餐廳: 豫園
資訊:

餐廳: 豫園
資訊:

2020-02-13 1550 瀏覽
有個相識多年嘅朋友生日,點都要同佢慶祝下,去咗銅鑼灣呢間米芝蓮推介嘅中菜,望住維港夜景食晚餐煩惱通通走!哈!商務套餐$988/位冷盤:香干馬蘭頭紹興醉雞鎮江肴肉無錫脆鱔美味燻魚做到一人份量自己食自己果碟更衛生。最愛無錫脆鱔,超香脆又唔腥生煎包-個底夠脆,入面都夠juicy唔會膩龍井蝦仁-白綠色好清雅嘅感覺,食落清淡得嚟更突出蝦嘅鮮味火朣雞燉大排翅-材料十足,好鮮甜招牌松子鮮魚-外脆內軟,酸酸甜甜咁好開胃稻草扎肉-大大舊扎肉配上重口味醬汁,仲有個包仔食減少油膩感濃湯棠菜酒釀湯圓-芝麻湯圓加上酒嘅味道都唔錯總括而言份量都好足,冇飯/麵都食得超飽,味道亦很不錯,但價錢嚟講偏貴,慶祝活動一次半次都可以嘅!

商務套餐$988/位
冷盤:
香干馬蘭頭
紹興醉雞
鎮江肴肉
無錫脆鱔
美味燻魚

生煎包-個底夠脆,入面都夠juicy唔會膩

龍井蝦仁-白綠色好清雅嘅感覺,食落清淡得嚟更突出蝦嘅鮮味

火朣雞燉大排翅-材料十足,好鮮甜

招牌松子鮮魚-外脆內軟,酸酸甜甜咁好開胃

稻草扎肉-大大舊扎肉配上重口味醬汁,仲有個包仔食減少油膩感

濃湯棠菜

酒釀湯圓-芝麻湯圓加上酒嘅味道都唔錯

2020-02-12
2020-02-03 1167 瀏覽
晚上,約同一班好友到銅鑼灣晚飯。步出電梯已經是餐廳,今晚選擇的是上海菜,餐廳是古式古香的裝修,更覺優雅。先上前菜,糖心燻蛋,比係某連鎖店食到的更香更有濃香的煙燻味。豫園五福拼盤,樣樣齊備,有五福臨門之意。脆皮素鵝,煎得很香,又不覺太得乾。舟山海蜇,很久沒吃過海蜇,懷念的味道。紹興醉雞,一入口意想不到是室溫的,並不凍食,所以酒香更濃厚,雞味更突出。龍井炒蝦仁,淡淡的龍井茶香,清中帶鮮的蝦仁,想不到如此配合,果然是上海名菜。砂鍋醃篤鮮,這個上海名菜,當然不過錯過。這個醃篤鮮比起某上海連鎖店沒那麼鹹,而且帶點鮮味,這個雞湯非常濃厚,豆腐皮柔軟,吸收湯汁,整個除了雞湯,還有金華火腿腿調味,令整個湯多份鹹香,過程令無味的豆腐皮變得更加美味。原隻鮑伴麵, 整個拌麵利用黑色瓦煲, 上枱之後,那陣香味濃厚,香噴噴的,之後職員幫我們攪伴,香味更加突出。海鮮雙面黃,煎成金黃的,入口很香,沾滿了陳醋,味道再提升至另一次。香蕉高力豆沙,很久沒見過這種上海甜品,表面上沾滿了糖粉,很懷念。酒釀湯圓,口感有點不一樣,入口煙韌,咬落更有口感。同樣味道,同樣酒香,酒釀丸子,一粒粒,很精緻,酒香很甜。豆沙鍋餅,煎得很香,
晚上,約同一班好友到銅鑼灣晚飯。

