2024-05-27 378 瀏覽
🍽️食物方面:🐷吉列厚切豬扒定食💲125好大份 夠脆 少飯都好多飯🐖豚肉生薑燒定食💲93轉凍蕎麥麵 撈薑同Wasabi 個人麻麻🙂‍↕️茶碗蒸, 麵豉湯, 有啲硬嘅漬物🆓📷打卡方面:食具有心思 有啲旗仔裝飾🔈環境方面:Staff有禮貌 大間多位任坐獨食都唔尷尬💬其他資訊:📍 豚本家荃灣青山公路 - 荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖💰dinner人均💲110
🍽️食物方面:
🐷吉列厚切豬扒定食💲125
好大份 夠脆 少飯都好多飯

🐖豚肉生薑燒定食💲93
轉凍蕎麥麵 撈薑同Wasabi 個人麻麻🙂‍↕️

茶碗蒸, 麵豉湯, 有啲硬嘅漬物🆓

📷打卡方面:

📍 豚本家
荃灣青山公路 - 荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
💰dinner人均💲110
2024-05-22 271 瀏覽
間唔中就會走落嚟食,價錢唔貴,食物質素好👍🏻個吉列豬夠晒厚身,肉質爽嫩,外層烤到脆卜卜,好好食👍🏻椰菜絲可以加柚子醋汁一齊食,清爽又解膩👍🏻朋友叫左個吉列三文魚,內部仲係半生狀態,口感豐富👍🏻
間唔中就會走落嚟食,價錢唔貴,食物質素好👍🏻

朋友叫左個吉列三文魚,內部仲係半生狀態,口感豐富👍🏻
2024-04-29
  • 吉列三文魚柳定食
  • 吉列厚切豬扒定食
2024-05-19 163 瀏覽
想試好耐,佛誕終於到左,可能荃灣太選擇,呢間咁唔錯都唔駛等之餘仲任揀啲位。Waiters招呼非常好,細心又體貼,又比水我,又我幫我啲野分開上。三文魚丼,三文魚都新鮮,但呢個價錢去峰壽司應該會係厚切,飯量都比較少。吉烈拉絲熱狗丼,我問職員係咩,佢話豬扒roll住芝士炸,做到拉絲效果,又香脆又好味。飯有跟味素,前菜味素差啲。有燒汁同麻醬點黎食,椰菜又可以加。荃灣黎講有水準而又唔駛排隊就係呢間,我覺得幾好。
三文魚刺身丼

吉烈芝士熱狗丼

荃灣黎講有水準而又唔駛排隊就係呢間,我覺得幾好。
2024-05-15
三文魚刺身丼
2024-05-05 179 瀏覽
唔講唔覺豚本家偷偷地開左啦🥰超近地鐵站🚉主打吉列料理定食,一個餐有齊晒前菜,主食,麵豉湯🥣滿足晒所有人既要求.🍱吉列厚切豬扒定食吉列豬扒定食絕對係招牌菜之一㊙️豬扒嘅份量十足,而且厚度相當飽滿😍外衣炸至金黃酥脆👍🏽但係內裏仍然保持住豐富嘅肉汁‼️一口咬落去,外脆內軟,啖啖嘅肉汁滿溢出嚟,配上白飯絕對係食唔停口😋.🍣吉列三文魚柳定食吉列三文魚柳就係另一款比較少見嘅菜式🤣同樣都係炸得酥脆嘅外衣,內裏包住嘅係油脂豐富嘅三文魚柳😇經過精心烹調嘅吉列魚柳,外脆內嫩🥰每一口都能夠感受到魚肉🐟嘅鮮甜和細膩。呢道特別嘅菜式係肉食愛好者嘅另一種選擇🤪.🐣照燒雞翼雞翼嘅外表呈現出誘人嘅色澤😌散發着香濃嘅照燒香氣。雞肉咬落去鮮嫩多汁💦醬汁非常入味。非常適合加點,令到用餐可以多一點滿足感。
🍱吉列厚切豬扒定食

