餐廳: 豚王 (V Point)
資訊:

🍜世界盃開鑼 x 限定外帶🍜推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍世界盃即將開鑼,輕鬆煮個拉麵配冰凍啤酒,另一半一定更加愛你🫶🏻見豚王推出咗限定外帶麵組合,含經典豚王一杯2個、黑王一 杯 1個、赤王一杯1個,當然唔少得札榥啤酒4;响屋企都可以睇住波食拉麵,爽呀❣️嗜辣推介激辛赤王、喜歡黑蒜就食黑王,內有湯包、肉醬、木耳絲、叉燒、醬油等等煮法簡單,跟住包裝上的步驟放入滾水翻熱各款料理包、將拉麵煮25秒就完成🥳;賣相睇落都似模似樣,整體比較濃味,啱哂配啤酒呀❣️而家買W杯·限定外帶麵組合1套就即可獲贈拉麵第二碗半價優惠券1張,向香港任何分店都用得㗎🍜
🍜世界盃開鑼 x 限定外帶🍜
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

外賣自取
2022-10-16 127 瀏覽
星期五放工同朋友喺灣仔消防局附近做完按摩,落住雨,八點幾,想喺附近簡簡單單食個晚餐,諗起登龍街好多好食餐廳,就決定行過去搵間啱心水嘅坐低。呢條街有好多美食,當中包括唔少日式拉麵店。行咗一陣,我哋揀咗豚王。舖頭用日式嘅裝修,雖然係坐長枱,但係都坐得好舒服,位置亦好闊落,每個人都有好多空間。日式拉麵店食物選擇比較簡單,呢間拉麵就有豚王,黑王,翠王同赤王可以揀,分別主要係湯底,我今次就揀咗黑王,係墨魚汁麵,再加多蒜蓉,麵硬度就揀咗適中。拉麵好快嚟到,第一次食墨魚汁拉麵,好香,好濃郁,份量適中,揀咗豬肩肉,唔會太肥,好好咬口。黑王既蒜雖然係黑色,但好好味,真係連湯帶渣都食曬,正!另外,店員非常友善有禮,上餐速度亦好快,推薦!
昨天心血來潮,突然想吃拉麵,剛好經過登龍街,整條街道布滿林林總總的拉麵店,令人眼花撩亂,有的店舖特別受歡迎,但是看到門外那條長長的人龍,我有點卻步,這時候,看見豚王店內只有零星幾位顧客,店內環境不錯,空間大,因為想吃得舒服一點,便進去光顧。我和友人每人點了一碗經典的豚王拉麵。多數拉麵店都有固定的配料組合,但是豚王頗有特色,菜單可供顧客像車仔麵一樣,選取麵的粗幼及軟硬度,配菜組合,甚至辛辣度,由於我不能吃辣,便叫了一碗清湯幼面椰菜豚肉飯,另外加配料一隻糖心蛋,以及一碟水餃。上菜的速度快,不一會兒便可以吃到一碗熱騰騰香噴噴的拉麵,然而,當我想大快朵頤的時候,卻發現碗中的日式叉燒竟然只有薄薄的兩片,頓時有點失望,但事到如今,也只好開始進食。整體而言,拉麵的湯底濃郁,配菜新鮮,咬下去爽口,僅有的兩片日本叉燒,雖然數量有點少,但是吃下去味道也不俗,只是因為配料實在太少了,吃完的我感到十分不滿足,肚子仍有點餓,幸好這個時候,友人把整顆糖心蛋(要付錢加配的)都讓給我,再吃了兩件餃子,才有飽足的感覺。因此,建議各位食客,如果肚子餓,最好不要去豚王吃,因為它不能給你飽足嘅感覺,但是如果你正在減肥,但是又

因此,建議各位食客,如果肚子餓,最好不要去豚王吃,因為它不能給你飽足嘅感覺,但是如果你正在減肥,但是又想一嚐拉麵的滋味,那麼這裏很適合你,因為你既可以選擇清湯,而且配菜還可以選擇野菜,可以更加健康。
2022-07-03 348 瀏覽
4款不同口味的拉麵,以及不同季節的期間限定王,如果冇諗頭食咩仲可以揀廚師推介. 〔 赤王 〕 $95 .中意食辣既可以點赤王,如果想再辣既可以再加辣度, 口味可以再自選, 性價比還可以〔 餃子王 〕 $38 .味道還好, 沒有什麼特別.(好味指數: 9/10)

〔 赤王 〕 $95 .

