2020-12-11 705 瀏覽
因為近巴士站,有時早餐唔知食咩,所以光顧過三次。今日之後我應該不會再去。第一次,堂食既,衛生條件差,碗碟都好有歷史。塑料既好「復古」。而且收錯錢。四個鍋貼加甜豆漿收我25,到而家都未知點解咁貴。因為趕巴士原因,都無追究。第二次,外賣走,都算正常。第三次,外賣,態度好差,好惡。我問係咪豆漿可以拎走,佢好串好惡話「凍熱都可以拎走」「一杯熱豆漿拎走」之後佢行入去裝豆漿 我企門口。之後佢出黎好惡同我講「唔該企出去」我買嘢 有比錢 等嘢食有咩問題。洗唔洗咁惡咁串。一早就遇到呢啲怪咖真係無哂一日好心情!
因為近巴士站,有時早餐唔知食咩,所以光顧過三次。
今日之後我應該不會再去。
因為趕巴士原因,都無追究。
第二次,外賣走,都算正常。
一早就遇到呢啲怪咖真係無哂一日好心情!
2020-07-27 677 瀏覽
全間舖(老闆都係)唔戴口罩咖!!今朝七點幾想去買外賣,門口見到已經班人唔戴口罩係度等外賣,跟住望埋入去,個“王阿媽”又係唔戴,個員工又係唔戴,兩個仲唔戴手套一齊準備食物。疫情當下,衞生情況都仲係咁惡劣,真係以後不了。
全間舖(老闆都係)唔戴口罩咖!!
疫情當下,衞生情況都仲係咁惡劣,真係以後不了。
2020-07-27
2020-05-02 1013 瀏覽
早晨,星期六,早上十點,大家起咗身未啊?好多人都話台灣嘅早餐文化根深蒂固,相對香港好似冇咁多元化,我哋流行嘅早餐文化就係離不開茶餐廳,中式早茶或者食碗粥加油炸鬼。台灣人很喜歡鹹豆漿加粢飯,我又想起在善導寺阜杭豆漿 嘅早上,就好掛住台北,吃著蛋餅,油條,鹹豆漿,栥飯,多美好。在土瓜灣有兩間非常有名嘅嘅栥飯店,一間係上海美華菜館以前我曾經非常支持,但有一次因為老闆娘熊度嘅關係我以後都決定說,不了,就算個粢飯幾好食都假。於是,自然會幫襯上海豆漿王阿媽。早上十點幾都冇乜人,外賣回家吃才是抗疫嘅最高境界。店內都是簡單的幾個選擇,本身想食下餃子,但唔想太飽就簡單要了鹹豆漿或粢飯就算了。為什麼想介紹呢間餐廳,因為有朋友剛剛搬到紅磡,佢話佢喜歡食豆漿栥飯,嗰日先同佢講起呢間舖頭,然後今朝想食個好點的早餐後,就過嚟了。這個老闆娘都是有性格,但至少未試過有同佢衝突。回到家後,鹹豆漿仍是熱辣辣,豆香四射,加了點辣,再加上新鮮炸嘅油炸鬼和蝦米,我幻想自己在台北阜杭豆漿 的早上,又或是在上海的桃園眷村。呢度嘅栥飯和美華比較,有點難,的確美華栥飯中的油炸鬼真係炸得很好,吃入口都好似吃薯片咁脆咯咯,呢個係王阿媽嘅不
早晨,星期六,早上十點,大家起咗身未啊?

