位於銅鑼灣❣︎豐鮪❣︎係一間性價比超高嘅日本🇯🇵菜壽司🍣店🤑,於荃灣有自設工場,專業做藍鯨吞拿魚供應商超過8️⃣年👍🏻,原條新鮮日本直運,品質同價格都超有保證🫶🏻超推薦比大家🩵❣︎夢之丼定食❣︎$168內有大拖羅脂肪分佈好似雪花❄️噤靚,中拖羅油脂甘香😋,赤身質感較腍,迷你魚蓉燒賣將藍鯨吞拿魚整成魚蓉再用有機大豆紙包住整成燒賣狀。❣︎帶子肉餅飯定食❣︎$148將藍鯨吞拿魚整成魚蓉,好肉肉餅一樣😋口感軟腍腍,面頭再鋪上大大粒北海道帶子👍🏻最正係叫第二個定食有半價優惠架🤑即係平均$111就食到,抵食到哭泣😭🌟以上兩個定食都會跟•蟹膏茶碗蒸•和風沙律•味噌湯😋個蟹膏茶碗蒸蟹膏味濃郁🤤熱辣辣超正👍🏻❣︎魚生燒賣❣︎$55♡︎極尚拖羅配柚子♡︎內餡係日本藍鮥吞拿魚腩,日本新鮮柚子皮同手切日本藍鰭吞拿魚蓉,用埋燒賣籠上😍打卡一流📸♡︎海膽配拖羅♡︎海膽鮮甜味濃,配埋拖羅真係超滿足🈵

❣︎夢之丼定食❣︎$168

❣︎帶子肉餅飯定食❣︎$148

❣︎魚生燒賣❣︎$55
♡︎極尚拖羅配柚子♡︎
♡︎海膽配拖羅♡︎
海膽鮮甜味濃,配埋拖羅真係超滿足🈵

2024-10-08
2024-09-24 711 瀏覽
今日針灸後,在附近搵左間小店食個late lunch😗位於銅鑼灣的「豐鮪」是一間由供應商一路發展至創立自己的餐廳,主打日本漁場直送原條藍鰭吞拿魚❣️小店裝潢光猛簡約,環境舒適😉入座後scan QR code落單,十分方便👍🏻小店提供丼飯、魚生燒賣、刺身、小食、清酒等。夢之丼 定食 $168呢個夢之丼一碗有齊大拖羅1切、中拖羅3切、赤身3切及迷你吞拿魚蓉燒賣一齊鋪滿飯面,味道鮮味,賣相吸晴🤩帶子肉餅飯 定食 $148呢個帶子肉餅飯有綿滑細膩的新鮮做手切藍鰭吞拿魚魚蓉鋪滿飯面,還有大大粒北海道帶子放面,賣相相當吸晴🤩🔹️以上定食都包括蟹膏茶碗蒸、和風沙律及味噌湯❣️熱騰騰的茶碗蒸口感滑順柔嫩,蟹膏味道濃厚鮮甜,yummy‼️日本海膽魚蓉燒賣 $78三文魚籽燒賣 $55店內還供應創新燒賣造型的特色壽司,以蒸籠上枱,賣相勁似中式點心燒賣🤩入面其實係手切日本藍鰭吞拿魚蓉壽司🍣,2款燒賣面頭分別放左日本海膽及三文魚籽醬油漬,外邊就用左有機大豆豆紙包住,入口鮮味有層次,而且打卡一流🤗
今日針灸後,在附近搵左間小店食個late lunch😗

