧄,夠晒彈牙惹味😋香醋芝士鮮原茄🍅($16)原隻新鮮蕃茄去皮🍅,配埋三哥嘅秘製紅油香醋汁,酸酸甜甜、清新開胃,蕃茄表面仲灑左啲芝士粉,令鮮味更加特出👍🏻😍鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打🍈🥤 (加配價$12)清新香甜嘅綠色哈蜜瓜汁🍈,加入清爽香茅汁同甘香檸檬汁🍋,夠晒fresh!🤩再配埋赤肉哈密瓜爆珠,夠晒香甜清爽!

三哥水煮湯老油條鴨血米線🦆🍜($42)
水煮湯鴨血米線

麻辣10小辣配油揚、京白菜🥬、鵪鶉蛋🇯🇵🍜
麻辣10小辣米線配油揚+京白菜+鵪鶉蛋

蒜香雞翼尖及蒜辣雞翼尖🧄🐥 ($15/碟)
蒜辣雞翼尖
蒜香雞翼尖

香醋芝士鮮原茄🍅($16)
香醋芝士鮮原茄

鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打🍈🥤 (加配價$12)
鴛鴦哈密瓜爆珠梳打

蒜香雞翼尖
香醋芝士鮮原茄
鴛鴦哈密瓜爆珠梳打
2021-09-28 516 瀏覽
疫情後一直都係外賣回家相隔一段時間終於再堂食三哥估吾到3點過後都咁多人等位終於10分鐘左右入得等位時已經糾結緊試吾試新個款螺絲粉湯不過配料既豬皮吾岩食,同埋留意到隔離台個碗賣相吾太吸引 算啦 都係食番叫開既配料吧魚腐米線(大麻辣)魚腐份量有成6件咁多最重要吸住啲辣湯真係無得彈每次必叫 不過吾知係咪太耐冇堂食,湯頭咸左啲蒜泥白肉(大)份量鋪滿哂成隻碟仲有大量蒜泥配埋紅油真係好靚小朋友食吾停過橋套餐(糊辣湯)
疫情後一直都係外賣回家
相隔一段時間終於再堂食三哥
估吾到3點過後都咁多人等位
終於10分鐘左右入得
等位時已經糾結緊試吾試新個款螺絲粉湯
都係食番叫開既配料吧

魚腐

魚腐米線(大麻辣)
魚腐份量有成6件咁多
最重要吸住啲辣湯真係無得彈
每次必叫

不過吾知係咪太耐冇堂食,湯頭咸左啲

蒜泥白肉

蒜泥白肉(大)
份量鋪滿哂成隻碟

仲有大量蒜泥配埋紅油真係好靚
小朋友食吾停

過橋套餐

過橋套餐(糊辣湯)
2021-09-24
10 分鐘 (堂食)
魚腐
蒜泥白肉
過橋套餐
⭐️一試令人上癮的【煳麻湯魚爽肚米線】【譚仔三哥】又有新搞作🤩,今次推出了一款限定小食【香烤芝脆豆腐餅】及【煳麻湯魚爽肚米線】😍,煳麻湯湯底真的非常之惹味,令人一試愛上。平常只可以吃十少辣的我,會不會辣到飛起或者噴火呢😂? 結果我還是叫了十少辣,喝了半碗湯….嘴唇竟然微震動了一分鐘。其實不是很辣, 但不知道怎麼會這樣😳,你們吃完有這樣嗎? 哈哈😆~🍜【煳麻湯魚爽肚米線】(10小辣) HK$42 (限定米線)此款米線價錢已經包括2款配菜, 先說說湯底:1️⃣湯底:用上煳辣湯+麻辣湯兩款特色湯底結合而成,初初入口感覺是嗆口微辣,但舌頭會開始慢慢滲出焦香麻辣感,兩種湯底完美混合,真的很過癮特別,而且…完美地解決了選擇湯底困難症。2️⃣魚爽肚:是我們常說的魚鰾俗稱嘅「魚卜」,較為薄身,口感爽脆而嫰滑,幾新鮮,但略嫌份量少,唔夠喉。3️⃣芥末魚籽鱈魚滑豆卜: 釀了鱈魚滑的豆卜彈牙,鱈魚滑上加了山葵提煉的芥末油及魚籽,突然變了日式感覺,非常有創意。🥢【香烤芝脆豆腐餅】HK$15 (限定小食)魚肉豆腐鬆軟滑溜,淋上酸辣麻香嘅醬汁,外層微脆而底部有香烤微香的脆口感,沒有吃到芝士味但有蔥味。這個價錢實惠非常不錯。📍🇭
⭐️一試令人上癮的【煳麻湯魚爽肚米線】

