星期五晚在北角𣾀,本身想食燒肉點知太多人,唯有去第二度睇吓。點知我我老公亂咁攞飛!我打算食酸菜魚,對呢啲港式核突日式餐廳零興趣!我見到門口餐牌已經知道出事。但佢話入得搞到我迫於無奈入咗去!個二人餐二百幾蚊,我一百蚊比多佢!入面有飯有麵仲有幾個好核突嘅配菜!個拉麵好似即食麵,個湯又咸啲面又諗!個咖喱好似放咗唔知幾多日咁,餃子係衰過屋企自己煎!串燒乾到臘鴨級數!總之非常唔值嘅劣食!以後唔會比我老公揀食乜!

2022-10-07
  • 一樣都冇
2022-10-04 266 瀏覽
這間豚豚食堂,價錢及食物,走的是大眾化及較平民式的路線。黑豚拉麵味道還可以,但份量就相對較少,如果只吃這碗拉麵作晚飯,恐怕要吃兩三碗才吃得飽。點了的燒物:有燒多春魚、燒魚餅、及燒牛舌,每款都不過不失,不難吃,也不是很美味。其中燒魚餅較油膩,只是淺嚐了一塊。最後,再叫北海道南瓜炸薯餅,及自家製餃子嚐嚐。餃子實在吃不出是自家製,用作充饑還可。剛炸起薯餅,卻意外地很好吃,終於有一款食物,是下次可以再返叫的。總的來說,水準很一般,但還可以。
這間豚豚食堂,價錢及食物,走的是大眾化及較平民式的路線。

總的來說,水準很一般,但還可以。
2022-09-21
2022-07-12 630 瀏覽
商場無乜特別好食,但由好肚餓,所以求其入左一間舖頭🙈1️⃣🍛吉列豬扒咖哩飯日式咖哩唔辣既但有驚喜,咖哩汁有少少薯仔粒同紅蘿蔔粒,豬扒都炸得好脆,但肉質有少少乾,飯係偏濕同腍2️⃣🐮牛肉丼套餐套餐配左沙律,麵豉湯同飲品,沙律同麵豉湯味道不過不失,牛肉飯賣相似吉X家,味道少少偏淡,汁唔算濃,牛肉份量都多,因為啲飯偏腍,所以食落好濕
商場無乜特別好食,但由好肚餓,所以求其入左一間舖頭🙈

1️⃣🍛吉列豬扒咖哩飯

吉列豬扒咖哩飯
吉列豬扒咖哩飯

2️⃣🐮牛肉丼套餐

牛肉丼套餐
牛肉丼套餐
2022-01-11
2022-06-21 405 瀏覽
反工最期待lunch,但就成日都諗唔到食咩今日同事話事,話食拉麵,於是我又跟佢去外賣自取我叫左白豚拉麵配煎餃子拉麵湯底較為淡味,面質較幼,而餃子最好食,但就凍左少少
反工最期待lunch,但就成日都諗唔到食咩
今日同事話事,話食拉麵,於是我又跟佢去外賣自取
我叫左白豚拉麵配煎餃子
拉麵湯底較為淡味,面質較幼,而餃子最好食,但就凍左少少
外賣自取
2022-06-03 405 瀏覽
網燒牛肉定食:牛肉10成熟,又un,又乾,又鞋口白豚拉麵:日式叉燒無豬味,鞋口,唔好食。湯底完全唔掂。麵是正常拉麵。係我個人食過最難食既拉麵尾二。(最難食果間係火炭某商場既一間日本餐廳)手工餃子:超市買包煎餃煎黎食仲好食過佢多多聲。究竟我食左d 麥?真係無下次,實在太差,要記錄低,唔好中伏。當晚見間餐廳未食過,又唔少人堂食,先諗住試下。2個人都食左接近三百蚊,完全唔值呢個價,只覺得佢係港式偽日本菜。
網燒牛肉定食:牛肉10成熟,又un,又乾,又鞋口

