招聘中
$17,000-$20,000
月薪 (面議)
$17,000-$20,000
月薪 (面議)
餐廳: 譚仔雲南米線 (利港中心)
資訊:

2019-03-28 456 瀏覽
這幾天喪加班,一到收工時間就感到非常肚餓,但是,又不想吃飯,所以,便去吃米線。譚仔米線是首選的米線舖。我哋每人一碗。佢叫了【魚蛋、酸菜、生菜、蕃茄湯底、少米線】$41。我就因為太肚餓所以叫了過【橋米線套餐】$53。【魚蛋、酸菜、生菜、蕃茄湯底、少米線】綠色酸菜鋪滿面,跟橙紅的蕃茄湯底形成強烈對比。酸菜味道甜得來帶少少酸,非常醒胃,至於蕃茄湯就好濃郁,亦沒有想像中的太酸,適合佢口味。【橋米線套餐】有17款餸: 魚蛋、牛丸、墨丸、牛肉、雞肉、豬肉、腩肉、火腿、炸醬、酸菜、竹笙、芽菜、韮菜、腐皮、生菜、豆卜和豬膶,不過我就走了豬膶,因為怕那陣膻味,其他的餸都OK好味。這碗米線份量真的很大,一般人應該吃不下的。幸好,我今天的狀態太勇,一口氣便將它吃過光。

譚仔米線是首選的米線舖。

【魚蛋、酸菜、生菜、蕃茄湯底、少米線】

【橋米線套餐】
2019-03-27 257 瀏覽
魚腐雞肉茄湯米線:第一次去譚仔食茄湯,好清啖,有番茄粒,我都係中意食酸辣多啲。魚腐好好食,唔會腥,好軟淋淋,唔會太油,入面白白地色。雞肉好軟,不錯的。米線軟硬度適中,很大碗,細食可以兩個人一碗,否則會超飽。土匪雞翼:雞翼表面有數粒黑芝麻,少少辣,可以接受。好味麻辣豬耳:擺設得唔錯,很少麻辣,唔食得辣嘅都可以食到, 豬耳好爽口,份量都好多,一個人會食唔晒,最好幾個人一齊食。環境:空間算大,我地坐近門口位置,通風,唔會覺得好大壓迫感。
魚腐雞肉茄湯米線:

土匪雞翼:

雞翼表面有數粒黑芝麻,少少辣,可以接受。好味

麻辣豬耳:

環境:

空間算大,我地坐近門口位置,通風,唔會覺得好大壓迫感。
2019-03-23 162 瀏覽
上一次試完源三哥今次試下另一間, 我都唔記得係細佬定阿哥啦!好啦!我嘅平時食嘅第一啖就係個湯底,一嚟到我覺得唔係好對路 然後第一件事當然係飲啖湯啦 佢個湯嘅辣度係足但係香味唔夠 甚至我覺得佢好似直情落漏咗一種材料咁, 天麻?! 唔知佢邊種,但係好明顯係少左d野,,成件事有啲遺憾 至於個米線 佢係畀三個嘅米線較林, 同埋最奇怪嘅係點解三哥,有豬潤你哋仲未有㗎,呢一樣有啲失望希望可以快啲改善 !環境服務都唔錯但係希望佢哋可以用visa收錢!!
雞肉韭菜五小辣
雞肉韭菜五小辣
2018-08-03 798 瀏覽
「譚仔」對我來說, 真的是一個充滿了回憶的食店。由中學時期到在社會工作, 身邊一直都有不少朋友同事喜歡吃。久而久之, 我也喜歡上了! 到現在, 我也一直在感染身邊的人去愛上他。這一次, 我要感染的人就是A小姐。因為大家住得近, 想要約出來也很方便, 而且我跟她都是有空的人。來到我最愛的「譚仔」, 當然要吃我基乎每次都會點的豬潤。豬潤跟「譚仔」的湯底是非常地夾! 豬潤雞肉三小辣 HKD 38.00其實我可以食到中辣, 但是會流鼻水, 也會吃得比較慢一點。在堂食, 又沒有紙巾係身的關係, 所以才叫了三小辣, 要顧及形象嘛, 哈哈。三小辣對我來說, 也是OK的, 畢竟我是由十小辣食起, 食到現在的中辣, 還想在不久的將來挑戰大辣呢。A小姐的是炸醬雞肉清湯 HKD 37.00來「譚仔」食清湯米線有一點點...我也不知道怎麼說, 就最起碼也吃十小辣吧!?可是A小姐就是吃不了辣, 我也是無奈。
「譚仔」對我來說, 真的是一個充滿了回憶的食店。
由中學時期到在社會工作, 身邊一直都有不少朋友同事喜歡吃。

