餐廳: 豚王 (V Point)
資訊:

2024-10-02 0 瀏覽
好耐以前沙田食過,正正常常經過銅鑼灣,另外兩間拉麵都食過,諗住試下咁耐無食,睇睇有咩唔同,種類都係以前果幾款。食完第一啖,真係要講一講,好耐無食過咁難食嘅拉麵,真心衰過自己煮,叫左黑王,諗住都唔借太伏個湯勁鹹又唔熱,木耳椰菜全部好似岩岩雪櫃拎出黎咁款,拉麵不值一提,彈牙又唔係,煮完一堆野咁,叉燒又薄又硬,又無叉燒味其實無心點解要開咁大間?其實食完一啖真係有少少想投訴,但真係好肚餓,唯有當劣食,可一不可再真係唔想講,最好係杯水
好耐以前沙田食過,正正常常
經過銅鑼灣,另外兩間拉麵都食過,
諗住試下咁耐無食,睇睇有咩唔同,
種類都係以前果幾款。
食完第一啖,真係要講一講,
好耐無食過咁難食嘅拉麵,
真心衰過自己煮,叫左黑王,諗住都唔借太伏
彈牙又唔係,煮完一堆野咁,
叉燒又薄又硬,又無叉燒味
其實無心點解要開咁大間?
其實食完一啖真係有少少想投訴,
但真係好肚餓,唯有當劣食,
可一不可再

真係唔想講,最好係杯水
黑王
2024-06-27 193 瀏覽
叫咗個豚王拉麵,但係拉麵入面塊豬肉薄到好似火鍋嗰啲豬肉片咁,令人非常失望。加其他配料要另外加錢。糖心蛋醃得唔入味,加蛋加$19。求其俾一塊壽司紫菜要加$12。蔥同麵不成比例,太多蔥,差不多鋪滿半個碗。拉麵同埋湯底還算可以,但係就冇驚喜冇特別。服務非常一般,填好晒張紙就遞俾樓面。張枱坐得好窄,本身四人枱加塊透明板間做兩人枱,個水壺仲俾人揀開咗冇得加水,職員開到後來才主動加水。總之整體嚟講食得唔高興,唔值呢個價錢。
2024-06-27
2024-02-03 333 瀏覽
辛海老王嘅湯底採用濃厚豚骨作基底,加入秘制激辛海老油同埋辛辣櫻花蝦碎,這種獨特嘅搭配令味道既刺激又惹味,對於愛好辣味嘅食客來說,絕對係一個挑戰同享受。加上有不同嘅辣度選擇,顧客可以根據自己嘅喜好同耐辣程度來挑選,這種貼心嘅設計令人印象深刻。而選擇嘅扁身太面,以其爽彈嘅口感,完美吸收湯底嘅精華,令整碗拉麵嘅風味層次更加豐富。豚王餃子王則係配拉麵時嘅最佳小食。餃子肉汁豐富,味道Juicy,餃皮厚薄恰到好處,煎至香口,顯示出廚師對於餃子製作嘅匠心獨具。這種餃子不僅能夠單獨作為小食享用,同時與拉麵一起食用時,亦能增添餐飲體驗嘅豐富度同滿足感。

2024-01-16 266 瀏覽
講起來係標準的豚骨湯,真心唔錯喎!湯底濃厚得黎又唔死鹹,入口即溶咁滑。啲叉燒肉軟腍得黎又唔肥膩,簡直係惹味到爆燈!🍜 叉燒片好似媲美專門店咁精彩,啖啖肉感,呢個必須讚下。而家嘅黑王,我講真,見到黑滔滔嘅湯頭有少少後慌,但食落真係一驚喜!墨魚嘅香味過江龍咁飄出,啖啖都話得上係喋血般嘅美味。🦑赤王就嚟個溫和嘅Kick,辣得啱啱好,惦記晒心尖尖!加埋個溏心蛋,蛋黃流得黎又唔會過散,個個都捧場到五體投地。🥚呢家問我後悔唔後悔?唔使諗,只會後悔點解自己唔早啲落嚟。無論係拉麵控定係搵食尋寶嘅食客,呢度絕對值得一試!食得開心,同啲朋友分享下嘞!
2K
2023-12-08 265 瀏覽
銅鑼灣登龍街都有豚王嘅分店落地玻璃配上高樓底嘅設計吸引咗唔少本地同遊客主打幾款唔同嘅湯底仲有期間限定口味✨辛海老王餐廳嘅湯底都系以濃厚的豚骨製成加入秘制激辛海老油同埋辛辣櫻花蝦碎,味道刺激惹味有唔同辣度選擇選了扁身嘅太面面質爽彈,口感唔錯仲可以追加溏心日本蛋同埋加入湯底可以吸哂精華嘅紫菜✨豚王餃子王餃子肉汁豐富好Juicy餃皮厚薄適中.煎得香口配拉麵嘅最佳小食✨富士山柚子汽水充滿柚子味香甜夠汽.解辣又冰涼