於是,自然會幫襯上海豆漿王阿媽。

早上十點幾都冇乜人,外賣回家吃才是抗疫嘅最高境界。

這個老闆娘都是有性格,但至少未試過有同佢衝突。

呢度嘅栥飯和美華比較,有點難,的確美華栥飯中的油炸鬼真係炸得很好,吃入口都好似吃薯片咁脆咯咯,呢個係王阿媽嘅不好。

榨菜和肉鬆嘅比例兩間都差不多,但糯米粒粒都好靚,好大件,食完一定會好滿足。

在插翼難飛嘅日子,冇得食其他地方嘅早餐,就來這過下癮,滿足下在異地早餐嘅幻想吧。

豆漿王阿媽
土瓜灣馬頭圍道220號地下
2020-05-02
2019-10-12 907 瀏覽
今早老公買了上海早餐俾我食,有熱甜豆漿(好杰好濃黃豆味)、大大個足料粢飯(有脆油條、甜肉鬆及炸菜,餡料冇其他地方整的咁少啊👍)😋😋😋,最驚喜老公買埋4隻大大隻鍋貼回來,我們每人食2隻,個煎餃個皮勁脆,好多肉餡好juicy爆汁架,2.5元/隻,聽他講每日每人堂食or外賣只限購4隻乍,早賣完就冇啦,怪不得他今日話本來之前想買俾我食都買不到,他話下一次帶埋我去一齊食煎餃😊!隻鍋貼我食過一次後,完全返不到轉頭,不會食其他餐廳的鍋貼了,整體味道及個皮勁像生煎包咁好食,可惜每人一日只可買4隻,老闆娘好堅持架!……😢全部都熱辣辣架,栥飯係落單後即包架,冬天食這些上海早餐一流,好窩心架!❤
熱辣辣煎餃
鮮磨甜豆漿
2019-10-12
10 分鐘 (外賣自取)
  • 甜豆漿
  • 粢飯
  • 煎餃子
2019-04-30 1191 瀏覽
本人好少寫食評,但今次真係不吐不快,呢間食肆啲食物只可叫正常唔可以稱得上好好食,但係態度真係十分十分十分之惡劣(全無禮貌可言), 你話好好食要受氣,又或者有好多客人你兼顧唔倒禮貌都算, 但偏偏拍曬烏蠅得我一個客人,都要對客人呼呼喝喝,自問已經客客氣氣唔該前唔該後, 因每次經過都係得呢個阿姐喺度,所以有理由相信佢應該係老闆不是打工,在土瓜灣大把食肆咁多競爭都好似唔休做咁,咁我唯有成全你我唔會再幫襯, 絕對係貼錢買難受。
2019-04-30
2019-04-01 871 瀏覽
一向都好少踏足土瓜灣 知道呢邊多好嘢食 咁啱今日又來呢度附近做嘢 見到附近有呢間專食粢飯豆漿嘅上海店好似唔錯 你之前有上網睇過食評好多人都話老闆娘態度好差 就心慌慌咁入咗嚟點知入到黎老闆娘其實都幾好人 我熱情咁問我睇吓想食啲咩 見我要等埋個朋友佢都冇燥底首先當然要叫咗佢嘅粢飯 同埋熱豆漿粢飯承諾我覺得普通唔特別 油炸鬼唔脆 榨菜有啲咸 不過整體食落味道可以反而個熱豆漿有驚喜 質地濃稠 比起我以往食過嘅都杰身 而且佢一大碗咁樣只係6蚊 飲哂係相當飽肚再叫多兩隻鍋貼 皮較厚 我挺喜歡的 有咬口而且傳統的都是這樣比較有飽足感

首先當然要叫咗佢嘅粢飯 同埋熱豆漿

2019-04-01
$25 (早餐)
2019-02-12 833 瀏覽
粢飯 $18Glutinous rice ball————睇其他食評聽講老闆娘好惡,不過經過見到有幾個人係到買緊好似無咁驚😂咬落去飯糰有小小鬆,不過自己紮翻好就OK啦。味道有小小太鹹Shanghai glutinous rice ball $18——————Quite a lot of people reviewed that the lady here is a bit impolite Luckily, I didn’t make her angry by ordering clearly. LOL
粢飯 $18
Glutinous rice ball
————
咬落去飯糰有小小鬆,不過自己紮翻好就OK啦。
味道有小小太鹹

粢飯

——————

2019-01-23 579 瀏覽
上海鍋貼🥟$2.5/個幾個月前,經過呢間小店,諗住入去試🙃結果未入到門口,已經俾老闆娘鬧走,仲要即刻落閘😂個陣早上11點未夠🙈其後先知老闆娘長期燥底😅今日又經過個頭🤨今次醒水,見到舖頭裡面無人,而個保溫櫃仲有4件鍋貼🥟二話不說,即刻要哂佢😂老闆娘突然大聲講:好耶,收工🤘🏻個陣先啱啱早上十點🤨老實講,好食既👍傳統上海式厚皮鍋貼🙂好大件,好多肉,而且充滿肉汁😋但感覺比較油膩😗
上海鍋貼🥟$2.5/個

