6天前 0 瀏覽
早上日十點在新城市附近搵早餐食,去到好運中心,想著應該價格相宜些,經過見有粢飯食,是即叫即做HK$20,店內不大座位不多,但有相當多的食客,與友人就直入。服務一般,環境簡潔,乾淨衛生,早餐價格可以。內心掙扎,又想試上海麵,最後想著先來一碗麵,如果唔夠飽就叫粢飯😅,魚翅飯是沒有早餐套餐的。這裏嘅無糖熱豆漿單叫是HK$12,都幾大碗,最喜愛的是自己加糖,豆味濃,我與友人都十分喜愛。兩碗麵都有加雪菜或者榨菜,都係事先用一啲肉絲一齊炒過,我就覺偏甜,朋友就話覺得幾好,湯底唔鹹,個上海麵就好有咬口,面底份量足,的確不錯,所以粢飯要留待下次有緣再來。韭菜豬肉餃子只係得兩粒,而且餡料少,餃子皮夠薄也十分清,餃子上海麵早餐$38。雞扒是即叫即炸的,但頗為焦燶,是大件的厚身的,食落也有肉汁。雞扒早餐就是$42。整體食材質量佳,味道不錯,下次有機會再試粢飯🤨
整體食材質量佳,味道不錯,下次有機會再試粢飯🤨

2024-11-13
$40 (早餐)
2024-10-29 224 瀏覽
埋單埋錯,當下已經提醒佢,仲要話我哋冇睇。大聲辱罵。由始至終沒有為自己嘅錯誤道歉,反而將錯誤怪責在我身上。服務差劣,使錢買罪受。好心你啦,服務態度做好先有生意㗎嘛。
2024-10-29
25 分鐘 (堂食)
2024-10-29 325 瀏覽
見豆漿大王於好運中心開了分店, 內心是歡喜的。一來可隨時品嚐到越來越少見的粢飯和鹹豆漿, 二來可吃到我喜歡的酸辣湯。小店以橙黃色作主調, 予人光鮮明亮之感, 唯店舖始終不大, 放置餐桌和卡座後予人壓迫感, 堂食需有搭枱的心理準備。Lunch Set 選擇不少, 格價相宜, 且供應至晚上6時, 是親民之選。唯當中沒有粢飯和鹹豆漿的選項, 想吃便得散叫。是次先吃酸辣湯, 粢飯和鹹豆漿留待下次才品嚐。Lunch Set1) 脆香雞扒麵 $47 + $6 轉酸辣湯底2) 凍豆漿脆香雞扒麵原為清湯豬骨湯底, 特意加錢轉了酸辣湯底。酸辣湯用料豐富, 有豬皮, 木耳, 豬紅, 豆腐等, 酸辣味道平衡, 不會太酸太辣。上海麵肥嘟嘟的, 雖然掛湯, 但不吸味。脆香雞扒與麵分開盛著, 是細心位。雞扒炸得香脆, 肉質不乾不柴, 醃過, 味道不錯。凍豆漿豆味明顯, 甜度適中。

脆香雞扒麵 $47 + $6 轉酸辣湯底 + 凍豆漿

Lunch Set
1) 脆香雞扒麵 $47 + $6 轉酸辣湯底
2) 凍豆漿

凍豆漿
凍豆漿豆味明顯, 甜度適中。
2024-10-04
脆香雞扒麵 $47 + $6 轉酸辣湯底 + 凍豆漿
凍豆漿
  • 脆香雞扒麵$47+$6轉酸辣湯底
2024-10-26 231 瀏覽
每次光顧豆漿大王的必點餐單都是鹹粢飯和肉鬆奶脆多,但細看餐牌後,發現原來有許多菜式我都未曾試過。這次一於狠下心腸,放棄必吃餐點,騰出胃容量來試試其他菜式。———————————————————————拼盤包括豬肋骨、雞蛋、雞腎、牛展、豆腐和雞翼。所有食材都滷得相當入味,但滷水味道偏甜,令人容易厭膩。酸辣湯材料豐富,木耳絲、筍絲、豆漿都份量十足,整體調味蒜香味濃,酸和辣的程度都較為溫和,不會太重口味至令人吃不消。雲吞皮不算太厚,白菜豬肉餡菜肉比例適中,有肉香得來也吃到白菜的清甜。醬汁不算太辣,而抄手與酸辣湯雲吞一樣,是白菜豬肉餃,頗為掛汁,但整體味道偏淡,未夠香口。
滷水六小拼