銅鑼灣登龍街都有豚王嘅分店

落地玻璃配上高樓底嘅設計
吸引咗唔少本地同遊客

主打幾款唔同嘅湯底

仲有期間限定口味

✨辛海老王
餐廳嘅湯底都系以濃厚的豚骨製成
加入秘制激辛海老油
同埋辛辣櫻花蝦碎,味道刺激惹味
有唔同辣度選擇

充滿柚子味
香甜夠汽.解辣又冰涼
2023-12-07
2023-11-15 250 瀏覽
還記得是好幾年前來吃過這家了那時候香港的日本拉麵店也不多這麼多年過去了他家水準真的保持的很好肉、面和湯底都一如既往的好吃!太感動了~~來他家必點的當然是辛王喜歡吃辣的首選!我叫了最小的辣度 覺得剛剛好~~他家這種辣的湯底很香,不像別家是乾辣肉的部位選的肩肉 肉質緊實但完全不柴,真的是口感一絕!!另外一款豚王選的腩肉 肥瘦相間 入口即化也非常優秀!!再搭配了柚子味的汽水和煎餃真的是好滿足~~!店員態度也好好哦給我們介紹每一種王代表什麼湯底真的很喜歡這種可以這麼多年都保持初心的店!
還記得是好幾年前來吃過這家了
那時候香港的日本拉麵店也不多
這麼多年過去了
他家水準真的保持的很好
肉、面和湯底都一如既往的好吃!
太感動了~~
來他家必點的當然是辛王
喜歡吃辣的首選!
我叫了最小的辣度 覺得剛剛好~~
他家這種辣的湯底很香,不像別家是乾辣
肉的部位選的肩肉
肉質緊實但完全不柴,真的是口感一絕!!
另外一款豚王
選的腩肉
肥瘦相間 入口即化
也非常優秀!!
再搭配了柚子味的汽水和煎餃
真的是好滿足~~!
店員態度也好好哦
給我們介紹每一種王代表什麼湯底
真的很喜歡這種可以這麼多年都保持初心的店!
2023-11-14 152 瀏覽
平時同朋友最鍾意週圍搵好嘢食,今日落咗銅鑼灣行街無意中入咗一間日式拉麵舖頭,食物質素好好。豚王 ,地址喺銅鑼灣登龍街18號v point地下4號舖,餐廳環境闊落,整潔,好有日式嘅風情,喺度食嘢感覺都幾舒適。幸海老王 拉麵賣相勁吸引豚骨湯底味道濃鬱,加上辛海老多一陣辣味,味道好有層次,食落去又唔會太辣對我嚟講啱啱好,拉麵我比較鍾意食偏硬,食落去有咬口拉麵又彈牙。叉燒腩肉肥瘦均勻食落去爽口嫩滑,好耐都未食過咁好味嘅拉麵。豚王拉麵豚王拉麵湯底就真係最重要,湯底味道清甜豬骨味濃鬱,每一條面都掛上湯汁,加上蔥,豚肉口感味道都好豐富,真係好味到忍唔住成碗湯飲曬。日式煎餃子餃子煎到外面金黃色,食落去入面仲好juicy好多肉汁,食到好香嘅豬肉味,仲要熱辣辣,食到停唔到口