幾個月前,經過呢間小店,諗住入去試🙃
結果未入到門口,已經俾老闆娘鬧走,仲要即刻落閘😂
個陣早上11點未夠🙈
其後先知老闆娘長期燥底😅

今日又經過個頭🤨
今次醒水,見到舖頭裡面無人,而個保溫櫃仲有4件鍋貼🥟
二話不說,即刻要哂佢😂
老闆娘突然大聲講:好耶,收工🤘🏻
個陣先啱啱早上十點🤨

老實講,好食既👍
傳統上海式厚皮鍋貼🙂
好大件,好多肉,而且充滿肉汁😋
但感覺比較油膩😗
2018-06-18 984 瀏覽
說起上海的早餐,令我回想起差不多十多年前,那次一個人去上海旅遊,每天都在同一間食店,飲豆漿,吃小籠包,生煎包的情景。多年來沒有回去上海自由行,很久沒有再體會食上海式早餐既風味了。香港這一個多元代的國際都市,有一部份的繁榮仍要 credit 上海人的。在香港街頭,有心去尋上海老味道的話,一定找得到。而在我平日上班的經過土瓜灣的那一段路,有一家名叫《上海豆漿王阿媽粢飯》只開早上,時時都吸引我去望兩三眼。近來因送兒子上學早了出門,我就故意在土瓜灣停下來,食返個上海早餐。 這兒沒有小籠包,所以我點了鍋貼。此店是逐隻鍋貼收費的,所以食多件就收多一件錢,盲就係咁簡單。下圖是我第二日來食的早餐,四件鍋貼,一杯豆漿,很傳統的上海風格早點。 鍋貼,是傳統的厚皮,單面煎的。厚皮增強了煎餃的口感,也把餡內的肉汁吸收了,令到整個鍋貼由內至外斬充滿了肉的鮮甜味。 咬開,是充滿肉的一件美點,甜美的肉汁除保留在肉餡子內,餃皮的每一個部份都吸收了,味道豐富,做法傳統,這一個 "王阿媽" 的確有幾道散手。 豆漿也是她自製的,不過應該是一早整定賣一整日的。豆味濃,夠甜,夠香,夠滑,當然,也夠凍,很好飲。 我第一日

我第一日來,早餐是叫了兩件鍋貼,一個粢飯同一個咸豆漿。在店內吃了鍋貼同咸豆漿之後已經半飽,所以,我點了的一件粢飯,就拿回辦公室,當一個 light lunch 咁食。

即叫即包,份量也可以算是十足。一份香口的油條,外的一層是肉鬆同榨菜,再在外包一層熱辣辣的糯米飯,香軟可口。在 office 內沒有豆漿,我沖了一杯靚茶伴之,感覺同樣美好。

在《王阿媽》食早餐,最有特色的,是充滿材料的一碗咸豆漿。豆漿,也許加了少少醋,食落有少少已經結成膏狀,非常之特別。豆漿佈有油條,有榨菜,有蔥花等等。是會令人飽肚的一碗。

唔......當年上海旅行的早餐感覺返左黎,很是開心。不過,呢位 "王阿媽" 一人管理一間小店,絕對是一腳踢,難免會脾氣暴躁。時不時會很火爆地回應客人,自言自語大叫未停過。面對 "王阿媽",品味 "王阿媽",記住要帶有少少EQ,不然,搞到同 "王阿媽"開火,大家都一肚氣。而沒有發脾氣的 "王阿媽",其實是好好人的。
2017-05-29 1008 瀏覽
我諗老闆娘志在過日辰,上星期六早上經過入去問佢係咪有粢飯,佢當時整緊一個,跟住整豆漿俾有個客坐係度食,佢一路無答我,再問一句佢話咩呀?你要幾多個?我話一個,佢啲態度真係想唔買,味道好淡,無下次