🍣吉列三文魚柳定食

🐣照燒雞翼
2024-04-14 197 瀏覽
平時好少會打評價,除非間餐廳質素奇差或者極好,豚本家屬於後者。食物質素幾好,價錢正常,而家香港食飯呢個價錢不過不失,最值得一提的是員工的服務態度非常好!由落單、上菜、收銀三個唔同的員工都好好招呼,我地叫左個燒牛肉定食,唔係好識燒搞到痴哂底,員工主動過來(我地坐最入面位置)話俾我地知應該點燒才是對的同埋換個新鐵板俾我地。之後見我地食完就好快來收野,以為催我地交枱(香港飲食業文化係咁….分秒必爭),但係佢叫我地慢慢坐,跟住飲埋杯野就去埋單啦,原來出面其實係有人等緊位既,呢一點真係抵讚👍🏻👍🏻 到埋單收銀員亦滿面笑容問我地用餐感想,令我一度以為我唔係身處香港😆😆 我想講香港咁既市道大家應該要好好珍惜呢d咁有心做既餐廳,所以專登上來打咁多字。

2024-04-13
2024-03-27 172 瀏覽
***🏡 豚本家 Butahonke📍 荃灣青山公路 - 荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖💰 人均100-200位於荃灣的親民日式料理🍱一出荃灣地鐵站行幾步就可以見到啦 餐廳環境乾淨 座位設計闊落 坐得非常舒服 同時提供多款日式料理🍣包括刺身定食、煮物定食、吉列定食、燒肉定食 超級適合有選擇困難症噶朋友😜同朋友試左以下幾款⬇️各款定食套餐都配有前菜、沙律菜、茶碗蒸、味噌湯同白飯⭐ 吉列豬斧頭扒定食 轉蕎麥麵 $196超大超厚噶一塊斧頭扒🥩份量無得輸即點即炸 非常香脆 仲好juicy 搭配秘製吉列醬汁 唔會太膩食完仲可以食埋芝麻醬加椰菜絲🥬中和翻個口感⭐ 四色刺身丼定食 $128成碗鋪滿刺身 分別有三文魚 吞拿魚 油甘魚 吞拿魚蓉同時滿足多個願望🥳刺身夠新鮮 食落鮮甜 搭配芥末口感更佳⭐ 波子汽水 $18簡直係童年回憶🥹⭐ 蘋果梳打 $22大大一杯🍃非常清新噶味道 #香港美食 #eatwhatulike #九龍美食 #荃灣美食 #綠楊新邨美食 #香港日本餐廳 #香港過江龍 #香港刺身飯 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #香港日料 #吉列豬 #荃灣便當
***
🏡 豚本家 Butahonke

📍 荃灣青山公路 - 荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
💰 人均100-200

超級適合有選擇困難症噶朋友😜

同朋友試左以下幾款⬇️

各款定食套餐都配有前菜、沙律菜、茶碗蒸、味噌湯同白飯

⭐ 吉列豬斧頭扒定食 轉蕎麥麵 $196

大大一杯🍃非常清新噶味道

2024-03-27
  • 吉列豬斧頭扒定食
2024-03-18 145 瀏覽
一班姐妹聚會去了這家,巨多選擇,出奇地每個菜都好食喔,特别推五花腩,真的好好吃,我地食左2碟。炸三文魚好特别好好食,刺身飯也好吃,新鮮,份量足。價格也很平民,下次來荃灣也要再去吃
2024-03-14 196 瀏覽
今日同朋友去咗食lunch,呢一間餐廳距離荃灣地鐵站好近,出咗站只需要行一兩分鐘就到-🌟吉列豬扒厚切定食 |$98呢一個吉列豬扒定食超級推薦,豬扒好厚切好有份量,個脆粉做得好好,炸得好脆脂肪同埋肉嘅比例均勻好香油脂味😋-🌟南蠻炸雞定定食 |$58呢個價錢相對平啲,但係冇厚切豬扒咁好食,但係水準都唔差,啲雞都好大份,啖啖肉,而且有好多配菜,食到好飽好滿足。我今次加咗錢轉做蕎麥麵,啱晒唔鍾意食飯嘅我。
🌟吉列豬扒厚切定食 |$98
🌟南蠻炸雞定定食 |$58