酸辣淨雲吞

紅油抄手

15 分鐘 (堂食)
酸辣淨雲吞
2024-09-29 1079 瀏覽
第一次食呢一間嘢。喺沙田搵食一係就食煎炸嘢,一係就燒肉一係就冰室一係就生冷嘅壽司,所以想食啲暖暖哋溫和啲嘅嘢食,所以今日就試吓食呢一間。我今日禮拜日嘅大約2:30pm嚟到就冇套餐優惠。喺門口睇餐牌嗰陣時都有啲難揀嘅。因為其實單獨睇每樣嘢廿零卅十,有啲六十幾七十。佢賣返啲類似街市嘅嘢,但係佢個價錢mark up一倍。我本身都肚餓嘅,都諗住嗌飯或者麵,但係我睇佢嗰啲飯麵款式好普通。最後落單嗌咗:一籠小籠包一碟炸豆腐同埋一碗雲吞同埋嗌多兩杯飲品(我嗌咗凍豆漿)食完整體都係失望嘅,呢度埋單都$126。同埋地方座位都逼夾。兩個人食都同另外兩個人坐卡位。對到正同埋枱面都唔大。總之迫啦,好侷促啦。小籠包食落就好預製品嘅。雲吞又普通,啲餡個調味極之普通囉講唔上好味。跟住個炸豆腐,我諗住佢係有釀魚肉落去嘅,點知我食到一半都冇肉嘅。原來成舊剩係炸豆腐,一啲肉都唔肯俾。咁樣收$24 /4舊囉。街市$20都有八舊煎釀三寶啦。最後個凍豆漿都係普通,所以全部嘢都普通囉。個豆漿唔重豆味,但又唔會話難飲,普通。$12一杯,但係份量都係足嘅,所以呢個都冇乜怨言嘅,份量方面。下次都唔會幫襯呢間,寧願行入瀝源食雲吞麵嗰間。
第一次食呢一間嘢。

我今日禮拜日嘅大約2:30pm嚟到就冇套餐優惠。

最後落單嗌咗:
一籠小籠包
一碟炸豆腐
同埋一碗雲吞
同埋嗌多兩杯飲品(我嗌咗凍豆漿)

食完整體都係失望嘅,呢度埋單都$126。

小籠包食落就好預製品嘅。
雲吞又普通,啲餡個調味極之普通囉講唔上好味。

下次都唔會幫襯呢間,寧願行入瀝源食雲吞麵嗰間。

2024-09-22 1138 瀏覽
豆漿大王在新蒲崗的本店早已家喻戶曉,是不少街坊和遊客的愛店🫶🏻最近更在沙田開了分店。雖然有評論認為分店的味道不及本店😣但本人這次光顧卻未覺食物質素有太大分別,水準依然高企😃———————————————————————粢飯包得十分紮實,完全不會鬆散😎油炸鬼非常脆口,十分新鮮🤩肉鬆和榨菜份量稍少🤏🏻若果加多一點的話,內餡會更為豐富。但整體調味仍算足夠,本人覺得滿意👍🏻鹹豆漿材料豐富,調味恰到好處。蝦皮份量足夠,令豆漿充滿鹹鮮味☺️油炸鬼吸滿豆漿後變得軟爛,口感十分特別🙂不過可能整體調味太豐富,豆漿豆味欠奉😕有點失色。與其說是脆多士,我認為這四片更加像炸饅頭🥹饅頭炸得非常香脆,配合煉奶和巨量肉鬆,鹹甜混雜,特別得來又非常配合😋😋十分推薦!!肉碎份量十分之多,而且肉質有肥有瘦,口感十足😋調味方面醬汁濃淡適中,還加入了乾蔥碎令肉碎更添香氣。上海麵略粗帶有彈性,掛汁程度一流👍🏻———————————————————————沙田分店的食物質素不比新蒲崗本店的差,而且座位亦較本店舒適,我認為值得推薦👍🏻
鹹粢飯

鹹豆漿

肉鬆奶脆多

秘滷肉碎拌上海麵

鹹粢飯
肉鬆奶脆多
秘滷肉碎拌上海麵
2024-09-20 1196 瀏覽
我人生第一篇食評就送咗比你,沙田豆漿大王🙂 店員唔知做乜q的,可惜我落咗單比咗錢先上網search,發現呢間分店原來大有前科,奶曬野。嗌一碗鹹豆漿都咁伏…事情經過:1. 下單前已問店員外賣要多久能取,店員回覆「10分鐘內,10分鐘」,態度比我感覺係好快啦叫個外賣姐。好,咁我預10分鐘啦。2. 等等等,10分鐘都已經過咗,等到我後面5個號碼的外賣已取,仍未到我。我有向比外賣的嬸嬸查詢,我認得佢,佢至少執咗4轉外賣出門口比客人,我同佢講咗我張飛個號碼,遲過我嘅都拎曬,問佢幾時有,佢同我講等等。到佢再出黎,我望住佢,佢又無反應無交代。到下一次佢再出黎,又係咁。 姐係點?當人死?3. 已經16分鐘,唔知要等幾耐,唔知發生咩事,外賣嬸嬸無同我交代 係未煮好製作需時要耐啲?定還是漏單? 大佬又話10分鐘內,咁快手又要人等咁耐?等唔係問題,你都要有個交代講清楚吖比人知個大概要幾耐,如果有排等,我去行下街做其他野坐下,唔洗戇居居企門口白等咁攰。4. 最後索性自己主動去收銀問,唔想再戇居居。個粉紅色頭長髮女職員出去廚房睇下咩事,分零鐘後就拎袋外賣返黎比我,一句說話都無講 連唔意思或者多謝光臨都無!亦無眼