2017-03-20 838 瀏覽
今早去買早餐,  共$16.5.俾錢老闆娘個陣, 我俾$56 , (應該俾$56.5, 方便佢找番齊頭$40, 但當時我忘了個外賣碗要另加$0.5....)點知佢發晒老脾, 掟番6蚊係出面張枱度, 聲大大話"唔夠呀", (我當時前後, 都聽/講緊一個重要電話, 無空間俾回應佢, 如無講緊電話, 寧願收番自己d 錢, 唔要呢份早餐走人...) 當時佢係鋪內, 我係鋪外, 鋪面門口有一級鐵級仔, 咁我米行前兩步, 俾多一蚊佢  (因外賣碗要加$0.5),   點知又突然呼喝我" 唔好踩上黎"  ( 心諗:哇, 大嬸,  個個客出入都會係門口踩上踩落, 佢真係攞嘢黎趕客)呢間嘢,  以前好間中都會幫襯,  今朝咁樣, 真係絕無下次. 無端端晨早俾人呼喝, 真係第一次.
今早去買早餐,  共$16.5.
(我當時前後, 都聽/講緊一個重要電話, 無空間俾回應佢,
無端端晨早俾人呼喝, 真係第一次.
2017-03-16
2016-08-16 914 瀏覽
今朝去買早餐,店主企左係廚房度叫左幾聲都唔應,終於請到佢行出妮整個粢飯外賣,全程黑面好似阻住佢做生意咁,明明無叫豆漿佢聽錯左仲要態度勁差回應,比張一百蚊佢找比番五毫比我,我只不過提一提話我比左一百姐,跟住佢就大大聲話找緊比你囉做得切至得嫁,我都係問下姐唔駛咁惡咁無禮貌呀,貼錢買難受仲要比人話再好味都唔會再幫襯啦,何況佢又唔係特別好味,呢間野真係可一不可再!
2016-08-16
5 分鐘 (外賣自取)
$15 (早餐)
2015-10-09 1019 瀏覽
今天早上買早餐,點知去到時那老闆娘在洗野。叫粢飯豆漿,叫完冇反應,佢繼續洗野,叫聲等等好難咩,冇D禮貌。洗完野隻污糟手竟然立即包粢飯,佢仲要用包粢飯條毛巾抺手。超污糟!食物方面,那個粢飯內肉鬆很少,收這個價錢實在不值。飯也明顯地硬。味道不好.而且那些炸菜郤很多,是不是因為炸菜很便宜?粢飯內油條很硬,就是吃一口硬粉,明顯就不是新鮮油條,一定是昨天或昨晚未賣好的材料。一句到尾,粢飯就是難食,而且收錢和包粢飯也是同一雙手,包粢飯也沒有用手套...十分污糟!!!  一句總結-->超難食!!!!!!!!!!服務方面,十個差。收錢時老闆娘說20元5毫,我比了2個2毫1個1毫,她立即超級大叫發難罵我,又說2毫1毫不流通,我真想報警。你沒有權不收呢......而且你何必定價有5毫呢!態度惡劣!因為我趕時闁,我另比張一百元紙幣,她又不夠錢找給我,找了很久零錢.....竟然找19.5元也是一元二元。你找19.5元大餅人重到死又得!今時今日咁的態度,我再也不會光顧。**我是特意開個ACCOUNT來寫食評的,你可以想像.....此店有幾咁差。

食物方面,那個粢飯內肉鬆很少,收這個價錢實在不值。

飯也明顯地硬。味道不好.

而且那些炸菜郤很多,是不是因為炸菜很便宜?

一句總結-->超難食!!!!!!!!!!

服務方面,十個差。

今時今日咁的態度,我再也不會光顧。

10 分鐘 (外賣自取)
$20.5
2015-01-04 1053 瀏覽
叫左咸同甜豆漿。仲叫左一個粢飯。甜豆漿ok有豆香。咸豆漿十分之好味。重來唔鍾意咸豆漿既我都會encore.粢飯都好食。不過變左配角。太肚餓,唔記得左影相tim.
咸豆漿

甜豆漿

叫左咸同甜豆漿。仲叫左一個粢飯。

粢飯都好食。不過變左配角。太肚餓,唔記得左影相tim.
咸豆漿
甜豆漿
2012-11-29 671 瀏覽
我家附近有家在區內很有名氣粢飯的上海菜館,不過有在這區居住多年的食友跟我說,這家的粢飯也很好吃,可是我有點懶,想早餐時段去買但又不想行那麼遠,一直拖著拖著最後就忘記了。某天周末經過門口到下路的巴士站,猛然記起終於有機會可以一試這裡的粢飯,而且有鬆弛陪同,如果不好吃的話也只是吃半個而已。粢飯即叫即包,只有鹹沒有甜,另外我們還要了一碗熱豆漿。粢飯的賣相比平常的楕圓,像一隻駝鳥蛋。先咬一口,因為裡面包了很多飯,所以一口咬不到裡面的餡,中間包著油炸鬼、肉鬆和榨菜,一開始吃覺得味道很普通,油炸鬼又不脆,肉鬆下得不夠多,可是吃著吃著又覺得挺好吃的,真奇怪。我本身不喝豆漿,可是吃粢飯總要喝點東西,就要了一碗熱豆漿。豆漿的豆味很濃,不太甜,入口有如絲質般幼滑,雖然沒有因此愛上喝豆漿,但是第一次覺得豆漿的味道其實也可以很好。如果下次要吃粢飯,我還是會回到我家附近那家,因為我始終偏愛吃甜粢飯,但這裡的豆漿的確值得推薦呢。
粢飯即叫即包,只有鹹沒有甜,另外我們還要了一碗熱豆漿。