手工餃子:超市買包煎餃煎黎食仲好食過佢多多聲。

好似好多人手,但唔好有期望😩明明落了單,白白等大半個鐘!肚餓冷氣又凍。。真係服務好差。當然唔關事嘅同事態度都好嘅。。不過唔幫個客落單呢啲基本工係唔應該出錯。失望失望。。
2022-05-28 257 瀏覽
去開呢頭行左一趟mikiki 發現有太多選擇 然後點都選唔落邊間 想食又排長龍 餓到肚仔都扁曬啦 見個門面幾好幾日式又有d想起飄出黎就選擇佢啦 叫做一個一人自選套餐其中包括一個飯同一個小食 飯個方面我選擇咗滑蛋豬扒井飯 和炸雞肉 另外叫咗一個火鍋牛肉然後跟烏冬感覺滑蛋有啲過老 入邊啲飯有啲水 只係因為原本加水多得滯定係洋蔥有水份導致啲飯好水估唔到最正常嘅炸雞肉我會想食第二次 加埋沙律醬唔會太膩 裏面嘅雞肉有d滑 算OK持續性咁飽會另d🐔蛋太老 另外我地怕牛肉不熟煮耐了開始hai口 另外d碗筷衛生差dd 好似洗不大乾淨咁我需要用紙巾抹過燙過先安心

滑蛋豬扒飯

2022-05-01 322 瀏覽
今日中午過嚟mikiki呢邊食飯, 見到呢間一係裝潢嘅餐廳,門口掛住幾個日式燈籠。點咗個牛油拉麵配咖喱飯。佢個拉麵係走札幌風,香濃嘅豬骨湯底配上牛油,配菜以簡單為主,叉燒昆布粟米同筍。簡單嘅配搭已經非常好味咖喱飯甜甜地好正宗,分量充足,食完碗麵再加埋呢個飯十分飽肚
咖喱飯甜甜地好正宗,分量充足,食完碗麵再加埋呢個飯十分飽肚
2022-01-21 512 瀏覽
覺得張相奇怪嗎?問職員有冇隻短啲匙羹?就話小朋友都係咁飲😳小朋友,其他人點飲我唔需要知!我想要着短啲匙羹啫!問佢即是無?佢話冇,咁你同我講:冇短嘅匙!就得啦!真係唔知啲服務好喺邊度
2021-12-29 304 瀏覽
位於新蒲崗商場入面的日式食堂,裡裡外外都是走日系風格,懸掛著日式的燈籠。供應的食物款式多,拉麵、丼飯定食、日式咖喱、便當、燒物、沙律、日式洋食均有。拉麵:黑豚拉麵拉麵配料簡單,兩片叉燒肉、木耳絲、筍片及蔥花。湯底是豬骨濃湯,拉麵湯底加入了黑蒜油,更添香口。拉麵口感彈牙。叉燒肥肉不多。咖喱飯:燒雞扒奄列咖喱飯套餐 咖喱飯定食套餐,有麵豉湯、半隻蛋及粟米沙律。主菜方面,典型日式咖喱,甜味超於辣味,蛋嫩滑富蛋香,覆蓋著整個白飯。雞肉帶點燒焦香味,肉質較乾。鍋物:嫩雞壽喜燒壽喜燒乃是日本之家常料理,材料有大蔥、豆腐、大白菜、菇菌、肉類等,以慢火煮熟。這小鍋的材料差不多,本身配一碗白飯,可加錢轉成讚岐烏冬,烏冬麵條彈牙。壽喜燒的湯汁主要是甜醬油,所以都是蠻清甜,每份雞件大塊,厚度均一。另外,日本人的習慣是把熟透了的食物夾起來,浸進生雞蛋汁中再吃。
拉麵:黑豚拉麵

拉麵配料簡單,兩片叉燒肉、木耳絲、筍片及蔥花。
湯底是豬骨濃湯,拉麵湯底加入了黑蒜油,更添香口。
拉麵口感彈牙。叉燒肥肉不多。
咖喱飯:燒雞扒奄列咖喱飯套餐

咖喱飯定食套餐,有麵豉湯、半隻蛋及粟米沙律。
雞肉帶點燒焦香味,肉質較乾。
鍋物:嫩雞壽喜燒

2021-12-19 291 瀏覽
經濟好食日本菜@新蒲崗二人餐有兩個主食同三個小食,超過廿個選擇先至 $228,日本菜都可以經濟實惠㗎!天氣凍咗好啱食牛油拉麵,牛油香滑,溶入湯底,唔會有肥膩感。拉麵有嚼勁,配料例如粟米、昆布等等相當豐富。第二個主食就加 $5 揀咗吉列豬扒奄列咖哩飯,吉列豬扒都幾大塊,炸得脆卜卜,加上咖哩撈飯好惹味好食。串燒兩款每樣兩串,真係兩人份量㗎。串燒嘅賣相吸引,雞翼更加係燒到脆皮,調味又適中唔過濃。魷魚鬚好彈牙,我自己都比較鍾意食觸鬚,覺得口感有咬口啲~每款小食份量都係咁足料,餃子都有半打,哈哈。餃子個餡都幾多,煎得不錯。
經濟好食日本菜@新蒲崗