2024-03-13 136 瀏覽
聽人介紹有間吉列厚切豬排飯🐖定食好平,一於跟同事去試吓。手機落單有得自訂特別選項,都幾貼心。炸豬扒飯賣相相當不錯,有茶碗蒸麵豉湯🥣沙律前菜,講返主角炸粉有啲厚,反而豬扒比較薄身,咬幾啖先至有啲肉食吓,如果可以改善下就好。另外其他配菜一般,但係埋單$58優惠價錢食到咁豐富嘅午餐,相對性價比算好好👍🏻☺️,但係下次可能唔再嚟叫豬扒飯。地點:荃灣富華中心商場係一間唔起眼嘅商場,估唔到原來佢都有餐廳喺上邊,行一層樓梯就見到餐廳。環境:地方闊落裝修企理,私隱度高,枱面夠闊,但係通風比較差,聞到一浸浸嘅油煙味。價錢:原來做緊優惠,先至$58食到,平時要$98,可以考慮正價嘅時候先至再嚟試吓,可能正常返😂。服務:QR code手機落單,出counter俾錢,手機app UI可以改善下,定食套餐同埋單點原來要分開揀。

地點:

環境:

價錢:

服務:

今天試試返工附近新開的日本豚本家,它只有荃灣這家分店。以為是吃豚肉,但眼見menu原來都有好多選擇。例如吉利炸物定食,燒肉/牛舌/牛腹肉/牛小排定食,小食也有大約10款。財政有點緊張,只能叫點平野。叫了個最普通的三文魚飯,味道正常發揮。芥末給不少,可以帶出三文魚的鮮味。但質素就有點像爭鮮的三文魚壽司吧~還有點不夠喉,叫了小食茶碗蒸。裡面有雞肉和冬菇。蛋挺滑呀。一個人食埋單80幾,這個價錢,不過不失呀!

財政有點緊張,只能叫點平野。

一個人食埋單80幾,這個價錢,不過不失呀!
2024-03-04
2024-03-03 137 瀏覽
"豚本家"看店名就知這家店是主打賣豬,但我同小絲入店後沒有點豬的打算。我們平日晚上6時30分到,可能尚算早,店內客人不多,我們坐了在一張四人的卡位,蠻舒適的。小絲曾經在日本吃過很好味的南蠻炸雞,所以就點了南蠻炸雞定食看看能不能在香港都找到日本的味道。而我就點了燒牛小排定食,再單點一客三文魚剌身(3件)。點餐的時候我還按錯了,免費點多了一碗飯。我那個牛小排油脂蠻多的,所以即烤的時候有很多油份不停滴出來,幸好這個有點像韓燒的圓形烤爐設計,烤盤的中心點高,周邊底,所以烤牛肉時,油份會斜落到下邊,吃的時候就比較健康。但要留意烤的時候,油還是會彈出到爐的外邊,而且是非常多,吃完後周圍都是油。牛的份量還可以,但覺得這個價錢,肉的質量要再高些才對。因為我下單時點錯加了一個飯,幸好我是收工來吃,很肚餓,所以仍然可以吃完這個餐,但實在是超飽。小絲的南蠻炸雞定食份量超激大,再加上小絲是麻雀肚子,食量很小。目測要2個小絲才可以消化到。炸雞大得來,肉都厚,味道有點淡。包著雞排的炸麵包糠都有點淡味。所以點醬汁是必須的。最後小絲真的吃不完,又給了我吃幾件雞,真的很飽X 2。每個定食都會跟一茶杯的荼碗蒸。內有香菇片

