2024-12-27
好耐冇去日本,又有啲掛住日本嘅味道。今日就趁住去南昌做嘢,就去咗豚王食拉麵。我哋分別叫咗《黑王》同埋《䐁王》兩款拉麵。《黑王》拉麵嘅湯底濃郁,有一絲焦香,同時帶有豐富嘅蒜味,配埋彈牙嘅拉麵同埋嫩滑嘅腩肉叉燒,真係食到每一啖都充滿層次感,令人回味無窮。碗面仲有少少黑蒜油,令到整體口感更加提升,真係一試難忘!《豚王》拉麵係用豬骨湯底煲成,湯頭濃郁香滑,每一口都感受到豬骨精華嘅濃縮。拉麵本身彈牙,腩肉叉燒亦非常入味,軟腍但唔會散,真係好正。另外,我哋仲點咗份餃子同埋柚子汽水。餃子外脆內嫩,餡料多汁,一啖咬落去爆汁嘅感覺真係超級正;柚子汽水清爽可口,酸酸甜甜,飲落去解渴又開胃。呢次嘅拉麵體驗真係非常滿足!不單拉麵好味、環境又舒適,同時服務亦好好。📍豚王 (V Walk)地址: 深水埗深旺道28號V Walk 2樓L2-21號舖#拉麵 #豚王 #黑王 #白王 #南昌美食 #深水埗 #美食探險 #日本味道 #拉麵控 #美食分享 #餃子 #柚子汽水 #食物攝影 #美味 #食記 #美食日記 #食好西 #香港美食 #拉麵愛好者 #吃貨 #食在香港
我哋分別叫咗《黑王》同埋《䐁王》兩款拉麵。
📍豚王 (V Walk)
地址: 深水埗深旺道28號V Walk 2樓L2-21號舖