事情經過:

大佬又話10分鐘內,咁快手又要人等咁耐?
等唔係問題,你都要有個交代講清楚吖比人知個大概要幾耐,

4. 最後索性自己主動去收銀問,唔想再戇居居。個粉紅色頭長髮女職員出去廚房睇下咩事,分零鐘後就拎袋外賣返黎比我,一句說話都無講 連唔意思或者多謝光臨都無!亦無眼神交流,就經過我身邊時放低外賣係我前面(即俾錢櫃檯),佢入返俾錢櫃檯繼續工作時(同我面對面)亦冇交流,呢啲咁嘅態度真係唔掂,
我問佢:咁遲嘅?
佢答我:佢地好似唔記得睇飛

我前面1個,後面5個 號碼都無事,你同我講佢地唔記得睇飛?? 同埋你識唔識講句「唔好意思」????
我有同個外賣嬸嬸講我嘅情況,佢足足行咗3轉出黎但一句都無同我講咩事 無外賣比我係做乜q???

5. 我無啖好氣,出聲都廢事,比咗個無奈攰白眼樣女職員睇,行咗幾步到門口但都嬲得濟,返轉頭同個粉紅色頭長髮女職員(年約二十中)講返,後我5張飛嘅人都拎曬外賣,我唔該佢同返佢廚房嘅同事講聲!
(我好氣客,唔大聲唔惡,無粗口,個樣又唔西,係帶有憤怒情緒但講道理的語調),
佢疊音秒回我一句”Okay”,但面色不悅。

總結:基本處事態度都出事,啲食物(一碗鹹豆漿)唔好食!豆漿無味,得油炸鬼嘅
鹹味,食落仲有少少沙(有海鮮蝦米),又細碗(平時裝燒賣魚蛋嘅白色外賣碗),整體極普通,咁都收$26蚊,憑咩?搞笑?
2024-09-20
16 分鐘 (外賣自取)
2024-09-19 1349 瀏覽
同事介紹這間新開豆漿大王粢飯,大讚好好味,所以今日特登走去試吓。這間食店面積頗細,我買粢飯外賣,買票後要在食店外等10分鐘,服務員有禮貌。 回家即開始享受這粢飯,粢飯本身夠熱度,餡料多,油炸鬼大大件,脆的,但有少少硬,似番焗過,外面糯米軟硬度適中,但比較淡味,整體感覺這粢飯味道一般,$20一件抵食,但還是舊上海店的好味多。

2024-09-19
10 分鐘 (堂食)
其他
2024-09-18 1012 瀏覽
我本身很喜歡吃粢飯,看到豆漿大王就試試佢地粢飯和豆漿。 結論是粢飯還可以,但沒有特別驚喜;而豆漿真的是讓人失望,完全冇豆味!另外點了上海排骨湯麵,排做得非常差,榛子咖啡更是不值得一提。總結來說,這次完全浪費自己的quota 試過就算了。
我本身很喜歡吃粢飯,看到豆漿大王就試試佢地粢飯和豆漿。

總結來說,這次完全浪費自己的quota 試過就算了。
2024-09-18
10 分鐘 (堂食)
午餐
2024-09-12 892 瀏覽
酸辣雲吞上海麵 。換完都是一堆這個樣子,其實檢查一下不難吧 。本來都只是想吃一頓簡單晚飯 。味道還好,沒有驚喜 。就說是重做,三分鐘就重上,亦都發現這個問題 。一堆這樣,怎麼吃 ?
酸辣雲吞上海麵
2024-09-12
2024-09-08 902 瀏覽
夜晚趕住去上堂,係沙田嘅商場搵咗呢間豆漿大王食個啲嘢。平日6點鐘即刻入去都好快坐滿人,因為一個人食,所以要同人搭枱。佢呢度有好多唔同口味嘅豆漿,不過我叫咗最普通嘅凍甜豆漿,$12,豆味幾濃幾香,果然叫豆漿大王!另外叫咗煎釀豆腐湯麵,$45,豆腐有3舊,幾厚幾大舊,不過釀落豆腐嘅肉就細得有啲誇…就係相中見到豆腐表面深色嘅個一點,我初初以為係醬汁…上海麵份量就幾多,湯底有啲酸菜、豬肉碎。另外仲叫咗一份韭菜煎餃,$28,見餐牌寫住即叫即整就試吓,點知個皮好厚好硬,感覺一般…結論係最好味係杯豆漿,果然無改錯名😂😂