這一次, 我要感染的人就是A小姐。
來到我最愛的「譚仔」, 當然要吃我基乎每次都會點的豬潤。

豬潤跟「譚仔」的湯底是非常地夾!

豬潤雞肉三小辣 HKD 38.00

其實我可以食到中辣, 但是會流鼻水, 也會吃得比較慢一點。

A小姐的是

炸醬雞肉清湯 HKD 37.00

可是A小姐就是吃不了辣, 我也是無奈。
2018-06-08 426 瀏覽
相信大家對呢間鋪都唔陌生, 但我平時好少食呢間野.早幾日去左香港仔利港中心上面同朋友食左個清湯豬肉米線可能因為呢間係主打醱辣既關係, 個清湯唔係好得, 有種typical 味精(MSG) 既味道係入面. 可能辣湯底平時cover到呢陣味,所以大家唔係幾覺. 豬肉就不過不失, 唔太tough 但又未去到好tender. 米線都係一般水準. All in all, this brand of restaurant does not have a satisfying price-performance ratio.
相信大家對呢間鋪都唔陌生, 但我平時好少食呢間野.
早幾日去左香港仔利港中心上面同朋友食左個清湯豬肉米線

15 分鐘 (堂食)
2018-05-15 378 瀏覽
令人上癮的譚仔譚仔絕對係打工一族既平價首選 lunch去襯都排勁耐隊 而家譚仔出左apps供大家提早手機標定票 方便好多 預差唔多時間放lunch前少少禁定 去到就唔駛等啦 特別係人多 大班同事去到先黎排就有排都入唔倒去 是日成班同事 約10人分兩張枱 去到即叫單 由於人多 樣樣小食都叫左黎share 最鐘意食口水雞 豬耳同埋青瓜 唔會太spicy又爽口我點左墨丸大麻辣 黎譚仔點可以唔食辣 佢d湯料係最令人上癮的 隔一排唔食都唔得 😂😂😂 重點係平靚正!另外有同事叫左大鍋 咩材料都有 滿足哂咩都想試既人 分量好足 兩個人都夠食 可share 大食既又可以一人獨享 譚仔仲周不是搞好多promotion 草積分之類 成日食既朋友可留意下啦
令人上癮的譚仔

2017-12-05 674 瀏覽
自從轉左西環返工 一帶都冇譚仔 以前明明總有一間係左近 一星期食三四次 而家一星期點都要食一次 基本上次次都叫炸醬雞肉麻辣小辣 加個 麻辣豬耳 當然土匪雞翼 同埋 皮蛋木耳都會食 最近仲中意食生腸 其實木耳皮蛋同豬耳既醃料都一樣 生腸就唔同醃料 但係樣樣都中意食 小食來說 樣樣都好食 反而新推出既豬肚絲就爭啲 味道唔係好岩!有時同朋友一齊食會食碗大既過橋米線 好多配料都有 湯底更甜更好飲 豬潤都好好食 唔會太熟太老 整體黎講 譚仔既配料米線小食都好好食。見到愈來愈多大陸人食 味道都真係唔錯