夢之丼 定食 $168

2024-09-17
日本海膽魚蓉燒賣
三文魚籽燒賣
2024-09-02 662 瀏覽
豐鮪地址:銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖今次我要同大家分享嘅CP值好高嘅吞拿魚專門店😍夢之丼(大拖羅; 中拖羅; 赤身; 迷你魚蓉燒賣) 🍣 $168呢份丼飯真係夢幻般嘅組合😚,每一口都充滿著鮮美滋味!大中拖羅嘅鮮甜配上赤身嘅鮮嫩🤣,再加上迷你魚蓉燒賣嘅鮮味,絕對係一個讓人回味的絕佳選擇😎!帶子肉餅飯🍣$148這碗飯結合了新鮮的藍鰭魚和北海道帶子😍,每一口都散發著濃郁的海鮮香氣!帶子肉餅的口感鮮嫩多汁,搭配上飯粒入口即化😌,絕對是吞拿魚同帶子愛好者的最愛🤣極上拖羅配柚子燒賣🥙55這份絕佳的搭配絕對會讓你驚艷🤪!新鮮的拖羅配上柚子燒賣,清新中帶點柑橘風味,口感絕佳😎!真係好新奇有趣呀😙海膽極上拖羅燒賣🥙$42呢款海膽燒賣絕對係海鮮愛好者嘅最愛!每一個燒賣都包裹住豐富鮮美嘅海膽😚,帶有濃厚嘅海洋風味同滑膩口感😏。一口咬落去,海膽嘅濃郁鮮甜立刻在口腔中散開,給你一種無法言喻嘅美味享受!🌊😋#nicefoodie銅鑼灣-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #h
豐鮪
地址:銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖

今次我要同大家分享嘅CP值好高嘅吞拿魚專門店😍

帶子肉餅飯🍣$148

極上拖羅配柚子燒賣🥙55

海膽極上拖羅燒賣🥙$42

#nicefoodie銅鑼灣

-—————
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #旺角美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡 #銅鑼灣 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #日菜 #日餐
「原來赤身都可以好好食?」我超鍾意呑拿魚,特別係拖羅發燒友,喺香港搵到一間藍鯨吞拿魚專門店,店家直接從魚場攞貨,確保新鮮,絕對可以滿足到我喪食拖羅嘅慾望,呢度裝修充滿日系風格,連燈都係魚型態,好可愛!(๑´ㅂ`๑)✨主打中嘅王牌💖夢之丼 DREAM DONBURI $168大拖羅1切 ·中拖羅3切·赤身3切·迷你魚蓉燒賣定食已經包咗沙律茶碗蒸同麵豉湯,沙律魚以柚子醋調味好開胃,茶碗蒸入口香滑,入面有日式香滑蟹柳!一個丼飯入面有齊4款不同呑拿魚腩部分,大拖羅入口即化,油脂分佈極高,絕對唔會令你失望,原材料新鮮,刀工一流,每一片吞拿魚大小均一,先可以將拖羅刺身味道發揮到最好。估唔到赤身都有驚喜:平時我唔食赤身,因為覺得好腥,但係呢度嘅赤身唔會有根,入口嫩滑,雖然油脂分布冇咁高,但亦都好好食,另外迷你魚肉燒賣就成為一個錦上添花嘅點綴,超推介呢個套餐!🤍帶子肉餅飯 $148新鮮做手切藍鳍魚蓉 ·北海道帶子只要食材新鮮就一定好好食的配搭:超級幼滑嘅手切藍鯨魚蓉,加上北海道帶子同蟹籽,入口你會感受到多重口感,當中仲混合咗日本黑白芝麻,洋蔥碎......每一口都充滿魚香,再感受到其他配料加埋一齊嘅鮮

「原來赤身都可以好好食?」

✨主打中嘅王牌
💖夢之丼 DREAM DONBURI $168
大拖羅1切 ·中拖羅3切·赤身3切·
迷你魚蓉燒賣

🤍帶子肉餅飯 $148
新鮮做手切藍鳍魚蓉 ·北海道帶子

只要食材新鮮就一定好好食的配搭:超級幼滑嘅手切藍鯨魚蓉,加上北海道帶子同蟹籽,入口你會感受到多重口感,當中仲混合咗日本黑白芝麻,洋蔥碎......每一口都充滿魚香,再感受到其他配料加埋一齊嘅鮮味!