豫園五福拼盤,樣樣齊備,有五福臨門之意。
脆皮素鵝,煎得很香,又不覺太得乾。

舟山海蜇,很久沒吃過海蜇,懷念的味道。

酒釀湯圓,口感有點不一樣,入口煙韌,咬落更有口感。
同樣味道,同樣酒香,酒釀丸子,一粒粒,很精緻,酒香很甜。

豆沙鍋餅,煎得很香,豆沙又不過甜,已經令人回味無窮。

想不到,樓上的上海菜如此有水準,在銅鑼灣,好友們又多了一個落腳點。
2019-12-16 4185 瀏覽
今年初開始,香港的經濟已經有下滑跡象,再加上近期連串社會事件,統統嚴重影響了銅鑼灣、尖沙咀等等傳統遊客旺區的飲食業生意。為刺激生意,銅鑼灣的「V Point」與大廈內的餐廳租戶合作,推出餐飲折扣優惠卷,消費滿指定價錢,仲有對應折扣優惠。有着數,所以,今日訂枱在「豫園」午膳。餐廳開業超過一年,最近開始在登龍街街口竪起易拉架賣廣告,並以《米芝蓮》港澳版推介為賣點。個人認為有過分自我吹捧之嫌。所謂《米芝蓮》推介,只代表餐廳出現在「港澳版」指南內,固然並非星星餐廳、即使車胎人推介級數也沒有。除了用「豫園」作為餐廳名字,牆上亦用了彩繪木板畫風格,畫出清末民初時期的「上海豫園」景象,既有舞龍舞獅,亦有分別穿上唐裝洋裝、鬢着長辮子的中國男子一同品茗吃點心的情景。起初以為餐廳同「上海豫園」真的有任何關係 ⋯⋯ 問了餐廳經理,原來一丁點關係都沒有!正值農曆10月,已經去到大閘蟹季節的尾聲;作為上海菜館,當然落力推銷大閘蟹宴及各款蟹粉菜式,定價當然唔會便宜。午市餐牌除了多款滬式冷盤、點心、粉麵飯及甜點之外,竟然也有廣東點心。在上海菜館食飯,當然避免選擇任何廣東點心。無錫脆鱔($88)採用黃鱔作食材,本身肉
無錫脆鱔($88)採用黃鱔作食材,本身肉薄味淡、肉質鬆散,這道冷盤主要食口感及醬汁。由於肉質鬆散,用滾油炸一會便會膨脹,肉質也隨之變得酥脆,口感有點似蝦條。醬汁用鎮江黑醋、黃酒、蔗糖調制,但未能做到酸、酒香、甜兼備;酸味偏重,酒香及甜味唔均衡。
無錫脆鱔
雞絲拌粉皮($68)麻醬夠香、粉皮滑溜唔黏筷子。雞肉鮮甜、青瓜絲爽口多汁、加上粉皮滑溜,簡單又美味的滬式冷盤。
雞絲拌粉皮
糟香醉豬手($88)切得太大塊,賣相一般。有酒香、調味亦相當不錯,豬手骨頭去除得非常徹底;但質感爽滑、亦帶點軟腍,唔夠爽脆,做唔到醉豬手的要點。
糟香醉豬手
糟香醉豬手
滬式點心又怎可以缺少小籠包,豫園小籠包($58)的賣相一般,摺紋唔夠多、唔夠靚,勝在皮薄多汁。味道方面稍為遜色,湯汁唔夠鮮味,豬肉蓉餡料刴得唔夠幼細、食落去有點渣。
豫園小籠包
比較起來,生煎鍋貼($58)的外觀優勝於豫園小籠包;隻隻包得工整、大小一致,底部亦煎得金黃香脆,只略嫌鍋貼表皮望落去稍為偏乾。豬肉蓉餡料的味道與小籠包差不多,可能鍋貼餡料需要更多的咀嚼,反而唔覺得有渣,不過,汁液份量唔夠多。整體味道同豫園小籠包一樣,中規中矩而已。
生煎鍋貼
叉子雞米($168)的整體味道令人失望。叉子香口、薄身,表層鬆化、內層麵袋軟身,釀入餡料一流 ⋯⋯ 可惜雞米就完全唔掂。味道怪怪地,唔鹹、還要帶甜;松子仁份量又太多,松子仁的質感及味道影響了雞米的口感及味道。
叉子雞米
擂沙湯丸($48)非常出色。糯米皮軟綿煙韌溫熱,表面黏滿白芝麻蓉,內裏的黑芝麻醬餡料幼滑、香濃、熱辣辣、甜度適中。
擂沙湯丸
滬式點心味道中規中矩,滬菜最吸引客人的冷盤亦唔見得有過人之處。至於小菜方面,只點了叉子雞米,雖然味道麻麻地,但唔作得準。單純以這一餐食過的菜式來說,味道一般而已。
慶祝紀念
聖誕節
雞絲拌粉皮
擂沙湯丸
2019-12-15 673 瀏覽
I rarely post reviews only as I do feel sometimes personal experiences may differ due to individual tastes and expectations. However this time felt compelled to. 2nd time went there after a good lunch experience months ago.Service was bad from the start. Table was shaky and had to remind them twice about it before grudgingly they changed a table. Throughout the meal, had to remind them each time there is no more tea before refilling. With the dishes - 2 dishes were really bad - one being Chinese

