2022-04-30 368 瀏覽
明明之前都食過正正常常,今次覺得比之前差左啲既感覺🙈(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌗🌑🌑香酥排骨飯($48)呢個今次食好失望😞😞望落啲相好似都唔錯咁,但其實啲排骨肥到每塊有2/3既部分都係肥膏🥺🥺係完全食唔入口,我食左1-2舊就完全放棄左🥵🥵 不過如果有細心留意,佢個飯係整左個台灣地圖形狀,算係佢既特色之一喇🫣紅燒牛肉麵($58)$58黎講有4舊牛肉黎講算係幾抵食,不過啲牛就唔係話好有牛味,始終一分錢一分貨🙈🙈但係佢既麵既質地我就好鍾意,有咬口得來又掛湯😋😋珍珠奶茶(+$8)跟餐$8一杯來講都算正常價錢,不過茶底方便麻麻地,比較苦澀,係惟一可以講份量黎講都唔細杯既🙈🙈🙈酥炸花枝丸($28)我地最鍾意食嘅就係花枝丸,所以去到邊度嘅台灣餐廳都一定會嗌,呢度嘅花枝丸出乎意料地好食,入面有花枝既粒粒,係咁多樣叫左既野食入面最好食🥰🥰價錢:🌕🌕🌕🌕🌑$50-$60左右既午餐都尚算唔錯,經濟實惠🤣🤣而且份量都唔少,因為位於紅磡,所以都吸引到好多應該係Poly讀/住hall既學生去食😋交通:🌕🌕🌖🌑🌑位置紅磡同黃埔站中間,係紅磡火車站出去行天橋去到盡頭,行入一條街行到行尾就係😁分別係紅磡同黃埔行過去應
明明之前都食過正正常常,今次覺得比之前差左啲既感覺🙈

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌗🌑🌑
香酥排骨飯($48)
香酥排骨便當

紅燒牛肉麵($58)
紅燒牛肉麵

珍珠奶茶(+$8)

酥炸花枝丸($28)
花枝丸

價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

交通:🌕🌕🌖🌑🌑
位置紅磡同黃埔站中間,係紅磡火車站出去行天橋去到盡頭,行入一條街行到行尾就係😁分別係紅磡同黃埔行過去應該都係5-10分鐘左右,不過而家要預左而家天氣好熱,就算行一陣都出曬汗🥹🥹

環境:🌕🌕🌑🌑🌑
店舖內環境比較細同埋放左好多枱,為左慳位,大部分都係幾張枱拍埋一齊,用間板隔住,同隔離枱超近,唔係坐得特別舒服🥲🥲咁岩食緊既時候隔離枱姨姨食到濁親咳唔停,佢都怕影響到人要行出街邊處理🙈🙈所以預左都係快快食完,唔適合慢慢嘆🫣🫣🫣

性價比:🌕🌕🌗🌑🌑
味道黎講有少少中伏,唔係話特別推介,同我哋以前好耐食過一次差好遠😢😢不過佢就係價錢搭夠喇,適合係附近返工返學既朋友平平地咁食個午餐🙈🙈

花枝丸
2022-04-30 174 瀏覽
經過呢間台灣餐廳,見到好多人排隊買外賣,心入面好掛住台灣食品,決定一試今次試左鹽酥雞滷肉飯加珍珠奶茶,買到番屋企雖然餐盒凍左少少,但都食得出味道係好既鹽酥雞係推薦既,但係滷肉飯比較咸左少少,加埋三個配菜都算係恰到好處,成個外賣餐盒都係推薦既但星期六,日人太多,都等左超過20分鐘先拎到,下次會試吓堂食

2022-04-23 290 瀏覽
好想推介呢間餐廳🥺呢間真係有台灣的味道!聽到啲店員溝通應該真係台灣人黎🤔呢本menu入面好靚,但太多頁嘅關係,咁好意思係咁影😂睇完menu就可以係張紙到揀野食所有食物都充滿台灣的味道🥺呢個係下午茶餐,好抵食🥺兩個餐夾埋先$80,啲小食全部都好好味,個擔擔麵都好正,野飲就一般😟唔好對佢啲野飲期望過高,都係普通飲落去「哦」果種,想飲下其他既,例如黑糖珍珠奶茶🧋就要另外加$15,佢原價係$25既,我覺得就咁加$6要杯好少少既野飲都已經足夠😂諗住去開紅磡是但搵間鋪頭食野,但呢間真係有驚喜,一食落去就覺得返咗去台灣咁😭
好想推介呢間餐廳🥺
呢間真係有台灣的味道!聽到啲店員溝通應該真係台灣人黎🤔