🐟藍鰭吞拿💖魚生燒賣

中式元素燒賣混合魚刺身究竟係咩味道?呢個超有創意,燒賣皮係大豆豆紙,包住肥美拖羅蓉,燒賣共有九款,每款都配搭唔同食材,揀咗兩隻比較受歡迎嘅:

💛極尚拖羅配柚子 $55
肥美吞拿魚腩以柚子皮作配搭,肥美而不膩,yummy!
🧡爆漿三文魚籽 $55
佈滿大量日本三文焦籽醬油漬,充滿鹹鮮香氣,入口咬到粒粒魚籽充滿口感!

✨呢間店嘅拖羅真係出色,份量適中對我嚟講啱啱好,如果以呢個價錢俾呢個質素好好!

🐟豐鮪 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖
  • 魚蓉燒賣
🎀銅鑼灣。鬧市中的隱世吞拿魚專門店🐟港式x日式夠特別😝🎀🪄店名* #豐鮪🔮地址* 銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$455 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時去銅鑼灣甘多次 竟然無發現系希慎附近有間隱世吞拿魚專門店 佢系位於巷仔小攤檔走廊裡 要細心觀察先見到呢間小店 但野食別具特色 值得一去👍餐廳門面及環境都相當日式化 外面仲有條可愛吞拿魚模型 而入面就有好多色彩繽紛既旗及裝飾品 不過唔算太多座位 夜晚估計都多人光顧😆茶水系自助式 落單用qr code 以及支付都系只接受電子支付 仲貼心免費提供充電寶😎🍽️食物質素🍽️餐廳主要系食藍鰭吞拿魚 而最特別系佢地menu系港式mix日式 菜式好特別 以肉餅飯及燒賣命名 但肉就系用吞拿魚做餡料😍而家餐廳仲有優惠 買肉餅飯可享半價購買第二個 十分便宜👍賣相精美用心 飯桶人士仲可以免費加飯🍚保證食到超飽!定食配蟹膏茶碗蒸, 和風沙律, 味噌湯茶碗蒸既蛋超滑嫩
🎀銅鑼灣。鬧市中的隱世吞拿魚專門店🐟港式x日式夠特別😝🎀

🪄店名* #豐鮪
🔮地址* 銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$455 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

定食配
蟹膏茶碗蒸, 和風沙律, 味噌湯
茶碗蒸既蛋超滑嫩 蟹膏味濃郁👍沙律菜新鮮酸甜可口 味噌湯鹹味適中夠足料😚

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 夢之丼$168
呢款丼飯有齊大拖羅一切,中拖羅三切,赤身三切,迷你魚蓉燒賣 樣樣都有啲可以滿足幾個願望 每個部位都有佢既特色😍大拖羅系比較肥脂感重些 而中拖羅肥美可口無腥味😆另外赤身帶輕微腥味不過可接受 每片魚生都十分滑嫩 味道好正👍

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 帶子肉餅飯$148
呢款肉餅飯主要用左新鮮做手切藍鰭魚做底 上面再配上新鮮北海道帶子 帶子海味濃郁 極度鮮甜✨而吞拿魚蓉亦都極足料豐富 每一啖飯都有肥美吞拿魚蓉🐟呢個價錢真係好划算啊😙必食👍

👀評分💖💖💖💖
🪄 鮮香蟹三味魚生燒賣$55 & 珍寶甜蝦魚生燒賣$42
呢個好特別 佢將魚生做成燒賣既賣相 好有港式風格 十分適合打卡 外面用超薄蛋皮包住 分別系有手拆蟹肉,蟹膏飛魚子 以及 珍寶甜蝦,飛魚子 做餡料 用料都幾新鮮 一口食曬有滿足感😆