With the dishes - 2 dishes were really bad - one being Chinese cabbage with ham - the Chinese cabbage felt like 300% overcooked and slimy. The Peking duck was too dry and worse still, we order 2 ways of eating it and the 2nd dish totally did not come even after reminding them.

The elderly was so disappointed that we felt bad bringing them there.

Will never return - highly likely original team left.
2019-11-08 516 瀏覽
認識豫園是好朋友介紹的,最初上 Vpoint 以為這裡進餐很貴呢!一進26字豫園覺得大堂寬敞,樓底高並且有街景看,感覺良好。排骨好味及小籠包多汁,熱滕膝的。甜品如高力豆沙及擂沙湯圓也不錯噢!我還介紹給几位姑娘去品嗜呢!店內老闆吳生及一眾待應很親切的噢!在旁有幅壁畫很趣緻的但我忘了自拍。🤣🤣🤣
2019-10-15 558 瀏覽
想試呢間好耐,同事今日揀咗呢間做team lunch, 我終於都試到去到包咗場,仲見到維港景觀壁畫有幅中國古代人同景象好鍾意飲茶可以一次過食到好多港式/中式美食!仲有辣味食物呢個冰鎮肉好正津白幾入味,偏咸生煎包叫咗4個,我食咗1個,睇嚟唔太受歡迎,我哋十幾個人丫呢個烤餅幾香脆麵比較大餅,好難分,有得撈酸辣湯底蛋白炒飯幾香食到2點時陸陸續續有多啲客人唔知係咪有下午茶🤔不過其他客人都係唔點講嘢/細聲傾計,環境都係幾靜

去到包咗場,仲見到維港景觀

壁畫有幅中國古代人同景象

好鍾意飲茶
可以一次過食到好多港式/中式美食!

仲有辣味食物

呢個冰鎮肉好正

津白幾入味,偏咸

生煎包叫咗4個,我食咗1個,睇嚟唔太受歡迎,我哋十幾個人丫

呢個烤餅幾香脆

麵比較大餅,好難分,有得撈酸辣湯底
蛋白炒飯幾香

食到2點時陸陸續續有多啲客人
唔知係咪有下午茶🤔
不過其他客人都係唔點講嘢/細聲傾計,
環境都係幾靜
2019-10-15
2019-09-29 486 瀏覽
因為有匯豐卡套餐,所以我又帶屋企人嚟試下。呢度嘅燻魚係偏甜嘅口味,我鍾意。不過我最鍾意嘅都係上海粗炒,係小時候食到嘅嗰種舊式嘅味道。至於高力豆沙,有香蕉,個人不喜歡。
午餐
2019-09-14 389 瀏覽
朋友是需要聚聚見面的,今日來到銅鑼灣這店食中菜,因在26樓近窗邊位仲可見到維港夜景先來點了數款冷盤小食,糟香醉豬手一上檯就聞到好濃酒香,爽脆彈牙糟香不斷另一款醉雞一樣以酒香美味,雞件嫩清又充滿紹興花雕味無錫脆鱔炸得剛好,酸甜香脆,這小食如果送酒就一流海蜇頭用上舟山的,加入香濃麻油,食落的清爽脆身又有濃濃麻油香豬全骨被濃濃祕製醬汁包圍住,咬落去肉質鬆入味,面上仲芝麻粒加幾分麻香味這個係必點招牌菜嚟,叫龍鬚鮮魚絲,切成一條條的魚肉絲,經泡炒後食落魚肉彈牙鮮味,真係好好食果阻然招牌菜最後點了酒釀丸子做甜品,丸子微微煙韌軟糯,仲有酒糟及桂花香味,而甜度適中幾啱我