呢本menu入面好靚,但太多頁嘅關係,咁好意思係咁影😂

睇完menu就可以係張紙到揀野食

所有食物都充滿台灣的味道🥺呢個係下午茶餐,好抵食🥺

2022-04-19
  • 下午茶
2022-04-06 417 瀏覽
今次就去咗呢一間讚好台灣食飯!下午茶時段好抵食, 30幾蚊就可以食到飽!叫咗一個麻將麵,呢個面嘅份量好多,而且麻將嘅味道亦都十足!而且仲可以叫唔同嘅小食,我自己當然唔少得嘅就梗係要食台灣腸啦,呢度嘅台灣腸真係好好食,喺台灣嘅風味,而且咬入口嘅時候真係好香!

叫咗一個麻將麵,呢個面嘅份量好多,而且麻將嘅味道亦都十足!
每次經過都見到大排長龍的人氣台式餐廳!我食過幾次,食物唔錯但唔算特別出色,而且價錢唔平,性價比唔算高。所以一直唔明點解佔兩個鋪位都可以咁多人排隊。不過我次次都係食麵,無試過肉燥飯或者便當,可能驚為天人?肉燥排骨乾拌麵 $55 賣相及味道唔錯,但麵的份量唔多。排骨炸粉跟肉可以分開,幸好炸得乾身,唔會好油膩。五味小茄子 $32 呢份小食都幾貴,淋汁加蔥花及木魚碎,無咩特別。夜市小香腸乾拌麵 $58 麻醬拌麵好食,不同小香腸得六片會唔會太少料!鹽酥雞大骨湯麵 $49 鹽酥雞唔錯,炸粉唔會太厚,不過個大骨湯講到用牛骨燉煮,不加味精,我飲落就似清湯,以後唔會揀。以上麵食午市時段平一蚊,配熱飲或加$4配凍飲,其他時段凍飲加$6起。最近發現原來下午茶幾抵食,$34有主食四選一(圖中: 小碗麻將乾麵)配小食八選三(圖中: 逢甲鹽酥雞,夜市小香腸,椒麻牛肚絲)仲配熱飲,凍台灣奶茶加$3,外賣加$1,$38抵食好多!雖然個麵得幾啖,但小食份量都算多,有驚喜,不過建議打電話叫定去拎,因為我去拎果陣見到好多人排緊隊等落單。
肉燥排骨乾拌麵

五味小茄子

夜市小香腸乾拌麵

鹽酥雞大骨湯麵

下午茶

肉燥排骨乾拌麵
下午茶
2022-03-19 295 瀏覽
疫情前午市、晚市都排長龍嘅台灣小食店~趁人少少試吓佢個下午茶先叫咗兩個下午茶餐~下午茶餐有一份主食、三份小食、一杯飲品麻辣擔擔麵肉碎入味配以蔥花~下午茶嚟講細細碗啱啱好~鹽酥雞夠鹹唔會乾~同出邊台灣小食嘅味道差唔多~椒麻牛肚絲有五條~夠淋幾嘢味~小香腸應該現成訂返嚟嘅~略甜不過伴面一流~叫咗奶茶加$4配珍珠~飲杯珍珠奶茶更加有台式風味麻醬乾麵好香芝麻醬味~配青瓜絲~鹽酥雞、小香腸、半隻滷蛋細細隻幾入味~熱咖啡幾香
叫咗兩個下午茶餐~下午茶餐有一份主食、三份小食、一杯飲品

2022-02-22
2022-03-16 305 瀏覽
我愛台灣各方面都喜歡選餐花了些時間還選上沒有的和不適合一個人吃的也因為由於時間已經過了差不多半小時被時間限制著的我開始感覺有點焦急最後在店員的介紹下點了一份夜巿小香腸滷肉飯 $52餐飲跟上咖啡餸的份量是有點小..(?)飯就好大件..而且很可愛 是台灣造型的白飯滷蛋切得有點醜…..米飯乜似乎有點泡爛了..整體感覺就是創造者有心思但制造者無心無愛..浪費一家好餐廳啊牛魔王拼盤 $48裡面有金錢腱 牛腩 牛筋也是普普通通啊..就連蘿蔔都沒有很入味可能是生意太好來不及時間做?嗯嗯..真的是很可惜的一家店啊