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
2024-11-01 0 瀏覽
🇯🇵豐鮪日本藍鰭吞拿魚專門店🐟餐廳位於銅鑼灣利發大廈,我地比網上嘅圖片吸引咗去〜見到佢個日式鹹蛋肉餅飯好似好得意咁🤣👀日式鹹蛋肉餅飯 $128藍鰭吞拿魚魚蓉加上日本蛋黃豉油漬套餐包括沙律、麵豉湯、蟹膏茶碗蒸個肉餅飯嘅味道唔算好驚艷,反而個茶碗蒸幾好〜追加一粒魚蓉燒賣 $25啲魚肉都係肉餅飯嗰種魚蓉,入面都係飯,食落感覺上冇乜特別🤔夢之丼 $168包括大拖羅1切、中拖羅3切、赤身3切魚生都夠厚切,冇乜筋,但賣相都幾失望,完全鋪唔滿碗飯,魚生同魚生之間有罅隙,同佢張相差好遠下🥲 肉餅飯午市有特價,都值得去試一次,打下卡,不過未必會二訪🥲📍 銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖⏰ 12:00-21:00
🇯🇵豐鮪日本藍鰭吞拿魚專門店🐟

日式鹹蛋肉餅飯 $128
藍鰭吞拿魚魚蓉加上日本蛋黃豉油漬
套餐包括沙律、麵豉湯、蟹膏茶碗蒸
個肉餅飯嘅味道唔算好驚艷,反而個茶碗蒸幾好〜

追加一粒魚蓉燒賣 $25
啲魚肉都係肉餅飯嗰種魚蓉,入面都係飯,食落感覺上冇乜特別🤔

夢之丼 $168
包括大拖羅1切、中拖羅3切、赤身3切

肉餅飯午市有特價,都值得去試一次,打下卡,不過未必會二訪🥲

📍 銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖
⏰ 12:00-21:00
日式鹹蛋肉餅飯
日式鹹蛋肉餅飯
2024-10-31 0 瀏覽
對上去日本都有大半年之多,忽然間想食日本嘢,就同朋友行過銅鑼灣一間就諗起呢間餐廳之前我都睇過唔少,以為佢哋啲真係出色,所以我就同朋友各自嗌咗一個set一個係吞拿魚再加佢哋嘅吞拿魚燒賣,我朋友就買咗一個牛肉set入到間餐廳感覺都光猛同乾淨環境都叫幾好唔使好耐,就已經可以將食物端出,送餐的速度亦很好我嗌嗰個吞拿魚,食到幾個唔同嘅部位,新鮮口感一流一個set都要接近兩百蚊佢話試咗朋友嗰個牛肉飯一口,我覺得佢個牛肉飯真係好正,燒得恰到好處,如果在我都會再叫返呢一個牛肉當飯食完之後真係好想再返過去日本,再食過

一個係吞拿魚再加佢哋嘅吞拿魚燒賣,
我朋友就買咗一個牛肉set

入到間餐廳感覺都光猛同乾淨
環境都叫幾好

唔使好耐,就已經可以將食物端出,送餐的速度亦很好

我嗌嗰個吞拿魚,食到幾個唔同嘅部位,新鮮口感一流
一個set都要接近兩百蚊

食完之後真係好想再返過去日本,再食過
2024-10-15
2024-10-24 16 瀏覽
前幾日同朋友喺銅鑼灣行街見到呢間魚生燒賣日本餐廳,覺得好特別入嚟試吓,餐廳外邊擺放勁大條三文魚裝置超級易認!入到去係和風木系裝修,成埲牆都係日本酒,坐低枱面上有QR code方便落單和自助斟茶水區👍🏻。美食⭐️⭐️⭐️⭐️🩵珍寶甜蝦魚生燒賣$42魚生燒賣好似一嚿壽司🍣外面包咗一層米皮,加埋甜豉油食落去口感好多層次,甜蝦鮮甜彈牙!甜蝦下邊有一層日本藍鰭吞拿魚蓉超口感棉密。🩵極尚拖羅配柚子魚生燒賣$55日本藍鰭吞拿魚腩·日本新鲜柚子皮.手切日本藍鰭吞拿魚蓉,入口即溶嘅吞拿魚腩油脂豐富🥴再加上柚子皮超級Fresh。🩵吞拿魚定食帶子肉餅飯$148新鲜做手切藍鲭魚.北海道带子套餐包含蟹膏茶碗蒸味噌湯日式沙律。🩵夢之井$168大拖羅1切.中拖羅3切•赤身3切·迷你魚蓉燒賣套餐包含蟹膏茶碗蒸味噌湯日式沙律。豐鮪 📍 銅鑼灣渣向坊30-36號利發大廈地下5號舖
美食⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵珍寶甜蝦魚生燒賣$42