幸海老王 拉麵

豚王拉麵

日式煎餃子
  • 豚王
2023-11-11 98 瀏覽
今次叫左鹽味湯底拉麵🤤比我想像中濃味同埋麵質,我叫左硬麵😆佢個麵質好掛湯不得不讚staff會好細心提我哋飲咗個湯先先好加d辣落去,佢嗰個辣芽菜好好食,我同朋友差唔多食晒啲芽菜,個糖心蛋好好食🤤
今次叫左鹽味湯底拉麵🤤比我想像中濃味
同埋麵質,我叫左硬麵😆佢個麵質好掛湯
不得不讚staff會好細心提我哋飲咗個湯先
鹽味拉麵
鹽味拉麵
2023-11-07 484 瀏覽
豚王系香港都算系一間人氣拉麵店,我相信喜愛博多拉麵既你&你地一定食過豚王家的拉麵。我對上一次食已經好多年前,原來豚王搬左鋪?!依然系登龍街,但我印象中仲系勁細間個度😂,今日去到見到第一時間心諗,點解大間左咁多既?😂😂黑王的烏黑特製香油加上秘制的黑醬,成碗黑漆漆但格外吸引。餐牌上說是黑王湯底是採用秘制的黑醬與傳統新鮮蔬菜結合而成。果然,把湯放進口時,黑王的香口味覺與豬骨湯形成了絕配香味。而秘制的黑醬應該是加了墨魚汁? 吃不出是什麼,但非常香口。黑王味道較為濃烈,非常適合重口味的食家。如果自問是超級重口味如我,記緊在菜單上選擇多醬多蒜,偏咸但十分過癮。翠王帶來視覺上的衝擊,青翠的湯底原本是來自巴西葉,另外也加入幾種不同的蔬菜,混入橄欖油調制而成。而最特別是加入了濃厚的芝士,吃起來帶有濃濃的奶味,香草+芝士以為只適合意粉,意外地和豚骨湯底非常match ! 同樣選擇多醬多蒜,選擇了幻面更能掛湯,但缺點是很易泡軟,要吃快一點呢。食拉麵除咗流心蛋系必點之外,‘’豚王秘制燒叉燒‘’我都超推!叉燒燒到好香,好入味肉質軟腍,底下醬汁系精華,咸咸甜甜,令人一口接一口,我真的好愛。

2023-11-03
  • 黑王
  • 翠王
  • 溏心蛋
2023-11-01 92 瀏覽
很久沒吃拉麵了想到拉麵,就會想到豚王幸好昨天晚上提早了下班到達豚王的時候不用排隊下單後已經出現人龍今次選吃了限定的✨元氣王✨每隔一段時期 豚王都會推出不同的✨限定元氣王✨錯過了就吃不到 今次是咖喱叉燒拉麵 🍜下單時可以自己選擇湯底濃度、辛辣度、拉麵的粗幼和軟硬、配菜叉燒也可以自己選擇 可以選擇腩肉或者肩肉如果想吃多一點叉燒、拉麵、味蛋和配菜都可以追加✨元氣王咖喱拉麵✨湯底味道濃郁香濃拉麵很有咬口和彈性 沾滿咖喱湯底的味道腩肉叉燒肥瘦相間 肉質軟滑 ✨辛海老王✨豚骨湯底加入辛海老油 很香濃 有很香櫻花蝦的味道湯底原本已經是辛辣,所以不用選擇辣度幼麵同樣有咬口 沾滿蝦湯底的味道肩肉叉燒非常大片 薄薄的 連同拉麵一起吃口感非常好吃到一半后 感覺越來越辛辣喜歡辛辣的我吃得很滿足追加了🥚溏心日本蛋蛋黃流心 加上拉麵一起吃非常好吃另外加了✨豚王餃子王外皮煎到香脆 肉質很juicy 點上餃子汁更惹味🍾富士山柚子汽水柚子味很突出 很冰凍 吃拉麵後喝汽水太好了
很久沒吃拉麵了
想到拉麵,就會想到豚王
幸好昨天晚上提早了下班
到達豚王的時候不用排隊
下單後已經出現人龍