我愛台灣
被時間限制著的我開始感覺有點焦急
最後在店員的介紹下

點了一份夜巿小香腸滷肉飯 $52
餐飲跟上咖啡
餸的份量是有點小..(?)
飯就好大件..
而且很可愛 是台灣造型的白飯
滷蛋切得有點醜…..
米飯乜似乎有點泡爛了..
整體感覺就是
創造者有心思
但制造者無心無愛..
浪費一家好餐廳啊

牛魔王拼盤 $48
裡面有金錢腱 牛腩 牛筋
也是普普通通啊..
就連蘿蔔都沒有很入味
可能是生意太好來不及時間做?
嗯嗯..
真的是很可惜的一家店啊
紅磡黃埔人唔使多講一定知道佢嘅存在,事隔咁多年今日又黎再食一次!依然...要大大力給讚👍🏻🔥口水香辣三寶肉燥乾拌麵鍾意重口味嘅你可以選擇諗諗佢!濃厚嘅芝麻醬,加上麻辣嘅辣油,每一啖都好滿足!今次揀咗三寶做配菜,分別有: 夜市小香腸、花枝丸同貢丸,頭兩樣都唔錯,貢丸就普普通通,撈埋啲青瓜絲令到口感冇咁肥膩,不過佢嗰種椒麻感都幾重!🔥鮮茄鹽酥雞湯麵湯麵嘅靈魂梗係佢個湯底啦!佢個番茄湯都算係above average好唔錯嫁喇☺️茄香味足夠,油膩感啱啱好,係會令人想一啖麵一啖湯!仲有佢嘅主角鹽酥雞都整得唔錯,要讚嘅係味道同埋外皮都炸得啱啱好,至於舊肉就唔會好鞋但係都唔算係好Juicy,都係正常唔錯嘅鹽酥雞!兩個餐都係加$6有普通飲品,加$10有台灣特飲。今次揀咗佢嘅珍珠奶茶,普普通通,個人覺得出邊買嘅手搖會更好飲,奶茶味一般,d珍珠都算係煙韌但係會黐埋一大舊🤨一般啦。。。PS: 隔離枱坐咗兩個日本人,聽到佢哋一路食一路講 oi~si~oi~si😆
🔥口水香辣三寶肉燥乾拌麵
🔥鮮茄鹽酥雞湯麵
来这解决了一波下午茶,朋友之前吃过这家店,感觉不错决定来尝试一波,我点了一份麻辣担担面,朋友点了一份卤肉饭,我们下午茶都是带一份小食和饮品的,小食可以选三样,说真的这个餐的分量太小了,担担面和卤肉饭碗的宽度,跟我的手差不多大,我的麻辣担担面比较入味,朋友的卤肉饭卤肉很少,以至于到最后都剩了些米饭。
2022-02-12
5 分鐘 (堂食)
食過幾次呢間質素唔錯既台灣餐廳,但整體堂食質素比外賣高。堂食既分量非常足夠,男性朋友非常滿足,但外賣時,分量就略嫌唔夠。加上外賣會擺耐左,炸既嘢食例如鹽酥雞同雞排一定會冇咁新鮮。總結:堂食表演非常滿意!
食過幾次呢間質素唔錯既台灣餐廳,但整體堂食質素比外賣高。
總結:
堂食表演非常滿意!
今次去左位於紅磡既讚好台灣,下午大概五點半去到,見到兩間舖連埋幾寬敞又八成滿座,同埋幾多街坊、學生揀佢,就行左入去試試佢!入到去坐低姐姐就放低個下午茶Menu,下午茶供應時間係1430到1800,可以揀一款主菜、三款小食、一杯飲品,最平$34就食到。今次我就揀左麻辣擔擔麵配逢甲鹽酥雞、涼拌小黃瓜、椒麻牛肚絲($34+凍飲$3)。下午茶餐每樣食物既份量都係細細,唔想食太飽就岩岩好。麻辣擔擔麵既麵底好有口感但麻同辣味都唔太出,鹽酥雞夠熱夠脆,牛肚絲好惹味又夠軟淋,強烈推薦!飲品方面揀左台灣奶茶,不過不失,茶味同奶味唔太濃,應該加錢轉特飲會好啲。食完見到隔離枱叫既係main menu既主食,份量起大,下次晚餐再嚟食雞排拌麵!