牛的份量還可以,但覺得這個價錢,肉的質量要再高些才對。

最後小絲真的吃不完,又給了我吃幾件雞,真的很飽X 2。

每個定食都會跟一茶杯的荼碗蒸。內有香菇片和肉碎,味道都是偏淡口,若有些醬油配來吃會更加好。

三文魚剌身,厚切,油脂分佈很好,鮮度一般。不算很抵食,可以不點。

阿偉評價:
價錢少貴,份量大搭夠。味道可以接受。若想吃得飽,這店是必選之一。
5.5/10
(此為自費食評,無收任何優惠,酬勞)
全港首創吉列三文魚柳🍤🍣親民價高質日式定食🇯🇵😍地鐵站一出就到🥳🥳#sdm荃灣 #sdm日本菜 #sdm小店 💎 吉列三文魚柳定食 $125必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:全港首創咁勁‼️‼️所以嗌咗嚟試吓🤭平時吉列牛就食得多🥩吉列三文魚柳真係第一次!原來好正😍😍少少嘅三文魚油香味🍣炸咗嘅脆皮加埋生生熟熟嘅三文魚口感🍤正!我覺得仲好食過三文魚刺身🤤👎🏿:。💎 吉列豬斧頭扒定食 $178值得一試‼️ (😋:7.9/10)👍🏻:鍾意食肉嘅你一定好鍾意呢個🥩超大塊嘅吉列豬斧頭扒🍖完全係大過我手掌🤚🏻而且非常厚肉,肉質係厚實未算超級Juicy,但係唔會乾爭爭🦴大份一定係賣點🤣最後我哋係食唔晒~👎🏿:。㊙️每個定食都會跟 麵豉湯🍲茶碗蒸🥚沙律菜🥗同埋白飯一碗🍚我覺得茶碗蒸🥚係全個餐嘅重點‼️超好食🤤啲蛋超滑🍳而且真係落足料整💎 芝士年糕 (套餐追加+$18)值得一試‼️(😋:8.1/10)👍🏻:平時我唔太食年糕呢啲煙煙韌韌嘅鹹食(偏食嘅我淨係鍾意食甜嘅煙韌🤭)但係呢個芝士年糕,估唔到都幾高質芝士味濃郁🧀年糕煙靭程度啱啱好🍡係我鍾意嘅口感😙 👎🏿:。💎 三文魚腩刺身 (套餐追加+$38)值得一試‼️(😋:7

#sdm荃灣 #sdm日本菜 #sdm小店

💎 吉列三文魚柳定食 $125
必食💯💯 (😋:8.5/10)

💎 吉列豬斧頭扒定食 $178
值得一試‼️ (😋:7.9/10)

㊙️每個定食都會跟 麵豉湯🍲茶碗蒸🥚沙律菜🥗同埋白飯一碗🍚

💎 芝士年糕 (套餐追加+$18)
值得一試‼️(😋:8.1/10)
👎🏿:。

💎 三文魚腩刺身 (套餐追加+$38)
值得一試‼️(😋:7.8/10)
👍🏻:都切得厚身嘅,食落都算新鮮🍣

💎 Asahi 生啤 $58
可以一試✅(😋:7.5/10)
👍🏻:每嗌一杯Asahi生啤🍺就會送一份炸雞🍗即刻覺得好抵!

💎 炸雞 🍗 免費🆓
可以一試✅(😋:7.5/10)
👍🏻:以免費嘅價錢嚟講就完全冇投訴嘅🤭🤭份量有三嚿,而且嚿嚿都大件,不過略嫌肉質唔夠鮮嫩(如果要俾錢的話😂)

㊙️所有定食餐都可以‼️免費追加‼️白飯🍚及沙律菜🥗

環境:8/10
服務:8.8/10
價錢:人均$100-200
性價比:8/10

本店:📍 豚本家 (荃灣)
荃灣青山公路 - 荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳📍🍽帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣cafe #荃灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #荃灣海之戀 #荃灣食咩好 #豚本家
🧧新年去荃灣行個大運, 揀咗🚇地鐵站對出的日式定食🇯🇵📍餐廳位置方便易搵, 於荃灣站B2出口, 對面的富華中心🔦店內環境光明寬敞, 木色為主, 有種日本家庭感覺🏠😌🌟主打吉列系列定食, 亦有燒肉🥓燒物,刺身🍣等選擇🔆定食均配有:麵豉湯|牛蒡絲漬物|茶碗蒸|白飯🍚🉑加+$15轉湯烏冬或蕎麥麵🥢🔸吉列三文魚柳定食🐟 $125 7/10🤩餐廳首創的吉列三文魚🧡近外層的三文魚為全熟, 其餘部分係全生(刺身)🤤先是酥脆外層, 繼而是嫩滑三文魚肉🐟🙌🏻口感層次豐富~🍚採用日本米, 粒粒分明煙韌🥚茶碗蒸十分滑溜, 有鮮冬菇同雞肉🔸燒花魚一夜干定食 $108 7/10🛎️現叫現燒製, 等約15-20分鐘🕐魚肉經鹽水🫙浸泡風乾後💨, 🔥在爐上燒至表面金黃香脆挑起中間大骨同側邊細骨, 就可以啖啖肉啦🥳魚肉鮮嫩, 唔會過咸👌🏻🔸油甘魚刺生🐠 $38 7/103片厚切魚生片, 魚油香口🔸巨峰梳打🍇 $22 7/10
🧧新年去荃灣行個大運,
揀咗🚇地鐵站對出的日式定食🇯🇵
📍餐廳位置方便易搵,
於荃灣站B2出口, 對面的富華中心
🔦店內環境光明寬敞,
木色為主, 有種日本家庭感覺🏠😌