另一款醉雞一樣以酒香美味,雞件嫩清又充滿紹興花雕味

無錫脆鱔炸得剛好,酸甜香脆,這小食如果送酒就一流

2019-09-01 391 瀏覽
好耐無食上海菜,今次相約朋友係銅鑼灣呢間高層嘅上海菜餐廳食晚飯。雖然平時好鐘意食西餐、日本菜,但中菜始終係我嘅comfort food~首先點左幾個冷盤小食,必食花雕系列啦,我地嗌左紹興醉雞和糟香醉豬手!豬手偏腍,所以筋位都勁易咬。另外仲有無錫脆鱔好脆好香口,好鐘意!舟山海蜇頭好爽,夠大塊口感幾好!肉揀左豬全骨,一人一個唔洗爭,調味剛剛好,肉幾嫩仲有招牌嘅龍鬚鮮魚絲,魚一絲絲好滑,加上幾爽口嘅芽菜,增加口感!食上海菜不少得嘅小籠包,都幾飽滿~仲有小炒,炒年糕都係我會點嘅item~喜歡煙韌嘅口感!最後主食再點一個—砂鍋咸肉炒飯,飯粒粒分明好爽身,咸肉比例來得恰好。女生們飯後要來點甜的,選擇都好多,有豆沙鍋餅,外脆內裡紅豆餡都幾多。酒釀丸子幾驚喜,丸子好軟糯~擂沙湯圓芝麻餡無得輸!

豬手偏腍,所以筋位都勁易咬。
另外仲有無錫脆鱔好脆好香口,好鐘意!

舟山海蜇頭好爽,夠大塊口感幾好!

肉揀左豬全骨,一人一個唔洗爭,調味剛剛好,肉幾嫩

食上海菜不少得嘅小籠包,都幾飽滿~
仲有小炒,炒年糕都係我會點嘅item~喜歡煙韌嘅口感!

酒釀丸子幾驚喜,丸子好軟糯~
擂沙湯圓芝麻餡無得輸!
略有驚喜的一次晚餐(開心)朋友訂位第一次選了這間, 第一次吃, 但好幾道菜的覺得都有超出預期地高水準燻魚很!好!吃!外表酥脆, 內裡的魚肉不乾不柴, 肉質喜人, 帶甜的醬汁剛好整塊魚都沾上一層, 所有元素都恰到好處, 好吃得一口接一口, 作為前菜的份量已不算少, 剛好一吃兩三件後, 味覺上還帶點意猶未盡的餘韻...炸&蒸銀絲卷好吃!小籠包(我印象不大, 但記憶中也是OK的)因為當天是朋友點好菜我才到的, 沒記錯的話是點了片皮鴨兩食有普通的食法另有叉子+炒鴨肉鬆的食法兩者都好吃, 片皮鴨片得夠薄, 包的皮和餡(青瓜絲等)都新鮮, 不錯 (總以為那麼大隻鴨能片更多的皮出來, 哈)「叉子」夠熱, 薄身帶脆, 把肉鬆放得滿滿的, 合起來就是預期的味道,不錯富貴火舫上海菜中我很喜歡一道, 這裡的也做得很好, 金華火腿也香, 好味紅燒元蹄這道也是超出預期的驚喜之作, 足見功架肥而不膩富有肉的油香 (如果前面沒吃那麼飽就要叫碗白飯了!)汁看起來濃重但吃起來是剛剛好, 看似濃油赤醬, 但實質不似看起來般重口味連帶墊底的小白菜, 似走過油, 但浸著汁也不覺得死鹹, ,竟然爽脆可口, 好吃!顏色深邃如它的
略有驚喜的一次晚餐(開心)

燻魚很!好!吃!