下午茶餐
下午茶餐
2022-01-21 269 瀏覽
前日收工買左兩個便當:紅燒牛肉飯,小香腸滷肉飯。點知返屋企一打開盒滷肉飯,有張熱感落單紙竟然黏住左喺堆香腸度😡😡😡完全接受吾到,攞開張紙一睇,d字原來已經俾香腸d油吸到融哂,請問有無人會想繼續食盒便當?咩胃口都無哂。即刻打去交涉,女職員即刻話今晚已截單,係個新人整錯,最多下次食,送杯野飲比你。甘馬虎求其既食肆,仲會下次幫襯,吾係卦?
香腸滷肉飯
2022-01-14 238 瀏覽
呢間又係我食咗好多年嘅小店!見住佢由一個鋪位 開到宜家有兩個 lunch set永遠大排長龍 可以話係黃埔嘅人氣小店!佢哋嘅下午茶都好抵食!~$34有三款小食+小碗麵/飯+飲品-🍽【肉燥排骨乾拌麵】✨推薦✨一定要試佢哋嘅乾拌麵!!!以前我一直都係食魯肉飯 自從試咗一次朋友叫嘅拌麵 變咗每次去只食拌麵😍呢間嘅拌麵好彈牙👍🏼 撈左肉燥調味啱啱好 唔會鹹個麵齋食其實已經好正😋個麵睇落份量唔算好多 不過食完係勁飽排骨就普通正常 幾大塊, 台式炸粉酥脆都唔錯-🥤【檸檬紅茶】$6 (單點冰$18 熱$6)-✨推薦指數:8.5/10
呢間又係我食咗好多年嘅小店!
見住佢由一個鋪位 開到宜家有兩個
lunch set永遠大排長龍 可以話係黃埔嘅人氣小店!
佢哋嘅下午茶都好抵食!~$34有三款小食+小碗麵/飯+飲品
🍽【肉燥排骨乾拌麵】
✨推薦✨
一定要試佢哋嘅乾拌麵!!!
呢間嘅拌麵好彈牙👍🏼 撈左肉燥調味啱啱好 唔會鹹
個麵齋食其實已經好正😋
個麵睇落份量唔算好多 不過食完係勁飽
排骨就普通正常 幾大塊, 台式炸粉酥脆都唔錯
🥤【檸檬紅茶】$6 (單點冰$18 熱$6)
✨推薦指數:8.5/10
2022-01-13 184 瀏覽
對於Poly學生黎講應該冇咩人唔識讚好🥰無論係午餐下午茶晚餐大家講起想食咩都一定會有人提起佢~價錢唔算好貴環境都舒適嘅台灣菜😋今次同朋友嚟食下午茶~早啲食冇咁多人價錢亦都抵啲!除咗可以揀一個主食:拌麵同飯都有!仲可以揀三個小食🤩啱晒選擇困難嘅我💛下午茶份量唔係好多,但係女仔當晚餐都足夠😋
對於Poly學生黎講
應該冇咩人唔識讚好🥰
無論係午餐下午茶晚餐
大家講起想食咩都一定會有人提起佢~
價錢唔算好貴環境都舒適嘅台灣菜😋

今次同朋友嚟食下午茶~
早啲食冇咁多人價錢亦都抵啲!
除咗可以揀一個主食:拌麵同飯都有!
仲可以揀三個小食🤩啱晒選擇困難嘅我💛
下午茶份量唔係好多,但係女仔當晚餐都足夠😋
2021-12-30 194 瀏覽
由於揸住架車朋友推介呢間台灣野好食,咁就泊架車喺門口入咗去啦,超快有位,三大一小,友人食鹽酥雞飯,我食滷肉飯,男朋友食牛肉麵,飲嘢就飲珍珠奶茶,同埋熱咖啡,珍珠奶茶如常好味,熱咖啡係有驚喜!總括嚟講成餐飯上菜好快,由於架車泊喺出面,都係想快啲食完快啲走,侍應態度好好,見到小朋友都主動俾多隻碗,如果下次食台灣嘢而門口又有得泊車,都會選擇佢,個咖啡真係唔錯,價錢唔算貴,食個晏都算係咁啦!個女勁鍾意食個鹽酥雞👍🏼