🩵極尚拖羅配柚子魚生燒賣$55

🩵吞拿魚定食帶子肉餅飯$148
新鲜做手切藍鲭魚.北海道带子
套餐包含蟹膏茶碗蒸味噌湯日式沙律。

🩵夢之井$168
大拖羅1切.中拖羅3切•赤身3切·迷你魚蓉燒賣
套餐包含蟹膏茶碗蒸味噌湯日式沙律。

豐鮪
📍 銅鑼灣渣向坊30-36號利發大廈地下5號舖
2024-10-23 173 瀏覽
銅鑼灣有間隱世嘅豐鮪日本藍鰭吞拿魚專門店,外表雖然平平無奇,但卻內有乾坤。小店專業做藍鰭吞拿魚供應商超過8年,有自設工場,原條新鮮日本直運,令魚嘅品質保証同價格保證。我同朋友就叫咗呢度最出名嘅⭐夢之丼- 有大拖羅1切 、中拖羅3切 、赤身3切 - 迷你魚蓉燒賣(日本松葉蟹棒+飛魚子 手切日本藍鰭吞拿魚蓉)賣相得意又好食⭐豐盛嘅和牛丼- 店員話系最新嘅推介,連餐牌都未有架,今日真係有食神。有超多片和牛,仲有流心蛋喺面,食落每啖都有香濃嘅牛肉味,撈埋蛋汁一齊食,真係滋味無窮!- 寶甜蝦(珍寶甜蝦+飛魚子 ·手切日本藍鰭吞拿魚蓉)我哋選擇咗呢兩個定食,連餐都會跟左蟹膏茶碗蒸+和風沙律+味噌湯 - 個蟹膏茶碗蒸蟹膏味濃郁,而且啲蒸蛋非常滑,食落嘅時候仲係熱辣辣,真係超正😋

我同朋友就叫咗呢度最出名嘅

⭐夢之丼
- 有大拖羅1切 、中拖羅3切 、赤身3切

⭐豐盛嘅和牛丼
- 寶甜蝦(珍寶甜蝦+飛魚子 ·手切日本藍鰭吞拿魚蓉)

2024-10-22
2024-10-13 113 瀏覽
喺銅鑼灣經過 估唔到有咁正嘅魚生飯食😭🌟夢之丼 168大拖羅1切 中拖羅3切 赤身3切 迷你魚蓉燒賣想講個拖羅真係好好食🥹一啲根都冇魚蓉燒賣超級正 👀👀👀🌟帶子肉餅飯 148新鮮做手切藍鯖魚 北海道帶子個羽魚蓉真係冇得頂😭 超級鮮甜帶子厚厚一隻 好想再食啊~重點係依個價錢已經係一個set 🤩🤩🤩已經再包埋沙律、蟹膏蒸蛋同埋麵豉湯蟹膏蒸蛋超級好食 蟹膏味勁濃~~~同埋第二個有半價㗎 真係超級吸引😝😝😝