炸&蒸銀絲卷
好吃!

小籠包
(我印象不大, 但記憶中也是OK的)

因為當天是朋友點好菜我才到的, 沒記錯的話是點了片皮鴨兩食

有普通的食法
另有叉子+炒鴨肉鬆的食法

(總以為那麼大隻鴨能片更多的皮出來, 哈)

富貴火舫

紅燒元蹄

這道也是超出預期的驚喜之作, 足見功架

顏色深邃如它的味道, 就是一道經歷多年的名菜, 樸實無華, 但一入口, 滋味無窮, 令人回味

(忍不住一誇再誇, 是真的你期待這道菜在你記憶中的味道

當天的吃後感實在很不錯 (久違了)

期待下次再試多幾道其他菜式, 希望水準能維持!
燻魚
燻魚
2019-08-22 377 瀏覽
話哂都係2019米芝蓮推介嘅滬菜,一於試試佢💃🏻啦。【豫園惹味豬全骨$188(4支)】 🐖豬脾骨肉質軟淋鬆化,輕輕一咬就可以骨肉分離,而且醃料調味適中👍🏻冇出現過咸或者過淡嘅情況💯,呢隻豬全骨確實係幾高質。【樟茶鴨🦆$168(半隻)】 由於我哋多人食,所以order咗一隻。開頭以為鴨肉會偏乾身,但豫園將鴨肉處理得幾好,唔會乾爭爭💦,而鴨肉更帶有煙燻嘅味道;連埋個包一齊食亦有去油膩嘅作用👍🏻。
話哂都係2019米芝蓮推介嘅滬菜,一於試試佢💃🏻啦。

【豫園惹味豬全骨$188(4支)】

【樟茶鴨🦆$168(半隻)】
2019-08-22 4778 瀏覽
很久沒有吃中餐,放工便來到了豫園聚一聚。以為這裏是新開的,然而晚飯時間已經座無虛席,等左一陣先安排到座位。    雖然晚市人很多,侍應也忙個不停,可是卻想不到上菜的速度卻很有效率。先來了四碟,包括無錫脆鱔,舟山海蜇頭,紹興醉雞和糟香醉豬手。   脆鱔炸得比較乾身,咬下去卜卜趣,而且略帶醋甜味。海蜇頭拌手拍青瓜, 兩者都爽脆。糟香豬手大大份,豬手凍食充滿骨膠原而不肥膩。而它的酒和紹興醉雞的酒是一樣的,所以酒味香純,醉雞嫩滑。   豬全骨可以說也是這裏的招牌,每件大小都好平均,連着一條骨,連著豬肉一咬即起,和骨分離。加上點點芝麻,入口啖啖肉而帶點點芝麻香。   龍鬚鮮魚絲又是招牌,這個一定要試!將魚肉切成一絲絲的,而且每條亦都保持了魚本身的彈牙鮮味,毫無鬆散,十分出色,也很考師傅功夫的一道菜!   小籠包每人一隻,皮不算厚,熱辣辣滿湯汁。不要小看上海炒年糕,因為炒得很入味,而且很有鑊氣,令人食唔停口!   最後點多個砂鍋咸肉炒飯,飯炒得乾身,加入了咸肉和菜絲,簡單又好味。   甜品點了豆沙鍋餅,鍋餅應是新鮮即製,所以上枱熱辣辣,外皮也煙韌,包着滿瀉的紅豆蓉。我則加點了一個酒釀丸子,那個院子

甜品點了豆沙鍋餅,鍋餅應是新鮮即製,所以上枱熱辣辣,外皮也煙韌,包着滿瀉的紅豆蓉。我則加點了一個酒釀丸子,那個院子做得很軟糯,淡淡桂花香,好食!