今次選吃了限定的✨元氣王✨
每隔一段時期 豚王都會推出不同的✨限定元氣王✨
錯過了就吃不到 今次是咖喱叉燒拉麵 🍜

下單時可以自己選擇湯底濃度、辛辣度、拉麵的粗幼和軟硬、配菜
叉燒也可以自己選擇 可以選擇腩肉或者肩肉
如果想吃多一點叉燒、拉麵、味蛋和配菜都可以追加

✨元氣王咖喱拉麵✨湯底味道濃郁香濃
拉麵很有咬口和彈性 沾滿咖喱湯底的味道
腩肉叉燒肥瘦相間 肉質軟滑

✨辛海老王✨
豚骨湯底加入辛海老油 很香濃 有很香櫻花蝦的味道
湯底原本已經是辛辣,所以不用選擇辣度
幼麵同樣有咬口 沾滿蝦湯底的味道

外皮煎到香脆 肉質很juicy 點上餃子汁更惹味

🍾富士山柚子汽水
柚子味很突出 很冰凍 吃拉麵後喝汽水太好了
辛海老王
•豚王拉麵 Original成碗拉麵本身包咗:薄切日式叉燒🍖、木耳絲、青蔥。最細心嘅一點係可以根據自己嘅口味去擇湯底、拉麵、配菜嘅份量。👍🏻拉麵係幼身,雖然我個人鐘意粗麵多啲,但呢個麵都好彈牙同掛湯🍜👌🏻。湯底好濃郁豬骨味,但又唔會太鹹,唔錯唔錯!😋The ramen has: thinly sliced Japanese-style Char siu🍖, black fungus slices and spring onion as default toppings. It is considerate that they can tailor make your ramen’s broth, ramen and toppings according to your own tastes.👍🏻The noodles is thin, which is not my cup of tea, yet it is still springy and soaks up the essence of the broth🍜👌🏻. The broth itself was bursted with
•豚王拉麵 Original

The ramen has: thinly sliced Japanese-style Char siu🍖, black fungus slices and spring onion as default toppings. It is considerate that they can tailor make your ramen’s broth, ramen and toppings according to your own tastes.👍🏻The noodles is thin, which is not my cup of tea, yet it is still springy and soaks up the essence of the broth🍜👌🏻. The broth itself was bursted with prominent pork flavours, not too salty, delicious !😋

•翠玉拉麵 Green King
個湯底其實係用大量新鮮羅勒葉🌿、芝士🧀、橄欖油撈入OG嘅豚骨湯到,令到湯底形成綠色💚🤣。比係OG,多咗一份清新感,沒咁油膩🤌🏻。朋友仲加咗溏心蛋,佢話好食喎~🥚

The broth is the same OG broth mixes with huge amounts of fresh herbs🌿, cheese🧀 and olive young, to give it a green colour💚🤣. Compare to the prior one, this has extra refreshment and less greasy. 🤌🏻My friend said the egg was perfectly cooked til half runny~🥚

•豚王餃子王 Butao’s Gyoza (5pcs)
餃子入面嘅豬肉份量都算多,外皮煎得香脆!🥟🥟

Beautifully crispy pan-fried gyoza stuffed with generous amount of pork fillings!🥟🥟

📍豚王
銅鑼灣登龍街18號V Point地下4號舖
🤰🏻𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜7.5/10
💸𝘼𝙫𝙜 𝙎𝙥𝙚𝙣𝙩:$100-150
2023-10-18 70 瀏覽
豚王喺香港已屹立多年當想食濃味啲嘅拉麵都會想起豚王10月限定 - 元氣王🥢口味選擇:醬油少, 香味油普通, 少蒜蓉, 腩肉, 葱, 無辣, 普通軟硬度幼麵香濃咖喱油配合豚骨湯底加上極濃郁嘅特製咖喱牛肉球整碗拉麵濃郁到極致 必加配溏心蛋 好味黑王🥢口味選擇:醬油普通, 香味油淡, 超多蒜蓉, 肩肉, 葱, 2辛, 普通軟硬度幼麵由墨魚汁混合秘製黑醬 再混以新鮮蔬菜配合成湯底2辛未有辣嘅感覺 個人喜歡再辣啲肩肉大塊 脂肪較少肉味重再加配晚上先會供應嘅豚王秘製燒叉燒 粒粒叉燒肉好香 好似食緊零食咁豚王餃子王🥢白菜豬肉餡料 味道都正常水準
豚王喺香港已屹立多年