〔 餃子王 〕 $38 .
味道還好, 沒有什麼特別.

(好味指數: 9/10)
2022-05-25 383 瀏覽
銅鑼灣|豚王🍜會回頭嘅連鎖拉麵店🖤之前喺荃灣分店同朋友食過一次,大家都覺得呢間拉麵店雖然係連鎖店,但質素唔差🥰今次嚟開銅鑼灣,咁啱見到原來分店大咁多、環境靚咁多,就好快決定咗喺到解決下午茶☺️💕————————————————————————「豚王」 $91- 湯底濃郁,油脂適中~- 兩片叉燒,好軟滑同入味😋- 大量蔥花同木耳👍🏻整體而言▪️味道 4 / 5▪️環境 4 / 5▪️抵食 3.5 / 5📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下4號鋪
銅鑼灣|豚王🍜會回頭嘅連鎖拉麵店🖤
————————————————————————
「豚王」 $91
- 湯底濃郁,油脂適中~
- 兩片叉燒,好軟滑同入味😋
- 大量蔥花同木耳👍🏻

整體而言
▪️味道 4 / 5
▪️環境 4 / 5
▪️抵食 3.5 / 5

📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下4號鋪
2022-05-24
2022-03-24 506 瀏覽
我諗好多人都有食過啦豚王,佢分店都算多,而且都開左好多年。最主要係賣四款拉麵:豚王、黑王、赤王、翠王。仲會有期間限定既限定王,定期都會轉款式。呢度既拉麵最大既特色就係湯底真係極濃😲鍾意食濃味拉麵既就啱曬。同埋呢度好好既係可以比客人自己客製化碗拉麵既口味👍醬油、香油、蒜蓉既份量、叉燒部位、麵類等等,全部可以自己揀。當然如果唔係好識揀,或者第一次黎食既朋友,都仲可以揀廚師推薦既口味。 1⃣️黑王($96)(溏心日本蛋 + $18) 黑王絕對係我覺得豚王最好食既拉麵!佢唔係普通黑蒜油拉麵,而係加左墨魚汁同黑芝麻既!拉麵配菜有木耳、蔥、一啲蒜蓉係面,仲有最最特別既係一大球黑肉球🤩入面係一啲肉碎,混埋落個湯底到一齊食好正~配上兩件大大件既豚肩肉,同埋好掛湯既細麵,唔錯!另外加配左隻溏心蛋,溏心蛋冇嘢好講,就係夠流心夠正,而且食得出帶酒香🤤  2⃣️翠王($96)要講豚王最特別既商品,一定非翠王莫屬。翠王一般日本拉麵完全唔同。由傳統豚骨湯底加上橄欖油、羅勒葉調配而成,淨係賣相已經夠特別😳就咁睇佢既成份感覺有啲似西式青醬,味道係帶少少青醬既草清味,再加上面頭既芝士粉,味道係幾特別,不過未必個個鍾意,同埋呢碗

1⃣️黑王($96)(溏心日本蛋 + $18)
日本溏心蛋

2⃣️翠王($96)
翠王
要講豚王最特別既商品,一定非翠王莫屬。翠王一般日本拉麵完全唔同。由傳統豚骨湯底加上橄欖油、羅勒葉調配而成,淨係賣相已經夠特別😳就咁睇佢既成份感覺有啲似西式青醬,味道係帶少少青醬既草清味,再加上面頭既芝士粉,味道係幾特別,不過未必個個鍾意,同埋呢碗個人覺得偏鹹。