招牌牛油拉麵

炒魷魚鬚

魷魚鬚好彈牙,我自己都比較鍾意食觸鬚,覺得口感有咬口啲~

自家製餃子(6隻)
招牌牛油拉麵
炒魷魚鬚
自家製餃子(6隻)
2021-12-14 192 瀏覽
早前工作後,順便係附近食埋野先走,自己鍾意食日本野,去了豚豚食堂食野。這裡有單點或套餐選擇,我揀了一人套餐,可以自選一款飯或拉麵,小食和飲品,款式選擇也不少。最後我揀了海老拉麵,吉列流心蛋豬肉餅和熱柚子蜜。吉列流心蛋豬肉餅賣相吸引,流心蛋黄和豬肉幾夾,外脆內熱,雙重口感。海老拉麵,份量也不少,麵質軟硬適中,材料有蝦,叉燒和櫻花蝦,湯底尚算鮮味。一次過食了兩款濃味菜式,飲番杯熱柚子蜜中和一下,價錢相宜,味道也不俗。

最後我揀了海老拉麵,吉列流心蛋豬肉餅和熱柚子蜜。

2021-12-01 124 瀏覽
今日去新蒲崗mikiki食午餐,見到豚豚食堂好似有好多選擇,入嚟試吓先。12點度唔算好滿座,店舖入面嘅座位算係坐得幾舒服。平日有午市套餐,亦都有散叫menu,我哋一共三人都揀午市套餐食。同行友人叫咗兩個拉麵套餐,拉麵套餐再會有一個小食,或者細碗嘅飯,份量充足,男士都會食得好飽,女士就要注意。拉麵嘅評語就係港式拉麵咁囉。我叫咗一個咖喱吉列豬扒滑蛋飯,豬扒唔會話炸到乾爭爭,咖喱就係典型日式咖喱,有甜味,今次套餐仲會有半隻蛋,粟米配胡麻醬,仲有個麵豉湯。咖喱飯我自己覺得唔錯,係麵豉湯過鹹,飲咗兩啖都冇飲落去。呢間就係普遍港式日本餐廳咁樣,正正常常,大路野唔會話好伏。****************評分 : 5.5/10簡評 : 穩穩陣陣香港日本餐廳
呢間就係普遍港式日本餐廳咁樣,正正常常,大路野唔會話好伏。
****************
評分 : 5.5/10
簡評 : 穩穩陣陣香港日本餐廳
2021-11-30
2021-11-26 117 瀏覽
今日去完新蒲崗Mikiki商場一田日掃完貨就上一層搵野食,經過一間「豚豚食堂」門外的餐牌價錢吸引,主要食拉麵和日式定食。入到店舖裝修簡約天花板掛滿紅白燈籠🏮好有日式居酒屋的感覺!拉麵套餐有黑豚拉麵和炸薯餅,拉麵湯底以大量豬骨,桶骨和豬手熬製,骨膠原豐富,再加入黑麻油味道更加香濃,拉麵比較幼細,煙煙韌韌口感不錯👍北海道南瓜炸薯餅薯餅外皮炸到金黃色,香脆可口,南瓜甜甜地又滑又好食😋燒雞扒咖喱奄列滑蛋嫩滑生熟到適中,雞扒外皮微焦,肉質不會燒得好乾身,咬落多汁美味,再加入日式咖喱一齊食配白飯一流😋
拉麵套餐
北海道南瓜炸薯餅
薯餅外皮炸到金黃色,香脆可口,南瓜甜甜地又滑又好食😋
燒雞扒咖喱奄列
2021-11-13 128 瀏覽
餐廳尚算清潔、光猛、座位不算擠擁,坐得舒適,店員服務滿意,只是多操不順正廣東話,有點譚仔feel😅。食物方面,點了兩個餐,分別係燒鯖魚+燒肉(豬肉)弁丼及滑蛋豬扒丼。最可取的是燒鯖魚,魚身夠滑,外皮夠亁身,帶點脆。👍其他食物只可說不難食。先說飯,有可能不是順日本米,米粒除珍珠圓潤形,亦見到有些是長而尖身的;燒肉則味道尚可,但可能煮得過熟,豬肉有點靱及鞋。至於滑蛋豬扒丼,滑蛋如果加點奶會更滑身;豬扒則中規中矩,ok。最失敗是配菜的“糖心蛋”,滑蛋豬扒丼以蛋做配菜,已見其配搭不用心;更失敗係其賣相,一看之下,還以為係滷水蛋,咬了一口,已經完全唔想再食。