喺銅鑼灣經過 估唔到有咁正嘅魚生飯食😭

🌟夢之丼 168
大拖羅1切 中拖羅3切 赤身3切 迷你魚蓉燒賣
想講個拖羅真係好好食🥹一啲根都冇
魚蓉燒賣超級正 👀👀👀

🌟帶子肉餅飯 148
新鮮做手切藍鯖魚 北海道帶子
個羽魚蓉真係冇得頂😭 超級鮮甜
帶子厚厚一隻 好想再食啊~

重點係依個價錢已經係一個set 🤩🤩🤩
已經再包埋沙律、蟹膏蒸蛋同埋麵豉湯
蟹膏蒸蛋超級好食 蟹膏味勁濃~~~

同埋第二個有半價㗎 真係超級吸引😝😝😝
2024-10-07 115 瀏覽
📍銅鑼灣 豐鮪基本上銅鑼灣有好多餐廳都食過,今日打開OpenRice諗住搵一間日本嘢食午餐,俾我搵到喺希慎隔離嘅一條橫街入邊竟然有一間食吞拿魚嘅專門店,雖然時間已經係晏晝三點幾,但係餐廳都仲有好多人。夢之丼 $168呢一個夢之丼有齊唔同部份嘅吞拿魚,分別有大拖羅、中拖羅、赤身同佢哋最特別嘅迷你魚蓉燒賣。因為佢嘅吞拿魚係由日本食餸,所以佢嘅吞拿魚都好高質,有濃郁嘅吞拿魚味同好新鮮。而佢所有定食都有一碗麵豉湯、蟹膏茶碗蒸、同沙律,好豐富之餘亦都令味蕾超享受。💙 吞拿魚定食-帶子肉餅飯 $148就咁聽個名好似係茶餐廳嘅菜式,其實係吞拿魚蓉加北海道帶子而成嘅刺身丼。佢嘅魚蓉入面有齊吞拿魚嘅唔同部份,食落去層次好豐富,亦都唔會淋到完全冇晒咬口。手切藍鰭吞拿魚燒賣 $32爆漿三文魚籽燒賣 $55佢呢度有另外一個好特色嘅餐點就係用吞拿魚蓉製成嘅燒賣。佢每一嚿吞拿魚蓉嘅底係刺身化,然後面頭加上手切日本藍鰭吞拿魚蓉,再出面用有機大豆豆紙包住,個樣就好似一粒燒賣咁,非常特別。味道方面感覺就好似食緊一啖好多料嘅壽司,大豆豆紙冇咩味,但佢嘅作用就好似紫菜咁令到成嚿燒賣錦上添花。

📍銅鑼灣 豐鮪

夢之丼 $168

吞拿魚定食-帶子肉餅飯 $148

手切藍鰭吞拿魚燒賣 $32
爆漿三文魚籽燒賣 $55
  • 魚蓉燒賣
2024-09-22 146 瀏覽
因為成班朋友鍾意食吞拿魚同海膽,所以揀咗呢間試,拖羅同海膽秒速被消化😂😂我平時唔多食赤身,因為好多都血腥味重,但呢間同我響魚市場食過嘅一樣,應該都幾新鮮。吃到了時令秋刀魚,第一次食感覺不錯。深海池魚都好爽口同鮮甜,想再追加已經賣晒🥲整體嚟講,朋友話無揀錯,呢間飲埋酒先4百蚊位,平時食開啲咁嘅質素要1千蚊一個人,當然,嗰啲係好好服務啦,個師傅仲會逐樣介紹,呢間就唔駛諗佢有服務可言😂😂全部自助,連落單同收$都係自助,真係活到老學到老
吞拿魚刺身盛
拖羅魚蓉燒賣
鹹蛋肉餅飯
2024-09-21
20 分鐘 (堂食)
吞拿魚刺身盛
拖羅魚蓉燒賣
鹹蛋肉餅飯
2024-09-19 123 瀏覽
在銅鑼灣的渣甸坊,這裡的美食絕對值得一試,尤其是他們的招牌菜“夢之丼”。這道菜的份量非常足,搭配了大拖羅、中拖羅和赤身,口感鮮嫩,特別是那新鮮的藍鰭吞拿魚,讓人一口接一口停不下來。此外,帶子肉餅飯的北海道帶子味道鮮美,與手切吞拿魚的結合更是絕配,令人陶醉。定食的配菜也相當出色,蟹膏茶碗蒸的滑順和和風沙律的清爽相得益彰,味噌湯則是完美的開胃前菜。特別推薦的“魚生燒賣”,海膽燒賣更是讓人印象深刻,搭配大大片的海膽和吞拿魚蓉,濃郁的海味讓人無法忘懷。明太子魷魚燒賣則帶有一絲辛辣,口感獨特,讓整餐更加豐富多彩。在這裡用餐,不僅能品嚐到新鮮的海鮮,更能感受到精緻的日式料理文化,絕對是一次難忘的美食之旅。