此款米線價錢已經包括2款配菜, 先說說湯底:

🥢【香烤芝脆豆腐餅】HK$15 (限定小食)

📍🇭🇰全線譚仔三哥米線有售
2021-06-25
外賣自取
  • 煳麻湯魚爽肚米線
今日同朋友喺沙田做完gym,突然之間好想食米線,咁啱行到沙田中心,我哋兩個都好耐冇食三哥,見到門口都好多人排隊,不過唔趕時間就決定等下。拎咗飛等咗半個鐘頭倒就入得去喇,坐低唔使諗兩個都係食套餐,我個朋友食麻辣小辣,我就想做完運動邪惡得嚟又健康,就食咗個蕃茄湯小辣我哋兩碗米線到咗我朋友先至記得想走豬潤,咁我就同佢講你唔食就畀我啦😂點知佢啲豬潤多到差唔多鋪滿我碗米線雖然唔好耐冇食,個味道同個湯同以前食開都一樣,呢間都keep到一貫嘅水準,冇乜太大分別最大嘅驚喜就係食咗勁多豬潤😂

我哋兩碗米線到咗我朋友先至記得想走豬潤,
咁我就同佢講你唔食就畀我啦😂

點知佢啲豬潤多到差唔多鋪滿我碗米線

最大嘅驚喜就係食咗勁多豬潤😂
2021-06-30
30 分鐘 (堂食)
2021-03-02 640 瀏覽
終於食到花膠胡椒雞美線啦我哋叫左番茄湯底同埋胡辣湯底,兩個湯底都唔錯,只係本人較喜歡蕃茄湯,但係無可厚非呢個米線叫胡辣湯底係最好食嘅花膠係適中,唔太林,胡椒雞比我想像中好食,都有胡椒味,雞肉都林,唔係好鞋颯颯嘅雞肉小食方面: 我哋都有叫蒜泥白肉同土匪雞翼,呢兩個小食係無得輸,當然唔少得木耳都好好食啦!大家都可以嘗試下花膠胡椒雞美線!
終於食到花膠胡椒雞美線啦

大家都可以嘗試下花膠胡椒雞美線!
2020-10-30 613 瀏覽
這個商場這間譚仔三哥,好像很久以前已經見過。這次由於工程完畢,趕着買外賣,於是就買了個兩餸的米線。腩肉炸醬另上,點了個煳辣的米線。腩肉份量比起普通譚仔應該比較少,也是有肥膏有些瘦肉的那種肥瘦相間的腩肉。炸醬味道就沒有譚仔那麼香,但是由於另外用正方形小盒子勝在,份量還是足夠的。米線亦都比起普通譚仔比較少,這次吃的煳辣,好像沒有現場吃那麼好吃。味道也不算不辣,比較平日的麻辣味,應該味道濃一點,但沒有那麼香凍檸茶茶味亦都不夠濃郁,檸檬味道亦都不夠清香,普遍來說都是比普通譚仔差。不過,它總算是加入了配凍飲的優惠,因此吃過兩餸麵加杯飲品都不少$45 ,還是可以接受但是比起普通譚仔,它沒有加兩蚊的細份小食,則有點兒比下去。
這個商場這間譚仔三哥,好像很久以前已經見過。

這次由於工程完畢,趕着買外賣,於是就買了個兩餸的米線。

腩肉炸醬另上,點了個煳辣的米線。

腩肉份量比起普通譚仔應該比較少,
也是有肥膏有些瘦肉的那種肥瘦相間的腩肉。
炸醬味道就沒有譚仔那麼香,
但是由於另外用正方形小盒子勝在,份量還是足夠的。

米線亦都比起普通譚仔比較少,

但是比起普通譚仔,它沒有加兩蚊的細份小食,則有點兒比下去。

10 分鐘 (外賣自取)