3⃣️限定王:裏赤王($98)
愛辣既人士黎到食拉麵,都係鍾意叫辣既食🌶️呢款用左唐辛子、山椒、柚子等等既香料調配,仲有好多洋蔥粒同埋筍,辣味比我想像中突出,辣味唔係純粹靠辣油帶出,食到山椒既味道,都幾刺激😍但係味道都係偏重口味,同埋留意呢款麵係冇得揀辛度,唔食得辣既朋友仔就自己斟酌食唔食到先好嗌la。呢款揀左要扁平麵,唔算彈牙,又唔夠細麵掛湯,所以我都係推薦細麵多啲。
裏赤王
日本溏心蛋
2022-01-15 334 瀏覽
第一次試豚王就叫返豚王啦!🤣 湯底非常濃厚順滑,份量啱啱好,而且唔會過鹹!(之前喺另一間人氣連鎖拉麵店食過非常之鹹嘅湯底)值得一提嘅係侍應服務態度亦都好好,飲完水會主動幫你倒水~整體體驗都非常好
豚王
2021-12-21 291 瀏覽
豚王進駐香港很多年,但近年好像又少了些人去光顧。今日再次挑戰,仍然覺得味道依然穩定。 拉麵共有五款,包括豚王(原味)、黑王(墨魚汁)、赤王(辣味)、翠王(芝士和羅勒汁)和期間限定。口味選擇:湯底:醬油多少、香味油濃淡、蒜蓉多少叉燒:腩肉或肩肉配菜:蔥或椰菜唐辛醬:1辛至10辛麵種類:細麵或太麵(可選軟硬度) 黑王日本傳統黑醬,再混以當日新鮮的本地蔬菜配合而成 赤王麻油研製而成的鮮味香辣醬油 翠王芝士粉加上秘制橄欖油,再配上羅勒葉制成餃子味道普通,沒有驚喜

口味選擇:
湯底:醬油多少、香味油濃淡、蒜蓉多少
叉燒:腩肉或肩肉
配菜:蔥或椰菜
唐辛醬:1辛至10辛
麵種類:細麵或太麵(可選軟硬度)

黑王
日本傳統黑醬,再混以當日新鮮的本地蔬菜配合而成

赤王
麻油研製而成的鮮味香辣醬油

翠王
芝士粉加上秘制橄欖油,再配上羅勒葉制成

餃子
味道普通,沒有驚喜
 登龍街一帶有很多拉麵店,其中兩間己經食過。今次就來到豚王。聽妹妹說,這店難得的是水準穩定。所以特地坐地鐵來吃吃。星期天下午,店子不繁忙。不用等位便直接入座。男友點了黑王,我試了赤王,及他們的餃子王。服敄方面:店員幾細心,會記下我和男友誰要什麼麵。這是一件小事,但不是很多店都會認真記下哪位客人點的餐是什麼,結果食物到的時候,就再問 “xx麵是哪位的?” 就算沒有做這件事,大部分顧客也不會介意,但我覺得小事可以看到一間店的招呼。等了不多於10分鐘,店員便端上熱辣辣的赤王。麵的賣相很精緻。一看那些辣油便覺得全身發熱。。按他們點餐紙的指示,各款拉麵也可以加豚王唐辛醬 (1級辣-10級辣),若第一次來,建議試1級辣。我不是食辣能手,所以點了一級試試。濃湯配以辣油及肉醬,非常可口,初時的確覺得辣味有點強,但慢慢食的話, 習慣了辣度後,又覺得幾好味,有點像上海擔擔麵的感覺。我點了肩肉,口感良好,不太油膩。食到後段,我還喝了幾口湯。感覺良好。無辣不歡的朋友, 我覺得你們可直接點三級辣或以上。如果喜歡味道淡一點的話, 選醬油時, 還是選“普通”甚至‘少'好一點。我選的是普通,但對我來說還是有點點濃,不

。按他們點餐紙的指示,各款拉麵也可以加豚王唐辛醬 (1級辣-10級辣),若第一次來,建議試1級辣。我不是食辣能手,所以點了一級試試。濃湯配以辣油及肉醬,非常可口,初時的確覺得辣味有點強,但慢慢食的話, 習慣了辣度後,又覺得幾好味,有點像上海擔擔麵的感覺。我點了肩肉,口感良好,不太油膩。食到後段,我還喝了幾口湯。感覺良好。無辣不歡的朋友, 我覺得你們可直接點三級辣或以上。如果喜歡味道淡一點的話, 選醬油時, 還是選“普通”甚至‘少'好一點。我選的是普通,但對我來說還是有點點濃,不過吃得拉麵,應該都預左不會淡吧?哈