• 皮蛋
  • 豬耳
  • 木耳
  • 生腸
  • 土匪雞翼
2017-08-20 709 瀏覽
Usually, when i visit tam jai, i always order pork belly, this time i have also order cuttlefish ball.with the spicy and sour soup bass, with rice noodles. its quite a nice lunch.And I think the most convenient part is, you can call and order first, than visit the shop like 10 mins later, you will get what you order directly and no need wait. Of course, you need to pay the bill first when you arrive😉

2017-05-11 533 瀏覽
食米線,至喜酸辣香港仔有2間譚仔,食開3哥糊辣,今次同事話試呢間商場內,唔夠冷氣,食辣野,一路標汗炸酱正常,比另一間少油,撈米線食,一流有2款酸辣湯底,一問,選差不多是5小辣的湖南酸辣,因冇得選辣度,另一種是重慶酸辣,由2小辣起。湯唔酸!只有辣度適中。麻辣雞亦,香酥麻辣,入口火辣辣,都係土匪合口味。生腸,躺在辣油中,都算爽口,但辣到冇腸味,噴火救命,交同事處理,同事放入清湯洗洗再食,食完成碗辣湯
食米線,至喜酸辣
香港仔有2間譚仔,食開3哥糊辣,今次同事話試呢間

商場內,唔夠冷氣,食辣野,一路標汗

炸酱正常,比另一間少油,撈米線食,一流

麻辣雞亦,香酥麻辣,入口火辣辣,都係土匪合口味。

2017-05-10
2017-02-14 606 瀏覽
每次經過譚仔總見好多人食,外賣也如是,尤其年輕人居多?定我錯覺呢以前食過幾次,印象都ok的,我覺得主要係食材新鮮,足料。但今次捉蟲,叫錯左個重慶酸辣米線三小辣已經食到條脷好麻痺,辣就唔係十分之辣,真心佩服食到十個辣既仁兄,由於食唔到既關係,阿姐幫我避左D辣湯再加左D清湯(盛惠2蚊),感覺好多d可以食埋落去。點了牛肉豬潤芽菜,食物新鮮而且份量夠,起碼食得飽我皮疍好好味,好甘香,咪睇佢好多辣汁以後好辣,其實不太辣的。

以前食過幾次,印象都ok的,我覺得主要係食材新鮮,足料。
但今次捉蟲,叫錯左個重慶酸辣米線
點了牛肉豬潤芽菜,食物新鮮而且份量夠,起碼食得飽我
皮疍好好味,好甘香,咪睇佢好多辣汁以後好辣,其實不太辣的。
2016-11-02 630 瀏覽
呢排係瘋狂食譚仔,但就係無食重慶麻辣。今次一個人自私食,叫左魚腐米線二小辣重慶麻辣扣底再加木耳。次次都見到佢紅噹噹好exciting!不過唔知點解依家要二小辣起跳,之前食三小辣好正。二小辣的確係辣好多,但食落又好正,好似食緊重慶酸辣粉咁,但魚腐較細舊但都俾左6 7件。但呢間譚仔個味好似特別濃烈,所以今次係辣左D木耳味道中規中矩,份量充足,無得彈。
木耳味道中規中矩,份量充足,無得彈。
2016-10-06 387 瀏覽
返完崇拜,突然想食粉。香港仔好多食粉麵嘅鋪頭。但心血來潮想食酸辣粉。就走上去叫外賣。在餐廳的櫃檯叫左個魚腐腩肉米線。咁我落左單之後等左兩個字,姐姐叫29號就俾左個粉我啦。返到屋企,一開就張粉同湯隔開。值得一讚。食物質素上,湯底酸辣味唔夠濃。料就足嘅除左腩肉同魚腐外仲有芽菜同腐竹,米線粉量就算大份。勉強叫陣彈牙。腩肉就嫌佢太薄身兼太細塊。魚腐好簿,但ok 淋。我自己覺得佢個啲腩肉太簿塊,我寧願佢厚身啲好過簿而多。