2024-09-12
2024-09-10 123 瀏覽
今晚約了朋友到銅鑼灣一聚,我們倆都愛吃吞拿魚,想起豐鮪的藍鰭吞拿魚,立即坐言起行,到豐鮪飽餐一頓。夢之丼這道招牌菜式已經吃過了很多次,仍然念念不忘。夢之丼包含了大拖羅1切、中拖羅3切、赤身3切以及迷你魚蓉燒賣。每一口都能感受到不同部位吞拿魚的鮮嫩與風味。拖羅入口即化,油脂分佈極高,十分新鮮。每件拖羅都切得非常平均美麗,大小均一。還有上面的一粒迷你魚肉燒賣,同樣入口即溶。帶子肉餅飯其實是吞拿魚定食。新鮮手切的藍鰭吞拿魚配上北海道帶子,口感極為細膩。特別是手切的藍鰭魚蓉,搭配蟹籽,每一啖都有多重口感。黑白芝麻和洋蔥碎很香,能「吊」出魚香味,讓每一口都令人驚喜。兩個定食皆配有蟹膏茶碗蒸、和風沙律及味噌湯,沙律以柚子醋調味,清爽開胃,而茶碗蒸則滑嫩可口,上面的蟹膏非常甜滑,裏面還有日式香滑蟹柳。熱騰騰的,非常好吃。極上拖羅配柚子魚生燒賣每次吃都覺得創意十足!將中式元素與日本刺身完美結合。燒賣皮用大豆豆紙製作,包裹著肥美的拖羅蓉。燒賣共九款,每款都搭配不同食材,特別是日本藍鰭吞拿魚腩和新鮮的柚子皮,讓這道菜的味道更加豐富。極上拖羅非常新鮮,既肥美又不膩。海膽燒賣海膽的份量十分足,讓人驚喜,口感鮮
極上拖羅配柚子魚生燒賣
海膽燒賣
海膽的份量十分足,讓人驚喜,口感鮮美,大豆豆子做的燒賣皮包着飯和拖羅蓉,濃郁鮮甜,口感順滑的甜味充斥着整個口腔,真的十分好吃呢。
每次來豐鮪都覺得它能保持水準。雖然選擇不多,但創意十足的燒賣和新鮮甜美的藍鰭吞拿魚實在令我忍不住一次又一次的拜訪。
2024-09-03 107 瀏覽
呢個唔係真鹹蛋肉餅飯嚟㗎,係醬油漬蛋黃拖羅蓉丼飯。為處於渣甸坊入邊呢間小店,本身係做開吞拿魚批發,攞貨梗係新鮮同埋正啦。而家佢主打拖羅蓉飯、同埋佢嘅稀有部位刺身,仲有刺身燒賣添。兔仔洗晒用手機落單同埋俾錢,佢哋當飯已經爆咗沙律餐湯同埋一個蟹膏茶碗蒸,計落都唔算好貴。個飯個蛋黃撈埋拖羅用一齊食嘅時候就真係冇得頂,夠晒味,唔使再加豉油。蟹膏茶碗蒸都好濃味,鍾意食拖羅嘅朋友就唔好錯過啦。佢哋仲有好多創作燒賣,其實都係一個壽司嚟嘅,用大豆整成嘅燒賣皮包住壽司飯同埋刺身料。最值得試嘅當然就係柚子拖羅蓉燒賣,柚子香同埋魚油香加埋飯的確好食。另外重視咗佢哋嘅蟹三味燒賣包括係蟹膏、蟹肉同飛魚子一樣咁出色。