黑王的”墨魚“味沒有想像中濃厚,就是正常濃豬骨湯的感覺,男友也沒有變了烏咀狗。不過也是正常好吃的。

最後忘了拍餃子。但味道是正常好的,餃子汁多,挺好吃。製作時間比想像中長,急著離開的話,可能問一問店員會否等得久。

兩個麵一個餃子,總計200多。正常價錢吧。
赤王+1級辣醬
2021-08-29
赤王+1級辣醬
  • 赤王
2021-08-03 295 瀏覽
💖豚王💰人均$100 dinner通常一見到黑色拉麵湯底,都係黑蒜油🤔呢個真係估佢唔到係墨汁!!!仲要係唔腥嘅墨汁🤤平時食墨汁驚會食到成口都係,呢個完全唔會,仲有一粒粒嘅墨魚肉比你食,令到口感更加豐富!
💖豚王

💰人均$100 dinner

2021-07-29 222 瀏覽
Butao Ramen is one of my favorite ramen chains in HKThe soup is very rich without MSGs and I like to have noodles with al dente texture. Here in Butao I can choose the spicy level, the noodle texture, the amount of the oil etcI ordered the spicy ramen , the spicy miso minced pork is very yummy

好難得走左入去豚王食晚餐,咁就一定會試下佢個豚王拉麵,我男朋友就比較中意食辣,所以叫左個赤王🥳之後佢哋嘅員工無啦啦問要唔要試下餃子王,可能係佢哋要預數量去整,因為我哋太肚餓啦,所以就加埋啦。可惜個日太肚餓啦,無影比食物相🥺😭我個人覺得豚王啱重口味嘅人去食,好似我男朋友咁就覺得麻麻地。但我覺得幾好食,只係因為個價錢所以未必會食第二次🤣但個餃子王係一致獲得好評👍🏻下次可能會去叫個外賣餃子🥟

• 豚王
2021-06-26 238 瀏覽
真係keep到次次都有水準, 叫餐好容易,畀張拉麵紙你自己圈想要嘅麵 /湯/配菜等。 我叫咗一個豚王,一個黑王,加咗兩隻糖心蛋。$219賣單建議湯底唔好揀到最濃郁,揀普通就得,否則湯底會好鹹, 其他就隨自己口味。豚王個湯底真係好正, 好入味,唔會油淋淋,亦唔會太鹹。拉麵煮到夠軟,我鍾意。糖心蛋一流😋, 隻蛋好鮮甜 , 蛋白好滑。叫了肩肉, 之前點過腩肉實在太肥太多肥膏,食到成油,吞唔落。 肩肉有2片但夠大片。有少少肥膏但可以接受,佢有好重嘅豬肉味,但係唔騷。而且個肉真係非常軟嫩, 加上有啲肥膏係有少少爽。口感正~配菜木耳係冇味嘅,但係好爽,建議食之前 浸落湯汁耐一點,就會更入味。椰菜好甜我鍾意。豚王湯底真係每一次都好有水準,今次朋友試咗黑王都有墨魚汁味,唔錯。

糖心蛋一流😋, 隻蛋好鮮甜 , 蛋白好滑。

椰菜好甜我鍾意。

2021-05-28 136 瀏覽
The first time I tried Butao it was years ago! I still rmb my first Butao ramen was the Red King! Still my favorite until this day. I like that the broth is thick and flavorful. With a touch of spiciness, totally my kind of food. They used to provide beans sprout, and I loved it. I’d add tons into the ramen! So sad they don’t hv it anymore...Anyways, recommend for those who like strong flavor ramen.

剛好這天在銅鑼灣工作,一早知道豚王推出了期間限定的新湯底,就約埋朋友一齊walkin去食!可能因為時間尚早,完全不用等候~好快我們就已經決定好點選一份新湯底連飲品及特色甜品,另加一碗黑王和飲品。這根本就是一碗少女心滿滿的粉紅色拉麵!美美的,意想不到味道都好好~有好香口的櫻花蝦作陪襯,味道不會太濃,適合喜歡豚王基本湯底的人。櫻花水玄信餅本來沒抱太大期望,點知口感又幾好,有淡淡的櫻花味,櫻花味汽水亦好夾,成件事好夢幻、好粉紅,好味值得一試!黑王幾乎是每次必點的湯底,完勝!湯底夠濃郁入味,分量對我們女生來說剛剛好,依舊出色!

2021-03-30
  • 豚王