餐廳: 譚仔三哥米線 (沙田廣場)
資訊:

2017-05-22 440 瀏覽
5月20號夜晚,一家四口去食譚仔,講左係四位,但係佢俾左三個位。同個阿姐講,我呢度唔夠位坐,佢同我講,呢個時間冇位,陣間有位就俾我,我就話好啦。點知帶位阿姐行過來好大聲同我講“唔夠位唔係出去等咯”,我就好大火,同佢講“我入左黎仲要我出去等?”。跟住著黑色衫個同事好大聲講“得啦得啦”。帶位阿姐聽完就走左。但係冇一個人過黎講聲sorry。我想知道呢間公司就係咁样服務客人?
2017-05-16 261 瀏覽
今天整個facebook,也全是關於丸龜製麵收購了譚仔既資訊。當下知道消息,便開始在想譚仔將來的市場路線。 究竟會否加價,或是會完全改變原本的菜式?個人十分喜歡吃三哥譚仔, 並希望三哥譚仔,也不會被其他公司收購呢! 希望三哥會秉承這個譚仔的家族生意,把譚仔獨有的口味,繼續傳承給下一代!於是今天下午,便立即去了三哥譚仔吃米線。與朋友一起share,點了蕃茄湯底的過橋米線。 三哥譚仔的蕃茄湯底,與譚仔不一樣。 三哥的比較酸甜,蕃茄的分量也相對地較多! 吃落會覺得比較新鮮好吃!雖然近年他加價加得很快,不過它的過橋米線套餐非常大,餸也有很多款,55元一碗,都可以接受呢!

於是今天下午,便立即去了三哥譚仔吃米線。

蕃茄湯底過橋米線套餐
蕃茄湯底過橋米線套餐
知道有蕃茄湯底的存在,不過因為三點才有,正常要番工,食唔到。呢排放假就試下了!因為早左去,不過見2:57,心諗3:00開始供應,而家叫三點出,剛剛好,但係我太天真了。一叫,阿姐好型咁問我:而家幾點呀?老實講,語氣真係好串!我即答:57分!ok,咁我撘正三點先叫吖,唔該!(我已經好有禮貎)阿姐仲唔放過我又話早左入單會比人閙云云...終於三分鐘之後叫,但叫完等左10min有多...Ok,千呼萬喚,點知個樣咁既(雞肉米缐蕃茄湯底,中辣):Sorry,賣相真心唔討好!真係有少少唔開胃....食落仲無乜茄味,唔香....中辣都無乜辣味,不過雞肉正常唔粉!但個湯底真係無論同D米線定個雞肉都唔夾!下次都係食番麻辣啦,呢個又無咩味,又唔駛因爲早左三分鐘比人串!

一叫,阿姐好型咁問我:而家幾點呀?

老實講,語氣真係好串!

阿姐仲唔放過我又話早左入單會比人閙云云...

終於三分鐘之後叫,但叫完等左10min有多...

Ok,千呼萬喚,點知個樣咁既(雞肉米缐蕃茄湯底,中辣):

Sorry,賣相真心唔討好!真係有少少唔開胃....

食落仲無乜茄味,唔香....
中辣都無乜辣味,不過雞肉正常唔粉!

但個湯底真係無論同D米線定個雞肉都唔夾!

2017-04-18
午餐
2016-11-03 522 瀏覽
又食下譚仔三哥既晚上。今次叫左細既蒜泥白肉,清湯配扭紋粉 炸醬 魚腐同蕃茄湯配炸醬 牛肉 牛丸。2個都係炸醬fans,炸醬係有肥肉但唔算多,我好鐘意啖啖肉既感覺,但朋友就鐘意倒哂落湯,話入味d。魚腐就普通,無特別。牛丸都彈彈地厚肉,牛肉無根都幾好。扭紋粉食落好彈同煙銀,但就無米線吸湯力強。朋友大讚蕃茄湯算濃,蒜泥白肉多蒜但多左d油,好大蒜味
2016-09-30 305 瀏覽
明明叫左碗五小辣米線,結果比左碗2小辣我。同比講完,求其加熱左算數,仲係好辣,叫佢整個碗又唔肯,大陸呀嬸d服務勁差,九唔搭八,少去為妙,廢是勞氣😡😡😡😡😡
2016-09-21 265 瀏覽
之前想試蕃茄湯底,但發現原來lunch無得叫,所以專登dinner黎試試個蕃茄湯底。我叫左雞肉豬潤配蕃茄酸辣湯底。個蕃茄酸辣湯底食落去好開胃,蕃茄味都幾濃,而且酸辣唔會太辣。d雞肉幾好食,豬潤食落都幾爽口彈牙。
2016-04-25 521 瀏覽
譚仔三哥米線是我上班日子午膳時間常食的,以下是我食過而覺得好食的!第一款:米線來到這,三小辣的米線是我的必選,配合不同的配料,如雞肉、冬菇及腩肉等,其實還有很多的選擇,種類豐富。食上去,米線本身已有豆芽等,所以已有爽口的感覺,配上自選的材料,自然更滿足。第二款:尖椒皮蛋份量頗多,二人食便適合。因為皮蛋食上去感覺粉粉的,很容易有膩的感覺,所以一個女孩是很難食完一盤的。整體上,尖椒皮蛋的賣相挺好,味道中上,辣辣的,很香口,可以一試。第三款:土匪雞翼這也是我來到三哥必食的小食,食上去脆脆的,加上用了不同的香料,使雞翼十分香。咬上去雞肉也很嫩口,好食!

第一款:米線

第二款:尖椒皮蛋

第三款:土匪雞翼

2016-03-10
2015-08-04 216 瀏覽
如果想吃抵食墨魚丸米線,就去這店吃吧! 足有六粒墨魚丸,配菜有笌菜,九菜和腐皮,都是$27,米線爽口,湯底選了酸辣,好野味,丸是彈牙的,而這店其他食品都ok,店舖都整潔,不錯的平民美食。
如果想吃抵食墨魚丸米線,就去這店吃吧!

2015-08-01
$27 (宵夜)
2014-08-13 433 瀏覽
因要到銀行辦事, 所以跟同事一起去沙田市中心吃飯, 好因避開午飯時間, 所以2人入坐都不用等位, 我們點了雞肉米線 (麻辣湯多麻辣) + 墨丸米線 (麻辣湯)+細蒜泥白肉雞肉米線: 同事說這次雞肉夠大塊&完整, 麻辣湯夠味墨丸米線: 不過不失, 味精沒另一間那麼重, 比較喜歡這間的米線夠彈性, 蒜泥白肉: 最喜歡上面的蒜泥, 雖然比較油膩, 但味道不錯, 整體不錯, 坐位都蠻舒服
因要到銀行辦事, 所以跟同事一起去沙田市中心吃飯,
好因避開午飯時間, 所以2人入坐都不用等位,

雞肉米線: 同事說這次雞肉夠大塊&完整, 麻辣湯夠味

整體不錯, 坐位都蠻舒服
2014-08-11
  • 蒜泥白肉
2014-07-03 223 瀏覽
好多地方都要等位係晚飯時間,但呢間就5洗等,又5算好偏僻,d野食都不差,最少d米線都彈牙,但我明明叫左小米,吾知點解都係咁大碟。因為不太多人,所以無人會趕您走咁
2014-07-03