結論係最好味係杯豆漿,果然無改錯名😂😂

本身諗住買外賣,企係收銀話外賣無人理,派位果個淨係處理啲打占攞位呀婆,又指返去收銀。行去收銀到個食客埋單打占,個呀姐就話人哋埋單姐,埋單就可以打占?外賣落單會用多你好多時間?已經無同啲打占攞位既呀婆呀伯爭,好聲好氣排隊仲要比你同事串,建議安排返排隊指引,同教返職員安排返先後,唔係老人家就大晒!

2024-09-04
午餐
2024-08-27 750 瀏覽
之前食過其他分店覺得唔錯就嚟沙田舖頭幫襯下 舖頭一朝早已經好多人 但係淨係見到一個後生妹妹忙東忙西一個人做幾份嘢 唔知係想慳人工定有其他原因 見到其他客人都係想搵人幫手落單都落唔到 等咗勁耐先食到野

2024-08-27
早餐
2024-08-26 827 瀏覽
豆漿大王回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:鹹糍飯1. 味道:❤️❤️❤️❤️🤍2. 價錢:❤️❤️❤️❤️❤️3. 打卡:❤️❤️🤍🤍🤍4. 等候:❤️❤️❤️🤍🤍5. 位置:❤️❤️❤️❤️❤️食物:1. 午餐:上海排骨麵|担担湯底|熱豆漿|$532. 鹹糍飯|$20(還可以選擇+$升級份量)評價:◇担担湯底一般,排骨有些偏油,炸的一般♡熱豆漿自行加糖,可以選擇無糖,但豆味一般(平常喜歡特濃豆漿)♡鹹糍飯有層次感,喜歡相關配料會感到很滿足;還會幫忙切件,適合朋友一起分享地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3116號舖營業時間:8:30 - 22:00
豆漿大王

4. 等候:❤️❤️❤️🤍🤍
5. 位置:❤️❤️❤️❤️❤️

食物:
1. 午餐:上海排骨麵|担担湯底|熱豆漿|$53
2. 鹹糍飯|$20(還可以選擇+$升級份量)

評價:
◇担担湯底一般,排骨有些偏油,炸的一般

地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3116號舖
營業時間:8:30 - 22:00
已經係第四次幫襯沙田呢間豆漿大王一直以來都覺得佢地既粢飯同豆漿好出色今次黎到一樣叫返豆漿粢飯但係佢杯豆漿勁大陣「燶」味!係d豆漿煲燶左果隻燶味!然後我飲第一啖同個姐姐講話有燶味佢係全程反住白眼咁同我講野我:唔該杯豆漿有燶味佢:我地既豆漿係出名有「焦香味」既我:但係擺明係燶味喎佢:(極不耐煩)如果你覺得唔岩飲可以換其他野飲個豆漿底就全部都一樣既之後我就換左杯檸檬茶講緊係全間鋪一半以上人客人都係話有燶味佢地鋪頭d員工堅持話係「焦香味 」我去咁多次新蒲崗同沙田兩間都去過冇一次飲過所謂既「焦香味」其實老實講燶左就燶左 唔好搵人笨囉!仲有個小籠包d肉係霉同臭既!煎餃子韭菜豬肉勁鹹!成個用餐體驗好差!白頭髮扎辮個員工服務態度差到爆!搞臭晒豆漿大王個名!
已經係第四次幫襯沙田呢間豆漿大王
一直以來都覺得佢地既粢飯同豆漿好出色
今次黎到一樣叫返豆漿粢飯
但係佢杯豆漿勁大陣「燶」味!
係d豆漿煲燶左果隻燶味!
然後我飲第一啖同個姐姐講話有燶味

佢:(極不耐煩)如果你覺得唔岩飲可以換其他野飲
個豆漿底就全部都一樣既

之後我就換左杯檸檬茶
講緊係全間鋪一半以上人客人都係話有燶味
佢地鋪頭d員工堅持話係「焦香味 」
我去咁多次新蒲崗同沙田兩間都去過
冇一次飲過所謂既「焦香味」
其實老實講燶左就燶左 唔好搵人笨囉!

仲有個小籠包d肉係霉同臭既!
煎餃子韭菜豬肉勁鹹!
成個用餐體驗好差!
白頭髮扎辮個員工服務態度差到爆!
搞臭晒豆漿大王個名!
小籠包
  • 焦香味豆漿