返到屋企,一開就張粉同湯隔開。值得一讚。

魚腐好簿,但ok 淋。
我自己覺得佢個啲腩肉太簿塊,我寧願佢厚身啲好過簿而多。
2016-10-02
外賣自取
相信不少香港人同我一樣,都好愛「譚仔」,可能有的人較喜歡「三哥」,但我較喜歡譚仔。難得今天肥膏陪我食「譚仔」,所以都點一些他喜歡的。但是,坐現之後才發現,沒有了生腸!(新推出的生腸HKD 15一份,當天賣完了。)有點失望。我們選了別的小吃,皮蛋其實之前一直都好喜歡食皮蛋,因為好甘香。而且皮蛋有少少流心。不過有幾次因為質素下降而沒有再order。今次因為沒有生腸,又口痕想食多個小食,才點了皮蛋的。這次的質素不錯,還蠻好吃的。蒜泥白肉 (大)這是我們最近幾次食譚仔而愛上的,好吃。今天的蒜泥比較辣,正合我味!嗜辣的我吃了不少,滿口都是蒜味!我多數都是會點這個兩餸的米線。豬膶雞肉小辣豬膶甘香好味,而雞肉份量也好多。以前我是由三小食起,再之後是到小辣,但我可以食到中辣了!不過就會比較多鼻水,哈哈。通常叫外賣在家食才會叫中辣。肥膏不太喜歡普通的麻辣,所以他試了點這個重慶的酸辣。原來以為,會沒有那麼的辣,怎料上檯,整個湯都紅紅的。感覺超辣的!不過還好,因為加了酸味,會中和了一點。我發現原來身邊都有很多喜歡譚仔的人,同事,朋友,個個都好喜歡。難怪分店開得愈來愈多。

皮蛋

蒜泥白肉 (大)

我多數都是會點這個兩餸的米線。
豬膶雞肉小辣

難怪分店開得愈來愈多。
2016-06-05 525 瀏覽
香港仔有齊兩間我覺得兩者都有不同好壞處! 是日黎譚仔雲南就叫左過橋套餐×1,皮旦,巴蜀爽脆生腸,加2杯凍飲。埋單$103譚仔的套餐無三哥大碗抵食,但呢度ge 炸醬做得出色很多皮旦呢度就只有呢款口味,味道還可以,無太大驚喜。新出涼拌小食:巴蜀爽脆生腸$15 巴蜀風 顧名思義就係又麻又辣麻不會過份搶戲,份量都夠多。$15來說十分抵食。如果係想食多幾款不同小食,那就選利港譚仔就對了!
香港仔有齊兩間
譚仔的套餐無三哥大碗抵食,但呢度ge 炸醬做得出色很多
皮旦呢度就只有呢款口味,味道還可以,無太大驚喜。
新出涼拌小食:巴蜀爽脆生腸$15
巴蜀風 顧名思義就係又麻又辣

麻不會過份搶戲,份量都夠多。$15來說十分抵食。
如果係想食多幾款不同小食,那就選利港譚仔就對了!
2016-05-28
  • 炸醬
2016-02-16 561 瀏覽
兩個人去香港仔食譚仔,由於早到;故此唔洗等位。叫左個三小辣的重慶三小辣的酸辣,其實同普通酸辣粉的料的一樣。只有湯底不同,三小辣比普通更辣。湯面勁多辣椒碎,睇表面有少少心驚!食落去真係好辣,結果我就用湯整走D辣椒先食!整走之後,反而無咁辣。而個豬耳,辣得嚟而且有種麻痺的感覺。切法又有D唔同。分量唔算多。服務方便,姐姐落單到上菜前後唔到5分鐘,而且無漏單。地方要乾淨,燈光都光猛。本人建議;唔係好食得辣就叫酸辣好啦,三小辣本身都幾辣。
兩個人去香港仔食譚仔,由於早到;故此唔洗等位。

本人建議;唔係好食得辣就叫酸辣好啦,三小辣本身都幾辣。
麻煩豬耳
重慶酸辣粉(三小辣)
2016-02-13
5 分鐘 (堂食)
麻煩豬耳