粒粒叉燒肉好香 好似食緊零食咁

豚王餃子王🥢
白菜豬肉餡料 味道都正常水準
2023-10-16 116 瀏覽
主打豚骨湯底嘅日本過江龍拉麵店,而且定期推出限定王新口味~入座後,店員就會送上Menu紙,可以按自己的口味去選擇~揀咗太麵普通硬度,配搭半肥瘦肩肉,肩肉嘅肉質都幾軟嫩~ 湯底好濃郁,有好多辣肉碎,加上辣粉,好惹味😋拉麵好掛湯,配上大量嘅蔥花、木耳絲,口感味道都好唔錯,惹味之選,正!以豬骨熬煮多個小時,變成奶白色的豚骨湯頭,湯頭濃郁鮮美,自選辣度2🌶️令到湯底更惹味,配上爽口太麵、半肥瘦肩肉、木耳絲及椰菜,美味!餃子皮薄,餡料算豐富,味道唔錯柚子梳打,夠氣,幾好飲辣芽菜,可以加落拉麵一齊食,增加口感~
主打豚骨湯底嘅日本過江龍拉麵店,而且定期推出限定王新口味~

入座後,店員就會送上Menu紙,可以按自己的口味去選擇~
赤王

豚王

餃子皮薄,餡料算豐富,味道唔錯

柚子梳打,夠氣,幾好飲

辣芽菜,可以加落拉麵一齊食,增加口感~
赤王
豚王
辛海老王,102蚊碗💰以濃厚豐腴豚骨湯作為基碰,加入秘製激辛海老油和辛辣樱花蝦碎,刺激呋蕾觸感好清甜,叉燒腩肉口感軟滑,拉麵軟硬適中,配料有木耳絲,超特盛可配搭更多配料,加上配料後更有口感🥰豚王,92蚊碗💰豚王拉麵口感鮮美豐富,結合了豬骨湯底濃郁與麵條的彈性,湯底通常以豬骨熬煮多個小時,湯頭濃稠而濃郁,帶有微微甜鮮香豬肉風味,麵條則是彈牙有嚼勁,食完有種滿足感舒適感☺️個人口味真實食評☺️😀

辛海老王,102蚊碗💰

豚王,92蚊碗💰

個人口味真實食評☺️😀
2023-09-20 330 瀏覽
豚王稱得上係香港拉麵熱潮既發源點, 當年未興打卡但都會成日被提及既拉麵店, 日日大排長龍但原來當年已經10幾年前了今時今日既豚王唔再剩係一間小店而有6個分店!經歷左一蘭, 周月同別天神等等好多後起之秀但都依然站穩住腳可以見到豚王既實力相當唔簡單啊!拉麵按湯底分價錢, 豚、黑、赤、翠、海鹽、辛海老拉麵各有唔同既濃度, 店員考慮到今日天氣熱介紹左我地食比較無咁膩既豚王我就按自己喜好揀左辛海老豚王配既係幼麵同肩肉每碗拉麵已跟叉燒同木耳絲肩肉係無咁多脂肪既位置幼麵麵條更加容易掛湯湯底係日日新鮮煮10多個小時既豚骨湯, 濃厚而不膩辛海老拉麵配既係太麵同腩肉太麵係扁平,有嚼勁d腩肉肥美而且入口超嫩滑辛海老湯底唔算好辣,大概10小辣到湯底需要濃但唔會太鹹仲加左一隻玉子, 蛋黃仲係半熟流心狀入口非常綿滑飲品方便就試左佢地自家出品既金之麥茶麥茶消暑解渴,甘甜清爽. 最適合夏天飲
但原來當年已經10幾年前了
今時今日既豚王唔再剩係一間小店而有6個分店!
經歷左一蘭, 周月同別天神等等好多後起之秀但都依然站穩住腳
可以見到豚王既實力相當唔簡單啊!
拉麵按湯底分價錢, 豚、黑、赤、翠、海鹽、辛海老拉麵
我就按自己喜好揀左辛海老

豚王配既係幼麵同肩肉
每碗拉麵已跟叉燒同木耳絲
肩肉係無咁多脂肪既位置
幼麵麵條更加容易掛湯
湯底係日日新鮮煮10多個小時既豚骨湯, 濃厚而不膩

辛海老拉麵配既係太麵同腩肉
太麵係扁平,有嚼勁d
腩肉肥美而且入口超嫩滑
辛海老湯底唔算好辣,大概10小辣到
湯底需要濃但唔會太鹹

仲加左一隻玉子, 蛋黃仲係半熟流心狀
入口非常綿滑

飲品方便就試左佢地自家出品既金之麥茶
麥茶消暑解渴,甘甜清爽. 最適合夏天飲

2023-09-16