這裏有米芝蓮推介,但定價也不算太高,而且位處高層,可眺望維港景色,想吃頓上海菜的話,這裏是不錯的。
2019-08-01
2019-08-19 314 瀏覽
朋友相約飯局,訂左銅鑼灣V Point 26樓的豫園,朋友喜歡食上海菜,又喜歡看夜景,豫園能一覧無遺香港維港景色,餐廳地方整潔,座位寬敞。龍鬚鮮魚絲,這款菜式特別適合小孩和老人家食用,廚師將鮮魚去骨起肉,再將魚肉切絲加芽菜清炒,再加上少許不蘿蔔絲,魚肉嫩滑,芽菜和蘿蔔絲爽口,味道不太濃。紅燒元蹄半隻,元蹄燜得又腍又入味,肉質鬆化,含豐富膠質,有潤膚養顏之效,連濃郁的汁料的味道也份外甘甜。楊州炒飯,飯炒得夠鑊氣,軟硬適中,粒粒分明,材料有蝦、义燒,口感爽口。香蕉高力豆沙,即叫即做,軟綿綿的外層灑上甜甜的糖霜,餡料有豆沙和一片小香蕉,高力豆沙口感鬆軟,不會太甜。

2019-08-19 294 瀏覽
約左朋友去銅鑼灣時代廣場shopping,之後去左VPoint 一間叫豫園的上海菜館食飯,VPoint 全幢大廈大多都是食店,食物質素都比較高質,如座位近玻璃窗,還可以欣賞到維港景色,朋友和我都喜歡食上海菜,所以就選了香港米芝連推介的豫園。餐廳裝橫高級,燈光明亮,座位寬敞舒適!龍鬚鮮魚絲:廚師將新鮮的魚起肉切絲,魚肉絲粗幼均一,盡顯廚師刀功精湛,魚絲鮮嫩,炒得夠香又味!豫園小籠包(原味):小籠包以新鮮豬肉加入上湯作為餡料,皮薄餡料飽滿,湯汁鮮甜濃郁,食時可以配薑絲和香醋,可以提升味覺層次。紹興醉雞:食上海菜,冷盤我首選醉雞,紹興酒香醇,雞肉鮮嫩入味,雞皮薄而且爽口,沒有脂肪。香蕉高力豆沙:有軟綿的口感,有豆沙的香,加了香蕉饀,味道香甜又不會有油膩的感覺。

餐廳裝橫高級,燈光明亮,座位寬敞舒適!

2019-07-24
2019-08-14 284 瀏覽
與親戚相約晚飯,選了於銅鑼灣V-Point的這中餐廳,原來是位於廿多樓,所以景觀也不錯。由於長輩在場,所以也由他們發辦,小弟只有乖乖品嚐。點了好幾款前菜小食,無錫脆鱔炸得夠脆口,醬汁亦夠濃,正合重口味的我的心意,每件大小也適中。舟山海蜇頭則很爽彈,醃汁的酸甜平衡,開胃之餘亦夠嚼口。紹興醉雞便可吃得出心機,雞煮得滑溜不韌,酒香也很夠勁度,嗜酒的我比較喜歡。若說醉雞是剛烈的選擇,糟香醉豬手便是較平易近人的溫柔小點。軟腍入味的豬手伴著絲絲酒香,十分誘人。南翔小籠包夠燙口,包住的湯汁也很濃郁,餡料的豬肉也很厚實。由於有位親友想吃食,便點了龍鬚鮮魚絲,一嚐之下甚是驚喜。切成幼絲的魚肉做得鮮嫩,配上芽菜的口感,如果有白飯相伴便好了。砂鍋鹹肉炒飯的飯炒得不錯,肉粒的鹹香也平均分佈飯粒之中,夠惹味亦不會過重。這晚正好可以吃下中菜,又與親友相聚寒暄一番,開心又溫暖。

舟山海蜇頭則很爽彈,醃汁的酸甜平衡,開胃之餘亦夠嚼口。

南翔小籠包夠燙口,包住的湯汁也很濃郁,餡料的豬肉也很厚實。

2019-08-01
  • 龍鬚鮮魚絲