🌟主打吉列系列定食,
亦有燒肉🥓燒物,刺身🍣等選擇
🔆定食均配有:
麵豉湯|牛蒡絲漬物|茶碗蒸|白飯🍚
🉑加+$15轉湯烏冬或蕎麥麵🥢

🔸吉列三文魚柳定食🐟 $125 7/10
🤩餐廳首創的吉列三文魚🧡
近外層的三文魚為全熟,
其餘部分係全生(刺身)🤤
先是酥脆外層, 繼而是嫩滑三文魚肉🐟
🙌🏻口感層次豐富~

🍚採用日本米, 粒粒分明煙韌
🥚茶碗蒸十分滑溜, 有鮮冬菇同雞肉

🔸燒花魚一夜干定食 $108 7/10
🛎️現叫現燒製, 等約15-20分鐘🕐
魚肉經鹽水🫙浸泡風乾後💨,
🔥在爐上燒至表面金黃香脆
挑起中間大骨同側邊細骨, 就可以啖啖肉啦🥳
魚肉鮮嫩, 唔會過咸👌🏻

🔸油甘魚刺生🐠 $38 7/10
3片厚切魚生片, 魚油香口

🔸巨峰梳打🍇 $22 7/10
2024-02-11 204 瀏覽
吉列厚切豬扒定食($98)真係好厚切,足足有平時坊間嗰啲嘅一倍厚。吉列炸衣薄薄一層,脆口,無油膩口感;豬扒肉質未算軟嫩,但唔會好嚡,邊位有少少肥膏,爽口彈牙唔油膩;吉列醬汁酸酸甜甜,可作中和作用。要咗加飯及加菜,所以白飯及椰菜各多一碗。前菜牛蒡絲味道幾濃。白飯好有誠意,有紫菜同芝麻。麵豉湯味道正常,但頗多昆布片。茶碗蒸夠滑有蛋味。南蠻炸雞定食($76)並不是炸雞件,係雞扒,又係勁厚勁大塊。雞扒肉質軟嫩,而且仲有少少肉汁。南蠻醬酸味偏少。呢個定食CP值高。吉列竹筴魚(+$18)加多咗一份小食,竹筴魚比預期中厚,但有少少魚腥味,要加啲檸檬汁癖一癖,試過就算了。總括嚟講,呢間餐廳會再次幫襯,食物質素可以,收費合理,服務員有禮態度好(依家好多餐廳都無),環境尚算寬敞(坐位唔會太逼)。PS:自己 scan QR code 落單。午市無加一服務費。
吉列厚切豬扒定食($98)

南蠻炸雞定食($76)

吉列竹筴魚(+$18)

吉列厚切豬扒定食
吉列厚切豬扒定食
吉列竹筴魚
2024-02-04 180 瀏覽
一岀荃灣地鐵站就見到呢間餐廳大大個招牌,我哋就比佢吸引咗入去😆▫️吉列豬斧頭扒定食 ($178)一上枱真係wow一聲😮斧頭扒好大塊,外面炸得金黃酥脆,入面仍然保持鮮嫩有肉汁,點埋醬令豬肉嘅風味更加突出,食落有濃郁嘅肉香。成個餐亦好豐富!定食包茶碗蒸、椰菜絲同麵豉湯,椰菜絲仲可以免費size up,完全對得起個價錢!▫️北海道豆乳鍋配美國極上牛小排 ($138)呢個天氣梗係要打邊爐!豆乳鍋有濃郁嘅豆乳香味,口感柔滑,牛小排同埋各款蔬菜吸收曬湯底濃厚嘅奶味,令味道更加豐富🤩餐廳定價唔算貴,吉列系列真係樣樣望落都好吸引,而店員都好helpful同友善,下次嚟再試其他嘢❣️

▫️吉列豬斧頭扒定食 ($178)

▫️北海道豆乳鍋配美國極上牛小排 ($138)

• 吉列豬斧頭扒定食